Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сравнение на различни модели GPS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

OK

Разбира се Милене че ще го направя. Просто исках да знам как се получи при вас експеримента.

Апропо Милене, кажи как ще се оценяват GPS-ите за "бързина". По какви критерии ще се прави оценката

Коментар

enerjizer,
      при нас картите бяха различни (не само на брой). резултатът не е адекватен, затова не съм публикувал нищо.

според мен може да се съберем някой път някъде на хубаво приятно местенце, да заредим едни и същи карти, тракове, waypoints и т.н. и да изпълняваме еднакви действия под команда "прави едно", "прави две" и т.н.

ей сега един приятел тук иска да си взема 76CS. дори точно това си пишем по icq-то в момента.

трябва да поставим апаратчетата в абсолютно еднакви условия и да засичаме предварително уговорени операции.

така го виждам аз, но може и да греша.

ако искаш, допълни нещо или промени идеята изцяло. аз съм ЗА.

Коментар

Първоначално публикуван от milen
        според мен може да се съберем някой път някъде на хубаво приятно местенце, да заредим едни и същи карти, тракове, waypoints и т.н. и да изпълняваме еднакви действия под команда "прави едно", "прави две" и т.н.
        .......
        трябва да поставим апаратчетата в абсолютно еднакви условия и да засичаме предварително уговорени операции.
        Това ще е най-безпристрастния начин, и аз съм за, само нека последно уточним по-какви критерии ще ги сравняваме
        LZ1JJJ

Коментар

Милене,

Много съм за едновременно тестване на моделите, но хайде елата до Варна, че аз съм с "ремарке". Пък и сега сме актуални: "Елате при бати! Гааа, гааа!" (Ако си спомняте предаването "Улицата")
          Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

Коментар

Тестове с векторни карти

Направих няколко десетки експеримента със "ZOOM IN" и "ZOOM OUT" със различни карти - всякакви вариации. Резултатите са повече от нелинейни (както Николай Андреев предположи). Както и да е. Освен всичко това за експеримента трябва да сме на едно и също място.

Дочух че АЛАН-а го изключихте. Верно ли е ?

Коментар

Ето че дойде и моят ред.
              Наистина е субективна преценката за качествата на отделните GPS-и когато се тестват от различни хора при различни условия и настройки. Идеята за съвместно тестване е добра, но не е наша работа, а на независими организации с уреди, предоставени от вносителите за България. Дори при такова тестване ще се получат сухи числа и точки, който донякъде дават представа за уредите. Но както мен никой на света неможе да ме убеди да си купя NOKIA, колкото и прехвалени телефони да са, така и аз немога да убедя никой, че Alan Map 500 си струва да го имаш и че Garmin Map 60CS е превъзходен навигатор, въпреки недостатъците и на двата.
              Но форумите са за това, да пишем и четем отзиви за различните устройства.
              Това са част от нещата, които искам да притежава моят GPS. Подреждането е случайно:

1. Да "лежи" удобно в ръката. Ергономичен и красив дизайн
              2. Бързо първоначално свързване със сателитите.
              3. Ударо, водо и прахоустойчивост от възможно най-висока степен, както и да държи на големи температурни разлики, например от -30 до +80 градуса.
              4. Висока чувствитеност и стабилност при тежки условия - гора, далекопроводи, в автомобил.
              5. Висока резолюция на дисплея.
              6. Отлична видимост на дисплея на слънце и през очила Polaroid.
              7. Икономичност. Батерийте да държат поне 15 часа и да са обикновени АА или ААА размер, а не някакви екзотични вградени акумулаторни батерии.
              8. Цената да не е висока.
              9. Бърз процесор.
              10. Възможност за SD карта и външна антена.
              11. Висока точност.
              12. Богати възможности за настройка от потребителя.

Ако трябва само с няколко думи да обобщя:

Чувствителен, бърз, здрав, с ниска цена - това трябва да е моят GPS.

Май на условията засега отговаря Garmin Map 60, но засега.

PS. Малко пояснение за Polaroid-а. Един ден ме возиха в Peugeot 307 SW. На таблото има дисплей с информация за CD-то, температурата и други работи. Щом си сложих очилата всичко почерня и изчезна. Харевам френските коли, но това недоразумение определено ме дразни. Alan Map 500 като го обърна хоризонтално също не се вижда през очилата, но явно това е нормално за този тип дисплей. Най-добре би било да махнат поляризацията от защитното стъкло на дисплея.
              "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
              http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

прави си
                наистина че има и субективни фактори влияещи при покупката
                просто по някога едно нещо ти харесва повече от друго
                "хваща ти окото" както се казва
                човека е "човек"
                а не робот
                не всичко е сухи цифри
                доколкото имам наблюдения по немските издания по принцип най вече се стремят да се придържат при тестовете към "сухите цифри"

Коментар

Не могат да я махнат) Поляризацията де. То това е принципа на работа на течните кристали. За да се избегне това трябва да се използват други дисплеи, и това явно ще е скоро. Нали вече компютърните монитори поевтиняват и ги правят със все по-голям ъгъл на виждане, значи скоро.

