Тоя будизъм излезнА много сложен, отчасти понеже се е смесил навсякъде с местните религии, а и по принцип - не било просто Буда под дървото. Тоя клон, на който е Иво, се нарича Важдраяна, известен като тибетски, езотеричен, тантрически будизъм, диамантената колесница, диамантеният път и пътят на гръмотевицата... и последният да затвори вратата :-). Изглежда, това се разпространява в България, поне двама човека ми казаха за него и за друг не са чували. Основна разлика с останалите 'будизЪми' е, че тук с просто четене и медитация работата не става - силно се акцентира на учителя/гуруто/ламата, той е просветленият и само той ръководи процеса. Напредването за следващото ниво представлява "инициации", давани от учител на ученик, заедно с 'тайни' персонални методи, мантри, които да се повтарят и т.н. Силен акцент има и върху изпълнението на различни ритуали.
Това горе долу ми изясни нещата на мен... Eстествено, има още един куп подробности, примерно може да разледате картинките в уикипедия, много са занимателни.
Обикновено Ваджраяна се определя като езотерично учение, в смисъл че предаването на определени методи става само от учител на ученик. Процесът се нарича инициация, посвещение или още упълномощаване, а това може да се направи само от квалифициран лама, но не и да се научи от четене на текст. Освен това много техники са тайна, но някои Ваджраяна учители отговарят, че самата тайна не е важна, а само страничният ефект върху реалността, където техниките нямат смисъл извън връзката учител – ученик.[16] За да практикува ученикът Ваджраяна, той трябва да получи такова посвещение или разрешение
много ме съмнява да е нещо повече от 50-60 метра шахта. Тунела под Витиня 1200 метра го копахме 10 години и до ден днешен е рядкост да видиш и двете тръби в експлоатация. Вечно нещо се човърка и поправя. Успоредният на бул. "Драган Цанков" тунел, започнат от германците през Втората световна

Коментар