Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    В самото начало на дискусията помолих за конкретни данни - колко е процентът на крадените книги. Ако не го знаем - и двамата стъпваме на грешно твърдение.
    Вероятността да има поне едно крадено произведение клони към 100%.
    А за Литернет е въпрос на време да затворят и него. Щото книгите по книжарниците прашасват. Вече говорихме, че е редно да се лицензира Вазов, ако евентуално не е вече направено.
    Прочети долната част на втория линк. Няма да я затворят, това е проект спонсориран от държавата и отговаря на всички правила свързани с авторското право. А процентът книги, обект на авторски права, в читанката не мога да ти го кажа, но беше ОГРОМЕН. Да кажем примерно 90%. Както казах новите книги, които се качваха, бяха основно издадени на скоро преводни заглавия. Заяждането за конкретни цифри си е шикалкавене, предвид факта, че и на двамата ни е ясно за какво става дума. Както слагам акцент акцент върху преводни. Примерно Елин Пелин в нета на български е ОК, но правен миналата седмица превод на Елин Пелин на испански, върху който се държат авторски права, не е.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Точно, и на двамата е ясна ситуацията, ако живееш постоянно в БГ.

http://www.segabg.com/fixed/vrpl.asp?id=3240927
      Имам мечта ...
      България да бъде страна на силен духом народ, който да има смелостта да опрелеля сам собствените си правила, които да служат нему, а не на задокеанските му ментори, а заедно с това да дава пример на т.н. европейска "цивилизация", (както го е правил през 10 век например) както това прави една Австралия, която отхвърли всички глупости свързани с т.н. авторско право и прие, че нейните граждани могат да свалят от интернет и да ползват всичко каквото си искат, стига да не го правят с търговска цел...
      Имам мечта ...
      Да живея в страна, чийто народ е известен навсякъде по света с две качества: толерантност и собствено достоинство. Толерантност, да приема и посреща с типичното си балканско гостоприемство представители на всякакви нации и вероизповедания, и езикови групи ... и собствено достоинство, да знае кога и да казва на същите тези гости, когато прекалят, когато се опитват да налагат свои си правила, когато използват гостоприемството за пробутване на троянско-конските си номера. Както това прави отново същатата тази Австралия, чийто премиер миналата седмица се обърна към всички имигранти в страната си с молбата ... да си отиват, ако местните закони и порядки не им отърват.
      Имам мечта ...
      Страната ми да бъде родина на достатъчно некомплексирани за да са мислещи във всички нюанси на цветовия спектър хора, които да виждат света не в червено-синьо, а да са отворили очите си и за тъмнината и за светлината. Защото по този начин, гледайки на света през незаключени зад червено - синя решетка очи, ще може да контактува нормално с другите народи и да преценява действията и предложенията им без доплеровия ефект на политическите ускорения. Както това правят например една Франция и една Германия...
      Имам мечта.
      И не съм от хората, които се задоволяват с мечти. А вие?

Коментар

Добре г-н Супер Модератор,
        Обръщам се към вас, защото май друг не видях да поддържа така пламенно вашата позиция в тази тема.
        Казано с две думи вие се хващате за горките преводачи и автори, които видиш ли, докато има такава безплатна библиотека, ще останат гладни.
        Много бих се радвал да коментирате мнението на точно един такъв човек - Григор Гачев
        http://bgf.zavinagi.org/index.php/%D...87%D0%B5%D0%B2

Ето цялата му статия - http://www.gatchev.info/blog/?p=979

Но като че ли най-важното от нея е това:

"...И още нещо. Когато затваряха сайта на слепите, се видя ясно - противопоставянето е не между писатели и преводачи от едната страна, и читатели от другата, а между писатели, преводачи и читатели от едната страна, и търговци на авторски права от другата. Повече от половината добри български писатели-фантасти, и доста преводачи са ми лични приятели, и днес чух почти всички - нямаше нито един, който да не е възмутен от затварянето на сайта, дори ако току-що беше научил от мен, че съществува, и какво представлява. Много от доводите против, които цитирам тук, чух от тях. Това, че се защитават правата на творците, е мръсна и нагла лъжа. Не й вярвайте, и винаги, когато чуете някой да я казва, го прекъсвайте и я опровергавайте категорично. Защитава се единствено лакомията на прекупвачите на права. Читатели, не се хващайте на тази въдица - огромното мнозинство от писателите и преводачите сме с вас. Най-малкото защото и ние сме читатели..."
        Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
        Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

