Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    А разликата между заемането и даването на материали в цифровия свят сам знаеш каква е.
    Ти истински (легални, субсидирани) онлайн библиотеки ползвал ли си?

Между другото наскоро бяха отпуснати много пари за цифровизиране на Софийската библиотека, а факта че минаха по верига от хора работещи в Софийския университет и накрая за самата работа не останаха достатъчно за цифровизиране на половин масичка от Славейков е отделен въпрос...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Да. За съжаление, не български.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Да. За съжаление, не български.
        Аха... И какво? Имаше ли там най-новата художествена литератира? Изискваше ли акаунт и ако да - то как го получи? Книгите през сайта ли се разглеждаха или бяха в удобен за дауладване вид?
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Нарочно пиша ново мнение, че мина доста време от предишното...

Въпреки че не се занимавам с WEB, се сещам за поне няколко начина за защита на текста, така че да може да се копира лесно от средностатистически потребител. То и книгите от библиотеката можеш да копираш на ксерокс, но е достатъчно трудоемко, че да е поне някакво ограничение.

Коментар

максимумът, който съм видял, е PDF заключен за печатане. В руските и това няма. Съществува френската дивотия онлайн да е достъпна само първата половина. Изобщо - разнообразие. Но за най-нова художествена литература - май не съм авторитетът по въпроса. Акаунти има навсякъде. Създават се различно лесно, някои проверяват възраст.

Коментар

В тоя форум аз съм единствения участник, който е бил убеждаван в нещо по време на спор и си е признавал публично, че първоначалната му позиция е била грешна.
              С което се и гордея

Всички останали спорове се затягат и самозатягат, като възлите дето ги учихме в МСС.
              Никой никога не омеква в позициите си, само се втвърдява.

Лошото в случая е, че например Мургина с нейните три фирми на трима любовници крала , крала ДДС, и всички знаеха че краде, ама не отиде ГДБОП да я застреля в главата - нали !
              Сега има съд, те пичовете изхарчили парите по други П$чки, баба Мургина, я влезе в затвора, я не, но парите няма да се върнат.
              Само в случая с т.нар. компютърни престъпления, ГДБОП играят роля на съдия и на палач.
              Идват и убиват фирмата. После било неправомерно, по погрешка - ама върви ги гони.

Ей тук ми се вижда проблема, а кое е справедливо , кое не - трябва съда да решава, не Явор Колев - шефа на компютърни престъпления в ГДБОП.
              Последно редактирано от Nik Nikolov; 23-06-10, 22:52.
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

4060 (засега) участници в група на Фейсбук
                Глас народен!
                п.с. някой сметнал, че се присъединяват 200 на час.

ГОЛЕМИЯТ СТРАХ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ
                Милена Цветкова

Когато стане дума за авторско право върху обекти за четене - имам безапелационна позиция. Аз съм ЗА безплатните книги и безплатното четене. Аз съм ЗА тотално елиминиране на бариерите пред читателя. Били те пазарни, езикови или психологически. Аз съм против юридическия монополизъм на носителите на "права" и меркантилните занаятчии. Аз съм против пазарната цензура върху четенето.
                ...
                Автор съм на 9 книги, на около 200 статии и на неизмерим брой страници с непубликувани актуални лекции, които раздавам на всички мои студенти. Но съм лобист на Читателя! Той е господарят в полето на писменото знание и книгата. Той е клиентът, той е платецът. Той е оценителят и съдникът. Той е отмъстителят. Той може да издигне даден издател или преводач, автор или книга на пиедестал. У него е и властта да го унищожи и подложи на забрава.
                ...
                В доклада на ЮНЕСКО за Международната година на книгата през 1972 г. се установи, че за Третия свят четенето все още се смята за срамно, престъпно и укорително действие. Африканската общност осъжда акта на индивидуалното четене, отделянето на човек с книга в ръка от непосредствено обкръжаващата го група се разглежда като подозрително и се усеща като заплаха за целостта.
                Последно редактирано от Rabin; 23-06-10, 23:03.

