Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колите с десен волан няма да бъдат вече легални!? Само слухове или...

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Колите с десен волан няма да бъдат вече легални!? Само слухове или...

Толкова коментари се изписаха за тези лепенки. Най-накрая някой да взема да каже, от къде ние "грешниците" да си ги купим тези лепенки. Тука в България продават ли се някъде?

Коментар

Имам информация, че в Чехия заради зачестили ПТП-та са забранили регистрацията на автомобили с обратен волан. Информацията ми е от българи работещи там така, че аз лично не съм я проверил, но ако една европейска държава вземе такива мерки, то и ние няма много да се забавим. От друга страна, дори и да има подобни рестрикции, все ще има период на влизане в сила и на заварено положение. Пък може да се регистрира колата и в друга страна, където това не е забранено, но остава въпроса с техническия преглед...?
      "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Първоначално публикуван от abalon Преглед на мнение
        ......
        Някой ще каже ли най после сигурна информация дали има някъде в Европа в някоя страна забрана за регистрация на автомобили с десен волан? Или само слухове... Аз лично не съм чул такова нещо.
        Поне някой да потвърди, че еди къде си не регистрират...
        LAND ROVER Freelander 1.8 2000

Коментар

Тази тема със сигурност е дискутирана много пъти. Накратко регистрацията на обратни волани е забранена в Словакия. Това е сигурно! Забранени са също в Литва или Латвия, в една от двете държави, но не помня точно коя. Забраната се дължи на големия брой работещи от тези държави във Великобритания и последващото им завръщане с евтини МПС от тия страни. Вероятно са последвали доста инциденти и властите са ги забранили. В други държави от ЕС регистрацията досега не е забранена, понеже и никой не кара с обратни волани там. Готвеше се проект за изменение в ЗДП за забрана на регистрацията с обратни волани в БГ. Бяха блъснали колата на един депутат с обратен камион, та така се почна тоя проект. Докъде стигна, нямам инфо.
          Vitara 2.0 V6
          Honda CRV (Gen 1)
          Honda CRV 2.2 I-CTDI (Gen 3)
          ВАЗ 2131

Коментар

Що ли си мисля ,че в Германия не можеш да регистрираш кола с десен волан или се лъжа.
            лъжеш се ,по-големи са им застраховките иначе се регистрират. Дори воланите им обръщат. Говоря за микробуси ,това е ,което съм виждал!!!
            EX Toyota Land Cruiser 120
            Деньги - зло! И тем большее, чем их меньше

Коментар

"Автомобилите с обратна дирекция били опасни за движението
              Депутат иска забрана за коли с десен волан
              Идеята хрумнала на Хърков, след като го блъснал камион. Забрана за регистрация на автомобили с дясно разположен волан предвижда законопроект, внесен от независимия депутат Владимир Кузов и народния представител от “Атака” Ваню Хърков, научи “Монитор”. Поправката в Закона за движение по пътищата хрумнала на Хърков, след като камион с обратна за страната ни дирекция блъснал колата му отзад.
              “Един камион ме блъсна отзад при опит да ме изпревари на Петолъчката. Явно десния волан попречи на шофьора да прецени добре маневрата. Е, по скоро ме подпря де”, оплака се пред вестника депутатът. По думите му в процентно съотношение автомобилите, пригодени за движение в лявото платно на пътя са по-често предпоставка за произшествие от колите с ляв волан. Законодателят, който предлага ветото за регистрация и респективно внос, но не и транзитно преминаване на автомобили с обратна дирекция е категоричен, че повечето парламентаристи подкрепят изменението, което е реализирано например в Казахстан.
              “В Англия забранени ли са колите с ляв волан? Искам първо да узная каква е практиката в ЕС и каква е степента на обществена опасност от автомобилите с десен волан. Защото и тъмните стъкла са опасни, но се движат такива коли, въпреки забраната. И слънчобраните на задните стъкла са опасни”, отсече членът на транспортната комисия от ДСБ Иван Иванов.
              От КАТ също изразяват мнение, че возилата с обратна на нашата посока на движение са опасни, тъй като при изпреварване шофьорът няма видимост и трябва да се изнесе твърде много, изнасяйки се напълно в насрещното платно. Според Пътна полиция няма обаче логика да се забрани регистрацията на тези коли понеже такива така или иначе ще преминават през страната ни. Освен това търсенето пазарът на такива коли у нас бил твърде нищожен и по неофициална информация по шосетата ни се движели около стотина четириколесни с обратен волан.

Име на законопроекта: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата
              Вносител: Владимир Кузов /независим/, Ваню Хърков /ПГ на КА/
              Дата на постъпване: 14 ноември 2007
              Сигнатура: 754-01-153
              Водеща комисия: Комисия по транспорт и съобщения
              Сесия: Седма сесия
              Състояние: отхвърлен на 27.06.08

Източник : http://www.parliament.bg

Коментар

Първоначално публикуван от ixeos Преглед на мнение
                Тази тема със сигурност е дискутирана много пъти. Накратко регистрацията на обратни волани е забранена в Словакия. Това е сигурно! Забранени са също в Литва или Латвия, в една от двете държави, но не помня точно коя. Забраната се дължи на големия брой работещи от тези държави във Великобритания и последващото им завръщане с евтини МПС от тия страни. Вероятно са последвали доста инциденти и властите са ги забранили. В други държави от ЕС регистрацията досега не е забранена, понеже и никой не кара с обратни волани там. Готвеше се проект за изменение в ЗДП за забрана на регистрацията с обратни волани в БГ. Бяха блъснали колата на един депутат с обратен камион, та така се почна тоя проект. Докъде стигна, нямам инфо.
                забранени за регистрация са и в Полша. далеч съм от мисълта,че причина за забрана на регистрация в горепосочените държави са "инциденти" или каквото и там да било!
                всичко опира до търговски интереси и лични изгоди. политическата обстановка в тия държави не се различава много от тази в окаяната ни мила родина.....
                така наречените евтини МПСта от острова са в далеч по-добро техническо състояние от ръждивите "газенки" на незнайно колко хиляди километри,внесени от други евро страни.

