Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво значи 100 км в час?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво значи 100 км в час?

Здравейте!

Преди 2-3 дни видях едно голЕЕЕмо безумие по тъмно на магистрала "Тракия" (слава Богу без поразии), което ме наведе на мисълта за тази тема.

Според мен значителна част от тежките катастрофи, а също така и фактор, който ги прави още по-тежки е лекомисленото незнание по въпроса: "Що е то 100 километра в час?". И над сто, естествено.

Доколкото прегледах, има сходни теми, но точно такава не видях. Имам предвид, че с покачването на скоростта, от определен момент (може би още от 70-80 км/ч) човекът и неговото МПС навлизат в нещо, което за себе си наричам "друга реалност".

(Там нещата не са, каквито изглеждат; възможностите ти не са, каквито ги знаеш; последиците не са, каквито би ги допуснал; на рефлексите трябва да помага мислене - и то предварително. Затова и казвам "друга" реалност.)

Та, ако при 40 км/ч два автомобила, пътуващи в една посока, се допрат е едно. При 140 км/ч е толкова друго, че цялата реалност е друга.

Скоро прочетох много интересно и поучително за мен мнение на колега, но забравих в коя тема беше. Той казва, че при високи скорости се променя и ъгълът ти на зрение. Сиреч отслабва ти периферното зрение, което и при ниски скорости е много важно.

Някога съм прелиствал френски учебник за любители шофьори. Запомних и се опитвам да спазвам следното правило: "На магистрала не трябва да можете да прочетете регистрационния номер на колата пред вас". Разбира се, това не може да се спазва винаги. Но също така се разбира (за който може и иска да мисли), че 15 метра не са никаква дистанция при 120 км/ч.

Преди време съм виждал някъде и таблица, от която не помня данните, защото бяха много ужасни. Ставаше дума за отрицателното ускорение при удар в преграда с различни скорости. Излизаше, че до известни числа Airbag-ът може да ти помогне, а после - забрави. Може да си цял-целеничък, но в секундата отрицателно ускорение черният ти дроб е тежал да речем 30 кг - и се е пръснал от собствената си тежест. Няма зашиване.

Какво е при 60 км/ч и при 100 км/ч заспиването за секунда, което - убеден съм - се е случвало на всеки шофьор?

Възможни са и стотици сценарии какво става, ако нещо се счупи, скъса или пукне в машината - твоята или на "комшията" отпред, встрани или отзад.

Може би малко пресилвам, но ако зависеше от мен, в шофьорските курсове поне 2 часа щяха жестоко да им набиват в главите: "След 80 км/ч си в свят, от който нищо не разбираш! Не си играй на състезател там! И мисли, мисли, МИСЛИ!".

Затова предлагам тази тема (ако вече има такава, извинявайте и нека модераторът направи каквото трябва). Ако потръгне, ще я чета с голям интерес, защото и на мен ми е любопитно какви са всевъзможните подли подробности в света "100 км/ч и нагоре". И ще разказвам на всеки познат какво съм научил...

Поздрави!
    Искам България чиста!

До: Какво значи 100 км в час?

Това е хубава тема. Аз бих добавил само, че ако се движиш със 100 км/ч изминаваш 28 метра в секунда. При нужда се смята времето на реакция на водача или по-точно казано
    1. Зрение и слух;
    2. Осмисляне на опасността;
    3. Реагиране чисто механично - натискане педал или завъртане на волана

И да не забравяме:
    Спирачен път или устойчивост на автомобила.

Не се наемам да кажа колко е спирачния път на един джип движещ се със 100 км/ч но определено съм сигурен, че от момента на осъзнаване на опасността до крайното спиране ще са изминали поне 3-4 секунди или грубо казано около 60 м движение със скорост 100 км/ч (2 секунди) + спирачен път.

Ако преградата е лека кола возещите се в джипа имат по-голям шанс да оцелеят, ако обаче вината е във водача на джипа, как ще живее след като е оцелял? Ако пък преградата е камион, дърво или скала не ми се мисли.

