Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сравнение на различни модели GPS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Че особено тези локални улички ми разкатават проинциалната .......
    Тук да си допиша истината, нищо че е извън темата, но не е коректно така да започвам нещата и да не ги довършвам. Разкатава ми се провинциалната трътка , че все съм на педали с игли в задника = постоянно дори без причина се въртя и се чудя какво и откъде ще ми дойде. Историята със закъсването ми е направо класика. Посещавам капитолията с Пежо 306, 8 годишно, 80 хил. км. Всичко му е проверено сто пъти, нали в столицата ще се представяме. И след като цял ден карах из София, около 17.30 съм набутан в задръстване между Лъвов и Орлов мост на път към Драгалевци, където бях отседнал. Слушам си музика и се кефя как ще се изкъпя и довечера ще се видя с другари верни, бойни от казармата, софиенчета. Да, ама НЕ. При поредното протътряне на 2 м напред загасих двигателя и като завъртях ключа, опа .... няма никой в къщи, даже за аварийните нямаше ток. А зад мен беше най - големия и с най-мощния клаксон на света туристически автобус. И аз нали съм оторен съм се наредил най-отляво. Че ха бутай до тротоара, звъня по мобила къде се продават акумулатори, слава богу отдругата страна. И елате да видите как се подобрява рекорда по 500 м гладко бягане с акумулатор. Сега като се замиаля за да е пълна картинката трябваше и с паяка да ме вдигнат. Е кажете това не е ли провинциален късмет

За 10-те "най":

1. Бърза свръзка и възможно най-дълго подъдържане на контакт с WAAS сателити с точност на позициониране 3-5 м
    2. Наличие на аларми
    3. Да има барометър и магнитен компас
    4. Да работи с SD морски карти
    5. Водонепроницаем, по-възможност плаващ, стандарт IPX-7
    6. Как се вижда екрана на слънце
    7. Големина на екрана
    8. Сервиз в България
    9. Зарядни батерии (апарата да си ги зарежда при вкл. в ел. мрежа)
    10. Да е последна мода играчката
    Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

Коментар

Tова не е от това, че не си Софиянец И на мен ми се е случвало да загасна
      LZ1JJJ

Коментар

Относно картите и паметта в GPSите

Съжалявам ,че нямам повече време да се включа в дискусията активно но и това ще стане тези дни. Това което бих искал да спомена на бързо е, че паметта наистина е от огромно значение но не пряко нейният обем, а подходящо подбрания от хардуеристите размер в съотношение с възможностите на процесора и другите чаркове на GPSa никаква полза не върши ако чакаш 3 дена дадена машинка да рефрешва и изрови нещо от 100000 GB памет. Към момента разполагам с над 300Gb данни за страната касаещи както тясно специализирани области така и общи (Общо географси) такива. Ясно е , че като цяло това не маже да се натовари и практически не е използваемо с машинки от типа на GPS , а за работа в реално време дума не може да става. Дори и супер съвременните графични станции са поделени тематично и управляват информацията много трудно. Със всичко това искам да ви кажа ,че от тука нататък все по голяма роля ще играят картосъставителите (гисаджиите) чиято задача е да подготвят ясно четими тематично насочени пакети от карти, способни да работят в реално време с голям брой модели GPS. Мойте уважения към К2 за огромния труд но моят съвет е да започнеш да ревизираш структурата на картата си тъй като си събрал достатъчно информация и тя започва да става нечетима. Помисли върху възможността за комбинация между пространствена и тематична подялба. За съжаление аз не мога да си позволя свободно предоставяне на информация или да отделя година две за изготвяне на качествена ГИС структура безплатно. Ако се прави такова нещо то ще е желано буквално от всички и любители и професионалисти а това означава огромно проучване върху спецификата на тяхната деиност и техните нужди. Ако се прави нещо полвинчато е нормално винаги да има недоволни.

Коментар

GPS

Абосолютно съм съгласен с логиката на VPetrov за избора нa Garmin 10 . Този приемник може да се свърже с всичко което има блутут. аз лично ко ползвам с мобилен телефон. може и с PDA. А с малко фантазия може да се ползва и с ноутбук. Видях една идея на един руснак, където лаптопа беше " ковнат " на тавана на уазката и беше закачен с GPS .
          Но погледнато с тези критерии малкия гармин е или първи ( когато е с лаптоп) или последен, защото той няма екран, няма памет, няма антена, абе няма нищо.
          Но все има право на избор. И според мен тази тема е много полезна с това че всеки ще си каже мнението за другите модели. ( естествено личното устройство ще е номер 1 )
          Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
          NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

Това което бих искал да спомена на бързо е, че паметта наистина е от огромно значение но не пряко нейният обем, а подходящо подбрания от хардуеристите размер в съотношение с възможностите на процесора и другите чаркове на GPSa
            Абсолютно прав е Иван Алексиев. Размера на паметта трябва да е съобразен с възможностите на процесора иначе е съвършено безсмислен.
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от VPetrov
              Това което бих искал да спомена на бързо е, че паметта наистина е от огромно значение но не пряко нейният обем, а подходящо подбрания от хардуеристите размер в съотношение с възможностите на процесора и другите чаркове на GPSa
              Абсолютно прав е Иван Алексиев. Размера на паметта трябва да е съобразен с възможностите на процесора иначе е съвършено безсмислен.
              Нали и аз 3 дни за това споря с АЛАН-а. Всичко си има граници на разумния компромис!
              LZ1JJJ

