Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Интересна задачка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Интересна задачка

Срещнах една интересна задачка.

Постановката е следната - малък самолет е поставен на голяма и мощна транспортна лента. В един момент пилота дава пълна газ. В същия момент оператора на транспортната лента я пуска в обратна на посоката на движение на самолета и се стреми той да остане на място.

Ще излети ли самолета или не
    96
    Ще излети
    64.58%
    62
    Няма да излети
    35.42%
    34
    Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

До: Интересна задачка

Няма начин да излети! Има си закони за хидродинамиката, а той де факто си стои на едно място спрямо въздуха, без значение каква е скоростта на лентата. Виж, ако нямаше лента, а насреща му имаше достатъчно мощен вентилатор не е проблем да се отлепи от неподвижно състояние спрямо земята.
    "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Знам отговора, защото го гледах в едно предаване.
      Толкова рано няма да го кажа, да видим предположенията.
      Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
      VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

Коментар

И аз мисля че няма да излети. Има едно предаване по канал Дискавъри "Ловци на митове" - там май го пробваха това нещо.
        Р.П.(RFF) 0898677590
        Пътна помощ
        ДЕНОНОЩНО

Коментар

Първоначално публикуван от RFF Преглед на мнение
          И аз мисля че няма да излети. Има едно предаване по канал Дискавъри "Ловци на митове" - там май го пробваха това нещо.

Точно там излетя.
          Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
          VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

Коментар

Първоначално публикуван от BAlexandrov Преглед на мнение
            Срещнах една интересна задачка.

Постановката е следната - малък самолет е поставен на голяма и мощна транспортна лента. В един момент пилота дава пълна газ. В същия момент оператора на транспортната лента я пуска в обратна на посоката на движение на самолета и се стреми той да остане на място.

Ще излети ли самолета или не
            Условието не е коректно. Самолетът не се задвижда посредством колелата, съответно скоростта на лентата не е важна и не е определяща за това "самолета се стреми той да остане на място". Та, тъй като при "пълна газ" самолетът няма да остане на място, ще излети.

Казано иначе - самолетите без колела, например хидропланите как излитат, като колелата не се въртят.
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Подемната сила зависи от скоростта. След като лентата на практика намалява скоростта,не би трябвало да излети. Освен ако лентата се движи бавно, или пресилиш мАторя на ЕЙроплана...
              Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Ще излети, това е сигурно. Хайде да наддаваме за обяснението.

Коментар

Ама вие верно ли спорите за това нещо?
                  Какво общо има тягата на самолета с колелата?
                  И защо точно някои си мислят че няма да излети?
                  Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Няма да излети ако пилота е натиснал спирачките или колелата са блокирани . Промяната ще бъде в това че ако излита от неподвижна писта колелата ще се движат с по малка скорост отколкото от подвижна . Ако не можеше да се излита от движещ обект самолетоносачите щяха да са излишен лукс .
                    По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Първоначално публикуван от alexalex69 Преглед на мнение
                      Няма да излети ако пилота е натиснал спирачките или колелата са блокирани . Промяната ще бъде в това че ако излита от неподвижна писта колелата ще се движат с по малка скорост отколкото от подвижна . Ако не можеше да се излита от движещ обект самолетоносачите щяха да са излишен лукс .
                      Ъ-хъм...Прав си,така е.
                      Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

При самолетоносачите има съвсем реален проблем от подобно естество - като излитат и кацат самолети, завоите са забранени, допустимо е само движение направо с постоянна скорост или покой.

Коментар

Аз със моята проста мисъл си мисля така: Лентата се върти, но самото устройство което върти лентата е неподвижно, следователно няма въздух,който да се движи срещу самолета и който да създаде подемна сила, и да накара самолетът да литне. Ако ставаше по този начин, на самолетоносачите щеше да има само по една такава голяма лента и нямаше да има парен катапулт, който да дава голяма начална скоростна гаргите.
                          Р.П.(RFF) 0898677590
                          Пътна помощ
                          ДЕНОНОЩНО

Коментар

Самолетът нали си има двигатели? Те работят даже и срещу неподвижен въздух.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Самолетът нали си има двигатели? Те работят даже и срещу неподвижен въздух.
                              Да, съгласен съм, но след като не се движи самото тяло на самолетът кое ще създаде подмна сила под крилата.
                              Последно редактирано от Румен Петров - RFF; 03-03-10, 15:49.
                              Р.П.(RFF) 0898677590
                              Пътна помощ
                              ДЕНОНОЩНО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X