Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Старт - Стоп система и приложението в родния трафик

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Старт - Стоп система и приложението в родния трафик.

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    А това за спиране набуталото малко преди ГМТ
    А при хибридите този проблем отпада - тръгва на електро...

Коментар

То при електрозадвижване мотора така и така си спира, няма как. Това за електромотора де, нали в града се кара на ток.
      Което уж било много еко, ама забравят за ефекта от електроцентралите които произвеждат тока за зареждането на акумулаторите на "еко"колите с електромотори.
      Няма спор, че в града замърсяването е много по-малко, но природата не е само в градовете.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Никаква екстра не е. Пълна глупост е, но нали модата е всичко да е еко насочено- това се рекламира като поредния еко писък. И народът (не нашия, но те всички са еднакви) е подвластен на модерното блеене, и се диви на всичко което е "еко", и купува ли купува, мислейки,че прави някаква голяма добрина на планетата като гаси мотора на светофарите или в задръстванията.
        А същото това стадо изобщо не си дава сметка, че режимът на стартиране на двигателя харчи доста повече гориво от нормалната му работа на празен ход. Ама нали е модерното еко, и айдеее...

А това за спиране набуталото малко преди ГМТ е поредната стръв за лапнишарани. Малко преди ГМТ налягането в цилиндъра е от порядъка на 8-10 бара. При добре смазан и топъл двигател коя ще е тази сила която ще удържи буталото да не се върне обратно под натиска на налягането в цилиндъра?
        А и да има някаква спирачка-колко ще са плътни тези сегменти и бутала, та да удържат налягането непроменено няколко минути, и да се чака само една искра?..

Модерен свят, всичко хубаво и приятно, ама се движим в грешна посока, да знаете.
        Кольо, веднъж в живота ми се е случвало, но се е.
        Преди доста години имах една Ява 250 от 1958г.
        Спирам един ден пред нас, гася, вдигам на степенка и се запътвам към входа. Отварям входната врата, сещам се нещо и се връщам. Свалям мотора, завъртам ключа и...запали(няма стартер, разбира се). Явно буталото е останало малко СЛЕД ГМТ, горивната камера пълна със смес и искрата при даването на контакт са запалили двигателя. Но все пак беше минала поне една минута
        Та кво ще му е на съвременен двигател с емнайсе компютъра да си гаси и пали където си иска. Не знам къде спират буталата, но малко след ГМТ спокойно може да си седи.

Коментар

Н.....
          А това за спиране набуталото малко преди ГМТ е поредната стръв за лапнишарани. Малко преди ГМТ налягането в цилиндъра е от порядъка на 8-10 бара. При добре смазан и топъл двигател коя ще е тази сила която ще удържи буталото да не се върне обратно под натиска на налягането в цилиндъра?
          А и да има някаква спирачка-колко ще са плътни тези сегменти и бутала, та да удържат налягането непроменено няколко минути, и да се чака само една искра?..
          Май не си прочел добре... Коляновия вал спира малко след ГМТ -когато започва 'разреждането' на цилиндъра, извършващ работния ход (но без да е впръскано гориво), и в същото време започва сгъстяването на новата порция въздух в следващия по ред цилиндър....
          Да, налягането няма да остане в цилиндъра....
          Какъв е ефекта ако в затворен въздушен обем със свеж въздух без някакво допълнително налягане впръскаш гориво и го запалиш?
          Би ли завъртяло коляновия вал на четвърт оборот?
          И какво става ако след завъртането с четвърт оборот следващото бутало, достигнало ГМТ вече е сгъстило въздуха, впръскано му е горивото и е запалена искрата?
          Добави към това лека помощ от страна на стартера (за гарантиране на запалването) и не виждам нищо фантастично...
          http://www.mazda.de/videos/technolog...system_i-stop/
          Последно редактирано от slowtraveler; 03-08-15, 22:24.
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Ако изобщо го усещаш значи нещо не е в ред.
            Ясене, но Фордо си го усещаш, че върти. Доста по малко отколкото при нормално палене, ама си се усеща.
            Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Карал съм таково в Швеция зимата. Подаваш си газ, прекюфка и пали. Примерно 1 оборот. Няква койота под наем.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Преди време смятах грубо, от любопитство като колко да е икономията от гасенето по светофарите. Един колега ме возИ известно време - и гасеше дизеларката на всеки светофар. По груби сметки - около 750 милилитра на час - горе долу към три стотинки на минута. Десет - петнайсет светофара на един среден маршрут - 30 - 50 стотинки. Зависи какво и колко градско караш. Има някаква полза, ма в нашите условия не е велика икономия, на фона на всичко останало.

Коментар

Мога да споделя за системата на Ауди. Карам с такава система от 2010, различни модели и съм минал около 250000 км. По принцип наистина пести гориво до около 1л/100км. Системата работи ако са изпълнени едновременно няколко условия:
                  - само ако акумулатора е достатъчно зареден т.е. ако са включени фаровете и колата прецени че ако изключи двигателя зарада на акумулатора ще падне под някакво ниво не гаси.
                  - само при достигната работна температура на двигателя.
                  - само при достигната зададената температура на охлаждане или отопление от климатика в купето. т.е. ако нагласената темп. от 23 град. е достигната двигателя ще угасне като спреш и ще запали ако намалиш още градусите на климатика.