Коментар

добре колко е според вас абсолютния минимум вътрешна памет за да може гпс-а да върши някаква работа
                в смисъл да има карта на българия и то не само на асфалтовите пътища
                и карта на европа ...е разбира се най вече на асфалтовите пътища
                извинете ме за "простоватия" въпрос
                но аз съм потребител и реално ме интересува на практика кво трябва да се прави,споровете оставям за други които повече разбират

Коментар

Първоначално публикуван от mitkov
                  добре колко е според вас абсолютния минимум вътрешна памет за да може гпс-а да върши някаква работа
                  в смисъл да има карта на българия и то не само на асфалтовите пътища
                  и карта на европа ...е разбира се най вече на асфалтовите пътища
                  извинете ме за "простоватия" въпрос
                  но аз съм потребител и реално ме интересува на практика кво трябва да се прави,споровете оставям за други които повече разбират
                  Аз имам 24МВ памет на GPS-а, имам качена базова пътна карта на Европа и картата на К2. Имам Свободни още 8МВ. Нямам интерес към плаване, летене..... за да ми трябват и други карти. На Събин offroad картата чух (не съм я виждал), че е доста под 1МВ. От там ти прецени!
                  LZ1JJJ

Коментар

много мерси
                    точно това ме интересуваше

Коментар

мисля, че над 20 МБ памет ще ти върши работа за текущите нужди

от друга страна, това си е инвестиция, която правиш сега и, предполгам, ще искаш да се радваш на избора си поне още 3 години

ако имаш опция за апаратче с по-голяма памет, според мен не се чуди, а вземи него

аз съм с 24 МБ. организирал съм си файлчета със записани тракове за различни цели - тракове за офроуд, тракове за международни пътувания и си ги зареждам според това какво смятам да правя през следващите дни. не е супер удобно, но върши работа. то не че не мога да заредя и едните и другите едновременно, ама все гледам да имам колкото се може повече място, та ако се наложи да запазя повечко инфо за пътешествията.

митков, ти засега на какво си се спрял. просто ми е интересно. ако искаш, можеш да ми кажеш на лично съобщение, за да не разлаем кучетата

Коментар

забелязах нещо интересно, което не мога да си обясня и внася малко смут в и без това елементарните ми познания по гпс

правих тестове с различни скорости на предвижване и точност/погрешност/отклонение от реалните координати

накратко, дори и при скорост >200 км/ч гпс-а ми показва евентуално отклонение от 3 метра

бихте ли ми обяснили защо е така? и така ли е в действителност?

Коментар

Ще ви заведа към истината.

Гонен от праисторически инстинкт за истината и неподчинението към никакви шаблони или ограничения в ръцете си със “Декларацията на независимостта” се случи неизбежното. Много GPS-a. Един експеримент. Неочакван резултат.

1. Взимам не много подробна векторна карта на България с обем ~18MB.
                          2. Изрязвам от него едно парче там където се намирам (София и околностите) с обем ~3MB
                          3. Засичам времето за “рефреш”-а при “ZOOM”-ванията и при двете векторни карти посока “ZOOM OUT”.
                          4. Намръщвам се при вида на резултатите.

Какви са резултатите ? Работи ли малката карта която е 5 пъти по малка - 5 пъти по бързо от голямата ? Да или Не ? Еднакви ли са резултатите при различни GPS-и ? И защо се получава така ?

Повторете експеримента и вие. Споделете с нас резултатите. Анализирайки постингите констатирам, че Николай Андреев и Иван Алексиев напипаха нещо.

Коментар

) Защо очакваш да работи 5 пъти по-бързо?)) Това зависи от алгоритъма, а математическите методи рядко са линейни. Даже линейното програмиране е отделено от останалото. Такова нещо е транспортната задача да кажем, обаче тензорното смятане май няма много общо с тая песен

Коментар

Тест

Първоначално публикуван от Стефан
                              ) Защо очакваш да работи 5 пъти по-бързо?)) Това зависи от алгоритъма, а математическите методи рядко са линейни. Даже линейното програмиране е отделено от останалото. Такова нещо е транспортната задача да кажем, обаче тензорното смятане май няма много общо с тая песен
                              Не съм очаквал. Просто така задавам въпроса за по-лесно.

Коментар

enerjizer,

ние тук споделяме направени тестове и влизаме в дискусии при наличието на конкретни и ПУБЛИКУВАНИ резултати, а ти искаш да ни скараш чрез догатки

ако имаш нещо за споделяне с форумците - давай го, за да не губим време, а да го използваме, анализираме и продължаваме към следващите стъпки на прогреса

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X