Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

Не подкрепям в никакъв случай кражбата на интелектуална собственост, но всичко трябва да бъде в някакви разумни граници. Твореца е този който получава най-малко от цялата баница. Защо моят труд се оценява и плаща ден за ден, а труда на твореца е до живот, че и повече? Защо покрай твореца просперират един куп хрантутници?

Абсурдното в случая с читанка е, че има доста места с "нелегално" съдържание. За съжаление обаче при торентите кражбата е трудно доказуема и се изискват доста повече усилия. Тук се прави някаква предимно ПР акция. Мен лично ме дразни показността и изкривяването на истината. 600 заглавия на месец се качвали в сайта. За 6 човека се пада по 100 книги на месец, 3 книги на ден. Значи 6 човека денонощно седят, сканират и редактират книги ей така полза роду?

И други въпроси ми се надигат относно качеството на писмета реч продавана по магазините. Защо за книгите няма shareware версия както е при софтуера? Защо ако си закупя една книга поради силния маркетинг и не ми хареса, не могат да ми върнат парите? Поради маркетинга и обещанията аз бивам излъган. Имам ли някакви права по закона за защита на потребителите? А трябва ли да ми плащат неустойки, че са ми загубили времето да я чета?

Коментар

Има жива версия на библиотеката, всеки може да погледне история какво е качвано. 60 бр, ама стихчета, разказчета, тук - там и книги. За първия сняг, песнички и др.
      http://chitanka.ebni.me/history/date...in-2010-1.html

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        Добре, де. Като си такъв идеалист, защо работиш за заплата? Защо не пробваш да отвориш един GPL проект и да се издържаш само от дарения към него или ако не можеш да измислиш се присъедини към някой голям? Без двойни лицензи. Или викаш децата ти искат да ядат от време на време? Риторични въпроси, но следващия не е. Мислиш ли, че другите деца не са като твойте и не им се налага да ядат?
        Мрън, мрън, мрън, мнението ти е крайно, казах ти вече. В читанката има и мои неща.

В закона за авторското право и сродните му права има предостатъчно баланс между интересите на "създателите" и "ползвателите" на интелектуален продукт. В частност, има ясно изброени случаи, за които е разрешено възпроизвеждането безвъзмездно и други, в които - не е.

Коментар

Около поредния атакуван сървър, с цел PR, вероятно съществува дознание с 1000 страници обем, и заплати на поне 10 служителя в срок от 6 месеца. Разбира се вербуван е предател, след оказаване на съответен натиск, защото инак няма как да разберат, къде е сървъра без да "изплашат пиленцето", или е проведено сложно проследяване с използуване на СРС.
          Общо взето сметката в държавния бюджет е над 100 000 лева.

Кой плаща тези пари ? Ние !
          А искаме ли да плащаме подобни пари за "кокошкарски " акции, при положение, че полицията се оказа негодна да събере доказателства по нито едно знаково дело ?
          И бандити, наркотрафиканти, убийци, окрали държавата милионери са на свобода !
          На подобни въпроси, аз ще отговоря след година на местните избори. И няма да забравя !
          Бойко Борисов , ще стане следващия политически труп, след Костов, Симеон $I , и Станишев.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
            И бандити, наркотрафиканти, убийци, окрали държавата милионери са на свобода !
            На подобни въпроси, аз ще отговоря след година на местните избори. И няма да забравя !
            Бойко Борисов , ще стане следващия политически труп, след Костов, Симеон $I , и Станишев.
            Ник, в думите ти има истинност, обаче предполагам, че и ти, както и аз, както и много други хора вече са свикнали да гледат как газар с порше убива човек в следствие на което се разхожда на свобода, а в същото време шест най-обикновени човека с най-обикновена работа и ежедневие биват обявени за "престъпна групировка" заради доброто им желание да съберат всички книги на български език на едно място за да не се налага хората да ги търсят из антиквариатите.

И да, и аз на следващите избори ще забравя за "голите" обещания и специално ще се "ангажирам" този ден, за да не мога да отделя пет минути за да гласувам. Пък нека после ме обвиняват, че не изпълнявам гражданския си дълг.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              Ами от читанката редовно се смъкваха произведения заради предявено авторско право.
              Ако допуснем, че не трябва да искаме пари за Вазов, защо затвориха целия сайт?
              По тази логика - най-добре и лесно е да затворим целия Интернет в България. Благовидни поводи бол, знаете ги всички.
              Не можеше ли просто държавата да нареди да се махнат само произведения, подлежащи на авторско право? А за писания на отдавна починали автори има и закон.
              Ако е изглеждало, че втълпявам всичко да се краде на общо основание - не ми беше това целта, и не мисля, че трябва да е така.
              Понеже споменахте и Боно - ами те тоя образ искаше директни рестрикции и проверки по домовете на общо основание.
              Грамофонните плочи няма да станат стандарт, колкото и да се опитват да го върнат. С тая акция дето я коментираме - читанката стана дори по - популярна.
              п.с. имаше едно време идея да се плаща такса БНТ. Гледаш - не гледаш - плащаш! И това, че всички слушат чалга и са луднали по Листопад е пожелание, а не факт!
              Еха, измислих го Утре отварям магазин, в който ще се продават хероин, кокаин, амфетамини, гаубици, тежки картечници и ментов сладолед Ако дойде някой, който тръгне да го затваря, ще му кажа: "Е, как така? Та аз продавам и ментов сладолед! Какво лошо има! Аз съм единствения магазин с ментов сладолед в квартала! От къде ще пазаруват децата?!".

