пробвай съотношение 1:1 и 2:1 нафта/биодизел и виж дали пак ще замръзне? ще е интересно за всички с "печки"
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Биодизел - може би горивото на бъдещето!
Свий
X
-
-
Да го направим
Всичко във форума е о,кей но трябва да се обединим и да го направим.
Първо в софия а после и в другите БГ селища. Представяте ли си да образоваме селяните да не си купуват нафта а да ни произвеждат наслозойни култури а ния да им правим биодизела - всички доволни и парите остават в държавата а не при султаните. Говорих с един човек на бензиностанция в едно средно село и каза , че за нафта превърта около 100 000 лева само за трактори и комбаини и селскостопанска техника. Представяте ли си колко пари отиват годишно в султаните и шейховете
Мота да произведа всякаква инсталация със всякаква автоматика.
Нищо не разбирам от лаборатарните изпитания - трябва химик но сговорна дружина планина повдига.
Четох , че има предложения за сътрудничество - ами да почваме
Коментар
-
За селскостопанската техника е силно препоръчително да се кара на биодизел. Доказано е на практика, че машините нямат проблем с него, а културните насаждения дават дори по-качествена реколта, като и количеството продукция нараства. Да се ползва биодизел за сескостопанските машини е и условие за тяхната екологична чистота. Разбрах за работеща рафинерия в бургаско. Хората произвеждат сдудено-пресовано олио, но се светнали и за биодизел и сега правят. Олиото лично аз предпочитам пред рафинираното. Забелезва се лошата тенденция на ускъпяването на стоки от прекупвачите. Разликата в цената тук и в Бургас е около 1 лев.
Да се говори с хора по селата е полезно най-вече за самите тях, но дали ще са го осазнали скоро... Да се разчита само на тях е лабилна стратегия. Принципно рапицата е ленорастящ бурен в надморски височини от порядака на 100-200м, а може би и по-ниско, до към 1000-1500м. С богата на мазнини структура, той е много подходящ не само за извличане на сурожина за преработване в био дизел и др., но и играе важна роля като "иструмент" за съживяване, обогатяване, и прочисване на пустеещи, изтощени почви или просто за редуване с други култури...
Ако има 1 стегнато и функциониращо земеделие в БГ, едро и дребно, но извъндържавно, с изключително качествена и екологичночиста продукция, то не виждам проблем да се произвежда биодизел. България е златна мина. Земята е особено плодородна, но никой почти няма хъс и познание за работа до такава степен, та в София да е 1/3 от населението на страната !? За мен лично, да ме прощават несъгласните, но не ни трябра заводи, ако нямаме функционирщо земделие, което да ни изхранва и по-евтино и по-качествено, а внасяме боклуци навместо да изнасяме еко стоки за цял свят!?
Аз бая се отплеснах,но напоследак съм много въвлечен в идеята за Критична консумация и устойчиво развитие.