От линка на горния пост:

http://www.gatchev.info/blog/?p=908
          Сигурно сте чули, че някой пуснал за продажба в техния онлайн магазин “1984″ на Оруел? И се оказало, че тя не е лицензирана за разпространение в САЩ - в останалата част от света Оруел вече е извън авторски права, но в САЩ все още е. И Amazon в отговор на тази информация изтрили “1984″ от електронните четци на клиентите си. След като хората си я били купили, една сутрин се събудили - и я нямало вече… А Amazon се оказаха направо супер. След един ден мислене (и огъване пред медийната буря) те решиха да възстановят обратно книгата. Дори дадоха обещание: “Ние вече никога, ама абсолютно абсолютно никога, няма повече да ви лишим от вашите книги. Освен ако не ни се налага.”
          http://www.gatchev.info/blog/?p=979
          Виктор Says:
          June 23rd, 2010 at 9:00 am
          Григор го е казал, но да го кажа и аз. Да кажа кое е най-наглото и най-гадното.
          Едно време, когато “Труд” поискаха от мен да сваля от сайта си Елин Пелин и другите 5-6 книги, за които “Труд” твърдяха, че са купили права, аз ги свалих след ден-два,, защото така и бях написал на сайта, така бях обещал, че ще сваля всичко, за което праводържателите ми пишат, че притежават.
          ...
          Последно редактирано от Rabin; 24-06-10, 13:46.

Коментар

Добре, де... Колко пъти трябва да казвам, че нямам абсолютно нищо против безплатните книги!!! Стига да се финансират от поддръжниците си (В тази ситуация и аз бих бил доволен, ще чета легално без да давам пари за сметка на други. Какво по-добро то това? До тук мислим еднакво, обаче на мен съвеста ми проговаря, за разлика от вашата...)! Обаче да искаш някой друг да ги финансира, а ти да ги ползваш за негова сметка си е лицемерие от всякъде! Извадете вие парите, които вадят издатествата и тогава се разпореждайте с тези интереси! Явно сте много (поне във фейсбук), така че не би трябвало да е голяма финансова тежесет, ако се разпредели към цялото общество. Стане ли, обещавам и аз да се включа! Обаче знам, че накрая ще се окаже, че взимането не е като даването...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тодоре, законът задължава ИЗДАТЕЛСТВАТА да вадят тези ресурси, за да попълват библиотечните фондове. Съвсем недвусмислено, при това. Като се замисля, има и дълбока логика. Аз РАЗБИРАМ, че не им е изгодно, но също толкова не им е изгодно и да плащат данъци. Утре някой ще каже -

Да, аз съм ЗА безплатната спешна медицинска помощ, ама... и нататък като тебе. Не, че не може да се организира, просто сега е организирано, според мен, приемливо зле.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Тодоре, законът задължава ИЗДАТЕЛСТВАТА да вадят тези ресурси, за да попълват библиотечните фондове.
                Законът ЗАБРАНЯВА разпространението от страна на билиотеките! Иначе става много лесно

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                  Законът ЗАБРАНЯВА разпространението от страна на билиотеките! Иначе става много лесно
                  И? Просто трябва да се прецизират понятията.

Коментар

Банда пускала по 600 пиратски книги на месец (видео)
                    брей, аз мислех, че се майтапят! 24 чАса. Не 60, вече станали 600.

Коментар

И? Просто трябва да се прецизират понятията.
                      Издателствата имат задължение да предоставят копия за ЗАЕМАНЕ, ако се стигне до разпространяване, в страна с население колкото нашето и процент неграмотност, колкото нашия, по-добре да затварят... Ама и това е решение, няма издателства, няма книги на български, няма проблем... Ще си препрочитаме едни и същи еднакви неща и ще учим усилено английски. Супер (буквално)!

