Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ford Everest, с фирмен лифт 60мм, геометрия на кардана.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ford Everest, с фирмен лифт 60мм, геометрия на кардана.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Този кардан, дефазиран ли е?
    Какво ще рече дефазиран кардан? Незнам ?!?

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      Проблема идва от моста! Преди да подлагате шайби на висящия лагер, пиньона и раздатката успоредни ли бяха..?!! Ако са били, значи това е нормалното и работещо положение на кардана! От друга страна пък, подлагането намалява вибрациите...?!! Има още един вариант - подложка на раздатката (да я свалите на долу)...
      За раздатката и аз мислих, но при тази конструкция трябва да се свали надолу цялата греда, която я държи, а това чудо е по средата. След раздатката висящия лагер също трябва да се свали пропорционално надолу.

Коментар

Моят съвет : оправете ъгъла на моста и вдигнете лагера на мястото му и недейте да пипате раздатката . Кардана е цял и е без значение дали е дефазиран или не . Ако са 2 кардана с фланец около висящият лагер обикновенно единият е дефазиран , а другият не е и трябва да се внимава като се сваля въпросният фланец , във вашият случай дали кардана е дефазиран или не значение няма .

Коментар

Абе сега ми хрумна нещо (поизчерпах се вече)! А може ли кардана да ти идва къс заради лифта..?!!

Коментар

Каретата на кардана се състоят от две вилки - една към кардана и една към фланеца. При обикновения кардан, вилките в двата му края са успоредни помежду си. Има и дефазирани кардани, които са предназначени за работа при по-големи ъгли между осите на фланеца и кардана (по-голямо разстояние между осите на двата агрегата). Сега разгледах внимателно снимките, тези не са от тях. Което е хубаво, защото досега не съм намерил обяснение как работи дефазираният кардан.

При лифт, неизбежно тези ъгли (между осите на агрегата и кардана) се увеличават. Осите на РК и диференциала вече се разминават с +60мм или с колкото там е лифта. Дали каретата работят в твърде големи ъгли - не ми стига теоретичната подготовка, но свалянето на висящия лагер изглежда правилния подход - той намалява ъглите в двете задни карета, за сметка на предното. Особено, ако трите карета на кардана са еднакви. Със сигурност не е нужно сваляне колкото лифта - това ще пренесе проблема изцяло на предното каре.

Теория, теория - такъв кардан с 3 карета, 2 по 2 успоредни, изглежда да работи като два отделни, съединени в средата. Двата фланеца трябва да са успоредни, това е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
              Абе сега ми хрумна нещо (поизчерпах се вече)! А може ли кардана да ти идва къс заради лифта..?!!
              Със сигурност не е къс. Проверено.

Коментар

Не обърнахте внимание какво написа Тефчо. Тия прави ъгли дето използвате не са прави.
                Верно е тъпо, ама тоя кардан белязахте ли го как седи като го сваляте и качвате?
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

При лифт, неизбежно тези ъгли (между осите на агрегата и кардана) се увеличават. Осите на РК и диференциала вече се разминават с +60мм или с колкото там е лифта. Дали каретата работят в твърде големи ъгли - не ми стига теоретичната подготовка, но свалянето на висящия лагер изглежда правилния подход - той намалява ъглите в двете задни карета, за сметка на предното. Особено, ако трите карета на кардана са еднакви. Със сигурност не е нужно сваляне колкото лифта - това ще пренесе проблема изцяло на предното каре.

Теория, теория - такъв кардан с 3 карета, 2 по 2 успоредни, изглежда да работи като два отделни, съединени в средата. Двата фланеца трябва да са успоредни, това е сигурно.
                  Благодаря! И аз стигнах до извода, че решението със сваляне на висящия лагер ще доведе до по-голямо натоварване на предното каре и съответно на лагерите на раздатката. Какъв би бил ефекта, ако върна лагера горе и завъртя пиньона по-нагоре, така, че карето пред него да поеме големия ъгъл? Звучи ми нелогично, но...