Вярно карам по магистралата със 120 но с едно наум и винаги спазвам Дистанция. На фарове карам с такава скорост, че евентуално да мога да спра до там където ми светят фаровете, което признавам си на дълги е грешно, защото изненада винаги може да има и по-близо.
    Ако мислим разумно ще се влачим пеша или най-много с каручки. Истината е че не трябва да надценяваме нито себе си нито колите си.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Лека корекция да внеса.При 80 км.ч изминаваш 22 м/с.Времето за реакция което се дава на водач в нормална кондиция,не употребил алкохол е 1/30-та от сек.Как ги разметкахте тези 50-60 метра до реакция!?!Че то ако е така да няма живи по пътищатаИ какво е 100 км/ч при съвремените автомобили?Друг въпрос е подготовката на на водачите за движение с високи скорости и реалната преценка за път и автомобил.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Колеги, да не казвам голяма дума, но на магистрала 100км/ч са нищо. Всичко е до опита на шофьора и до самоконтрола му. В Германия когато те задминават буквално с 250 (колко са ми светкали в огледалото да се отместя от лявата лента когато аз самият съм задминавал аз с двеста - не е истина), и те задминават не хайдуци пубери, а зрели и отговорни хора - просто имат необходимия опит, необходимата магистрала и необходимата кола.

Карането с висока скорост зависи в огромна степен от опита, или да го нарека по-скоро не опит (опита предполага някаква особена дарба, а такава в случая не е необходима), а тренинг. Повторение. Първият път те вкарва в друго измерение, после престава да прави впечатление.

Човешкият организъм се нагажда и се учи лесно. Вече самият индивид как се учи и какво му е поведението на пътя е друг въпрос. Там вече е до самоконтрол, до здрав разум и до сума ти други неща, но най-вече и до възпитание и ценностна система.

Сто пъти предпочитам да карам на магистрала обграден от спокойни чичковци движещи се с над 200км/ч в нови коли, отколкото на същата такава с един единствен камион, и пежо 205 с гуми писалки пълно с пубери, изпреварващо камиона със 120 отдясно в аварийната лента понеже са много отворени.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Не знам аз вече започнах да карам почти постоянно с 90км максимум извън града,много рядко да пришпорвам повече и установявам че няма никакъв смисъл в бързането.Едно време даже си правих експеримент един и същи път в едната посока го минах на максимален фортик (с влизане с вратите в завоите и т.н.),а на обратно спокойно шофиране ,разликата беше под 10 минути е според мен наистина не си заслужава риска.

Коментар

А нека добавим и качеството на пътя + атмосферните условия . 100км/ч при дъжд , лед , силен вятър и лош път са двойно по опасни отколкото при нормални условия . Познат (пилот) ми беше разказвал скоро при колко км/ч излитал еди кой си самолет , но беше нещо от сорта на 250км/ч +- 20 . Аз така си го представям , караш с 150/180 да кажем (има джигити и по-бързо карат по Тракия) , на виадуктите на свръзките подскачаш(зависи от колата разбира се , а за джипките да имаме в предвид и по-високия център на тежестта) и буквално може да излетиш ако не ти е ден . Въздухът влизащ под колата влиза по-бързо естествено при по-висока скорост и аналогично е с по-голяма подемна сила .

Абе с две думи , над 100 си е опасно . Един единствен път съм си позволявал 180км/ч с едно V40 Volvo което имах , на правия участък преди Пловдив . Обектите се приближаваха много по-бързо от очакваното , пътя става фуния(може би заради отслабването на периферното зрение) , времето за реакция не би било адекватно , спирачният път е учудващо по-дълъг от очакваното въпреки , че колата беше с повечето съвременни системи , леко поклащане на волана отговаря на неочаквано голямо отклонение и т.н.

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Колеги, да не казвам голяма дума, но на магистрала 100км/ч са нищо. Всичко е до опита на шофьора и до самоконтрола му. В Германия когато те задминават буквално с 250 (колко са ми светкали в огледалото да се отместя от лявата лента когато аз самият съм задминавал аз с двеста - не е истина), и те задминават не хайдуци пубери, а зрели и отговорни хора - просто имат необходимия опит, необходимата магистрала и необходимата кола.

Карането с висока скорост зависи в огромна степен от опита, или да го нарека по-скоро не опит (опита предполага някаква особена дарба, а такава в случая не е необходима), а тренинг. Повторение. Първият път те вкарва в друго измерение, после престава да прави впечатление.

Човешкият организъм се нагажда и се учи лесно. Вече самият индивид как се учи и какво му е поведението на пътя е друг въпрос. Там вече е до самоконтрол, до здрав разум и до сума ти други неща, но най-вече и до възпитание и ценностна система.

