Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
    Абсолютно вярно. Ако нямаш термореле, което включва помпата, монтирай такова на изходящата тръба и го настрой на по-висока температура /примерно 75 градуса/. Така котела ще стои с топла водна риза и няма да има конденз. Аз моя котел го оставям да работи чат-тат в диапазона 80 - 90 градуса и той се "самопочиства" горе-долу. По-правилно и по-скъпо решение си остава разбира се малък кръг на водата с висока температура, който се отваря при към големия кръг при достигане на нужната t и държи котела "топъл".
    Успех.
    100% съгласен - това ти е решението на проблема.
    Релето е задължително .По време на горене /работа/на котела трябва да е нагласено да включва помпата на 55 градуса. Така ще ти трупа много по малко мръсотия ....но прави повечеко пепел ,ама това е бял кахър и зависи много от въглищата. Преди всяко зареждане - играе телената четка.
    Температурата на вкл. на помпата е обратно пропорционална на количеството нагар и в права пропорция с пепелта .
    След 10 дни такъв режим на работа увеличи t на 75-80 градуса хубаво да се отдели нагара за няколко часа .

Изгарянето на въглищата добро ли е или има неизгорели парчета ?ако е така ще ти кажа как зареждам моя /като го монтирах го прочетах някъде в нета и оттогава все така/
    успех ! , ............че зимата още няма да си ходи!
    [FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][B]Викайти линейкътъ дукът е времи[/B][/SIZE][/FONT] :D!!

Коментар

Първоначално публикуван от indiglo Преглед на мнение
      Изгарянето на въглищата добро ли е или има неизгорели парчета ?ако е така ще ти кажа как зареждам моя /като го монтирах го прочетах някъде в нета и оттогава все така/
      успех ! , ............че зимата още няма да си ходи!
      Не. Не е добро изгарянето, остават малки недоизгорели бучки. Много ще ми е полезно да споделиш за зареждането. Също така ще помоля за мнения за горно горене. До колкото разбрах гори по-дълго време, но има ли някакви особености при зареждането?

Благодаря за отговорите
      LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
        Не. Не е добро изгарянето, остават малки недоизгорели бучки. Много ще ми е полезно да споделиш за зареждането. Също така ще помоля за мнения за горно горене. До колкото разбрах гори по-дълго време, но има ли някакви особености при зареждането?

Благодаря за отговорите
        Недоизгорелите въглища остават поради 2 причини:
        1. липса на въздух поради задръстване с пепел /не знам този котел дали има с-ма за отръскване на пепелта-подвижна скара/
        2. ниска температура в камерата и ако тези бучки са до стените или скарата в резултат на ниската работна температура на водата.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Благодаря за отговорите
          Къде се развиват събитията?

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            Недоизгорелите въглища остават поради 2 причини:
            1. липса на въздух поради задръстване с пепел /не знам този котел дали има с-ма за отръскване на пепелта-подвижна скара/
            2. ниска температура в камерата и ако тези бучки са до стените или скарата в резултат на ниската работна температура на водата.
            1. Има скара и под нея тава.
            2. Това вече ми стана ясно, просто е работил извън температурните му норми. Намалихме радиаторите на около 30%, котела сега работи м/у 75 и 85гр. Това е от вчера, засега нагара си го има, но може би ще му трябва време, за да изгори. Ще изчакаме и ще видим дали ще падне
            Инетересува ме дали има особености при зареждането, долно, горно горене, както плюсове и минуси!
            LZ1PER

Коментар

2. Това вече ми стана ясно, просто е работил извън температурните му норми. Намалихме радиаторите на около 30%, котела сега работи м/у 75 и 85гр. Това е от вчера, засега нагара си го има, но може би ще му трябва време, за да изгори. Ще изчакаме и ще видим дали ще падне
              Инетересува ме дали има особености при зареждането, долно, горно горене, както плюсове и минуси!
              Ако си с термовентили няма да стане. Те ще си отварят, като падне температурата в стаята. А катрана мисля че гори над 150-200 градуса. Освен това е и добър топлоизолатор. Топлиш комина и нагоре.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Ако си с термовентили няма да стане. Те ще си отварят, като падне температурата в стаята. А катрана мисля че гори над 150-200 градуса. Освен това е и добър топлоизолатор. Топлиш комина и нагоре.
                Кое няма да стане?
                LZ1PER

Коментар

Кое няма да стане?
                  Ами повдигането на температурата в котела. Другото е да стоиш на студено и да топлиш котела. Термовентила мери температурата в помещението и ако му е студено отваря. Повярвай ми не се заяждам по никакъв начин, искам да помогна с опита който имам. Нищо, че сега живея в апартамент на тец. Имам доста опит. Не го продавам, но мога да го споделя.

