Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • venciru
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Ще съм много благодарен ако някой от Вас сподели ръководство за употреба и рецепти за хляба по програмите и.
    Моята е такава
    http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=367220
    но мисля,че е същата. Ще проверя тази вечер какво ми е останало от упътването(ако е останало) и ще ти го пратя.
    Иначе белия хляб го правя по тази рецепта
    За да получиш 750 гр хляб, трябва да използваш малко повече от 500 гр брашно.
    Купувай от това на София Мел.
    Брашно "Ола"
    Брашно "Екстра"
    Брашно тип 500
    Аз купувам "Екстра".
    При мен се получава с 540 гр. и четвъртинка прясна мая - 10-11 грама.
    Водата ми е 280 гр. Пиша грама, а не млл, защото я тегля.
    1 чл сол и 1 чл захар.
    Първо в контейнерчето наливам 25 гр. олио или разтопено краве масло.
    Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
    В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
    Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям една пълна с връх супена лъжица от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на хомогенна смес. Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото.
    Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като съм си взел една лъжица за захранване на маята. Не бива да се слага сол при маята!
    След като маята шупне, я добавям в контейнера и отгоре насипвам всичкото брашно. Пускам на програма 1 (на първата снимка) и crust (при теб color) на H. В повечето случай допичам около 15 мин. на 8 пр. (bake only - при теб символ)
    Винаги перфектен резултат.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0003.jpg
Прегледи:1
Размер:105.2 КБ
ID:5570401
    Успех.
    Последно редактирано от venciru; 10-03-14, 14:27.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Според мен е нормално при добавка на ръжено да се получи това. Ръженото изисква по- дълго време за втасване.
    Май си прав. Гледах една книжка с рецепти на Мулинекс и там снимките на ръжените хлебчета бяха като моите.

    Не направих онзи ден снимки за неуспешния ми опит с добавка на нахутено брашно.
    За първи път получих отвратно невтасало нещо-като неопечена тухла, хем с повишено количество мая- 3/4 пакетче суха.
    При мен няма проблем с изпичането а само с "фотогеничността" на горната кора. Ако съм разбрал правилно упътването към машината, една от програмите позволява създаване на собствено "разписание" - време за месене, втасване и т.н. Ще взема да рискувам и да съчиня една "компилация" за работа с повече ръжено брашно.

    Остави коментар:


  • dedoKoko
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Здравейте, колеги! Понеже не било срамно да попиташ, реших и аз да питам за една издънка. От около половин година ползваме хлебопекарна "Мидеа". Всико по самата машинка се ядва, но имам проблем с приготвянето на хляб с добавяне на ръжено брашно. Когато при количество от 700гр брашно по рецепта, смеся 400 бяло и 300пълнозърнесто хлябът излиза перфектно бухнал. Когато сместа е 400бяло+200пълнозърнесто+100ръжено пълнозърнесто, резултатът е това "тухле":


    Само аз ли си въобразявам или трябва все пак да е по-бухнал. Ако допускам грешка при "готвенето", моля някой да ме просветли! Благодаря предварително!

    П.П. Обикновено го приготвям на програмата за пълнозърнест хляб. Ползвам френска суха мая.
    Коко, споделям от моите опити, само че с Мулинекс.
    Според мен е нормално при добавка на ръжено да се получи това. Ръженото изисква по- дълго време за втасване.

    Не направих онзи ден снимки за неуспешния ми опит с добавка на нахутено брашно.
    За първи път получих отвратно невтасало нещо-като неопечена тухла, хем с повишено количество мая- 3/4 пакетче суха.

    Иначе за нормален и пълнозърнест пшеничен , ползвам по 1/2 пакетче, по моята рецепта-пост 120.

    А- и друго- вадя хляба веднага след края на програмата -иначе горната кора се получава като при теб.

    Остави коментар:


  • kbot
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Лидл - готова смес "рустика..." Само се слага по-малко вода от предписаното, за да не прави кухина. Един пакет на два пъти, програма по избор

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Колеги сдобих се с ето тази хлебопекарна Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI5725.jpg
Прегледи:2
Размер:119.4 КБ
ID:5569100 модела е 7703
    Ще съм много благодарен ако някой от Вас сподели ръководство за употреба и рецепти за хляба по програмите и.
    Последно редактирано от Дочев; 09-03-14, 11:36.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Здравейте, колеги! Понеже не било срамно да попиташ, реших и аз да питам за една издънка. От около половин година ползваме хлебопекарна "Мидеа". Всико по самата машинка се ядва, но имам проблем с приготвянето на хляб с добавяне на ръжено брашно. Когато при количество от 700гр брашно по рецепта, смеся 400 бяло и 300пълнозърнесто хлябът излиза перфектно бухнал. Когато сместа е 400бяло+200пълнозърнесто+100ръжено пълнозърнесто, резултатът е това "тухле":

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SS854718.JPG
Прегледи:1
Размер:366.1 КБ
ID:5556557

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SS854716.JPG
Прегледи:1
Размер:379.2 КБ
ID:5556558

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SS854717.JPG
Прегледи:1
Размер:405.1 КБ
ID:5556559

    Само аз ли си въобразявам или трябва все пак да е по-бухнал. Ако допускам грешка при "готвенето", моля някой да ме просветли! Благодаря предварително!

