Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За досадата, колегьосването, и неграмотността.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За досадата, колегьосването, и неграмотността.

и мен не ми се е нравела тая думичка ''колега'' и още в университета й се дразнех. ама само защото ми звучи някак си изкуствена като обръщение. въобще много избягвам да я ползвам. признавам си, че може и да съм я използвал няколко пъти и то по-скоро когато съм смятал че отсрещната страна би очаквала такова обръщение. по принцип аз нямам нищо напротив да ме наричат и ''пич'' и ''майна'' и ''мой'' и ''колега'' или каквито и там други обръщения да използват хората. за мен важен е смисъла на казаното. не съм се регнал във някой филоложки форум на СУ та да се притеснявам от такива неща ;-).
    пък и да се получи истински диалог винаги във живота се започва със small talk (де да знам как е граматически на български- нещо от рода на общ разговор може би (редакциите са добре дошли) ;-). та винаги от неудобство ли от това че не познаваме лично и добре другата страна се използват леко не съвсем на място всякакви обръщения. но смятам че ако няма мнителна страна във този раговор всичко би било ок. та това ''колега'' за мен е част от това и го приемам. също смятам че не трябва да се обижда никой на характерния сленг или диалект на някой от участниците. смятам че 99,9 % от участниците тук са добронамерени един към друг и въпреки острите понякога спорове никой не иска да обиди никой.най малкото пък с това ''колега''. който пък се ''цели'' да ужили със него или други от сорта за мен си е човек със собствени проблеми пробвайки да обиди някой скрит зад анонимността на клавиатурата.
    разбирам го и Стефан. може би при него проблема е че много хора се чувстват ''жегнати'' от многото му знания и се опитват да го ''жлъчнат'' с ''колега''. та може би неговото е свързано със по-лично отношение. аз лично не бих си позволил да го нарека колега.някак си не съм във неговия ''бранш''. което пък не би ме спряло на улицата или във заведение да му кажа ''пич'' ''приятелю'' (без да сме лични приятели. аз май съм го виждал само като яде банички във Софииска баница във Младост 1А ;-). и то ще е съвсем приятелски. но там вече има контакт (гримасничене усмивка жестикулация и т.н....) който би помогнал за разчупване на леда. а във нет писанията понякога това би било свързано със няколко излишни изречения (като моя пост хахах). та смятам че всеки има право и да се дразни и да приема. та употреба по усмотрение ;-).
    и най-важното за мен е да не забравяме че тука сме се събрали някакъв вид ''приятели'' по хоби. а ''там отвън'' има достатъчно хора готови да излеят агресията, лъжите и пошлостта си върху нас. та тук ме наричайте както ви се иска. аз го приемам за приятелски ;-). а на улицата, в учреждение, университета.... е там е друга бира..... ;-).
    висете отпуснато

Коментар

И мен ме дразни това "колега" за щяло и нещяло.Мисля че е по правилно "Господине"
      Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
        И мен ме дразни това "колега" за щяло и нещяло.Мисля че е по правилно "Господине"
        А Госпожите и Госпожиците?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          А Госпожите и Госпожиците?
          Защо не?
          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            НИКАК, когато това не е нужно!
            Стилистиката е част от грамотността, и се учи в часовете по граматика поне 8 години.
            Я марш в клас. Там сега се ползва: Маняк, Батка, Пич, Боклук, Говедо. Ейчш и т.н.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
              обръщението във ВУЗовете е "колега" - дали взимат заплати от едно място, колега?
              Не си ми никакъв колега ти казвам, ти пак ...

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                Защо не?
                И как да разбера, кой какъв е, с разните никове?

Коментар

Да пуснем анкета? Че не разбрах накрая кое е право...
                  Дано да има МООЙ че нещо се губи всред оня големия пост... , маняшко е някво! Купонът се заформи днес...
                  http://if-gaming.org/viewthread/?id=6166
                  Последно редактирано от Rabin; 08-10-09, 14:06.

Коментар

До сега едва ли някой е претеглял всички възможни значения на "колега" преди да го напише. Сега вместо да говорим по същество първо ще трябва да направим проучване на кого искаме да отговорим, дали няма да го възприеме в различен от вложения от нас смисъл, кой заместител на "колега" да използваме и т.н., защото хора разни, дразнят се от различни неща.
                    Аз например поради естеството на работата си съм свикнал да претеглям всяка дума преди да я кажа за да избегна вариациите за тълкуване на това, което искам да изразя. И понеже във форума срещам сродни души, поне от това предварително премисляне (особено в обръщенията) се бях освободил. До тази сутрин.
                    А иначе в много от случаите "колега" се употребява според мен на принципа "Викам ти Майсторе, защото не ти знам името...." И тъй като предварително не знам кой съфорумец на какво обръщение би реагирал като бик на червено, предлагам в подписа или аватара си всеки да напише по какъв начин не/иска да се обръщат към него.
                    PS Забравихте "Гларус" за Бургазлии .
                    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                    LZ1YBB

Коментар

О,БОЖЕ !!!!!

Извинявайте ,не се стърпях.
                      Последно редактирано от Анастас Анастасов (rova); 08-10-09, 14:09. Причина: ами,не е лошо ,като идея.
                      Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
                      "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
                      "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

А в същото време:

"Бележки

Уважаеми колеги, днес 8 октомври се налагат неколкократни прекъсвания в работата на портала. За да можем да повишим още качеството ни на работа, извършваме сериозни преустройства, които за съжаление налагат неколкократно прекъсване. Съжаляваме за неудобството!
                        "
                        Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
                        Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
                          О,БОЖЕ !!!!!

Извинявайте ,не се стърпях.
                          Разбирам те колега
                          ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                          LZ1YBB

Коментар

Не, не става дума за обръщение към мене, и изобщо не става дума за израз на отношение. Това би било съвсем друг въпрос. Става дума за глупава граматическа конструкция, която се използва ни в клин, ни в ръкав, накъсва разговора, и го прави да изглежда като между гарови хамали, които говорят за постмодернизъм. Глупаво. А според социолингвистите и логопедите, изобщо е еквивалент на модното нарочно заекване. Още по-глупаво.
                            Дразни с неадекватната патетика, даже в теми които не следя, и в които не участвам.
                            Подчертавам - не разглеждам социологическата страна на въпроса, толкова повече че нея и я няма. Когато се прави нарочно, всичко си е на мястото, и е наред. Разглеждам стилистичния проблем. Като път към масовизацията на дебилния бейзик бългериън. Не мисля че е уместно да се дава такъв езиков пример, в сайт с такъв рейтинг в Гугъла. Тука в крайна сметка четат и деца, и чужденци.

Коментар

Стефане, ето аз например редовно използвам обращението "колеги"..., възможно е и да не съм прав и това обръщение да не е редно. Моля те, дай вземи конкретен пример, цитирай го и кажи кое и защо намираш неправилно... В момента много хора не те разбират..., да си призная и аз... Но ако се намери друг и по-правилен модел ще го приложим с удоволствие..., аз пръв...
                              VPetrov.photography

Коментар

Стефане... какво да ти кажа. Преди малко пуснах търсачката на "колега" и 10 мин. гледах излистените постове. На повечето някак си не ми се връзва стилистиката без нея. Не знам, ако искяш да направим 2-3 случайни извадки и да ги редактираш показно.
                                О899 2б2 1З2

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на Днес.

Зареждам...
                                X