Сто пъти предпочитам да карам на магистрала обграден от спокойни чичковци движещи се с над 200км/ч в нови коли, отколкото на същата такава с един единствен камион, и пежо 205 с гуми писалки пълно с пубери, изпреварващо камиона със 120 отдясно в аварийната лента понеже са много отворени.
            Аз и с 120 съм карал в най-лявата лента в Германия , но никога никои не ми е светнал , това си е наша запазена марка . Верно е , там карат много бързо , карат хобави коли , карат зрели хора прибиращи се от работа , имат тренинг и магистралата е тепсия , но така както си ги карат съм виждал поне 5 зверски , ама наистина зверски катаствофи , при които колите са неузнаваеми . От 5 поне 3 бяха от застъргване по мантинелата , другите не си личеше .
            Последно редактирано от panaira; 20-08-08, 00:13.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              Лека корекция да внеса.При 80 км.ч изминаваш 22 м/с.Времето за реакция което се дава на водач в нормална кондиция,не употребил алкохол е 1/30-та от сек.Как ги разметкахте тези 50-60 метра до реакция!?!Че то ако е така да няма живи по пътищатаИ какво е 100 км/ч при съвремените автомобили?Друг въпрос е подготовката на на водачите за движение с високи скорости и реалната преценка за път и автомобил.
              На времето, когато учех в механото минахме на психотест за С категория. Тестваха ни с въпросници и с уреди, на които трябва да реагираш по определен начин. Всичко това обаче е далеч от реалността.

Между другото не искам да се заяждам, но от надценяване и кратко време за преценка при висока скорост ето резултата: http://www.segabg.com/online/article...d=2&id=0000401 Вярно, че има и други фактори.

Но все пак ето вариант две коли карат една срещу друга и стопяват 60 метра за 1 секунда - всяка минава по 30 метра - спирачният път е поне двойно. Ако времето за реакция 1/30 от секундата (демек времето за което атомобила ще измине 1 метър - направо научна фантастика - според моите способности предполагам) то след реакцията и на двата автомобила им остава да изминат по 27 метра преди да се размажат. Ето това са 100 км/ч - при неправилна преценка и надценяване при изпреварване с насрещно движещ се автомобил изход няма.
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                На времето, когато учех в механото минахме на психотест за С категория. Тестваха ни с въпросници и с уреди, на които трябва да реагираш по определен начин. Всичко това обаче е далеч от реалността.

Между другото не искам да се заяждам, но от надценяване и кратко време за преценка при висока скорост ето резултата: http://www.segabg.com/online/article...d=2&id=0000401 Вярно, че има и други фактори.

Но все пак ето вариант две коли карат една срещу друга и стопяват 60 метра за 1 секунда - всяка минава по 30 метра - спирачният път е поне двойно. Ако времето за реакция 1/30 от секундата (демек времето за което атомобила ще измине 1 метър - направо научна фантастика - според моите способности предполагам) то след реакцията и на двата автомобила им остава да изминат по 27 метра преди да се размажат. Ето това са 100 км/ч - при неправилна преценка и надценяване при изпреварване с насрещно движещ се автомобил изход няма.
                И да даваш статистиката на КАТ и не съм сигурен че повечето катастрофи не са само от бързото каране.Най ме е страх от бавно и несигурно поведение на пътя.Стресират ме хора които "захапвайки "волана се опитват да гледат къде им вървят предните гуми.Много хора и представа си нямат за правилното положение на седалката за устойчиво шофиране с висока скорост .Абе факторите са много.А о
                тносно статистиката на КАТ не ми говори въобще щото е толкова извратена чене мисе говори.
                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Най ме е страх от бавно и несигурно поведение на пътя.Стресират ме хора които "захапвайки "волана се опитват да гледат къде им вървят предните гуми.
                  Тук си прав, няма спор.
                  ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                    ...Но все пак ето вариант две коли карат една срещу друга и стопяват 60 метра за 1 секунда - всяка минава по 30 метра - спирачният път е поне двойно...
                    Няма двойно, няма тройно! Нормалните и относително съвремени автомобили спират от 100 до 0 км/ч за около 30 - 40 метра. Дай сега наново сметките!
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Няма двойно, няма тройно! Нормалните и относително съвремени автомобили спират от 100 до 0 км/ч за около 30 - 40 метра. Дай сега наново сметките!
                      Ами няма какво да смятам, ако два чисто нови "съвременни" автомобила спират за 30-40 метра, това означава, че в момента на сблъсъка и на двата автомобила ще им остават по 10-20 метра спирачен път.
                      Я да видим, колко са съвременните нови автомобили и колко са такива от гробищния парк по улиците в ръцете на хора мислещи, че на тях това няма да им се случи...