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Мрън, мрън, мрън, мнението ти е крайно, казах ти вече. В читанката има и мои неща.

В закона за авторското право и сродните му права има предостатъчно баланс между интересите на "създателите" и "ползвателите" на интелектуален продукт. В частност, има ясно изброени случаи, за които е разрешено възпроизвеждането безвъзмездно и други, в които - не е.
              Да, в закона е разрешено да се КОПИРАТ неща, не и да се РАЗПРОСТРАНЯВАТ. Честно казано има доста мой фенфикшън, който се разпространява безплатно в нета (копиран на много места), но не съм си позволявал да качвам чужд труд. Да, ти си работиш за заплата и от време на време за собствен кеф пописваш някъв опен сорс или качваш нещо в читанката. Обаче си бачкаш нещо съвсем друго за заплата. Сега си представи, че това ти е единствения източник на доходи. Всъщност дай да не е само представи. Ето ти конкретна оферта - ще ти дам да бачкаш по проекти към които има гарантиран интерес от много хора (ще си "жертвам" едина от проръчките, за която така и няма да намеря време в близко бъдеще и ще трябва да я откажа), които ще се пуснат безплатно, а който иска може да спонсорира, ще ти отнема обаче по пълен работен ден минимум, ще получаваш пари едиствено от който реши да плати вместо просто да го вземе безплатно. Навит ли си? Гарантирано проекта е от голям интерес за много телекоми, няма да останае неизползван (биха могли да спечелят и милиони на твой гръб, така че имаш ли вяра в благодарноста, се очаква да станеш богат ... Е, има и уловка, като при всеки нов роман, че може и нищо да не стане или да излезе нещо ново да хоризонта и да го засенчи, но както казвам риска е колкото при нов роман. Рискът на авторството, който явно не може да оцениш, а аз смятам, че като всеки риск трябва да се компенсира финансово. Разликата е, че ако ти се издъниш на рабта ще те уволнят и ще отидеш другаде или по-скоро само ще те смъмрят и пак ще продължиш да си взимаш заплатата, а ако автор напише непродаваем роман, то са отишли няколко години от живота му. Значи предният успешен трябва да го издържа и за това време, плюс времето за написване на следващ. Никой не му плаща надница на ден.). Теоретично, който от тях е доволен, ще ти преведе пари по сметката. Условието е това да ти е единствената работа, както тя е такава на автори и преводачи. Нали правиш разлика между работа и хоби? Или въобще авторството, преводите и т.н. трябва да се превърнат в хоби? Ако не я приемеш, моля те, спри да раздаваш тояги по чужди гърбове... Гледай как да си храниш децата и остави и на другите това право.

П.П.: Акцията се съгласявам, че е малоумна. Нищо няма да постигнат с нея. Дори напротив. Въпросът е как да се постигне нещо със съзнанието на хората... но, уви, не знам...
              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 23-06-10, 15:10.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Добре де, сблъсъкът ни е изцяло идеологически.

Никой априорно няма право на конкретен бизнес модел. С цел добруването (така както го разбират управниците) на обществото са поставени някакви ограничения, в частност - защитата на авторските права. И ОК, авторите, благодарение на тази защита, получават известни блага. Пак за добруването на обществото тази защита не е абсолютна и обхваща само някои права за някакъв срок. И ОК, нямам нищо против тази схема.

Чл. 24. (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
                (...)
                9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.
                Признавам, лошо е формулирано и предоставя широк диапазон тълкувания. Електронната библиотека няма как да предостави на читателя нещо за четене, ако не го "възпроизведе". Ако не ти харесва законът, това е една друга тема - и на мен не ми харесва, както и други закони.

Нейсе, ще преживеем и това.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Добре де, сблъсъкът ни е изцяло идеологически.
                  Не, не, не... Сбълсъка ни е изцяло клавиатурен. Идеологически ще стане, едва когато приемеш предложението ми или да не е точно моето, но някое подобно. Иначе си оставаш човек работещ за заплатка, който разсъждава какво трябва да правят другите, без да му стиска да застане на тяхно място.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Просто даваш крайни примери. Аз се опитвам да ти представя балансираното решение - между другото такова, каквото е залегнало и в закона. Пределно ми е ясно, че няма комбинация, в която всички да са доволни, а също ми е ясно, че общественият интерес изключва крайните варианти (никаква или пък тотална защита на авторските права).