що се отнася до проектозакона,всички знаем ,откоя парламентарна група е депутата и ако това е най-доброто,което може да измисли като народен избранник за благото на своите избиратели....то тежко на народа!

освен това,колеги...изрази като "обратен камион", "обратни волани" "обратни водачи" и т.н издават ясно пристрастия и отношения. Никъде в световните класификации и стандарти не фигурират подобни определения и не се определя левия волан ,като правилен!!!
                така,че моля за уважение правото на избор на всеки.
                Последно редактирано от veilside; 05-02-09, 22:24.
                TЛК 80-4.2ТД
                ТЛК 73-2.4ТД
                ...................

Коментар

Първоначално публикуван от veilside Преглед на мнение
                  забранени за регистрация са и в Полша. далеч съм от мисълта,че причина за забрана на регистрация в горепосочените държави са "инциденти" или каквото и там да било!
                  всичко опира до търговски интереси и лични изгоди. политическата обстановка в тия държави не се различава много от тази в окаяната ни мила родина.....
                  така наречените евтини МПСта от острова са в далеч по-добро техническо състояние от ръждивите "газенки" на незнайно колко хиляди километри,внесени от други евро страни.
                  Абсолютно съм съгласен! Тук е същото - вноса на автомобили с десен волан стана твърде голям и се засягат интересите на големите автоджамбази!
                  Щом колегата по-горе твърди със сигурност че за забранени за регистрация вече в изброените страни, значи въпрос на време е да ги забранят и тук. Лошото е, че аз чух друго. Щели да направят оторизирани сервизи(на доверени хора естествено), където само там да се обръщат волани и да издават някакви сертификати за обръщането. И само така ще можеш да си я регистрираш! И ще си задължен да минеш през тези сервизи естествено. И така ако си го обърнеш волана сам например трябва да отидеш да бутнеш няколко стотачки на сервиза за да ти напише сертификата... Е това е то БГ действителност...
                  И аз съм далеч от мисълта, че този закон ще се направи, за да се избегнат катастрафи, просто интереси и пари...

P.S. за протокола само не карам кола с десен волан, обаче и не съм видял досега катастрофа с участие на кола с десен волан . е може да не съм гледал достатъчно...

Коментар

Според мен ако се направи такава забрана за регистрация , то тя ще е в противоречие с разрешение за преминаване и движение на такива автомобили на територията на БГ , които са с чужда регистрация. Очевадно е , че и в гореизброените страни направили забраната, това е направено с цел защита интересите на определени личности, а не по други съображения.

Коментар

Има едно голямо улеснение за колите с десен волан,а имеено камера вградена в лявото огледало и монитор в купето

Коментар

Първоначално публикуван от Fish Hawk
                        Интересно какво е чуството да шофираш автомобил с десен волан
                        По мое скромно мнение и 7 годишен опит-същото,като това с левия. дори по-удобно,защото дясната ръка е винаги на волана.
                        TЛК 80-4.2ТД
                        ТЛК 73-2.4ТД
                        ...................

Коментар

Не съм карал, но съм се возил в десен волан. Много е психо. Возеше ме англичанин, та няма какво да говорим за свикване. Бая беше покарал и тук и из европа, та е свикнал и с пътищата. Питаше ме на всяко изпреварване, без значение дали е магистрала или друг път. Няма какво повече да кажа. Работата е ясна. Не е да не става, но не е подходящо. Но какво да ви говоря, не малко хора си купуват 4х4 и с гумите за асфалт, бам в калта. Посля тоя или оня модел не става за нищо или само за асфалт. Всяко нещо си има предназначение, а 2, 3 или повече в 1 е компромис, това е ясно.

Коментар

Първоначално публикуван от veilside Преглед на мнение
                            По мое скромно мнение и 7 годишен опит-същото,като това с левия. дори по-удобно,защото дясната ръка е винаги на волана.
                            Ха , пак съм съгласен едно време карах 7-8м. в Англия и това ми беше най удобното - дясната ръка винаги на волана а лявата на ск.лост.
                            Иначе съм карал и с десен волан тук преди време, свиква се бързо, по внимателно се кара и няма проблем...

Коментар

Първоначално публикуван от Fish Hawk
                              Интересно какво е чуството да шофираш автомобил с десен волан

Същото каквото да караш кола с ляв в Англия не е голяма разликата според мен.Аз си карам с левия волан от близо 2 години по английско, и на излизане от УК, честно казано не се усеща разлика като сменяваш платното.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                                Явно тези лепенки не вършат добра работа, /или не се ползват масово от "обратните"/ защото светят гадно в очите на насрещно движещите се.
                                И как разбра,че точно дясноволанна кола ти е светила в очите?Заслепения водач не вижда колегата си в отсрещния автомобил.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X