Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Избор на пистолет калибър 9х18 Макаров

Теста, който проведох, доказва, че FMJ 9х18 нанася повече поражения спрямо FMJ 9х19 при стрелба от близо в кевлар. Всичко това е условно, в действителност върху човек не знам какво ще се получи. Идеята ми е, че този който стреля по хора с пистолет няма да се цели в бронежилетката, а в главата. Плюс това има куршуми, които спокойно минават през бронята (само за кевлар говорим в момента), така наречените "коп килър"".
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

То за 9х18 има ли изобщо такива патрони? Те са нещо като обратното на стоп патроните, до колкото аз го разбирам. Облечени са в стомана или нещо подобно дето не се мачка /лаика си личи от едно изречени, че и по-малко/. Все пак нали дори ПМ е копие на западно оръжие, би следвало да има боеприпаси правени и извън страната. Ако и да не съм наясно дали все още ги произвеждат западняците или са минали изцяло на 9х19.

Коментар

или са минали изцяло на 9х19
        Всички уважаващи себе си армии са на 9х19 и нагоре. ФБР и доста други служби бяха на 9х19, после минаха на 10 ауто, сега са на какво се сетиш по-голямо. Естествено и 9х19 все още се ползва. Относно това, какви БП има в калибър 9х18, има много, но дали са разрешени и дали е рентабилно да се използват при съмнителен ефект? Споменавал съм и за тест на 9х18 и 9х19 в дърво-бук. Пак ще го спомена. С ПМ куршума влезе точно толкова, колкото му е дължината и с джобната ножка го вадя. С Глоцк 17 Ц, който е с по-ниска начална скорост от стандартните заради компенсатора, куршума проникна на около 23 сантиметра в дървото. В едно и също трупче стрелях, от еднаква дистанция. Сами си правете изводите. Не оплювам ПМ и 9х18, но лично за мен има много по-добри оръжия и калибри.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
          То за 9х18 има ли изобщо такива патрони? Те са нещо като обратното на стоп патроните, до колкото аз го разбирам. Облечени са в стомана или нещо подобно дето не се мачка /лаика си личи от едно изречени, че и по-малко/. Все пак нали дори ПМ е копие на западно оръжие, би следвало да има боеприпаси правени и извън страната. Ако и да не съм наясно дали все още ги произвеждат западняците или са минали изцяло на 9х19.
          Ако те разбирам правилно, ти разсъждаваш, че след като ПМ е версия на друго оръжие, то съответно и боеприпаса му е такъв. Ако е така - прав си. И въпросът ти е - произвежда ли се и ползва ли се за нещо въпросният прототип.
          Отговорът е: Не. - Останал си е там някъде преди седемдесет години, без никаква реализация и развитие.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Да нещо такова питам, щото реално ако е бил сполучлив оригинала би се наложил трайно. Но пък това ме кара да се чудя защо не са копирали и нещо по-адекватно и също така защо се налага и разпространява толкова много при нас и братушките, че и до ден днешен. Все пак ако става дума за колекционер е едно, пък това оръжие е кръста на доста униформени и до ден днешен...

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
              ... С ПМ куршума влезе точно толкова, колкото му е дължината и с джобната ножка го вадя. С Глоцк 17 Ц, който е с по-ниска начална скорост от стандартните заради компенсатора, куршума проникна на около 23 сантиметра в дървото. В едно и също трупче стрелях, от еднаква дистанция. Сами си правете изводите. Не оплювам ПМ и 9х18, но лично за мен има много по-добри оръжия и калибри.
              Това от колко метра беше? А, ако знаеш - и от какъв дървесен вид беше трупчето? По жилите ли стреля или напреко (странично на ствола)?
              Последно редактирано от trapper; 26-03-13, 20:25.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Руснаците отдавна са разработили доста по ефективен боеприпас за Макаров и разновидностите му . В новом патроне, получившем название 9х18 ПБМ (7Н25), в первую очередь привлекает внимание полуоболочечная пуля с сердечником оживальной формы (сердечник изготовлен из углеродистой стали с твердостью более 60 единиц HRC, имеет массу 1,8 грамм, длину–14 и диаметр–5 мм). Оболочка – биметаллическая, между ней и сердечником находится алюминиевая рубашка.Благодаря меньшей массе пули, чем у стандартного патрона ПМ, а также за счет использования другого пороха, начальная скорость пули значительно возросла, а импульс отдачи остался практически тем же (разница – не более 4%). Это означает, что автоматика пистолета ПМ работает в штатном режиме (во всяком случае, изменение формы головной части пули на надежности работы пистолета не сказалось, задержки при стрельбе не зафиксированы).
                На расстоянии 10 метров от дульного среза новая пуля имеет скорость 485 м/с, что соответствует кинетической энергии 418 Дж (против 273 Дж у штатной пули). Прирост очевиден, но еще больше впечатляют данные, полученные при стрельбе по имитатору незащищенной цели (желатиновый блок) с расстояния 5 метров.