Защо не приемам предложението ти: Първо, защото е крайно.
                    Второ, по ред причини лично съм бил от всички страни на така построената барикада и няма да науча нищо ново. По-интересен проект от нещата, с които сега се занимавам също трудно ще измъкнеш. Щях да знам.
                    И трето, от петнайсетина години и през ум не ми минава да остана само с един източник на доходи. Всяко от нещата, на които човек разчита, може да се оплеска, а job security е твърде напредничава концепция за мен. Пък и за пазара.

А, да - личната ми равносметка показва че главното, с което се занимавам в момента, действително има схемата на приходите, посочена от теб. Хмммм.... (това може би обяснява критичното отношение на жена ми)

Коментар

Аха, значи твоята идеология включва Моцарт да докарва допълнително като докер, а Иван Вазов да бърка коктейли на някой бар... Което си е близо да реалноста, дори във форума имаме музиканти работещи и друго, но моята идеология е, че това не трябва да е така.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        Еха, измислих го Утре отварям магазин, в който ще се продават хероин, кокаин, амфетамини, гаубици, тежки картечници и ментов сладолед Ако дойде някой, който тръгне да го затваря, ще му кажа: "Е, как така? Та аз продавам и ментов сладолед! Какво лошо има! Аз съм единствения магазин с ментов сладолед в квартала! От къде ще пазаруват децата?!".
                        Цитирам по памет, за втори път:
                        Библиотеката смъкваше произведения при предявени претенции за авторско право.
                        Следя ги от години, много по-отдавна са в нета, отколкото пишат журналистите.
                        Ясен цитира закона.
                        Да кажем, че проблемът опира до количествено съотношение свободни за разпространение спрямо лицензни текстове.
                        Не знам какъв е този процент, но подозирам, че над 99% от текстовете са обхванати от закона, описан от Ясен.
                        Не подкрепям кражбата на интелектуална обственост.
                        Има вероятност поне едно произведение да се е оказало откраднато. В новите модерни времена "Happy burthday to you" е под лиценз, и е незаконно да си го пеем, не че сме се и засилили.
                        Станахме по-католици от Папата. А в моя скромен тленен живот бях свидетел как последният се извини заради репресиите към Галилей. Може би все пак, Тя се върти!
                        Последно редактирано от Rabin; 23-06-10, 17:33.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Не знам какъв е този процент, но подозирам, че над 99% от текстовете са обхванати от закона, описан от Ясен.
                          Там е работата, че не подозираш правилно, по-скоро съотношението е обратното, а добър поглед и то отдавна имам, защото съм бил колета с един от хората, които я създадоха. Законът, който цитира Ясен първо не разрешава частни библиотеки, второ не разрешава разпространението на копия, а само заемането им и трето ограничава броя копия, с които може да разполагат библиотеките.

Коментар

Наистина, нямаме точни данни. Ако имаш инфо моля сподели, ще е полезно.

Коментар

Точно инфо си има в базата данни, която се разпространява на торент в момента. Иначе класиката беше качена отдавна, а новите заглавия, които се появяват там, биваха основно два вида - в по-малката си част предоставени от авторите си тесктове на български, което беше хубаво и по-голямата книги преведени и излези на пазара сравнително скоро, което вече е лошо. Е, да, като страничен ефект оставаше, че там се сърханяваха и книги изчерпани на пазара отдавна, което е малко на кантар, тъй като по белия свят успешните издания обикновено се преиздават и носят допълнителен стимул за нови неща на създателите си, а за единични търсачи, винаги има по няколко копия в библиотеката. Каквата е и идеята на библиотеките.

Между другото все още чакам да ми се покаже легална онлайн библиотека някъде по света, в която се намират свободно, без регистрация, най-новите художествени заглавия.

Коментар

Е, съвсем скоро си имахме в София фирмичка, която предлагаше интернет и наркотици. Дойде милиция, събра наркотиците (и някои служители), но интернетът остана. Значи може.

Колко от материалите са били законни, ще установи следствието. Евентуално скъсвайки нервите на хората, но то така си работи по идея.

Това, дали една библиотека е частна или обществена е чисто административен въпрос. Ако за целта трябва да се основе читалище, да му се събере настоятелство, да се разпишат някакви хартии, а това не е направено - проблемът си остава административно нарушение и все още не е престъпление, еле па организирано.

А разликата между заемането и даването на материали в цифровия свят сам знаеш каква е.

Та така. Чакаме и ще видим.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X