Коментар

А, книги е имало и преди издателствата. Може да се окаже, че е ред за някакви промени в мейнстрийма. Ако това доведе до по-малко изсичане на горите, като нищо може да се окаже и напредък. Стойностните произведения пък все едно се пишат от подбуди, много различни от материалните.

Но според мен преувеличаваш. Книгоиздаването има своето място и в цифровия свят. Обективен факт е, че някои издателства СЪТРУДНИЧЕХА с читанката. Съмнявам се да е от чисто филантропски подбуди.

Коментар

Мда, имало е. И образованите хора са учели латински, защото на друг език почти не са се срещали повечето. Най-образованите са учели по 7-8 и повече, че да могата да четата всичко. Принципно няма лошо в полиглотството, ама нали се претендира за масовост на четенето?

Много отдавна не се произвежда хартия от чиста дървесина. Само от рециклирана и от стърготини останали от правеното на дъски и т.н. Но и за електронните да иде реч, пак свободното им копиране ще е проблем.

И какво разбираш под стойностни произведения? Както се спомена и по-горе, научната литература, така или иначе обикновено се публикува безплатно на езика, на който е написана. Проблемът на читанката е ХУДОЖЕСТВЕНАТА литература, която ти пренебрегваш. Обаче и ти си почнал да четеш сериозно от нея, нали?

И все пак не разбрах, някой най-накрая ще направи ли това, за което раздава акъл? Да инвестира в превеждането и издаването на поне една книга, която да пусне безплатно? Явно е много неудобен въпрос, а всички знаем, че разковничето е в тях

Коментар

Брей, какъв човек. Зор да ме накара да се занимавам с несвойствена (досега) дейност. Ако беше питал след половин година, щяхме да сме издали едно нещо. Сега изглежда, че ще прекратим преговорите с издателя и нещото ще цъфне примерно тук (поради липса на читанка). И всъщност не, не чета от читанката. Въпросът е принципен - не всичко е пари. Включително в художествената литература.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              ...
                              И все пак не разбрах, някой най-накрая ще направи ли това, за което раздава акъл? Да инвестира в превеждането и издаването на поне една книга, която да пусне безплатно? Явно е много неудобен въпрос, а всички знаем, че разковничето е в тях
                              Нали цитирах писатели? Публикували свои книги безплатно. Ако настояваш, ще ги помоля да се регистрират тук и потвърдят лично.
                              Аз не мога, не искам и няма да пропиша. Ако е въпросът всеки да пише книги - хубу, ще напиша една, ама няма кой да я прочете.
                              И защо да инвестира в издаване, ако просто може да изпрати един zip файл на читанката?
                              Екологията стана мръсна дума, и всеки споменал я отнася подигравки. Да сечем горите, и да задължаваме хората да купуват хартия? Няма алтернатива затвореният сайт. Не е въпросът до пари.
                              http://asktisho.wordpress.com/ - ей това момче го изпързаля издателя и не му даде и жълтите стинки, които му принадлежат по договор. За първата му книга. 500 лева.
                              Във форума на kaldata дадоха линкове как една книга струва в Щатите десетина долара, тук я продават за 58 лева. За една книга за електронни магазини искаха 440 лева. Майтапех се аз, ама ето, лицензирали и Елин Пелин.
                              Кой каквото и да казва, става дума за пари. Единственото решение да станем отново стадо е да забранят Нета. Доводите как защитавали справедливите права на писателите ги коментираха самите писатели.
                              Последно редактирано от Rabin; 24-06-10, 17:39.

Коментар

Брей, какъв човек. Зор да ме накара да се занимавам с несвойствена (досега) дейност. Ако беше питал след половин година, щяхме да сме издали едно нещо. Сега изглежда, че ще прекратим преговорите с издателя и нещото ще цъфне примерно тук (поради липса на читанка). И всъщност не, не чета от читанката. Въпросът е принципен - не всичко е пари. Включително в художествената литература.
                                Напротив! Всичко е пари! И тези които държат авторските права (в много случаи това не е самия автор) се борят доста здраво за максимизиране на печалбите. Тази акция е именно такава. И аз не чета от читанка, и за мен въпроса е принципен, защо за решаване на бизнес проблем на определен кръг хора се ползват такива похвати?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X