9х18 ПБМ
                Как известно, одним из главных показателей поражающего действия боеприпаса служит так называемый объем временной пульсирующей полости, возникающей внутри живой цели при проникновении пули. У патрона 9х18 ПБМ этот объем в 3 раза больше, чем у 9х18 ПМ, и в 1,4 раза больше, чем у 9х18 ПММ. Как показали полигонные испытания, на расстоянии 11 метров пуля патрона 9х18 ПБМ, выпущенная из пистолета Макарова, со 100 % вероятностью пробивает бронежилет с бронепластиной 2,4 мм и кевларовым подслоем, а на расстоянии 30 метров - титановую пластину толщиной 1,25 мм и 30 слоев кевларовой ткани, (т. е., состоящий на вооружении правоохранительных органов штатный бронежилет).
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Това от колко метра беше?
                  От под 2 метра. Всички експерименти с КНО ги правя от почти нулева дистанция.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                    Да нещо такова питам, щото реално ако е бил сполучлив оригинала би се наложил трайно. Но пък това ме кара да се чудя защо не са копирали и нещо по-адекватно и също така защо се налага и разпространява толкова много при нас и братушките, че и до ден днешен. Все пак ако става дума за колекционер е едно, пък това оръжие е кръста на доста униформени и до ден днешен...
                    Как да ти кажа. Причините, дет се вика, са комплексни. Годината е `48-ма, Валтера е много вървежен (и основателно). Впрочем, всички пистолети, участвали на съответния конкурс са варианти все на Валтер. Като едно от условията в този конкурс, фигурира приложението на "родния" патрон на прототипа (този, с който първоначално е конструиран), а не наложилият се като обичаен 7,65. Руснаците здраво влачат документация, поточни линии, цели заводи, а и кадри от Германия. В името на унификацията, бъдещият пистолет е щял да бъде въоръжението и на полицията (милиция де), а за полицейски нужди той си е сравнително адекватен, пък в армията пистолетът е оръжие от н-та важност. Това, че бил разпространен при нас (и другите соц) нищо не значи - нас никой не ни е питал, нито пък сме можели да се обадим. Та така в общи линии.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Малко по темата Избор на пистолет калибър 9х18.... Както в тази тема, така и в темата за Руското бойно стрелково оръжие и западните аналози, не забелязах да се обсъжда сериозно въпроса кой и с каква цел ще ползва пистолета- дали е цивилен, полицай, охранител или военен на мисия. Според мен, правилният избор на калибър и оръжие зависи твърде много от предназначението и нуждите на съответния човек.