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                    Не обърнахте внимание какво написа Тефчо. Тия прави ъгли дето използвате не са прави.
                    Верно е тъпо, ама тоя кардан белязахте ли го как седи като го сваляте и качвате?
                    Тия прави ъгли Ник Николов ги е проверил, а и това е само единия от методите за измерване на ъгъла. Има съвпадение на стойностите от двата метода. Кардана, разбирасе го белязах.

Коментар

Пепи,ако ще помогне да ходя да меря и да снимам при мен как е?
                      Аз знам че нищо не знам,но други и това не знаят.

Коментар

Каретата на кардана се състоят от две вилки - една към кардана и една към фланеца. При обикновения кардан, вилките в двата му края са успоредни помежду си. Има и дефазирани кардани, които са предназначени за работа при по-големи ъгли между осите на фланеца и кардана (по-голямо разстояние между осите на двата агрегата). Сега разгледах внимателно снимките, тези не са от тях. Което е хубаво, защото досега не съм намерил обяснение как работи дефазираният кардан...
                        Ако имаш нещо ново предвид, моля да го обясниш по-подробно.
                        По принцип, в основите на механиката се изучава т.нар. шарнир на Хук - това е едно просто елементарно автомобилно каре.
                        Особеното при него е, че в зависимост от ъгъла между входящия и изходящия вал се проявява една промяна на входящата и изходяща ъглова скорост - при константна входяща, изходящата се променя два пъти за оборот - с колко - зависи от ъгъла между входа и изхода.

За да се компенсира това неудобство, се поставят два такива шарнира, или две карета - на всеки кардан - съотв, дефазирани. По този начин се компенсира това пулсиране.

Ти, като стар Нивовод, би трябвало да го знаеш това - първите ниви бяха с по едно каре, респ диви вибрации точно от това.. кога е бил изправен тоя инженерен недоимък - не знам - слава Богу, никога не съм карал или съм се возил в такова..

Коментар

Първоначално публикуван от Асен Христов Преглед на мнение
                          Пепи,ако ще помогне да ходя да меря и да снимам при мен как е?
                          Благодаря ти за предложението. Достатъчно точно измерване е голяма играчка, а снимки няма да са излишни. Ако можеш да цъкаш отстрани, така че да се виждат ъглите между отделните части на кардана, но не сега-не е спешно. Утре ако имаш време.

Коментар

Първоначално публикуван от Peter TurboD Преглед на мнение
                            Какъв би бил ефекта, ако върна лагера горе и завъртя пиньона по-нагоре, така, че карето пред него да поеме големия ъгъл? Звучи ми нелогично, но...
                            Лош. Освен ако не наведеш и РК така, че двата фланеца да останат успоредни.

Коментар

Лош. Освен ако не наведеш и РК така, че двата фланеца да останат успоредни.
                              И какво става с предния кардан..?!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                                Ако имаш нещо ново предвид, моля да го обясниш по-подробно.
                                По принцип, в основите на механиката се изучава т.нар. шарнир на Хук - това е едно просто елементарно автомобилно каре.
                                Особеното при него е, че в зависимост от ъгъла между входящия и изходящия вал се проявява една промяна на входящата и изходяща ъглова скорост - при константна входяща, изходящата се променя два пъти за оборот - с колко - зависи от ъгъла между входа и изхода.

За да се компенсира това неудобство, се поставят два такива шарнира, или две карета - на всеки кардан - съотв, дефазирани. По този начин се компенсира това пулсиране.

Ти, като стар Нивовод, би трябвало да го знаеш това - първите ниви бяха с по едно каре, респ диви вибрации точно от това.. кога е бил изправен тоя инженерен недоимък - не знам - слава Богу, никога не съм карал или съм се возил в такова..
                                Точно това имах предвид, че при система от два такива шарнира, на финала скоростта е постоянна, само ако няма дефазиране. Като се дефазират, се намаляват едни усилия в шарнира, но скоростта, ...

Нивите винаги са били с по две карета на кардан - както всички къси машини. Конкретно в Нива няма и нищо дефазирано. Дивите вибрации са от сложното настройване на куплирането между СК и РК или от особено лесните за огъване в камъните кардани. А, и от гъзоръки монтьори, най-вече.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X