Иначе хората правят тестове, коя кола при каква скорост какъв коефициент на безопастност ина при различните удари и в случай, че удари пешеходец...

Но според мен тука не е точно това идеята.
                      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Освен всички изредени фактори за безопасно движение - преценка, реакции и прочее - голямо значение (беше вече споменато) има опитът, тренингът. Да реагираш на обстановката не разсъждавайки, а автоматично, като каране на велосипед.
                        На магистралата Неапол - Рим - Венеция ме изморяваше най-много факторът "селянинът с дисагите в центъра на София". В дясната лента се "влачат" камиони със 120. Не ме устройва. Но мина ли в лявата лента, веднага се оказва, че преча на десетки по-бързи, по-опитни, по-нахални...И все така ляво-дясно-ляво дясно.
                        С моя опит не съм за там!

Коментар

А май нищо не се споменава за това в каква кондиция си. Не говоря за това дали си отпочинал, или дали ти се спи. Говоря за това, как в конкретния момент чувстваш конкретна скорост. Това има само косвена връзка с това колко си отпочинал, в смисъл че не винаги е вярно.

Понякога, на един и същи участък, по който карам често, 80км/ч ми се струват много, а друг път спокойно карам и със 120км/ч.

Всъщност, когато карам, радко се вторачвам в това, с колко точно карам, освен когато има опасност да ме спрат за превишена скорост. Още повече че когато си свикнеш на колата, се ориентираш дори и по звука на двигателя. За мен ориентира с каква скорост да карам, е момента, до който се чувствам комфортно. Ако трябва да се напрягам и стягам прекалено, явно карам по-бързо, отколкото трябва (според мойте възможности и кондиция).

Другото желязно правило е че никога не предприемам изпреварване, когато нямам видимост, независимо че ми е разрешено според знаци и маркировка.

Трето важно правило - никога не карам, когато ми се спи прекалено, и не мога да се концентрирам върху карането, съответно никога не ми се е случвало за задремвам, дори и за миг, на волана. И взимам всички възможни мерки това да не ми се случи.

Четвърто правило - винаги преди дълъг път пооглеждам возилото, с което ще пътувам. Напомпвам гумите го каквото налягане трябва. Оглеждам двигателния отсек. Общо взето работа за 5 минути, но досега на път със сериозна повреда не съм оставал (с изключение на една разпаднала се водна помпа, благодарение на виското, което си плачеше за ново от 2 месеца). Изобщо, гледам возилото ми да е в техническа изправност, най-малкото на възлите и агрегатите, които има пряко отношение към безопасността ми. Чувствам се адски некомфортно и карам значително по-бавно и под напрежение, когато имам подозрения за изправността, или чувам странни шумове, или воланът ми тресе, макар и леко, изобщо всичко извън всекидневните нормални шумове в колата. При неизправна кола, шофирането, вместо удоволствие (аз обичам да шофирам), се превръща в напрегнато очакване да стигна до някъде, където и да се счуши нещо, ще съм в състояние да се прибера безопасно.

От тук нататък всичко е субективно и въпрос на преценка. Преценка на обстановката, на движението, на другите шофьори. Ако някой ми се стори подозрителен, гледам или бързо да го изпреваря, или да го оставя той да ме изпревари, или да го наблюдавам с повишено внимание и увеличена дистанция. Изградил съм си някакви навици и подсъзнателни критерии за оценка, и до сега слава богу не са ме подвеждали. Но това за съжаление е различно при всеки. А и изненади винаги са възможни.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Кракът от газта до спирачката изминава около 7-10см. Натискане на сптирачката - още няколко сантиметра и всичко в различни посоки. Ако си убеден в скоростта от 1/30, аз ще наглася затвора на фотоапарат на тази скорост, а ти ще си вкараш показалеца от 10-12 см в затвора, докато още е отворен. Ако не успееш - плащаш ремонта на апарата.

Коментар

Еми, аз бях чувал някъде за една четвърт секунда до реакция. А от реакцията до самото действие, вече е много зависи.

Аз за себе си съм установил, че се справям за около половин до една секунда от изненадата до натискането на спирачката. Рядко малко по-бързо. Говоря за абсолютно неочаквана изненада. Ако поне малко е очаквана, със сигурност може да се постигне и по-добър резултат. Но 1/30s е ТВЪРДЕ оптимистично.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X