За цивилен- според мен, оръжието следва да е много надеждно и безотказно, защото се предполага, че човекът не си изкарва хляба с оръжие и при ситуация на самоотбрана (май единствения разрешен случай за използване на оръжие от цивилен), отбраняващият обикновено е изненадан (не е планирал използването на оръжието). Капацитетът на пълнителя или барабана при револвера не е нужно да е голям- 5 патрона стигат. И в реална ситуация на самоотбрана е много трудно да се изстрелят повече. За калибъра- ами доколкото знам се използва всичко от .32 до .45. За любителите на големите калибри- следната статия от форума-http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=52247. Oбяснено e, че дори 45 ACP не гарантира мигновено обезвреждане на целта. Има и ловци, които имат опит с големи калибри и попадения с тях и могат също да разкажат различни ситуации. Реално, за цивилни лица често се препоръчват револвери с малък капацитет. В посочената статия се коментира капацитета, но в българските условия, цивилен да се отбранява изстрелвайки 15 патрона- не съм чувал за такъв случай или дори за изстрелване на 10 патрона. И може би си има причини. Така, че мисля че един макаров за самоотбрана на цивилен си е напълно достатъчен. Не забравяйте, че се преценяват като напълно адекватни за самоотбрана пистолети с калибър .380 АСР, който са по-слаби от Макаров и револвери, които пък са с по-малък капацитет на боеприпаси и по-бавно презареждане!

За полицай- ами доколкото знам, дори и в БГ силите, които провеждат акции по въоръжени лица или други рискови акции, отдавна са с многозарядни пистолети западно производство и предполагам по-мощни калибри. Същото в НСО и други специализирани служби. Интересното е, дали селския полицай или полицай в градче с 10 000 човека или патрулен полицай следва да притежават многозаряден пистолет с много мощен калибър от .40 СиУ и нагоре или и Макаров върши работа? Не съм много запознат с този въпрос, защото не съм бил полицай. Но все пак в БГ има доста запаси от безплатен Макаров, а западните аналози са доста по-скъпи. С тези полицаи, с които съм говорил са казали: Макаров ни стига- достатъчна мощност и брой патрони, ако не стигнат –не знаят каква ще е тази ситуация- вземаме калашник. Ако въобще решат да стрелят де …

За военен на мисия- ами май в мисиите в Ирак и Афганистан, едва ли се стреля с пистолет. То и при военна ситуация да се стреля на 20-30 метра, значи не е поразена целта с автомат, снайпер и всичко по-нагоре. И при положение, че там цивилните си имат АК-47, не виждам особена разлика дали войникът носи Макаров или Берета 92 в 9х19. Всъщност виждам- има разлика в теглото, която с оглед цялата тактико-командосия по войника, едва ли ще го радва, при положение че разполага и с щурмова пушка.

За Макаров- доколкото знам е копие на Валтер ППК- един от най-добрите пистолети за Втората световна война. Да, може би концепцията за осемзаряден пистолет в този калибър е стара за военно оръжие или за полицейско такова, но за самоотбрана на цивилен си важи. Виждал съм в София нови Валтер ППК (7.62 и 9х17) на доста сносни цени. Ами Зиг Зауер 232 в калибър 9х17, 7 патрона и на цена над 1400 лв. и те са ли са остаряла концепция? Или са за спортна стрелба и не за самоотбрана? Или пък Зиг Зауер ги произвеждат и продават на подобни цени понеже не стават и не ги купуват? Говоря само за калибър и капацитет на пълнителя! Не за качество на изработка, красота, гравюри, форма, модерен дизайн на оръжието, възможности за тунинги (фенерчета, лазери, мерници в различните цветове на дъгата и т.н. глезотийки). Всеки да си преценя- меракът се лекува само с пари!

Коментар

Oбяснено e, че дори 45 ACP не гарантира мигновено обезвреждане на целта.
                        Гарантира. Точно обезвреждане. Не е казано, че трябва целта да е мъртва, но е обезвредена. За това полицаите зад океана го ползват и то с HP. Шока е много голям. Организма не може да го понесе. Т.с. целта може да е жива, ама нищо не може да направи. И по-малките калибри също гарантират физическа смърт. След изстрел в главата целта пада, следват 1-2 конвулсии и получава ерекция. И душата е отделена от тялото.

Така, че мисля че един макаров за самоотбрана на цивилен си е напълно достатъчен.
                        Естествено, че е достатъчен, доста неща зависят и от фактора стрелец. Има хора, които с ПМ ще ни направят на смешни с нашите лъскави пуцала за по над хиляда лева.

За военен на мисия- ами май в мисиите в Ирак и Афганистан, едва ли се стреля с пистолет.
                        Е ти се радвай, че не се е налагало. Стреля се, ама не в нашата армия. Има много случаи, в които пистолета спасява. Има и случаи в които военни умират, заради това че подценяват пистолета.

