Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сега за пистолета. Моя е Vaupel 3000DVR:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Vaupel 3000DVR_1.jpg Прегледи:0 Размер:69.4 КБ ID:6897347

Идва си в комплект с накрайниците - единия за кухини, другия за пръскане на места, където не е удобно директно с пистолета. Аз директно с пистолета изобщо не пръскам.

Същественото е че контейнера му е под налягане (за разлика от тия за шагрен за по 20лв). Друго съществено е че на дъното на контейнера има пружина, а отгоре е на друга пружина и конус, което позволява да сложите вътрре направо стандартен литров контейнер и той да не се разлива:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Vaupel 3000DVR_2.jpg Прегледи:0 Размер:93.7 КБ ID:6897348

...обаче, от накрайника за външно пръскане няма какво повече да се желае, но за кухини има и по-добри варианти.

Оригиналния е тоя:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:origprobe.jpg Прегледи:0 Размер:18.3 КБ ID:6897349

, който уж трябва да разпръсква навсякъде, но от практиката ми с 2 такива се оказва че изобщо не пръска равномерно във всички посоки. И си поръчах такива:

1. Пръска на конус под 45-60 градуса с доста солидна струя и покрива странично много добре. Любимият ми:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:probe1.jpg Прегледи:0 Размер:36.7 КБ ID:6897350
    ...но все пак си има недостатък - не пръска назад.

2. Този пръска реално на почти 360 градуса, вероятно най-ширпотребския:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:probe2.jpg Прегледи:0 Размер:40.8 КБ ID:6897351

Не мога да съм сигурен, но втория мисля че го има където продават Fertan-а. Имат и пистолети някакви, но не се поинтересувах в подробности. Оригиналния Fertan-ски пистолет е безумни пари.

И пистолет и накрайници може да се купят предимно от Германия на сносни пари. Например тук има всичко:
    https://www.korrosionsschutz-depot.d...t-big-ben-plus

Пистолета си е Vaupel, нищо че не го споменават. Накрайниците си ги поръчах от същото място (направо с шлаух, готови за прикачане), не знам къде ги има другаде.

Препоръчвам пистолета, който е с всички регулации (на общ и изходящ въздух) - разликата в цената е 10-20 евро, но може да се играе с настройките така че да ви е най-удобно. Аз бях отворил всичко на макс, само това за количеството почти на минимум. За 4941-то количеството се отваря повече, а изходящшия въздух се затваря малко, за да се постигне по-голяма разлика между налягането в контейнера и изхода.

Поръчките от Германия са удобни прес Гъбко. Идват за 4-5 дни, след като им пристигнат в склада. От същото място си поръчах и Brantho-Korrux Nitrofest, който във въпросния сайт горещо препоръчват. Черен мат. Има го в много цветове.

ПП: Внимавайте с 4941-то. Трябва да потапяте тръбата на пистолета в контейнера бавно, за да не прелее, понеже е гъст. Когато сменяте бутилка с 4941 трябва и да отлеете малко от новата, иначе ще се препълни, понеже в сондата е пълно, и ще направи мазало ввъв външния контейнер - после чистенето е тройно.

Как се чисти - например с бензин. Межуд половин и един литър са достатъчни за да се изчисти и пистолета и накрайниците. Наливат се в контейнера директно около 200ml, разклаща се да измие самия контейнер и сондата, после се пръска докато излезе всичко, със сложен накрайник за да измие и него. Процедуртата се повтаря докато спрат да се забелязват остатъци от 4941.

От ML и 1000 се мие драстично по-лесно.

Подгответе си бутилка от 5-6 литра от минерална вода, в която да пръскате. Удобно е - мазалото е много по-малко.

ППП: Сега видях и че пистолета във fertan.bg вече е 330лв. Тоест е все тая къде ще го поръчвате. Мисля че и там продават точно като моя, ама го няма в сайта им (не мога да ги разбера тия нашите търговци и това е!).

Последно редактирано от sparkybg; 30-10-22, 10:39.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Благодаря!
      Последно редактирано от Plamen Alexandrov; 31-10-22, 12:13.
      Дела трябват, а не думи.