Коментар

Аз си отоплявам къщата вече 4 години с подобен чешки чугунен котел VIADRUS U22. Ако знаете какво четене и проучване бях направил преди да избера какъв да взема ...
                    Към котела имам много подробна книжка с инструкция за употреба и там си пише как е най-добре да се експлоатира. Входящата вода я дават да не е по-студена от 60 градуса. Повечето "майстори" настройват помпата да върти още на 30 градуса. Един вид се застраховат от прегряване и освен това помещенията започват да се затоплят веднага. Това обаче освен, че води до конденз на катран по стените на котела също може да увреди материала му защото от едната страна е силно загрят а от другата охладен като това е неравномерно по цялата конструкция.
                    Най- добрия вариант според конструкторите е котела да работи с вентил който регулира температурата на входящата вода и с акумлиращ съд с отделна помпа. Колкото по-голям е съда толкова по-добре. Така може да се осигури оптимална работа на котела, без да си променя температурата по време на работа. С две думи - постига се голяма ефективност и от там икономия на гориво. Цялата тази схема е оправдана при големи обекти или както вече се случва - при високи цени на енергията. Едно от големите й предпимства е, че може да се напълни догоре горивната камера, котела да си гори на пълна газ, а топлинката се събира и после бавно се отделя в помещенията. Няма конденз - няма постоянно чистене на котел и комин, няма постоянно пълнене по малко, че да не става жега.

Малко се отплеснах в мечти

На моя котел помпата я настройвам на възможно най-високата температура. Системата е затворена, с налягане около 2атм. и дори да стигне 120 градуса, водата не завира. Забелязал съм че като падне налягането (има течове тук там) при начално запалване се чува врене в котела което никак не е добре. Сега при температури около 0гр. навън, помпата съм я настроил да завърта на 85гр. Разбира се помпата е осигурена с български UPS който дава синусоидално напрежение. В магазина продавача обясни, че компютърните UPS-и дават правоъгълно напрежение което не било подходящо за помпата.
                    Високата температура на изходящата вода пък осигурява по-ефективно отдаване на топлина от радиаторите в помещенията. Т.е. голямата температурна разлика осигурява бързо преминаване на топлината. Имаше и разно формули по въпроса
                    При мен катран няма, но се образува доста нагар, защото нямам акумлиращ съд и котела работи "на обороти" та се налага да го чистя 2-3 пъти на отоплителен сезон.
                    Интересното е, че за една зима изгаря горе доло толко гориво колкото една печка с която да се отопли една стая.
                    Моето мнение е, че трябва да се спазват указанията на конструкторите и по възможност отоплителната инсталация да е оборудвана с "всички екстри"
                    2010 CRF 250 R

Коментар

По повод UPS-ите.
                      В режим "Back up" kомпютърните UPS-и /казвам за сравнително евтините/ освен, че вадят правоъгълници на изхода, ги правят с честота 100 херца, а не 50 /въпреки всички благи думи, написани по етикети и описания/.
                      Това удвояване на честотата не е добре за помпите.
                      Но има и друго - правоъгълниците са само с една полярност - и помпата умира съвсем - само "ръмжи".
                      Последно редактирано от nnikolow_n; 25-02-09, 20:17.

Коментар

Моят котел е турски /най обикновен/ с автомататично регулиране на входящия въздух 36 киловата . Отоплявам с него 160 кв вила.
                        Зареждам го така :
                        най отдолу две по-големи дървета нацепени наполовина по между им едно по малко /целта е въглищата да нямат допир до студения под на котела/ . След това сипваш по едри донбаски въглища 1/3 чувал ,нареждаш тънки подпалки 2 реда /като скара/ и сипваш въглища до ръба на вратичката , отгоре подпалки + 2-3 по едри дръвца и палиш . Държиш клапата зад котела отворена поне 40 мин хубаво да се разгорят горните дърва . След това клапата на котела към комина я поставяш в полузатворено положение
                        помпата нагласена на 50-55 гр.
                        Така изкарва около 10-12 часа без никакво зареждане.
                        За новото зареждане ползваш останалите на дъното на котела 1 кофа въглени вместо подпалки за горното горене т.е. вадиш ги ,зареждаш наново котела и сипваш кофата с въглените.