Тези логики малко могат да те стреснат в началото защото колата може да изгасне и да запали когато тя реши, а не когато искаш да тръгваш. Например вечер, запалени фарове и по дълго чакане на светофар. Фаровете изтощават малко акумулатора и колата решава да запали докато още може

Друго неудобство е, че гаси моментално щом спреш. Ако си на нерегулирано кръстовище и искаш да се включиш в движението бързо това гаснене и палене малко или много те забавят и не успяваш да минеш.

По принцип тези коли са с усилени стартери и акумулатори за повече цикли, но все пак за по-стари коли не знам как ще е. Сегашната ми е на 4г и 130000 км и няма абсолютно никакви проблеми - засега ... ама последните 2 год първото нещо като запаля е да изключа системата В нашия трафик е много дразнещо това гаснене.

А иначе е еко ... верно си е ... и е модерно ... и е добре забравеното старо ... още от Пасат 1985-а
                  ... to be continued

Коментар

Гасим ДВГ.буталото е малко след ГМТ. след 40-50секунди компресията от11 е паднала -на три примерно- впръсква се гориво и се подава искра и КВ започва да се върти и стартера само мъничко помага -3-4секунуи- ама колко енергия поглъща тая спирачка да държи КВ в нужната позиция и тия3-4секунди -това е за бензиновия а при дизела как ли ще е- и като знаем какво е КПД на бензинов или дизел през ремък генератор акумулатор и стартер как излиза сметката и има ли смисъл всичко това или е поредния търговски трик.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivich Преглед на мнение
                      Забелязал съм, че при А1 си гасне и на напълно студен двигател.
                      Карах го няколко дена из Берлин и му свикнах бързо. Ако не бъркам, като задържиш натиснат съединителя, не гасне.

Коментар

И на мен първата ми работа, след сядане в колата и запалване на двг, е да цъкна копчето на системата на положение OFF. Сивик, 2015-а. Смятам, че това е излишна "екстра", понеже двг-то е i-vtec, т.е. интелигентен vtec, и ECU-то настройва работата на двг според стила на каране на шофьора. Освен това имам и икономичен режим, които също ми е постоянно на OFF, защото "спъва" колата.
                        Иначе да, системата работи като това:
                        Първоначално публикуван от Ivich Преглед на мнение
                        ...
                        - само ако акумулатора е достатъчно зареден т.е. ако са включени фаровете и колата прецени че ако изключи двигателя зарада на акумулатора ще падне под някакво ниво не гаси.
                        - само при достигната зададената температура на охлаждане или отопление от климатика в купето. т.е. ако нагласената темп. от 23 град. е достигната двигателя ще угасне като спреш и ще запали ако намалиш още градусите на климатика.
                        ...
                        Друго неудобство е, че гаси моментално щом спреш. ...
                        При много голямо задръстване системата не работи. Гаси двигателя само при първото спиране, и при последващо преместване на колата, както казаха по-горе, само с 1-2 дължини, не работи. Трябва да "вдигнеш" определена скорост за да се активира отново.

Това с моменталното гасене при спиране, се случва само ако пусна съединителя. Ако искам просто даизчакам, и да се изнеса бързо, не пускам съединителя.
                        Последно редактирано от krasi-mir; 05-08-15, 22:51.
                        Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
                        Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
                        Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

От: Старт - Стоп система и приложението в родния трафик

Напоследък карам от време на време един 3 годишен Мерцедес B180 с такава екстра. Запалването е автоматизирано - няма нужда да държиш ключа на стартер докато запали, а само го цъкаш като бутон и нататък компютърът държи включен стартера колкото трябва. По светофарите си гасне само ако си на неутрална скорост без съединител. Докато натисна съединител и вкарам 1-ва, двигателят вече е запалил.
                          Екстрата е направена с цел "еко" - гонят се ниски въглеродни емисии. Никой не гледа финансовото изражение на ситуацията (в противен случай масово щяха да слагат газови уредби, а не го правят).
                          Тези дни се нагледах на 2 20 километрови задръствания - на словенско-хърватската граница и в Германия на магистралата при град Улм. За щастие пътувах в противоположната посока. В такива условия тази екстра е удобна - местиш се всеки 1-2 минути с по 50-500 метра и не се занимаваш да гасиш и палиш мотора.
                          В български условия би имала смисъл само в час-пик в задръстванията на големите градове.
                          Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Пълна глупост е за мен тая система,освен всичко друго се стряскам като угасне колата на кръстовище...Икономията на гориво е съмнителна на фона на непрекъснатите стартирания на двг,стартера колкото и да е усилен му се взима акъла...Кофти че на някои коли не може да я спреш постоянно(последния Нисан Кашкай-може еднократно при следващото палене от бутона пак се активира).Да не говорим че доста шофьори като запалят и газ до следващия светофар...отиде икономията по дяволите.

Коментар

Не знам колко полза има екологията от тая дивотия защото най вредните емисии и най лошото изгаряне всеки ДВГ има точно в момента на стартиране .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                Не знам колко полза има екологията от тая дивотия защото най вредните емисии и най лошото изгаряне всеки ДВГ има точно в момента на стартиране .
                                Затова и аз съм с известни резерви по въпроса.
                                Това не е мислено за след като колата спре да бъде гаранционна , а пък с годините започва да не пали толкова лесно...
                                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X