Коментар

• Евала на Спарки за подробните обяснения, и аз по негови съвети инвестирах пари и усилия с Фертан, МЛ и после 49ката.

От моя опит, най-важно е времето да е топло(над 20тина градуса) за по-добро съхнене при подготовка и после за по-добро попиване на мазните химии (МЛ и 49..).

Още от моя опит, ако не ползвате пистолет, пригответе поне 10тина големи флакона МЛ и може би с една идея по-малко 49ки, Фертана с 2-4 литра се постига нужното покритие.

И отново от опит, сваля се всичко както Спарки е казал, от спирачните дискове + накладките до всичкото пластмаси, защити, кори и други тъпотии за максимално добър ефект и достъп.

П.П. Моето ГЧ е малко по-корозирало

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2022-10-14 12.54.2tretre5.jpg
Прегледи:1021
Размер:339.2 КБ
ID:6897390
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Това е англичанка все пак. За да е аналогична на италианка трябва да е с 5-7 години по-млада от нея. Но и не се вижда нищо чак страшно. Корозията е по окачването. Вероятмо около резервната гума е "по-забавно".

И да, на тераното първата зима отебах. И шасито вместо да има 5 точки, имаше доста повече - вижда се от темата. Хванах всичко на етап "повърхностна ръжда", но разправията си я имаше. Поне си имах занимавка в пандемията. Ако обаче бях изчакал още 1-2 зими, щях да имам много сериозни разправии за да спра ръждите.

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Спарки е прав.
          Този автомобил има за цел да изкара още година и половина и се е избил.
          Опитвам да го ползвам още година и половина без да вкарам и стотинка по него.
          Дали и до колко ще успея, не се знае
          Истина е обаче, че колкото повече го карам толкова повече ми харесва, особено двигателя и автоматика, супер ме радват, а и вътре е много готино направен.

• cnc82
          cnc82 коментира
          Редактиране на коментар
          Ако това му е ръждата, ще те изкара много повече от година и половина.

• Ако ми излезе късмета някой да продава разбрицана/течаща/дясноволанна кормилна рейка за WK, вероятно ще има решение за масовия проблем с хлопането и, без да се изка за това да продавате бъбрек или друг орган. Пуснал съм теми из групите - ха дано някой моргаджия или някой, дето е сменял рейка, се отзове.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• DimitroffCRD
          DimitroffCRD коментира
          Редактиране на коментар
          Привет !
          Мога да ти дам контакт в Благоевград едно момче ми реши проблема с хлопането : ) .
          В началото се изплаших като видях къде е сервиза , но свършиха чудесна работа за момента 50 хиляди няма хлопкане .
          Поздрави!

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          То се знае общо взето къде е и от какво е. Просто искам на спокойствие да разпръцафръцам една рейка и да го видя на живо. Няма как да си закарам возилото в Благоевград на сервиз. То аз и в София не го карам на сервиз.

• Да се похваля че току-що хакнах китайската мултимедия да не прави нищо с volume-то, баланса и фейда, а само да ги предава на CAN декодера, на който налях чисто мой фирмувер, с цел да предава въпросните параметри към оригиналния усилвател по CAN шината. Звука би-трябвало да е на порядък по-добър на тихите настройки, където се слуша в 90% от времето.

То не че сега беше лош, но имаше доста осезаема разлика между радио и други източници - радиото го засилва директно към саунд процесора (външен читав чип, мисля на AnalogDevices) с пълна сила и му подаваше volume-то, баланса и фейда той да се оправя, но когато източника е самия андроид, например при плейване на записана музика, осезаемо се забелязваше че играя софтуера в андроида и накрая се оказва че при 10% volume на изхода от 16-те бита са останали доста по-малко.

Сигурно ще трябва да се пипне още нещо - засега са сухи тренировки на бюрото вкъщи, но съм изключително доволен от себе си.

Дано утре времето позволи да си поиграя в самата кола да видя какви съм ги свършил наистина.

Изобщо, ще пипна и доста други дреболии, дето ме дразнят.

