Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сравнение на различни модели GPS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сравнение на различни модели GPS

След няколкото статии относно различни модели GPS реших, че време за систематизация и опит за формална оценка, която би позволила на все да получи, доколкото е възможно обективна представа. Преди време бях предложил следната скала за оценка:

1. Размер на екрана - 1..10т. (10 най-голям)
    2. Резолюция на екрана 1..10т.
    3. Цветен дисплей 5т.
    4. Водоустойчив 1..5т.
    5. Удароустойчив 1..5т.
    6. Външна антена - 7т.
    7. Време на работа от батерии 1..5т.
    8. Наличие на карти 1..20т.
    9. Размер на паметта 1..10т.
    10. Възможни аксесоари 1..5т.
    11. Бързина на процесора(скорост на работа) 1..10т.
    12. Чувствителност 1..10т.
    13. Размер и тегло 1..10т. (най-много точки за най-лекия)
    14. Видимост на екрана при дневна светлина 1..10т.
    15. Цена 1..10т.
    16. Сервиз и поддръжка 1..5т
    17. Качество на съпътстващия софтуер 1..10т.

Ако не е указано специално колкото е по-голямата цифра толкова по-добре.
    VPetrov.photography

за мен основното нещо е точността на показанията и, ако ги постигне без външна антена - какво по-хубаво от това?

дори, ако два GPS-са покажат еднакви резултати, като единият е с външна антена, а другият без, то аз ще си взема този без външната антена.

венци, не че не си прав, даже много си прав. просто исках да покажа релациите м/у критериите и как един критерий може да е и плюсов и минусов.

Коментар

Като пример за приложение на горната таблица ще се опитам да оценя ALAN MAP 500. Но първо общите впечатления. Покрай многото други модели които ми минаха през ръцете случайно ми попадна и ALAN MAP 500. Когато го взех в ръка за първи път впечатлението ми беше двояко. От една страна дисплеят е голям от друга веднага се набива на очи нискокачествената пластмаса на кутията. Като общо изпълнение това, което си личи е тоталната икономия от страна на производителя. Капачето на батериите (имаше приложено и резервно) почти веднага се счупи - съвършено неадекватна система на отваряне и затваряне. От друга страна независимо от качеството на пластмасата все пак тя е достатъчно здрава и не се измята, капака си стои прав и уплътнява. Бутоните не са разположение по най-удобния начин но това не е особен проблем. Много дразнещо е че централния бутон - джойстик който може да се натиска и надолу вместо да работи като бутон за избиране в това положение - просто не прави нищо. Всеки път за избор на меню се налага да се натисне т.н. Ентер бутон който е разположен вляво, нещо което мен лично страшно ме дразни. Дисплея е голям но същевременно с много ниска резолюция което е неприятно. Към впечатленията свързани с кутията ще добавя и факта, че гумената заглушка за изводите за батерия и информационен кабел почти веднага се откъсна - ниско технологично направена и резултатът е адекватен. От работата на GPS-a останах с двояки впечатления. От една страна менютата са сравнително добре организирани и логично подредени. От друга страна процесора на ALAN GPS е сигурно най-бавния на света. Аз поне не съм виждал по-бавен GPS. На фона на мудността (странно, защото е със SIRF II чипсет) като голяма екстра се откроява неговата чувствителност, която определено е перфектна и субективно мога да кажа, че превъзхожда почти всичко друго, което съм тествал. Друга положителна черта на устройството е добрият трак, който прави, не съм го сравнявал специално, но прави впечатление на трак с малки отклонения и доста точен. Следващия момент е работата със софтуер и комуникацията с компютър. Тук отново бях изненадан от скоростта на работа на интерфейса – само 4800 бит/с – отдавна не бях срещал устройство работещо на такава скорост. Предимство на ALAN GPS е възможността за работа с произволна SD карта до 512МБ – друг е въпросът при тази скорост на процесора колко ще е използваемо. Работата и комуникацията с компютър я позиционирам на ниско ниво първо заради ниското качество на софтуера, който върви с ALAN GPS (нищо общо с MAPSOURSE на GARMIN) както и заради факта, че за да преведа един трак или поредица от точки в използваем GARMIN формат ми трябват поредица от конвертации, което е неудобно. Естествено данните може да се ползват и в натурален вид, но я познайте кой ще се лиши доброволно от удобствата на по-истинските софтуери? Качеството на документацията е ниско – почти нищо съществено не намерих в нея, добре, че имах под ръка телефона на Tuono, който ми помогна да се ориентирам – а аз съм IT специалист все пак. Като общо впечатление с няколко думи – евтина изработка на GPS, който е чувствителен и прави добър трак с голям плюс възможността за разширение със SD карта. Предимство е, че има извод за външна антена. Ето и точкуването както аз го виждам:

1. Размер на екрана - 6т.
      2. Резолюция на екрана 2т.
      3. Цветен дисплей 0т.
      4. Водоустойчив 3т.
      5. Удароустойчив 2т.
      6. Външна антена - 7т.
      7. Време на работа от батерии 5т.
      8. Наличие на карти 15т.
      9. Размер на паметта 10т.
      10. Възможни аксесоари 3т.
      11. Бързина на процесора (скорост на работа) 1.
      12. Чувствителност 9т.
      13. Размер и тегло 5т. (най-много точки за най-лекия)
      14. Видимост на екрана при дневна светлина 6т.
      15. Цена 5т.
      16. Сервиз и поддръжка 4т
      17. Качество на съпътстващия софтуер 2т.

Общо: 83 точки.
      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от milen
        за мен основното нещо е точността на показанията и, ако ги постигне без външна антена - какво по-хубаво от това?

дори, ако два GPS-са покажат еднакви резултати, като единият е с външна антена, а другият без, то аз ще си взема този без външната антена.

венци, не че не си прав, даже много си прав. просто исках да покажа релациите м/у критериите и как един критерий може да е и плюсов и минусов.
        Аз Милене съвсем не съм съгласен. Винаги, ама винаги ще избера GPS с външна антена. Всъщност тези които нямат такава възможност въобще не ме интересуват - те стават само и единствено за пешеходци. Ако искаш хвърли едно око на темата за външната антена и питай даже моторист като Събин по въпроса...
        VPetrov.photography

Коментар

По тези критерии за оценка може да ги оценим обективно само сравнявайки ги едновременно, както е направил Милен и Tuono. Което и не е лоша идея, ще има и повече свидетели и няма да има съмнения в пристрастия.
          LZ1JJJ

Коментар

венци, както ти казах, напълно си прав.

идеята ми беше, че има нюанси, при които едно нещо може да е предимство, а може и да е ... непредимство за конкретен човек, конкретна ситуация и т.н.

абе все едно да оценяваме жените . ти много правилно си направил, като си споменал критериийте, но не си казал кога по-голямото/по-многото е добре или зле. всеки сам си прави скалата според нуждите. един обича голямо и тежко, друг малко и леко. затова и има различни предлагания.

ще се радвам, ако постнеш тук до всички къде може да се намери сериозно инфо и аргументи за предимствата на външната антена. ти винаги си успявап да попаднеш на качествен материал

аз имах предвид, че за моите пеши и не дотам пеши нужди ми е достатъчен приемник с качеството на този, който имам. и ако това качество се постига с някаква технология или каквото и да е там, но без допълнителни аксесоари (килограми), то аз съм хепи.

все пак макар да знам, че мобифон имат по-добро покритие в горите, аз съм си с gsm - по-компактен, по-икономичен и ... без възможност за външна антена

следващият тест, който смятам да направя и, който за мен ще е дори по-важен от предходния е следният: да измина бавничко определен участък (черен път, гора, хълмове, т.н.) и да го замеря с възможно най-голямата точност. а после да премина през същият участък с различни скорости - бегом, на моторетката, с джипката и да сравня резултатите. ето това за мен ще е тест, който ще определи качеството на конкретен модел gps.

ако си съгласен да допълниш към списъка си точност на измерване и поддържане на точноста на измерване при различни скорости. това е моето предложение. все пак в края на краищата точно заради това купуваме тези тамагочита.

Коментар

ако си съгласен да допълниш към списъка си точност на измерване и поддържане на точноста на измерване при различни скорости. това е моето предложение. все пак в края на краищата точно заради то ва купуваме тези тамагочита. Very Happy
              Този списък Милене е само едно предложение и опит за систематизация на оценката, което би помогнало на някой да се ориентира. Това е само идея и списъка може всеки от вас да го допълва и променя както смята за добре - ще се радвам, ако повече хора се присъединят.

Смисъла на тази идея е да дадем на повече хора, които нямат никакви познания някаква представа поне към какво да се насочат за разглеждане. А това, че на различните хора ще им харесват различни неща е ясно - аз, затова и съм публикувал критериите и така всеки ще може да прецени как да си промени точкуването в зависимост от неговите изисквания. Направих това предложение тъй като видях, че ти и Tuono сте хвърлили много труд по тестване – нека да му дадем някакъв обективен измерител. А иначе на мен лично оценката и систематизацията не ми е особено необходима аз се познавам с повечето водещи хора в темата и черпя информацията директно – но нали идеята на този форум е да дава възможност за споделяне на знанията и полза за всички...