    П.П. Обикновено го приготвям на програмата за пълнозърнест хляб. Ползвам френска суха мая.
    Последно редактирано от коко келеша; 25-01-14, 11:01.

    Остави коментар:


  • _HITMAN_
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Упс Най-важното съм забравил

    1 ч.ч. бяло брашно
    3 ч.ч. ръжено брашно

    Остави коментар:


  • Павлин Андреев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    А колко и какво брашно?

    Остави коментар:


  • _HITMAN_
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Бородински хляб
    410 мл. вода
    1 ч.л. сол
    2 с.л. мед
    2 с.л. олио
    2 с.л. ябълков оцет
    2.ч.л. кориандър
    1 пакетче суха мая
    1 пакетче сух квас

    По принцип се слага и малц, но нямам.

    Приготвяне - Пекарна Moulinex
    Запарвам съдържанието на пакетчето квас с 80 мл. гореща вода и след няколко минути добавям 80 гр. брашно и половината от маята, оставям на програмата за месене и втасване за 1ч.30 мин.
    След това добавям останалата вода (330 мл. ) и другите съставки. Пека на основната програма 3ч. 25 мин.

    Остави коментар:


  • jorko
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Вкусен хляб в домашна хлебопекарна
    Автор : Надя Пери
    http://zamunda.net/details.php?id=385521&hit=1

    Остави коментар:


  • bingobongo
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10.jpg
Прегледи:1
Размер:105.1 КБ
ID:5506747Натиснете снимката за да я уголемите

Име:11.jpg
Прегледи:1
Размер:100.6 КБ
ID:5506748Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12.jpg
Прегледи:1
Размер:96.0 КБ
ID:5506749Натиснете снимката за да я уголемите

Име:13.jpg
Прегледи:1
Размер:110.4 КБ
ID:5506750Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14.jpg
Прегледи:1
Размер:121.6 КБ
ID:5506751Натиснете снимката за да я уголемите

Име:15.jpg
Прегледи:1
Размер:122.9 КБ
ID:5506752Докато се размотавах в интернет хляба стана.

    Остави коментар:


  • bingobongo
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    За 4 г.доста хляб си направил и не си разбрал защо хляба ти залепва за капака.Намали малко количеството на брашното,или на маята и няма да ти бухва толкова.По напред в темата колега беше написал,че прави всичко на око и винаги се получава.Аз нямам кантарче и слагам всичко по моя преценка.За маята не съм съгласен с теб,ако ползвам жива слагам по 1/4 кубче,но ако е суха я разтварям в чаша с малко вода,мляко,захар и добавям малко брашно да стане на кашичка.Оставяш я да шупне става за няколко минути и иска да излезе от чашата.В машината сипвам олио 3 с.л.В купичка разбивам едно яйце 200 гр. кисело или прясно мляко,2ч.л.захар,1ч.л.сол и сипвам при олиото.Върху тях сипвам 4 ч.ч.брашно-бяло,ако слагам ръженопшенично го смесвам с бялото 50/50 слагам подправки и семена и го включвам на 1 програма.Докато се меси го гледам и добавям вода,или брашно ако е нужно.Затварям капака и натам машината си знае. Винаги става прекрасен хляб и всички познати и съседи са го опитвали и са удивени.Не се рони а даже като чупиш филията тестото се къса на конци подобни на козунаците.
    Първоначално публикуван от Миленски Преглед на мнение
    Вече повече от 4 години ползваме машината за хляб и хляб от магазина не сме купували. Доста отдавна следя темата, но до сега не бях сигурен в рецептата за това и не съм писал. С чиста съвест мога да споделя рецептата, която ползваме вече повече от месец и хапваме наистина прекрасен хляб. След всеки хляб се мие капака защото тестото като се издуе винаги залепва . Хлебоперната е мулинекс ов-2000 - може да прави хляб 500гр, 750гр и 1кг хляб. Рецептата е за 750 грама хляб.За всичките тези години съм разбрал, че основните съставки на хляба са брашно и мая. Прави ми впечатление, че повечето тук ползват суха мая и веднага ще ви кажа че това е една от основните грешки. Най-добрата мая е живата. Ако се активира предварително е достатъчно 1/4 от кубчето, но аз слагам 1/3 без да се занимавам чак толкова с хляба. Другият важен елемент е брашното. Както каза колегата по горе с брашното тип 450 на мелинвест е 50:50, със софиямел е 70:30, а със брашната с марка хорека от метро (тип 00 или за пица) резултата е 95:5. Пробвал съм и много други брашна, но резултата е плачевен при повечето. Както не веднъж съм казвал на българските стоки им липсва повторяемост на резултата. Разликите между 2 партиди са толкова големи, че все едно са произведени от друг производител в друга държава , но това е друга тема.Ето и рецептата:1 кокоше или 2 фазански, или 4 пъдпъдъчи яйца250мл. вода3ч.л. захар1,5ч.л. сол465гр. брашно1/3 кубче маядобавки пожелание, които винаги слагам в машината са сусам(винаги имам) и слънчогледово семе(белено, сурово, когато имам)без яйцето водата е 275гр, но точно в него е истината. На първа програма(обикновен хляб) хляба се рони повече за това го правя на трета програма (френски хляб).Добър апетит.
    Прикачени файлове

