Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разни разсъждения за акумулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разни разсъждения за акумулатор

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
    Я за по- сигурно пак- вие пътна водна помощ нямате ли? Кеф цена няма, контактуваш си с интелигент и се кефиш се до край, после седаш на аварийни с мартини и танцьорката и си ти.
    Пътна водна помощ имаме... на 5-10% от времето. Останалите 90% се оправяш сам. И да не говорим, че има моменти, дето ми трябват всичките коне на мотора. И ми дреме дали прегрявал, или някоя дюза пикаела. И като не можеш да му кажеш на компютъра да си ... майката, и все едно си си сложил топките в едно менгеме, ама го оправдава компютъра. Пък искам аз да въртя менгемето...

Тааа, кефа е разтегливо понятие!
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Значи, още по-умните трябва да имат нещо, което може да ги подкара при всякакви условия.

Само чакайте да порасна.
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Да Божич - с подходящ подход може да се подкара всичко.... Точно затова и пуснах темата - когато знаеш мат-частта в детайли, можеш да измислиш 'обходен вариант' при даден проблем...
        Например - някои се мъчат да палят при повреден термодатчик, и колата не пали, защото термодатчикът само подава грешни данни, например -30С, но без да е умрял изцяло... Ама като го изкараш въобще от куплунга - компютърът разбира, че го няма и пали нормално, замествайки данните с 'усреднени', които са близки до нормалната температура. Познанията винаги могат да те насочат към изход от ситуация...
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          Виж в случая съм съгласен и с теб и с Никсъна...
          Защото 'умният' автомобил обикновено не ще да пали на бутане, и освен всичките останали възможни проблеми, може просто да ти изпише на дисплея 'не ми харесва акумулатора' и да откаже въобще да опита да върти/ да подаде захранване към стартера...
          Просто при него стратегията е друга - да провери всичко и да ти каже кое трябва да смениш, вместо тъпо да се опитваш да запалиш, буташ и т.н. с повредена част (в случая - акумулатор)..
          Колега с БМВ имаше сериозни проблеми/предупреждения (чекове, надписи на таблото) заради некадърно вързана GPS система за проследяване - IBS отчел повишена консумация 'в покой'....
          Преди години през зимата в голям студ чакам клиент за среща и той закъснява. Обаждам му се и му казвам, че съм на мястото на срещата. А той ми отговаря:А аз съм на платформа в Дару кар. Сега ще запознаят моя нов автомобил БМВ с новия си акумулатор...
          Случката в кратце: Сутринта при кучи студ нов Баварец не пали /не върти добре/ и след втория опит светнали всички ламБи по таблото. Обадил се човека на мобилен сервиз и те дошли с нов акумулатор. Сменили го, но бавареца изобщо не издавал признаци на живот, а камо ли да пали...
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да, Тоя номер с акумулатора и компютъра в дилъра съм го играл и аз. На сестрата Мерцедеса не пали. Отивам и намирам 2 акумулатора, един отзад и един при мотора. Опъвам си кабелите с мисълта “те сега ти .... майката”, ама ми дойде на акъл да звънна на нашия майстор. “Сакън, да не си посмял да му даваш ток, трябват нови акумулатори и в дилъра...”. Бавничко и внимателно се отдалечих от тъпата интелигентна каруца. Тия са идиоти!
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Последните 30 минути на жената колата постоянно в движение и на фарове. Преобладаващата стойност в графиката 13.541 с пикове от 14.223. Митсубиши Аутлендър 2014. За същия период от време Дачия Логан 2014 отново на фарове в същия трафик средна стойност13.564 без никакви пикове. Акумулаторите са съвсем идентични и явно независимо от сценариите избрани от производител си работят все едни и същи години. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9035_v.jpg
Прегледи:1
Размер:107.8 КБ
ID:5801703
              Прикачени файлове
              GPS системи https://www.easytracking.bg/
              Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Пиковете са за ускорено и за пълно зареждане. Получава се, че в дачията има липса, другата кола е нормалната.
                Може ли още една серия снимки по темата, снимани последователно без значителни паузи?

Коментар

Ако имаш предвид моите:
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_20181028-172925.jpg
Размер:63.3 КБ
ID:5801721

Име:Screenshot_20181028-172915.jpg
Размер:56.6 КБ
ID:5801719

Име:Screenshot_20181028-172920.jpg
Размер:64.7 КБ
ID:5801720

Име:Screenshot_20181028-172937.jpg
Размер:63.3 КБ
ID:5801716

Име:Screenshot_20181028-172944.jpg
Размер:60.2 КБ
ID:5801717

Име:Screenshot_20181028-172949.jpg
Размер:61.0 КБ
ID:5801718

Име:Screenshot_20181028-172955.jpg
Размер:60.1 КБ
ID:5801715
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Предходния ден:

Име:Screenshot_20181027-133625.jpg
Прегледи:2
Размер:60.8 КБ
ID:5801722

Име:Screenshot_20181027-133631.jpg
Размер:60.4 КБ
ID:5801723

Име:Screenshot_20181027-133611.jpg
Прегледи:2
Размер:65.1 КБ
ID:5801724

Име:Screenshot_20181027-133616.jpg
Размер:62.2 КБ
ID:5801725

Име:Screenshot_20181027-133550.jpg
Размер:60.5 КБ
ID:5801726

Име:Screenshot_20181027-133558.jpg
Размер:63.4 КБ
ID:5801727

Коментар

Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
                      Пиковете са за ускорено и за пълно зареждане. Получава се, че в дачията има липса, другата кола е нормалната.
                      Може ли още една серия снимки по темата, снимани последователно без значителни паузи?
                      Ето и от днес на Митсубишито. Интересното при него днес е, че има периоди в които алтернатора въобще като че ли не зарежда. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1234_v1.jpg
Размер:57.2 КБ
ID:5801729

