Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закупуване на ЗиЛ 131, къде са подводните камъни?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Закупуване на ЗиЛ 131, къде са подводните камъни?

Здравейте,
    искам да закупя едно такова чудовище, но нямам опит нито ц категория. С курсовете и изпитите ще се справя, но ми се искаше да ви попитам за съвет преди да се впусна в приключението. Някой ако има такава машина и желание да ми я покаже ще е супер. Предполагам, че ще е някоя военна машина седяла в поделение и не съм наясно с регистрацията също, тахографи и прочее. Изобщо всичко, което се сетите ще е от полза за новак като мен. Чудя се дали може да събере по-големи гуми от 14х20, стандартно е 12х20. Изчетох всичко из форума, но не е много и някои неща още не са ми ясни. Сега ще ме питате сигурно, за какво ще го ползвам, но това няма особенно значение на този етап. Вероятно в един момент ще стане на кемпър//, а до тогава ще вози, каквото се наложи.

Ето и едно интересно дело на финландец/турбо и не само на оригиналния двигател/:

Реално май няма тема за ЗиЛ 131 в раздела?

От: Закупуване на ЗиЛ 131, къде са подводните камъни?

колега,правилно си се ориентирал.това е много добра машина/за работа вьв гората/ за кемпер незнам.на мен този ми е четвьрти камион 131.много сьм доволен от тези машини.когато го гледаш добре/поддрьжката е лесна и евтина/служи верно.части има,гумите са малко кьт но които тьрси намира.неможеш да му качваш гуми 14/20-урал защото направо няма да трьгне.ще му доидат много големи.аз ги карам на газ/апетитен е/но вьв сравнение сьс сегашните цени на нафтата сьс зила ми излиза по евтино от урала които е на нафта.по книга му дават 5тона по пьт и без пьт.но сьс 10 кубика дьрва 7-8 тона пьтува идеално.двапьти е по-бьрз от праги,ифи,и излиза много по-добре от тях.недостатьк му е че гори от 70до 100 на сто но ако ти е за работа това става маловажно.ако попаднеш на хубава машина ще ти служи дьлго.по принцип изискват всички неща като тахограф,винетка,а сега и лиценз за превоз над 3.5тона.огледаи вьв мобилето има доста.ако има друго питаи.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:noviokamion.jpg
Прегледи:1
Размер:123.0 КБ
ID:5321317Натиснете снимката за да я уголемите

Име:noviokamion1.jpg
Размер:116.2 КБ
ID:5321318Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Novzil.jpg
Размер:96.1 КБ
ID:5321319Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Novzil1.jpg
Размер:91.7 КБ
ID:5321320Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Zil1a.jpg
Размер:75.4 КБ
ID:5321321това е моя камион.

Коментар

[QUOTE=zil131;1683399]гумите са малко кьт но които тьрси намира..[/QUOTE
      Тук в Русе има една фирма, дето продават гуми за ЗиЛ131, 151, ГАЗ66, Урал и други, Руски- вероятно от военния резерв- ако искате мога да издиря координати и цени.
      На сърбела майката му е чесането.
      Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Ако е за кемпер,ще те разори,не само от към разход на гориво.

Коментар

Първоначално публикуван от Гена Преглед на мнение
          Ако е за кемпер,ще те разори,не само от към разход на гориво.
          Няма- ако стои неподвижно в някой двор...