Коментар

Незнам дали ще е толкова скоро, колкото ни се иска. Проблема не е в дисплеите, тях си ги има от много години. Консумацията им е неприемливо висока за преносима апаратура. Засега масово се ползват в автомобилните gps-и където това е без значение, по-важно е високото качество и видимост на картата. Но като го взема в "ръце" моя streetpilot c320 и неможе да изкара и 2 часа с вградените акумулатори. Течнокристалните lcd дисплеи имат пренебрежимо малка консумация и въпреки многото си други недостатъци още дълго време ще продължат да се ползват в преносимата техника.
                    Прост пример: нека пробваме цифров фотоапарат колко часа ще издържи със включен дисплей и колко с изключен - въпреки че това е масов продукт и то само с 2 или 3 инчов дисплей. След това да "сметнем" за голям дисплей като за gps колко такива батерии ще са нужни за 15-те часа работа които иска Touno
                    Това рано или късно ще се случи, но за повече от 6 часа работа с едно зареждане на акумулаторни батерии е немислимо засега да се говори, освен ако не настъпи революция в технологиите за енергийни източници.

Коментар

нещо напоследък съм претрупан с ангажименти и нямам много време за сериознен размисъл, затова пиша това, което ми идва на първо четене.

според мен приоритетите ми при избора на ГПС биха били следните:
                      А. Технически характеристики според предназначението на устройството.
                      1. обхват. в смисъл да може да слуша сателитите на повече места отколкото друг модел може
                      2. точност. да може достатъчно точно да даде координатите къде се намира(м)
                      3. бързодействие - в по-голяма степен при работа с картата и в миничко по-малка степен при работа с gui-то
                      4. размер на паметта и бързодействие на паметта
                      5. поддръжка и наличие на векторни и растерни карти.
                      6. удароустойчивост, водоустойчивост, температурен диапазон на работа

Б. Аксесоари, подобряващи или допълващи техническите характеристики
                      1. възможност за външна антена
                      2. възможност за закрепване в автомобил, мотор (велосипед)
                      3. удобен и пригоден калъф
                      4. възможност за допълнително външно захранване
                      5. барометър

В. Допълнителни полезни характеристики за потребителя
                      1. издръжливост на батериите
                      2. наличност на добър софтуер и добър интерфейс към компютър
                      3. гаранция и сервиз в българия
                      4. екран според очакванията на потребителя. (тук едва ли някой може да каже колко инча е универсалният екран. на всеки му трябва нещо негово си)
                      5. цена

Г. Други глезотийки (в добрия и полезния смисъл)
                      1. профайли.
                      2. дневен и нощен режим
                      3. аларми
                      4. възможност за предаване на текущи координати - infrared, bluetooth, gsm, etc.
                      5. наличие на достатъчно големи потребителски групи за дискусии и задаване на въпроси

sorry, телефонът звъни вече за кой ли път. друг път - пак

Коментар

сега като гледам само в А. съм ги подредил по приоритети
                        другите са само изброени и неподредени

днес нещо съвсем съм прегрял

Коментар

Мда. Това с лакомията на дисплеите е съществена забележка(((
                          Тогава пък ще чакаме пластмасовите батерии, крайно време е да ги измислят

Коментар

Имам въпрос към притежателите на LegendC и VistaC.

Могат ли тези два модела да бъдат включени към PC с някакъв протокол и да показват в реални време координати, тракове и т.н., например в GlobalMapper, VisualGPS, MapEdit и други?

Защото наличието на USB и COM port в Garmin Map 60 не е случайно.
                            "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
                            http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Наличието на оценка по точност е важна

Наличието на оценка по точност е важна защото WAAS e единствената новост в Garmin GPS и го има само за северна америка така че полза няма.
                              Докато Egnos си е европейско и си трябва да се отбележи.
                              Изкам да има и тотал на техническите данни защото ако има някой човек лаптоп него не го интересува колко е голям екрана - изкам да уточня че под технически данни разбирам да е свързан към комютъра - т.е. скорост чувсвителност точност и др.

Коментар

Първоначално публикуван от Tuono
                                Имам въпрос към притежателите на LegendC и VistaC.

Могат ли тези два модела да бъдат включени към PC с някакъв протокол и да показват в реални време координати, тракове и т.н., например в GlobalMapper, VisualGPS, MapEdit и други?

Защото наличието на USB и COM port в Garmin Map 60 не е случайно.
                                Да могат и поддържат Garmin протокол. Всъщност когато са свързани към компютър са абсолютен еквивалент на GARMIN 60C. Но естествено в днешни дни USB е по удобен за използване интерфейс. А между впрочем новите легенд и виста са също с USB.
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X