Коментар

• Мда, ма не. Усилвателя не се пуска. Иначе другите функции кутийката си ги изпълнява нормално - пусна мултимедията, пуска и подсветката когато се пъсне подсветка на останалите джаджи из колата, бутоните на волана работят.

Или съм омазал командата към усилвателя, или ще трябва още четене как точно се пуска тая гад! Уж ID-то е 3D0, с 8 байта след него и уж го пускам така по шината, ама явно нещо не е баш.

Коментар

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Кутийката получава всичко, дето върви по шината. И да, мога да снифя. Доста неща изснифих, доста други изнамерих из интернета.

...обаче проблема е че нямам работещо оригинално радио и съответно няма как да видя то какво пуска по жицата.

Май надуших какъв е проблема де, Изглежда за усилвателя има 2 съобщения - едното за volume/balance/fade/bass/middle/treble, което само ги сетва, но не пуска усилвателя, и второ за източник и режим, което и пуска усилвателя и го държи включен. След малко ще разбера, ако не ме домързи да ходя до паркинга.

• KingofROAD
            KingofROAD коментира
            Редактиране на коментар
            старото ако го подкараш на масата в къщи, дъл не мой да се снифи?

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Старото мога да го подкарам само във фризер на температури под нулата, евентуално. И то за малко.

Тия дни ще ми пристигне китайския CAN декодер, който ми изпратиха гаранционно след като на тоя, който човъркам, му умря оригиналния процесора. Ще изснифя него, подкаран на масата. Нямам проблем ако музиата е в ред да я подкаран на масата - пускам изкуствено набор от команди и тя тръгва.

Но и както писах, проблема е решен. Искаше както съобщение 0x3D0 за volume/balance/fader/bass/middle/trebl, така и съобщение 0x190 за тип на източник (радио, CD, AUX, BT...) и състояние на усилвателя (пуснат, спрян или мютнат), и двете регулярно подавани през секунда.

И ползвам протокол между мултимедията и CAN декодера(сериен порт на 38400) като за Peugeot 3008, защото само при него и при един вариант на Mercedes в софтуера е предвидено да се праща volume, balance и fade. При нито един от останалите над 350 варианта тези неща не се пращат.

• Тръгна! Както предполагах, иска 2 команди По някое време ще напиша подробности.

Резултатът общо взето се покрива с очакванията ми:
          1. Липсват всякакви "китайски" артефакти, независимо от volume-то.
          2. Понеже всичко от източника до изхода е настроено неутрално, всичко идва само от фабричния усилвател, който от своя страна е съобразен спрямо говорителите и акустиката на возилото. Отварях го, разглеждах - амалгама от ADC-та, DSP-та и прочие, 4 усилвателни чипа, отделни за предни врати, задни врати, говорители в таблото, и subwoofer (само в SRT8 я има тая екстра), с отделни филтри и кондензатори на захранването. Звука по мое мнение е изключително балансиран и без чуваеми изкривявания.
          3. Ако на някой му допадат "красотите", състоящи се в 30 канален еквилайзер (пълна безсмислица според мен) плюс разни други "умности" като "smart bass" и китайски loudness, нямащ нищо общо с истината, те са си налични.
          4. Имам си volume, баланс и фейд от усилвателя, без никакви кръпки и китайско участие.

Аз доволен. Остана да "шлифовам" някои неща по софтуера, но това след известно време натрупване на вЧепатления. Ще помисля по въпроса изобщо да резна въпросния еквилайзер и да премнина в режим ниски-средни-високи, та и тях да пращам към усилвателя. Или да се напише отделно програмче за това, през което да се управляват. Софтуера има тоя режим, но трябва да се поровичкам как да го изхакерствам така че да се включи.

Засега единственото забелязано - трябва да вдигна нивото на изхода. В момента е около 6VPP, а трябва да отиде на нещо като 9-10VPP.

Последно редактирано от sparkybg; 22-11-22, 20:39.