Коментар

Прегледай добре охладителната система и най вече радиатора - доста бързо се запушва и почва да грее.Ако ще го караш на бензин карбуратура трябва да е перфектен иначе ще береш много ядове с разхода на гориво ( ако всички цилиндри работят разхода не превишава повече от 50/100 и то в голямата кал на открит рудник натоварен със 6 тона гориво) .Прегледай и свещите , че често се случва да не работят всичките .По окачването гледай лагерите на кантарната ос да не са разбити, тогава мостовете ще се разминават и ремонта е доста трудоемък .
            VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Супер сте .
              За радиаторите разбрах вече, щото били карани само на вода с годините, ръжда неща...
              Разместващите се мостове не схванах точно как се проверяват уви.
              Инак за кемпер не знам, надали ще стигна до там .
              Искам да му сложа газ да, но не съм сигурен, че знам къде, какво и как, може би най-мътната тема. Нищо не разбирам от изпарители и изобщо от газови системи. Нито познавам някой, който да слага, особенно пък на зил. Като цяло съм много скептичен и сигурно ще се боря сам с проблем, но за това след като се сдобия с машина. За сега щом и гуми няма да се търсят, остава да почна да обикалям и да гледам. Има 3-4 оферти, които са интересни в мобилето и едно място се сещам на път за Костинброд, може да имат. Тахограф предполагам ще трябва аз да слагам?
              Чудя се може ли да измине 250-300 км по асфалт таз машина без да се скапе. Особенно като е седяла с години. Предполагам е добре да и се сменят масла и филтри, също и антифриз поне, като се купи. Този мотор с ремък ли е или верига?
              Още нещо се сещам, зимата ще искам да чистя сняг. Намирам информация само за хидравлични снегорини, но не и за гребло. Предполагам се намират лесно гребла за ЗиЛ /а не намирам / и има ли особенности за закачането на 131ца? Особенно ако е с монтирана лебедка се чудя.

Благодарско.

Коментар

Струва ми се, че нещо си се подлъгал по ниската цена на тия машини и смяташ да я използваш за играчка. Като оставим настрана факта, че дори нямаш категория да я караш, не е зле да се информираш и за останалата част от нормативни актове, които уреждат ползването на товарен автомобил. И ако съм прав, че смяташ да го ползваш за fun-mobile, разходите по поддръжката му ще те докарат до просешка тояга....
                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                Неизвестен мъдрец

Коментар

Откъде му знаеш тоягата?
                  А кефът е големо нещо!
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Ангренажа е със зъбни колела- там няма какво да се скапе.
                    По отношение ма греблото- ако искаш хидравлично трябва да има хидравлична помпа на скоростната кутия- самосвалите имат такава.
                    Другия вариант е да ползваш лебедката да го вдигаш и спускаш/което и е по-сигурно/.
                    Самото гребло ако можеш да го откачиш от някой стар снегорин или да си го направиш сам.
                    Самото удоволствие от снегопочистването ще ти излезе солено мисля- това животно като се натовари разхода му е ''доста приличен''

поздрави и успех в начинанието!

Коментар

Не мисля да го ползвам за играчка, но е неизбежно, играчка си е. Категория нямам, но ще проимам бързо /ако и в гората да няма КАТ и ДАИ/. За нормативните актове продължавам да питам, дори тук . Снегопочистването си е за моята улица, тя е съвсем не много дълга, но има наклон и няма хасфалт, та ще е екстра да я зачиствам. Реално машината няма да се кара, когато не работи, а когато работи ще си заслужава и изкарва парите. През останалото време ще виси в запас . По-добре в моя двор и аз да имам ключове, отколкото някъде си да събира ръжда. Наистина не са скъпи сега, а и след като ми свърши работа, нищо не ми пречи да го продам. Ако не му намеря още работа в региона естествено.

И аз си мисял с лебедката да вдигам и свалям греблото, макар и да може да се монтира и хидравлично, сякаш ще е повече занимавка.

Коментар

От дългогодишни наблюдения на СССР машини знам, че основно си патят от некачествени гумени изделия. Маркучи, уплътнения и каквото се сетиш.
                        Иначе 131 е супер проходим, особено ако работи системата за спускане и помпане на гумите.

Коментар

Ако е на частно лице ,не ти трябва лиценз и тахограф само категория С. Едно време искаха Тракторист машинист 2 клас за да можеш да работиш с гребло сега не знам как е.За да си чистиш твоята улица предполагам няма да е проблем,но за работа по договор ,по думи на познати не се издържа ,ако има сняг

С такива навремето дърпахме гаубиците и са доста проходими. 1 м висока стена на окоп директно си излиза напред без да се зори много много.
                          Последно редактирано от Георги Крумов; 24-11-11, 10:55.

Коментар

Обичайните за руските автомобили неща . Сигурно ще е по-здрав от Лада 4-ка комби. Няма блокажи, до колкото разбирам, а и не намирам категорично правилни, които да му се сложат.

Коментар

А що не си земеш унимог?
                              Всичко му е по-измислено
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X