    Остави коментар:


  • Миленски
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Вече повече от 4 години ползваме машината за хляб и хляб от магазина не сме купували. Доста отдавна следя темата, но до сега не бях сигурен в рецептата за това и не съм писал. С чиста съвест мога да споделя рецептата, която ползваме вече повече от месец и хапваме наистина прекрасен хляб. След всеки хляб се мие капака защото тестото като се издуе винаги залепва . Хлебоперната е мулинекс ов-2000 - може да прави хляб 500гр, 750гр и 1кг хляб. Рецептата е за 750 грама хляб.За всичките тези години съм разбрал, че основните съставки на хляба са брашно и мая. Прави ми впечатление, че повечето тук ползват суха мая и веднага ще ви кажа че това е една от основните грешки. Най-добрата мая е живата. Ако се активира предварително е достатъчно 1/4 от кубчето, но аз слагам 1/3 без да се занимавам чак толкова с хляба. Другият важен елемент е брашното. Както каза колегата по горе с брашното тип 450 на мелинвест е 50:50, със софиямел е 70:30, а със брашната с марка хорека от метро (тип 00 или за пица) резултата е 95:5. Пробвал съм и много други брашна, но резултата е плачевен при повечето. Както не веднъж съм казвал на българските стоки им липсва повторяемост на резултата. Разликите между 2 партиди са толкова големи, че все едно са произведени от друг производител в друга държава , но това е друга тема.Ето и рецептата:1 кокоше или 2 фазански, или 4 пъдпъдъчи яйца250мл. вода3ч.л. захар1,5ч.л. сол465гр. брашно1/3 кубче маядобавки пожелание, които винаги слагам в машината са сусам(винаги имам) и слънчогледово семе(белено, сурово, когато имам)без яйцето водата е 275гр, но точно в него е истината. На първа програма(обикновен хляб) хляба се рони повече за това го правя на трета програма (френски хляб).Добър апетит.

    Остави коментар:


  • Pirata_Sharky
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Здравейте, колеги !
    Да споделя една изпитана рецепта за козунак в хлебопекарната. Сега по Великден ми се наложи да направя десетина козунака и къде успешни, къде не дотам успешни импровизации. Та продукти : брашно на софиямел "за козунаци"-400г, прясно мляко-100мл, захар-100г/може малко повече, но аз предпочитам да не става много сладък козунака/, олио-100мл, 3 яйца, 1 ванилия и няколко капки лимонова есенция, 7г суха мая.
    Яйцата и захарта се разбиват леко, заедно с млякото и олиото. Получената смес се сипва в хлебопекарната, добавят се останалите продукти и се пуска на първа програма, която е 3 часа за нормален хляб. Може да се намаже с яйце непосредствено преди да почне да пече и да се поръси със захар, но аз все изтървам момента и после, като се опече го мажа и ръся и го слагам във фурната да се запече на горно за 6-8мин. Това е най-успешната рецепта, която ми се е получила. Пробвах и други вариации, и с ядки, стафиди и др. добавки. Може да се добавят малко ядки и стафиди , когато издаде сигнал за добавяне на ядки, но не прекалявайте, защото забавят втасването и може да не се надигне достатъчно.

    Остави коментар:


  • jorko
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    "Цитат Мнение на dankatabg

    И аз се сдобих с хлебопекарна Мулинекс. Виждам, че тук само по мъжки си споделяте, но може ли да уточниш коя точно рецепта ти вдига капака на машината, че и аз да направя такъв. От 8 опита имам 2 сполучливи и вече се отчаях. Брашното ми е хубаво тип 450 на Мелинвест с него правя на ръка козунаци и питки , всички познати си облизват пръстите, а хляба става на тухла, да замеря някой с него.
    "
    Много важно/според мен/ е активирането на маята.
    Ако не е активирана добре - тестото не набъбва, ако е преактивирана/много време се развиват дрождите/ набъбва силно и "вдига капака"
    Най добре е да се четат упътванията на самите машини.
    Аз предпочинам мая на кубчета. В хладко мляко я раздробявам с мед или захар. За 5-10 минути се появява пяна и по едрите парценца мая се стопяват.

    на 10 опит вече трябва да си открил "истината "- тип мая и активирането и,брашно, програма.
    Почни от по-простата програма на машината

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X