Коментар

Преди малко в новините някакъв малоумник направи изявление, че всички автори пишели за пари - включително и Ботев!!! Не знам до къде смятат да стигнат но ако утре ме арестуват че си еб@ жената без да съм си платил данък sex - няма да се учудя.
                  Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                  0894328706

Коментар

Това за Ботев малко лично го приемам. Кой е тоя, дето го е казал?

Коментар

• От: ГДБОП атакува сървърите на читанка (chitanka.info)

На стената на facebook гледам линкове - и други писатели , не един или двама се обявават против затварянето.

Коментар

незнам колко правилен примера за легална библиотека, но за всеки случй да го дам http://zhurnal.lib.ru/

Коментар

Това е като с цветята - не могат да растат, докато около тях има плевели. Затова ние трябва да оберем плевелите", коментира пред "Сега" и шефът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. Неотдавна той бе удостоен с титлата "Рицар на книгата" от асоциация "Българска книга", а след това последваха две акции срещу виртуални библиотеки
                          Да ви прилича на купуване на влияние?
                          Цитатът е от тук:

http://www.segabg.com/online/new/art...d=5&id=0001001

Коментар

Към 1100 души се присъединиха към подписката във Faceebook (която не е единствена) от късно снощи до сега.

Цитат от линкът на предния пост
                            - българските издателства в огромната си част не купуват правата за електронните версии на книгите си. Тоест не могат да претендират за пропуснати ползи от нещо, което не предлагат, нали? Но могат да претендират за правата върху превода, който се използва. И тук, трябва да признаем, въпросът е парлив. Но хората зад chitanka.info изобщо не бяха бандити, както ги описаха медиите. След отправени възражения от издателства въпросните книги биваха сваляни от сайта. Което доказва, че те имат добрата воля за комуникация с издателствата, но такава просто не бе осъществена.
                            Ето за това болднатото говорих и преди, от лични наблюдения.
                            Последно редактирано от Rabin; 24-06-10, 10:12.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              4060 (засега) участници в група на Фейсбук
                              Глас народен!
                              п.с. някой сметнал, че се присъединяват 200 на час.

ГОЛЕМИЯТ СТРАХ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ
                              Милена Цветкова
                              Добре, де. Въпросната дама никой не я е спрял да защитава идеологиите си като финансира сама превода и издаването на книги, а после да ги пуска безплатно. Като мисли, че модела с дарения е печаливш, да започне да печели от него. Също и останалите идеалисти... Пак питам обаче, защо всеки се разпорежда лесно с чужди средства и труд, дава акъл на други как да печелят, а не се възползва сам от великолепните си идеи?

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                                Добре, де. Въпросната дама никой не я е спрял да защитава идеологиите си като финансира сама превода и издаването на книги, а после да ги пуска безплатно. Като мисли, че модела с дарения е печаливш, да започне да печели от него. Също и останалите идеалисти... Пак питам обаче, защо всеки се разпорежда лесно с чужди средства и труд, дава акъл на други как да печелят, а не се възползва сам от великолепните си идеи?
                                След доводите, че Ботев пишел за пари... след мненията на няколко писатели... след като писането безрезервно се свързва с печалбарството... след всичко написано в този и извън този форум... след "констатация" как Вазов вече не се купува заради "книжарницата"...
                                Аз почтително няма да коментирам поста ти!
                                И не поддържам краденето на книги. За друго става въпрос. Поне да бяха направили алтернатива на електронната библиотека според както разбират Закона правоимащите! Споменах, че искам да си "чета" в слушалките книгите след работа. Готов съм да си плащам за електронна версия на книга. А за утвърдени и отдавна починали класици ще си ползвам без угризения огледалата на затворения сайт.
                                Последно редактирано от Rabin; 24-06-10, 11:54.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X