Коментар

• Сега е сгоден момент да изключиш крайните стъпала на китайското нящо. Хем да не греят, хем да не консумират ток, че бая е поскъпнал...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Сега е сгоден момент да изключиш крайните стъпала на китайското нящо. Хем да не греят, хем да не консумират ток, че бая е поскъпнал...
              Мисля по въпроса, но работата е там че входа на усилвателя е за нива като от крайно стъпало, та не е много проста работа. На оригиналната музика пак си има крайно стъпало. Изобщо ако китайчугите си бяха свършили работата докрай, всичко щеше да е плуг и пляс. ТО де-факто си е де - единственото побългаряване е да извадя жиците на камерата за задно виждане от едната букса на чинч, иначе си тръгна от раз без да пипам абсолютно нищо. С въпросните компромиси де.

В тоя режим крайното стъпало има много ниски изкривявания, та не влияе на звука осезаемо, но и на мен ми бърка в очите че си грее. Мисля нещо за малка платчица, имитираша крайното стъпало като размери и изводи, върху която с известно количество операционници да стъкмя BTL схема със същото усилване, ама има сериозна опасност мързелът да надделее. . Пък и в близките месеци пратките от Китай, от където евентуално ще поръчам платките, може би ще са проблемни.

Коментар

• Да пусна мухата...
                В пеялката всичко е цифрово. За да стане финално аналогово има цапове - по един за всеки отделен канал.
                В усилвателя пък е обратно - за да мине през DSP аналоговият сигнал се дигитализира.
                Тоест, за да стане както трябва откъм пеялката ти трябва SPDIF трансмитер, а откъм усилвача SPDIF ресивър. А между двете трябва да има подходяща медна или оптична SPDIF жица.
                Разбира се горното е идеализирано и опростено.

И коментаторите...

Коментар

• Тя пеялката си има SPDIF изход. Но усилвателя мяма SPDIF вход. Звука ми е ОК и така, та както казах, мързелът е главен определящ фактор.

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    ...Звука ми е ОК и така, та както казах, мързелът е главен определящ фактор.
                    Ще ти мине...

И коментаторите...

Коментар

• Браво колега ! Чудя ти се на търпението и на отделеното време ! Остава ли ти време да работиш и за насъщния ?

Коментар

• Търпение не е нужно - електрониката ми е хоби, прогрмирането бившо хоби, с което от 20+ години си изкарвам хляба. Такива проектчета ме разтоварват, а не обратното.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                        Ще ти мине...
                        Мда, иде зима и току виж ми доскучало.

Знам че много обичаш да ми пуснеш мухата и после да ми гледаш сеира. Признавам си без бой и че предложеното решение със SPDIF изхода е по-добро от заместването на крайното стъпало.

Впрочем DAC-а на машинката е читав. На Cirrus е, гледах му чаршафа. Те дръпнатите много обичат да се изтаковат на метеното със софтуера, даже при перфектан хардуер. Или между иначе читави чипове да пльоснат някое недоразумение.

Ето например сега засякох дреболия - ако изключа от контакт както съм на задна скорост с включена камера, мизиката вместо да заспи и после да се събуди, се изключва и после буутва все едно някой и е кръцнал тока. Тоест ще трябва първо да и сваля сигнала за задна скорост и след 2-3 секунди да и пращам сигнал да заспи.
                        Последно редактирано от sparkybg; 23-11-22, 13:12.

Коментар

• И още едно "откритие" - изглежда че настройките на ниски, средни и високи не влияят на усилвателя. Явно тия корекции си ги прави радиото. Намерих начин да ги сменям през бутоните на волана (с комбинация от копчета вкарвам CAN декодера в режим "тонални настройки"), проверих че по шината се пращат неща, отговарящи на настройките (командата за volume, баланс, фейд, бас, средни, високи е една и съща и всичко се праща на куп), но от всичките 6 настройки работят само volume-то, баланса и фейда.

Иначе май вече нещата ги понаместих. Остана само при Reboot китайските екстри (loudness и smart bass) да си остават изключени. В момента по подразбиоране са включени и след reboot се включват.

Кутийката я докарах да харчи само 3mA като е заспала, оригинално харчеше 6.

SPDIF изход обаче няма. Заблудил съм се. Тоест ако ще махам крайното стъпало трябва да го заместя с операционни усилватели със същото усилване. Може пък да се пробвам, ей-така, за спорта.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X