За външната антена:

http://www.offroad-bulgaria.com/view...ED%F2%E5%ED%E0
              http://www.offroad-bulgaria.com/view...ED%F2%E5%ED%E0
              VPetrov.photography

Коментар

Венци,
                Написал си чудесни критерии за оценка, но нека пробваме да направим и методология. При какви условия колко точки биха се полагали! При липсване на методология всичко е е много субективно, и всеки ще толерира своя си
                Като пример мога да предложа за 7. Време на работа от батерии 1..5т. ако изкарва под 5 часа - 1 точка, 5 - 8 часа - 2 точки, 8-12 часа 3, 12-18 - 4 точки и над 18 часа на бетерии да получава 5
                Съображение - много рядко на практика се налага повече от 15 часа да е жизнено важно да не смениш батериите.
                Също така предлагам да се тестват практически данни, а не такива от брошурите защото всички знаем при какви условия ги дават производителите, а именно без осветление на дисплей, без компас.....
                LZ1JJJ

Коментар

Съгласен съм Дани, нека по този начин и другите критерии да се детайлизират, ще е много полезно...
                  VPetrov.photography

Коментар

Доразвивайки предложението на Венци, и без да съм най-големия разбирач предлагам следното
                    ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ОЦЕНКА НА
                    GPS ПРИЕМНИЦИ

1. Размер на екрана – 1 – 10 т.
                    До 30х40мм 0 т.
                    До 40х50мм 5 т.
                    По-голям 10 т.

2. Резолюция на екрана - 1 – 10 т.
                    До 150 х 200 2 т.
                    До 176 х 220 6 т.
                    По – голяма 10 т.

3. Цветен дисплей 5 т.
                    Цветен дисплей – 2 т.
                    Цветен TFT дисплей – +3 т.

4. Водоустойчив 1 – 10 т.
                    По данни от производителя и IEC 60529 IPX7 – 5 т.
                    При референции от „доказан” участник във форума - +1т. за всеки, не повече от 5
                    Защо: Всички производители казват, че са водоустойчиви. Ако по-няколко човека потвърдят наистина ще сме сигурни!

5. Удароустойчив 1 – 10 т.
                    По данни от производителя – 5 т.
                    При референции от „доказан” участник във форума - +1т. за всеки, не повече от 5
                    Защо: Всички производители казват, че са удароустойчиви. Ако по-няколко човека потвърдят наистина ще сме сигурни!

6. Външна антена - 7т.
                    Куплунг за външна антена – 7 т.
                    Без куплунг за външна антена, но съществуваща по магазините такава на друг принцип – 4 т.
                    Без изход и без антена на „друг” принцип – 0 т.

7. Време на работа от батерии 1 – 10 т.
                    ако изкарва под 5 часа - 1 точка, 5 - 8 часа - 2 точки, 8-12 часа 3, 12-18 - 4 точки и над 18 часа на бетерии да получава 5
                    Защо: Много рядко на практика се налага повече от 15 часа да е жизнено важно да не смениш батериите.

8. Наличие на карти 1 – 20 т.
                    Поддържа ли Гармин формат карти – 15 т.
                    Поддържа конвертирани Гармин карти – 10 т.
                    Работи с векторни карти - +5 т.

До 8 МВ – 3 т. До 15 МВ – 6 т., До 24МВ – 7 т., До 64МВ 8 т., Над 64МВ – 10 т.
                    Защо: Картите на България в момента са ~ 15МВ

10. Възможни аксесоари 1 – 5 т.
                    Външна антена (от производителите на GPS) +2
                    Външна антена (не от производителите на GPS) +1
                    Стойка + зарядно за кола +1т
                    Други до + 2 т.

11. Бързина на процесора (скорост на работа) 1 – 8 т.
                    SIRF 1 чипсет 0 т.
                    SIRF 2 чипсет 2 т.
                    SIRF 3 чипсет 4 т.
                    Реална бързина на работа – до +4 т.

12. Чувствителност 1 – 10 т.
                    Фактор, който може да се оцени с измерване или наблюдения спрямо други марки/модели

13. Размер и тегло 1 -10 т. (най-много точки за най-лекия)
                    До 150 грама 7 т.
                    За всеки + 20 грама –1т.
                    Размер до 120х40х20 +3т.
                    Размер до 140х50х20 +1т.
                    По-голям +0т.