не виждам особена разлика дали войникът носи Макаров или Берета 92 в 9х19
                        Има разлика. Стрелбата с ПМ е трудно начинание, не е за всеки. Мерните прибори куцат. За това военните пистолети са с по-широки мерни прибори. както някои хора казват за фабричните на Глок че са широки и групата е едно към гьотере. С Ф92 стрелбата е песен.

Ако въобще решат да стрелят де …
                        Е там е проблема, че не стрелят. Я виж в САЩ какво им е въоръжението на патрулните полицаи. И го използват.

А съм писал много за и против ПМ. Не е лошо оръжие. Елементарен. няма какво да му засече, но имам какво да му се счупи.....но в 21 век изискванията към военно и полицейско оръжие са съвсем други. Абе общо взето за около 120 лева втора употреба - толкова. Че тя една турска въздушна пушка струва повече....

Коментар

Първоначално публикуван от piton Преглед на мнение

За Макаров- доколкото знам е копие на Валтер ППК- един от най-добрите пистолети за Втората световна война.
                          Копие силно казано . Използва схемата с неподвижна цев както и много други марки и до там . Механиката му няма нищо общо с Валтер . Долу горе точно откопирано копие е унгарския АП по неточно чешкия ЧЗ Взор 50.
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Мисля, че Марчинко беше писал, че в реална боева ситуация няма смисъл от полуавтомоатичен пистолет и за това, като второ оръжие си е мъкнал картечен такъв...

Бих искал да задам повторно въпроса по-горе с лека промяна - кой е по-добрият калибър 9х18 или 22 lr? Контекста е цивилен, който ще си стреля по стрелбищата и не дай си боже самоотбрана...

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                              Всички уважаващи себе си армии са на 9х19 и нагоре. ФБР и доста други служби бяха на 9х19, после минаха на 10 ауто, сега са на какво се сетиш по-голямо. Естествено и 9х19 все още се ползва. Относно това, какви БП има в калибър 9х18, има много, но дали са разрешени и дали е рентабилно да се използват при съмнителен ефект? Споменавал съм и за тест на 9х18 и 9х19 в дърво-бук. Пак ще го спомена. С ПМ куршума влезе точно толкова, колкото му е дължината и с джобната ножка го вадя. С Глоцк 17 Ц, който е с по-ниска начална скорост от стандартните заради компенсатора, куршума проникна на около 23 сантиметра в дървото. В едно и също трупче стрелях, от еднаква дистанция. Сами си правете изводите. Не оплювам ПМ и 9х18, но лично за мен има много по-добри оръжия и калибри.
                              Мога да потвърдя думите ти с подобен опит правен от мен.Имам Глок 17С (наистина началната скорост на куршума е с около 10 м/с по-ниска от тази на 17-ката,но все пак е по-висока от тази на Глок 19!С Глока всички куршуми(123gr.) преминаха чамовите греди -(около 15 см),като в същите тези оставаха набити на по 3-4см куршумите от Макаров(гредите стоят все още на стрелбището в Стара Загора)Интересен за мен остана факта че като стрелях с другия си пищов - Валтер ПП 7.65мм,от 8 куршума 5 я пробиха,2 останаха вътре , а един се показа с половината си дължина!

Коментар

Здравейте.Наскоро станах горд собственик на Макаров .Преди това носих един Байкал 12 заряден около 8 години.Ми честно да ви кажа Макаров се носи в пъти по-лесно от Байкала. А за калибъра-добре е да е 9х19, но много скъпи оръжията.Наскоро ми попадна един Глог 31.Калибър .357 SIG.Не останах очарован.Наистина мощен патрон(съответно скъп),а на 25 метра почти не виждах 7,8,9,10 от мишената.А за скрито носене изобщо не ми се мисли.Може би ако бях 120-130 килограма да,но с моите 80 едва ли.За руския Викинг 9х19 нямам думи.За първи път ми се наложи да се пазя от гилзи.С него стрелях и по жива мишена (прасе де).Вдигаш и главата не се вижда.А може вината все пак да е в мен де.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X