Успех
                        Последно редактирано от indiglo; 26-02-09, 09:37.
                        [FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][B]Викайти линейкътъ дукът е времи[/B][/SIZE][/FONT] :D!!

Коментар

Споделям моя опит.
                          Котле De Dietrich 37.5 KW отоплява 200 квадрата
                          Гориво - въглища Донбас - мокри
                          Затворена система
                          Помпа - 3 позиционна.Работи на 3-та бърза
                          Котлето е перфектно, но въпреки това прави нагар от фалшивите въглища.Доставчикът спомена, че братушките са ги "обработили" с цел оптимално изгаряне - разбирай напръскани са с нещо като мазут или от сорта, защото си стоят някак "мазни".
                          Ризите на котлето, обаче, се почистват лесно с набора от стъргалки и четки, с който е окомплекровано.
                          Релето ми е настроено на 40-45 градуса, на което всъщност отдавам количеството нагар.
                          Моят съвет е да гориш ден-два/или 3 зависи от резултата/ само сухи дърва.Щом къщата ти е изолирана няма да изразходиш много.Следи си и нагара, като оставяш котлето да изгори напълно, след което поостъргваш нагара/колкото падне/ изчистваш камерата и зареждаш за "горно" горене пак с дърва.
                          Всяка година въглищата, които се внасят са с различно качество, но тази година явно са върхът на сладоледа, защото с когото и да говоря - все едно и също!Да, горят по-бавно и отделят по-малко пепел, но пък за сметка на това нагара е в пъти повече от минали години!
                          Следейки замърсяването на камерата ще можеш да прецениш на колко време да правиш профилактиката с дървата и ще свикнеш.Няма да ти прави впечатление после.

Един съвет:Не си прави експеримента с обгарянето на комина!!!Доведи си човек, който го е правил много пъти, да ти го направи той, ако има нужда!!!Казвам го, защото тъщата щеше да запали къщата!!!Дали и "акъл" комшииките и тя да вземе да пробва.......стой та гледай.....комина взе да бълва огън и жупел...Вулкан на покрива.....абе цирк...събра се махалата....Добре, че нямаше сериозни последици, като изключим почернелите покриви на няколко къщи в съседство

Коментар

Съгласно моя опит с котел на твърдо гориво мога да споделя следното:

Тъй като не винаги мога да поддържам оптималната температура (м/у 60 и 80 градуса) и при мен се наслагват нагари и катрани в комбинация с гадните въглища - паля само с тях.

Проблема си решавам по следния начин: запалвам дърва да се позагрее и да направи по-сериозен пламък и после с един шомпел(телена четка с дълга дръжка) жуля като изоглавен 5 - 10 минути или колкото мога. Това което пада от стените на котела изгаря веднага падайки върху пламъците на дървата. Операцията я правя веднъж седмично, като трябва особено да се внимава прашинките (често горящи) да не ви влезат в очите, тъй като летят заради теченията от топлия въздух...

Коментар

Значи, установявам че имам проблем с комина, явно не тегли достатъчно и затова на котела му е трудно да вдигне и държи температура по-висока от 55-60гр. Паля, изчаквам добре да се разгори, в момента в който затворя долната вратичка, която е под скарата и остане отворена клапата, която се притваря сама на зададената температура, след 20мин. е почти загаснал. Малко по назад в темата съм показал какви са коминните тела. Височината на комина е около 9м, над билото на покрива стърчи около 60см. Не е задръстен, гледах го, но не тегли. В дебелината на телата ли е проблема, във височината ли? Има ли вариант принудително да го накарам да тегли, с вентилатор или нещо друго? Давайта акъл, че изобщо не ми се разбутва къщата да го преправям, тъкмо я приключих...
                              Последно редактирано от Peppy; 02-03-09, 17:52.
                              LZ1PER

Коментар

Доколкото съм чувал помага ако отгоре се сложи нещо наречео "сопло" (може и да бъркам) което е доста пипкава работа зависи какви са теченията етц.
                                When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X