Докато Дачията упорито си се движи със стойности от порядъка на 13.450.
                      Това са данни от OBD. В понеделник ще сваля и паралелно през някой аналогов вход да видим какво ще покаже. Чудя се къде ще е най-достоверно да се вържа.
                      Дачията. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9035_v1.jpg
Размер:70.5 КБ
ID:5801730
                      Ако на някой му е интересно мога да експортирам данните и да ги изпратя в CSV например.
                      Вероятно ще е по-добре и в съвсем отделна тема да споделяме наблюденията си, че тук беше за други марки и ако продължим може да стане мацаница.
                      Последно редактирано от D.Dimitrov; 03-11-18, 16:06.

Коментар

Ако сте мераклии, в различни моменти сравнете с показания от други, конвенционални уреди, директно в/у акумулатора (напрежение и ток).
                        А тези простотии се правят от името на всички ни.
                        Даника
                        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Напълно е вероятно в дадени моменти акумулаторът да не се зарежда... Неслучайно поне у джипа е в ЕКУ-то...
                          Дадеш газ - намалява натоварването на алтернатора и с по-малко гориво ускоряваш (няколко милилитра по-малко разбира се )...
                          Отпуснеш газта и преминеш в ППХ - натоварва допълнително алтернатора да дозареди акумулатора заради източения в предната точка ток....
                          Или пък усети, че акумулаторът се е поразредил повече - тогава не намалява натоварването на алтернатора в първата точка...
                          Относно 'стабилното напрежение на дачията' - причините може да са няколко.. Например - по-ниско оборудване (не включва/изключва климатроник и т.н.)...
                          Или 'по-грубо' АЦП, което просто не хваща малките скокове и спадове. Или пък ги филтрира...

Коментар

На 13.5 през цялото време ще е мъка. Най-вероятно напрежението се измерва на място, където е по-ниско отколкото върху акумулатора.

Намаляването или изключването на алтернатора при натоварване на двигателя и наваксването в периодите с ППХ го практикуват вече масово на всичко по-голямо от Дачия и сигурно и на по-скъпите Дачия. Тук капка, там капка - събира се осезаема икономия, получаваш 1-2 кс "безплатно", а се ускорява и смяната на предавките което пък подобрява комфорта.

За целта акумулаторът се държи относително далеч от пълния заряд (така поема повече в моментите когато има безплатен ток). Съответно компютърът има да съобразява дали колата се кара често и такива фокуси са допустими. Или пък се кара веднъж седмично и тогава се набляга на зареждането, че не се знае кога пак. Даже и когато ги прави тия фокуси, понякога решава че акумулаторът е заслужил едно пълно зареждане, за да не се сърди и съответно се опитва да избере подходящ момент за целта (примерно дълго пътуване). По някое време (по изминало време или по данни от моделирането) може да реши че батерията е остаряла и да намали стреса върху нея - ей така, за всеки случай. Дали по този повод ще покаже нещо на таблото е отделен въпрос.

Впрочем подобни фокуси се практикуват и с климатичната уредба, и с охладителната уредба, и с регенерацията на разни дпф-и и ефектът от тях се наслагва върху измерваното напрежение.

Така че с логер за напрежение можете доста да се забавлявате.

Коментар

И при двата автомобила оригиналните акумулатори си погинаха след едно и също време на експлоатация. Единствено на Хюндайчето I 30 издържа 5 години. Там пробега беше двойно по малък и предполагах, че там би трябвало да си отиде по-рано ама не.
                              На мен лично ми е интересно кой от режимите се предполага да е по-удачен за здравето на акуто? Към момента и двата акумулатора са втори за автомобилите и са избрани от дилърите. Излизат от гаранция автомобилите и от тук нататък ще трябва аз да ги избирам по вид цвят.
                              Вероятно ще е интересно да сваля и данните от някой със Старт-Стоп система, че там и режимите вероятно ще са още по-палави. Та ако някой препоръча към каква технология на акуто да се ориентирам, според режима на заряд на автомобила, печели джаджа и безплатен мониторинг за неговия автомобил.

П.П. Ако на някой му е интересно как свалям и записвам такива данни ще отворя нарочна тема спазвайки всички правила на форума.

П.П.2 След като писах, видях, че и Ясен е писал по темата. Данните които получавам не са в резултат на директно измерване а са част от съобщенията от OBD конектора. Утре ще вържа и към входовете да видим какво ще излезе. Досега при паралелно измерване тракерите никога не са показвали същото като който и да е уред. Често разликите достигат до 0.1V. Предполагам, че всичко това е нормално и няма да влияе на кардиналните заключения.
                              Последно редактирано от D.Dimitrov; 04-11-18, 13:21.

Коментар

С тия темпове очаквам съвсем скоро колата да решава кога, какво и колко ми се яде !

Предпочитам зимата като тръгна сутрин в 6 на работа колата да запали , а не да икономисва гориво и сама да си решава кога да зарежда ! Така може да си реши , че е прекалено студено и ще е по-полезно за акумулатора да не ходя на работа !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X