Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разни разсъждения за акумулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разни разсъждения за акумулатор

Тук измерват далеч не само напрежение.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Тук измерват далеч не само напрежение.
      А какво още?
      Ток някакъв къде го мерят?

Коментар

Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
        Напрежението трябва да се отчете от плюсовата клема с отделен кабел за да няма смущения, и после ще отиде някак в системата.
        Регулира се от реле-регулатора в алтернатора. И той ще е навързан в схемата. Намалява при повишаване на температурата и обратно. В умните системи и след зареждане до около 80% (при теб 60) също, казват документите на скъпите зарядни устройства....
        Нещата съвсем не са толкова прости
        Реле отдавна няма в регулатора (наборите сигурно се сещат как се регулираше реле-регулатора с огъване на пластинките например на динамото )
        И в конкретния случай регулаторът на напрежение съвсем не е в алтернатора.
        Напрежението може да се измерва в съвсем друго място - с цифровите шини информацията се предава лесно без изкривявания... Въпреки, че вероятно през куплунга може и да има някое 'късо кабелче' към плюсовата клема... Просто не се вижда в снопа...
        В конкретния случай регулатора на напрежение е в ЕКУ-то (PCM), като гони разни таргети според информацията, подадена от различните устройства, включително и от IBS...
        Например през тестер може да се видят данни от рода 'целево напрежение' - 14.27В, 'реално напрежение' 14.18В, 'натоварване на алтернатора' - 20% и т.н. И т.н...
        За алтернатора също има сума ти параметри, които се използват за избиране на стратегията и т.н.....
        Но това го дава PCM, а не BCM - съвсем друг компютър...

Пенчо, токът го мерят в самата клема - има шунт и АЦП-та... Остатъчният капацитет може да бъде оценен чрез тока, пада на напрежение под товар и т.н. - точно както го прави товарната вилка. Все пак акумулатора се товари сериозно със стартера и от там може лесно да се направи оценка...
        Ето как изглежда ISP - снимка от нета (за БМВ)...
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12427603567KIT-2.jpg
Прегледи:1
Размер:51.6 КБ
ID:5801561
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Да, реле-регулаторът е само името на това устройство, което може и физически да е част от ЕКУ или друг блок.
          Напрежението се мери с два сигнални проводника за минус и плюс, от клемите до АЦ преобразувателя. По тях не тече никакъв ток, нарочно. Мери се само това и сигнала от токовия шунт, с трети проводник.
          Остатъчния капацитет се смята чрез някаква статистика.
          Остатъчния заряд или степента на зареждане пък се смятат като се брои колко ампера за колко часа са протекли, като зануляването е само в крайните положения - 100 или 0% заряд.

Коментар

Регулаторът отдавна не съдържа "реле" - електромеханично устройство.

Впрочем зануляването на батериите е само при 100%, другото е от лукавия.

Коментар

To и 100% е от лукавия Зависи какво си приел за 100%
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                Имах предвид чисто техническият аспект...
                Кое имаш предвид за 'азбучна истина' и кое за 'разни' с цел 'заблуда на противника' ?
                Защото според мен щом дадена информация се изпраща на PCM и BCM, то в зависимост от нейната стойност системите реагират по различен начин...
                Т.е. не виждам нещо, което би било излишно за управлението на системите или за диагностика...
                А поне за мен тези наблюдения не бяха 'азбучна истина' , защото не бях срещал такава система досега - т.е. не съм чел този буквар
                Темите за акумулатори и зарядни са от най- многобройните във форума, а на акумулаторите им се скъсява живота, независимо от правилното зареждане, та затова споменах азбучни истини. В момента има поне три нови теми и проблемите са от дискутираните от край време, независимо какво казва компютъра, вкл и лаптопа.
                https://www.offroad-bulgaria.com/sho...=230517&page=2
                принцино няма разлика
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                  Темите за акумулатори и зарядни са от най- многобройните във форума
                  За съжаление пълни с най-разнообразни и неточни мнения. Включително и тази.
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Ами уточнете, щом са неточни мненията....
                    Да се сравнява тема за литиева батерия за лаптоп с менажирането на автомобилен акумулатор е меко казано странно...
                    Неслучайно темата е пусната в този раздел, а не в IT техниката...

Коментар

Ами уточнете, щом са неточни мненията....
                      Да се сравнява тема за литиева батерия за лаптоп с менажирането на автомобилен акумулатор е меко казано странно...
                      Неслучайно темата е пусната в този раздел, а не в IT техниката...
                      В твоята кола батерията се управлява приблизително като на лаптоп.

Коментар

За съжаление между времето на засичане на първата и на втората картинка с изходните данни има 3 часа разлика. Малко късно забелязана.

Коментар

Ясене, що не им кажеш, че подобно имаш в УАЗа, и да им обясниш, че тия системи работят.

Подобни джуджавки имаме по лодките. И си мерят и показват идеално. Защото много боли да сменяш $10 000 акумулатори през ден. И понеже всеки ден се взирам в тия мониторчета, оная тема с Хондата и 100те километра каране за да зареди след “сутрешни паления” ми беше доста забавна.

Чукачката работи, ама трябва да знае какъв е акумулатора.

И аз кола дето сама си изписва, че била “интелигентна” няма да си купя, ама свят шарен...
                          https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Ааа, джипката нищо не изписва по темата в 'щатен режим'(т.е. без скенер), освен напрежение на бордовата мрежа, и то закръглена до волт - т.е. абсолютно неинформативно меню
                            Т.е. показва ти по време на движение една от трите стойности - 13, 14, 15В в зависимост от това дали е лято, есен или зима съответно Навярно завоалиран календар

Никсън, че работи системата - работи... Обаче се опитвам да си изясня 'къде е ключа от бараката' конкретно за Джипа, защото има леки несъответствия в споделяната информация...
                            5 годишен 100Ач акумулатор да си стои в 'състояние на здравето' 109Ач ми се струва странно...
                            И в същото време след изключване на външно зарядно (показало пълен заряд), да показва 'остатъчен заряд 50Ач?!! Но дори и при 35Ач остатъчен заряд автомобила да пали безпроблемно и без замисляне при развъртане на стартера... Странна работа...

Коментар

Сегашния ми джип WK 5.7 hemi, за по-малко от час на отворени врати и пуснато радио не може да да запали без да му се подаде кабелче. Закаран за диагностика на акумулатор го мерят с тестера и заключават: разреден. Като преди това 2 дена след като му подадохме ток пропътува от Банско до наше село 6 часа без да е гасен. Предлагат ми да остане 1 нощ за зареждане. И понеже си имам Лидълско зарядно го включвам вечерта и на сутринта показва, че е зареден. След няколко дни пак го водя на тестера и ми разпечатват ОК капацитет 72-74 Ач. Не знам колко е капацитета на батерията, че не ми се сваля, но по големината съдя, че е около 85-90 АЧ. Та такива ми ти работи...
                              Уж има капацитет, а за по малко от час с отворени врати и вкл. радио не може да запали. Тогава колко смуче комп, лампи, нави, радио, че изпива акумулатора, и защо не може да дозареди за 6 часа от генератора, а дали тестера вярно показва?
                              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

... дори и при 35Ач остатъчен заряд автомобила да пали безпроблемно и без замисляне при развъртане на стартера... Странна работа...
                                За нормално запалване се използва доста под 1 амперчас. Всъщност за да изхарчиш цял амперчас трябва да въртиш над 10 секунди.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X