Коментар
-
Биодизела не е лошо нешо, но всяка преработка, оскъпява, пък и не забравяйте, че Рудолф Дизел е измислил двигател, който е работил с олио(масло) от кокос а не петродизел. Освен това с биодизел заминават всички полимерни материали по горивната с-ма, и трябва да се сменят с тефлонови. Така че аз съм привърженик на SVO(олио директно в двигателя без преработка). Проблема с вискозитета се решава като се подгрява олиото до 100-110 градуса(неподходящо за помпи с ЕCU), а другия вариант е смес между нормален дизел(10%) и олио. Чувал съм че рапичното е най-добро, но и другите също стават.Жалко е наистина че стотици хиляди декари стоят пустеещи, след като могат да бъдат засяти с рапица или слънчоглед или каквото там се сетите от което може да се прави евтино олио. Пазара на олио е безкраен и за него няма квоти. Ама ние сме си мрънкачи и вечно някой трябва да ни води за ръчица и да ни показва кое и как да го правим. Беше доста интересно в Турция като карах зад един камион който миришеше толкова приятно на пържени картофи, че трябваше да спрем и да хапнем, просто не издържах повече на тая миризма след като не бях ял 6-8 часа. За екология няма смисъл да говорим. Ако разлеете 100т олио в река, просто рибите ще бъдат изключително доволни(справка рибките много обичат кюспе). Дали ще е същото с петродизела, пък дори и с биодизела.ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
Коментар
-
Нацията това сме ние - аз и ТИ
За да не замръзва биодизела се подлага на уинтеризация, незнам как се прави този процес но ще проуча. От winter - зима на немски или англииски. Мисля, че проблема е в свободните мастни киселини които не се преработват или в смолисти включвания не отстранени при преработката
Ако някой знае лаборатория за тестване на биодизел да обади - в момента заварвам съдовене за инсталацията
В форума има много хора от провинцията и могат да проучат къде се сади рапица. При горенето на не преработено олио с петродизел сеполучават нагари - при биодизел тестван по немския стандарт - няма никакви проблеми.
За цената - в момента в БГ се постигат кам 120-130 кг рапично семе от декар /данни от агро министерството/а разходите за отглеждане са към 40 лева. От 100 кг семе се получава към 27 кг биодизел, нещо като кюспе и глицерин - не му знам цената на пазара. Ефект има ако се научим да садим и отглеждаме правилно рапицата и да научим кой сорт. В света получават около 280-300 кг семе на декър и се сещате защо при нас биодизела който го продават за 1 лв/л от какво е - със сигурност е някакво масло с леко корабно и малко дизел
Също и има специфична рапична балест за която се пръска с нещо
В пазарджишко някакъв кмет и ожънал тази година по окоро 200 кг на декар.
Коментар
-
От особена важност за отглеждането на повечето видове култури е цикличното им редъване с цел да не се изтощава почвата, като така се получава естествено подхранване, като се повишава добива и спада замърсяването, което възниква при постоянна употреба на изкуствени торове.
За големите градове от особено значение е преработването на отпадъчните мазнини, които са и сериозен екологичен проблем, ако се изливат в канализацията/честа практика у нас/. С 1 истрел - 2 падпадъка.
Коментар
-
Кажете от къде може да се вземе отработена мазнина от фритюрници да пробвам технологията
трябват май връзки
Някой знае ли на какво количество мазнина може да се разчита
Сериозно съм се захванал с този бизнес - биодизел и метан от ферми,
и без това съм безработен в момента та понаучих доста технологии
Коментар
-
Отпадък от метан инсталации от ферми е перфектен био тор
Метана може да се ползва за подграване при производство на биодизел и производство на метанол необходим за технологията
Братушките имат доста опит в производството на метанол от битовия газ и го карат в Жигулките
Коментар
-
Здравейте!
Използването на РМзГ (растително масло за гориво) е изключително интересна тема!
Ще си позволя да споделя опита си : миналата година си купих 30 л. нерафинирано слънчогледово олио и лека полека си го филтрирах (с филтър от прахосмукачка и после с филтър за кафе -- съответно 22 и 7 микрона) и си го издухах със Фиестичката в съотношение 1:1 с нафта.
ОБАЧЕ ИМА ОПАСНОСТИ. Те при са свързани с няколко неща :
1. ГНП -- могат да се повредят при неправилна употреба на олиото. То е по-вискозно от нафтата, следователно ГНП са подложени на по-голямо натоварване, отколкото при работа с нафта. Ето защо, ако не се правят никакви промени по двигателя, трябва да се спазва правилото "макс. 50% при ГНП "Бош" и макс. 30% при ГНП "Лукас"..."
и то през лятото, през зимата процентите падат. Никога повече от 30% ако си имате ГНП Лукас. (или еквивалент). НАй-добре работят с олио, казват, in-line помпите на старите "Мерцедеси" (не новите CDI!!).
