Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За досадата, колегьосването, и неграмотността.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За досадата, колегьосването, и неграмотността.

Забелязвам молоумната тенденция, всяко съобщение да започва с "колега". Доколкото ми е известно, в тия среди, поне в живите разговори, това все пак е израз на заяждане, или пренебрежение от страна на употребяващия го. И във всеки случай - част от разговор с повишени тонове. Че съм колега знам, в случая употребата на думата няма никаква смислова стойност. Остава да е просто паразитна, като израз на ниска езикова култура.
    Или не, а колеги?

До: За досадата, колегьосването, и неграмотността.

Рано се събуди или не си лягал. другарю?
    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Със сигурност се употребява и в двете значения. Просто поради невъзможността да се хванат нюансите в интонацията, този за когото се отнася сам преценя според настроението си в кое от значенията да възприеме обръщението.Май стана сложно, ама сигурно и аз съм се събудил рано .
      ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
      LZ1YBB

Коментар

Някои хора са били нощна смяна май.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Забелязвам молоумната тенденция, всяко съобщение да започва с "колега". Доколкото ми е известно, в тия среди, поне в живите разговори, това все пак е израз на заяждане, или пренебрежение от страна на употребяващия го. И във всеки случай - част от разговор с повишени тонове. Че съм колега знам, в случая употребата на думата няма никаква смислова стойност. Остава да е просто паразитна, като израз на ниска езикова култура.
          Или не, а колеги?
          А Вие господине, като какво обръщение предлагате, към хора, които в 10 думи накръст, правят 15-20 граматически грешки, а за да схванеш смисъла на постовете им, трябва съгласуване на мненията на поне 2-3-ма покрай тебе?
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            ....
            Или не, а колеги?
            Ами по скоро не. Всъщност сещаш ли се за нещо по подходящо.
            О899 2б2 1З2

Коментар

Леле, ама вие в БАН само при караници ли употребявате думата колега?
              Общоприето е когато говорят двама непознати водачи на МПС да употребяват обръщението "колега". Въпреки, че се познаваме виртуално не бих употребил например обръщението "Стефане" поне докато не се запознаем лично.
              А освен, че сме освен колеги - водачи на МПС сме и колеги по хоби.
              Не виждам нищо неприлично или малоумно. Поне аз за първи път научавам, че "колега" се употребява за заяждане или пренебрежение.
              Последно редактирано от chris_vicom; 08-10-09, 10:05.
              "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Като почнем да взимаме заплати от едно място, тогава и ще станем колеги.
                До тогава - без колега.

Коментар

Просто обръщение. "Уважаеми съфорумници" е дълго за писане и леко превзето, а "Приятелю" си е за приятели. "Господа" също не върши работа, първо, че е точно толкова безсмислено, второ става сложно с госпожите и госпожиците
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Като чета темата ми избива спомена за Командира на мой колега от следването, който на всички войници обърнали се с "Другарю" (за по младите така се обръщахме по времето на СоциализЪмЪТ) към него отговарял "Какъв Другар съм ти аз на тебе бе Маймуно"
                    Добро Утро Стефане

П.С. В случая Колега е паразитна дума, но Съфорумнико надали е по-добра А че повечето не сме колеги е Факт, тъй като хобито ни не е работа

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                      До тогава - без колега.
                      обръщението във ВУЗовете е "колега" - дали взимат заплати от едно място, колега?
                      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Момичета-а-а (ако гледате "Комиците" по БТВ ), не се карайте!!
                        Тъй като много често предмет на диалозите, които водим тук е молба за съвет или помощ, обръщението "колега" по-скоро е подсъзнателно подчертаване на молбата. Т.е. "ние сме близки и ти трябва да ми помогнеш". Мисля, че е това, а не - ш-ш ало-о-о, ти к'во бе...ти ли ш'ми каеш на мен...
                        А и, аз гледам какво пише след обръщението, а не самото обръщение. Иначе за правописа - голем смех пада понякога...
                        00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

След като повдигате този въпрос би следвало да дадете алтернатива на " колега" щото ще ние трудно да си подсвиркваме един на друг.

Коментар

Ще преговарям с УАЗбуката, нощем да не пускат Стефан тука. Чтоб не ругался матом. А принципно, кинекса е прав - заплатата от едно място, или поне стипендията. И в речника за думата колега.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                              До тогава - без колега.
                              Не мисля, че колега е обидна дума, или че в нея е вложен такъв смисъл, при говор и писане. Не считам също така, че трябва да работим на 1 и също място, за да сме колеги. Докато търках студентските скамейки, всички бяхме колеги, и преподавателите така се обръщаха към нас, и преподавателите - също, като водачи на ППС също сме колеги, колеги сме и по хоби.
                              Но в частност към теб, ще се обръщам по малко име, ако разрешаваш.
                              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X