14. Видимост на екрана при дневна светлина 1 – 10 т.
                    Фактор, който може да се оцени с измерване или наблюдения спрямо други марки/модели

15. Цена 1 – 50 т.
                    До 100$ - 50 т. За всеки + 50$ -5 точки. До - 0 точки (цени с ДДС)

16. Сервиз и поддръжка 1 – 15 т.
                    Сервизира ли се изобщо устройството (при проблем част от сервизите те обвиняват че си го изпускал, мокрил....... и отказват сервиз, някой по-рядко, други по-често) - да 5 т.
                    Сервизира ли се в България - да +3 т.
                    Изпълнява ли си дилъра в България гаранционните си задължения в разумни срокове (до 5 работни дни) +4 т.
                    Може ли да се разчита на support от производителя +3т.

17. Качество на съпътстващия софтуер 1 – 12 т.
                    Работа с MapSource или Garmin Que 10 т.
                    Работа с друг софтуер на предоставян лицензен от производителя на GPS-а 5 т.
                    Работа и с други широкоразпространени софтуери (например OZI) + 2 т.

18. Интерфейси 1- 15 т.
                    Сериен 5 т.
                    USB 5 т.
                    Bluetooth 5 т.

19. Температурен диапазон на работа 0 – 7 т.
                    -20градуса до +50 градуса 5 т.
                    За всеки +5 градуса диапазон + 1 т.
                    За всеки -5 градуса диапазон - 1 т.

20. Допълнителни екстри 1-10 т.
                    барометричен алтиметър 4 т.
                    Магнитен компас 4 т.
                    Навигация – 2 т.
                    LZ1JJJ

Коментар

GPS

Пропускате компаса и алтиметара в практиката са много важни. Също така възможностите да бъдат проектирани точки по различни параметри (азимут, посочен ъгъл, разстояние, въвеждане на координати). Големина на трака както Active log така и брой на точките в записаните тракове. Алгоритъм на компресия при запазване на трака и броя на запазени тракове. Дължина на името на трака или точката броя точки и възможност за бележки към тях.

Коментар

Re: GPS

Първоначално публикуван от Иван Алексиев
                        Пропускате компаса и алтиметара в практиката са много важни. Също така възможностите да бъдат проектирани точки по различни параметри (азимут, посочен ъгъл, разстояние, въвеждане на координати). Големина на трака както Active log така и брой на точките в записаните тракове. Алгоритъм на компресия при запазване на трака и броя на запазени тракове. Дължина на името на трака или точката броя точки и възможност за бележки към тях.
                        НЕ ги пропускам, виж точка 20
                        А за други критерии давай, моля само да ги напишеш по-точно (с конкретни критерии за оценка) за да ги вмъкнем!
                        LZ1JJJ

Коментар

dani,

супер си!

ако успееш така добре да подредиш нещата в парламента и държавата, всички ще гласуваме да те изберем за президент. но само, ако обещаеш и да направиш и министерство на офроуда.

Коментар

Първоначално публикуван от milen
                            dani,

супер си!

ако успееш така добре да подредиш нещата в парламента и държавата, всички ще гласуваме да те изберем за президент. но само, ако обещаеш и да направиш и министерство на офроуда.
                            За колко търга съм писал подобни

ППП: Нека Tuono, Иван Алексиев, Sabin, Венци и всички други си дадат предложенията и да пробваме да ги оценим !
                            LZ1JJJ

Коментар

B R R R R . . .

Малко куца идеологията:

8. Наличие на карти 1 – 20 т.
                              Поддържа ли Гармин формат карти – 15 т.
                              Поддържа конвертирани Гармин карти – 10 т.
                              Работи с векторни карти - +5 т.

--- кой карти ? Векторни, карти (като допълнителна памет, или "something else"...) И защо взимаме за база GARMIN ? Защо да даваме оценка за някой продукт по критерий базирана на друг...

До 8 МВ – 3 т. До 15 МВ – 6 т., До 24МВ – 7 т., До 64МВ 8 т., Над 64МВ – 10 т. Защо: Картите на България в момента са ~ 15МВ

--- а къде изчезна един от важните критерии: ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПАМЕТ ??? 128, 256, 512MB ???

Ако следвам вашата "тънка, ама много тънка червена линия" на мисленето със привкус на GARMINOFIL-ство, тогава:

- Има ли възможност за CF карта ? Има - Нема, ПУФ 20 точки.
                              - Има ли възможност за памет 512MB ? Има -Нема, ШАТ 20 точки
                              - Има ли FILE или MAP MANAGER ? Има - Нема, ПРАС 20 точки
                              - Има ли сервиз в BG ? Има - Нема, БАМ 30 точки
                              - Съвместима ли е с векторните карти на MAP500 ? ТРЯС 13 точки
                              - ...егатти точкуването... ще изредя още 20 такива...

Предлагам да зарежете тази работа. Идеята е хубава (Както и комунизма...) Но само толкова. Крайната оценка е винаги на клиента - а това е за мен най важното.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X