2. Дюзи : олиото се пулверизира по-лошо от нафтата, съответно, част от него остава по разпръсквача, загаря и се образува нагар, който още повече влошава работата на дюзата и т.н. -- колкото повече, толкова повече.
3. Картер : неизгорялото олио може да премине през сегментите (особено ако не са в ред) и да слезе в картера, където да влоши показателите на моторното масло. Последиците може да са много тежки -- четох в един френски сайт за напълно блокирал двг на голф.
4. Миризма на пържени катрофки, която се носи около возилото.
За преодоляване на тези проблеми, хората разработват системи, които (както писа по-горе Д-МАКС) да загряват олиото до темпрература, при която вискозитетът му е съпоставим с тоя на нафтата. Използват се електрически нагреватели или топлообменници, които взимат топлина от охл. течност.
Извинявам се предварително, ако съм повторил някоя информация, пусната в този или в друг пост -- немах време и нерви да изчета всичко.
Ето го въпросния френски сайт : www.oliomobile.org/forum
П.
Коментар
-
Използването на олио и не естерифицирани мазнини /необработени/ е даста опасно въпреки, че е смес с нафта. За 30л нищо не се е случило на двигателя но за повече е опасно. Олиота трябва да се обработи с вода и малко лимонтозу да се махнат смолите от него. С биодизел няма проблем няма значение от какво масло е произведен стига да е спазена технологията - да няма киселинно или основно pH и глицерин. Филтрирането е задължително най малко през 10 микрона
Хубаво е и той да се подгрева малко от охлаждането или аспуха
Лошото е че цената на маслото - нерафинирано слънчогледово или др. е около 1.2лв.
Коментар
-
Здравейте, Tihpan!
Съгласен съм с всичко, което пишете, благодаря за отговора. В предишното си мнение не се спрях на опасността от смолите, едно понеже сметнах, че да пиша за филтрирането е достатъчно, и второ, понеже се отплеснах за другите опасности.
Наистина, нерафинираното орио може да съдържа смоли - фосфолипиди, които имат твърде лошо действие върху мотора (образуване на спечен твърд неотстраним филм в/у вътрешността нацилиндрите и блокиране на буталата). Процентът им зависи от начина на екстракция на олиото -- механичен (пресоване, по-малко фосфолипиди) или чрез екстракця с разтворител (повече фосфолипиди). При механичния начин зърната се нагряват от самото пресоване, и колкото по-ниска е темп., толкова продуктът е по-качествен -- демек с по-малко фосфолипиди (има бълг. производители, които предлагат преси, които не нагряват много). Освен неутрализацията, за която пишете, филтрирането на ниска темперература -- макс. около 16 градуса -- върши добра работа, като най-добре е да се филтрира на 5 и 1 микрона (за филтри и други джаджи виж www.monopoel.de). Неутрализирането ми се струва по-сложно и май не е работа за средния юзър като мен. Под филтриране имам предвид такова извън колата -- не става дума за щатния филтър за горивото (а той колко микрона е?). Да си призная, карал съм и с рафинирано олио. Фиестата го оцени високо. Само със зехтин не съм карал -- това ще е като си купя италианска кола.
Колкото за подгряването -- има системи бол, включително с микропроцесорно управление ( www.bioltec.de ) или по-простички ( www.diesel-therm.com), да не говорим за селф-мейд системите, които изобретателните олиомобилисти си правят.
За биодизела: не отричам предимствата му и по-специално това, че не се налага да се правят "подобрения" по двигателя. Но ако гледаме от екологична гледна точка, той има недостатъка, че за производството му се използува метанол, който в общия случай се прави от петрол или от петролни деривати (фосилно гориво). Освен това, изниква проблемът какво да правим с получения глицерин. Питах един производител на биодизел за това и той каза "ми нищо, складирам си го".
