Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ние на 750гр брашно, слагаме не повече от 5-6гр мая (жива) и максимум 7-8гр. когато смесваме с непшенични брашна. Не го знам това Тера 2000, но многото мая, говори за компенсиране на недобро брашно.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc
    gabocvet, какво брашно ползваш ти? Прави ми впечатление, че всичките ти рецепти са със страшно много мая!
    По принцип рецептите са със суха аз ползвам жива. Поне в книгата на машинката пише ако се ползва жива мая трябва да е 1.5 пъти повече от сухата.
    Брашното е от "Терра 2000"

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    gabocvet, какво брашно ползваш ти? Прави ми впечатление, че всичките ти рецепти са със страшно много мая!

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Тесто за пица пробвано многократно:
    1. Олио(мазнина) 1 супена лъжица
    2. Вода 240 мл.
    3. Сол 1,5 чаени лъжици
    4. Брашно 480г.
    5. Мая 1 чаена лъжица (аз ползвам от кубче и слагам малко по малко от четвърт)

    Тази рецепта но умножена по 1,5 зареждам в машинката и имам тесто за четири пици.

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Човек, с твоята рецепта правя всичко и тестото вдига капака на машинката. Хляба става супер, не зависимо с какво брашно. Страшна комбинация.
    А от файла за рецептите не мога да разбера кой продукт на коя програма да пускам, тъй като в него е дадено само номер, а не за какво е.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc
    Всичко си има основание и е излишно да се прави, когато причините отпаднат, освен просто като ритуал. В момента, цикълът от пакетирането до употребата е в рамките най-много на месец...... Сбивало се е, мишки, разни буби и пр.
    Не знам дали е вярно, но двама технолози мелничари са ми казвали, че мелниците не мелят като паднат минусови температури защото житото преди да се смели се накисвало във вода за някакъв период от времеи ще замръзне(тук ако може някой запознат да каже).
    А на мен лично ми се е случвало като ида да си взема ишлемето, да има брашно със гърица при това не старо , а прясно.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Всичко си има основание и е излишно да се прави, когато причините отпаднат, освен просто като ритуал. В момента, цикълът от пакетирането до употребата е в рамките най-много на месец. По времето на бабите ни, есента като се насипят няколкостотин килограма брашно (че и тонове) в хамбара - та до следващата реколта. Сбивало се е, мишки, разни буби и пр.
    Последно редактирано от davc; 08-03-11, 14:14.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93)
    Като си е хубаво брашното, хлябът си става и без да се пресява - директно от пакета в казанчето получава добре с него.
    Което е вярно е вярно, но в книжката на машинката пише, че трябва да се пресее.
    Бог да ги прости бабите ми пък и сега майка винаги сеят брашното преди употреба по простата причина, че е по добре пък и може да има изненади.
    Последно редактирано от gabocvet; 08-03-11, 13:52.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Задължително така се аерира ако може така да се каже.
    Като си е хубаво брашното, хлябът си става и без да се пресява - директно от пакета в казанчето. Единственото, което пресявам, е някакво брашно на "Елиаз" и въпреки това не се получава добре с него, та взех да го използвам само в комбинация с по-качествено.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Да, и с царевичното е като с ръженото - не може да е само такова. За да стане, отношението царевично/пшенично, трябва да е най-много 1/1 (в никакъв случай, царевичното, повече). В сравнение с ръжта, все пак хлебопекарните свойства на царевицата са по-добри

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Някой пробвал ли е с царевично брашно и ако да да пусне рецептата?
    Направих опит, но се наложи да добавям брашно, защото лепнеше по тавичката!

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Да споделя и аз нашият опит с такава машинка.
    Това което установих със сигурност е, че крайният резултата силно зависи от качеството на брашното. Първият опит беше с брашно на "София мел"-въпреки страховете ни, че няма да се получи(заради първия опит)-стана перфктен хляб. После пробвах с брашно от една местна мелница-лошо. Някой казал на жената да пресява брашното, и да го държи на тоипло до печката. Резултатът-по добре, но пак далеч от хубав хляб.
    Купих си чувалче много хубаво брашно(някакво бургаско) и резултатът беше суперхляб. Сега смесваме по равно от това, и другото-лошото брашно докато свършим лошото(няма да го хвърлям я...) и после ще пробвам с брашно от друга местна мелница.
    Ще попитате защо не ползвам тези качествените брашна? Ами защото си имам достатъчно жито, и искам да го сменя за брашно и да си пека хляб от него. А и излиза много по-евтино отколкото да купувам от магазина по лев килото.

    Другото което установихме е, че захарта идва малко в повече. Хлябът слади, а на мен не ми харесва особено. Намалихме я, отначало с малко, но сега слагаме 1/3 от количеството по рецепта. Разлика в пухкавостта няма, втасва си идеално, и хляба не слади.

    А едно от най-добрите неща на тези машинки е ароматът на печащ се хляб.

    Остави коментар:


  • sek.1
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ето го бял френски хляб току що изваден . Поствам целия рецептурник който вървеше с фурната всички рецепти в него са пробвани и няма лоша . Само голямите грамажи над 1110 грама не стават явно тавичката идва малка тестото се надига опира в стъклото после спада и не става нищо .
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6425.jpg
Прегледи:1
Размер:79.4 КБ
ID:5258173Натиснете снимката за да я уголемите

Име:img765.jpg
Прегледи:1
Размер:91.8 КБ
ID:5258174

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев
    Ето това стана.
    Добър си спор няма!

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Принципно рецептата е със суха мая и сухо мляко а водата е 330 мл.
    За да ти е по лесно в един мерен съд сложи първо яйцето и млякото и долей с хладка вода до 330 мл.
    А и дай малко снимки.
    Ето това стана.
    Благодаря за рецептата.
    Яйце, вода, олио и другите неща, даже кубчето с маята беше замръзнало.
    Прикачени файлове

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X