Модерните дизели (dCI от Рено, TDCI ot Форд, HDI от Пежо, TDI помпа-дюза от VW) НЕ ОБИЧАТ олиото, ако не са направени некои модифицации (виж мнението на В. Петров по-горе за HDI-то). Но кой би пипнал новичкия си дизел?
С една дума, какъвто и да е двигателят : ПРЕДПАЗЛИВОСТ. Ако някой пробва, да опита с рафинирано, през лятото и то с малък процент -- първо 3%, после 5%, после, ако е много смел 10%, и повече -- ако е почти безразсъдно смел. You have been warned !!! Добре е да се изчетат форумите по въпроса и тогава човек да решава дали да направи стъпката или не - на собствена отговорност. Ако на мен не ми се е случило нищо (засега) с двигателя, това не значи, че няма да ми се случи нещо в близките 10-20000 км. Е, това е песимистичнното виждане.
Въпреки всичко предупреждения, смятам, че карането с олио е възможно, при положение че се спазват някои прости правила : да не се превишават процентите, да не се използува какво да е олио (немците си имат стандарт за олиото за гориво, както писа Тихпан), най-вече -- да се монтира кит за олио, двигателят да е стегнат и в добра форма.
За цената : 1.2 не е лошо при 1.6 за нафтата. Все пак мотивът да се гори олио е не толкова финансов, колкото екологичен -- олиото не е фосилно гориво, при горенето му не се внася допълнително СО2 в атмосферата. Биодизелът само частично не е фосилно гориво. Естествено, по-добре биодивел, отколкото петрол. А най-добре -- да не се повтарям
П.
PS. Не исках да стане чак толкова дълго, но се увлякох. модераторите могат да изтрият това мнение, ако смятат, че е твърде голямо.
Коментар
-
Здравей Петърчо
За всичко си прав. но като допълнение бих споделил още неща за да стане форума малко по професионалин и найстина да има полза от него.
Растителното масло със сигурност ще намали живота на двигатела, пробега между техническите обслужвания например помпи или дюзи.
Ако пък и не се отстранят смолите - гарантирано.
Също се наблюдава и спадане на мощноста към 5%. Ремонта след това е практически невъзможен ако не се сменят цилиндри.
За биодизела тези неща не важат. Той е с прекрасни смазочни качества. Маслата се произвеждат от колтури /рапица/ сортове с повече ерукова киселина която е вредна за храна но перфектна за техническо приложение. По високо цетаново число от нафтата. Няма сяра. И разбира се екологически чисто. Представяш ли си столицата чиста - дишаш свободно - май се размечтах
Разходите за направа на биодизел от васло са около 30 - 30 стотинки на килограм за инсталации около тон на ден
И ако имаме добро земеделие и добри сортове това може и да не се събира с 1.2 лв а с по малко
Например - от 1 дк рапица в БГ се получава около 180 - 200 кг семе /пиша за оптимален вариант всичко е качествено/ при цена на оран и садене ... жътва около 45 лв излиза че един тон семе е 220 лв. От един тон средно качество излиза около 270 кг биодизел и 600 кг грицерин - не обработен и шрот.
В момента по борките в света рапичното семе е около 380 лв на тон
В света произвеждат по 280-300 кг от декар
Сметни цената на биодизела - и пак е подобре от нафтата - нема екологични разходи
Е в света биодизела е без акцизи а нашто правителство нема от какво да живее , та такиви работи
Коментар
-
Ново масло за коли в Белгия
В Белгия бе официално бе разрешено използването на масло от вид белгийско зеле за задвижването на автомобили, предаде РИА Новости, като се позова на местни средства за масова информация. Всички ограничения за търговия с въпросното масло бяха премахнати пред белгийските фермери. Те трябва само да заплатят данък от 37 евроцента на литър от това масло. Според информацията за употребата на това биологично гориво е нужно да се направи съответна техническа адаптация на автомобила, но новият вид гориво излиза няколко пъти по-евтино от широко разпространеното в Белгия дизелово гориво.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар