Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение

Защото още един лост за управление на България преминава от ръцете на български бандити в кунките на ?
    Тези от Израждане нямат връзка с мозъка, отказват да мислят.
    97 година ние сами се отказахме тоя лост за управление и приехме валутен борд. Нямаш бе човек. Нямаш лост
    Какъвто валутен курс решат тея в Люксембург, това е. Поне като станем член, теоретично ще имаме глас вече.

Разбираш ли че тая опорка не важи.

Факт е че напрактика израждане работи за махане на борда, ама гледат така завоалирано, че хората който загубиха всичките си спестявания 97 първи ще излязат на площада да им отрежат чепките.

Таралеж, правилния израз е.
    Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките! Левски

От седмица еврото, поскъпва спрямо долара, изненада и българския номинал BGN, също расте.

Късопишков (костадин) да не се припознае някой, от онзи ден включи в еврото и Македония. Айде обяснете на нас неосведомените какво е общото и каква връзка имат македонците с приемането на еврото .

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Айде обяснете на нас неосведомените какво е общото и каква връзка имат македонците с приемането на еврото .
      Просто пример как "европейците" защитават българските интереси. Наред със завода на Фолксваген в Турция, ковидните ваксини и други подобни. За бога, та те даже европейските интереси не защитават.
      Последно редактирано от ezhko; Вчера, 09:18.

• Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
    че хората който загубиха всичките си спестявания 97 първи ще излязат на площада да им отрежат чепките.
    Не беше ли Урсула хвърлила око на европейските спестявания, дето си седели по банковите сметки и не носели доходи (на такива като нея)? Искала да ги инвестира с по-висока доходност във военно производство. А това производство ще следва да се харчи. На гърба на децата ни и с тяхна кръв.
    Повечето овце от 97 вече са история, сега е ред на агнетата им за курбан. Пък и Брюкселсите площади са по-далече. Не че навремето овцете дигнаха бунт. А сега ще ги пратят да завладяват македонските чукари, докато турците усвояват плодородните тракийски земи.

Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
    Какъвто валутен курс решат тея в Люксембург, това е. Поне като станем член, теоретично ще имаме глас вече.
    Ще имаме глас веднъж на високосна, когато обсъждат петостепенни въпроси. И за разлика от сега (когато стига едно решение на народното събрание за отвързване на лева) няма да има излизане от блатото (понеже няма да имаме собствена валута).

Коментар

• MM1980
      MM1980 коментира
      Редактиране на коментар
      Ударих ти един лайк, говорехме за литература, ще цитирам по памет фраза от една много любима моя книга "много обичам такива дивотии"

• Я вижте какво се случва с долара? https://bntnews.bg/news/evroto-da-za...40617news.html . Дали да не се привържем към руската рубла, или турската лира?

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Защо не към швейцарския франк или към нещо физическо което и без друго произвеждаме и е универсално търсено, като медта например?

• mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Не може!!
      Турската лира е нестабилна и силно волатилна - изобщо не е популярна.
      Руската рубла според Световната банка е най добре представящата се валута (защото е обезпечена с руските петрол газ и ресурси) но руснаците не желаят...
      Това стана ясно след като в руската преса показаха някои откъси от съвещанието на БРИКС...там където се обсъждаше алтернатива на долара...
      В общи линии - обсъждаха рублата или юана... но техните банкери категорично се възпротивиха - оказа се че не желаят собствената им валута да стане световна резервна валута... Категорични са...
      И затова тръгнаха по друг път - с "множеството мостове" - тоест имат вече разработена алтернатива на разплащане. В момента работи но САМО за членове на БРИКС ... но се очаква до една година да стане популярна...
      P.S
      По непотвърдена информация - забавянето е умишлено заради златното обезпечение на евентуалните остатъци.

• mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      към нещо физическо което и без друго произвеждаме и е универсално търсено, като медта например

Това е супер вариант но е физически невъзможно. Причината е че парите са много много повече от физическото количество .
      Освен това - има куп условия ... Освен трите основни...
      Накратко - невъзможно е.. Най близко до условията отговаря златото ... и то си паричен измерител...
      Примерно с тия приказки че златото е поскъпнало в пъти... според банкерите е обратното...
      Златото е котва - стойноста му не се мени... А хартиените пари са се обезценили....

• Взеха ни първото място (отзад-напред, де)...
    Гордите, независими, със самостоятелна валута, необвързана с никакви бордове и мордове, нецепещи басма никому, унгарци, начело с великия им кормчия Орбан, ни изтласкаха безапелационно от първото място по... бедност в ЕвроГейския съюз!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:493914797_122132914250741735_1756886891109068618_n.jpg
Прегледи:113
Размер:150.9 КБ
ID:7002679
    Сега с какво ще се гордеем? За какво ще мрънкаме и шА рИвьем?! А?
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• trav
      trav коментира
      Редактиране на коментар
      Чак ми е мъчно. 90 Унгария беше наравно с Полша по инвестиции Тръгнаха силно на горе, после се появи Сорос почнаха с глупостите и накрая Орбан тотално се извъртя.
      Всичко е с МЕТ и руски капитали,

Няма да забравя румънката какво каза: Имаш ли руски пари имаш корупция, те така работят

• imarh
      imarh коментира
      Редактиране на коментар
      Как е положението при гордите, независими, със самостоятелна валута, необвързана с никакви бордове и мордове, нецепещи басма никому, румънци? Там как се отразява зависимостта бедност - нац. валута - евро би ни било интересно да изкоментираш в същата светлина ;-)
      Ааа, и за евровите Латвия и Естония би бил интересен твоят ироничен коментар относно същата корелация ;-)

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Такова е положението, че преговарят с МВФ като държава пред фалит. Миналата година 9% дефицит, тая ще видим.

Инжой:
      https://profit.bg/article/2024012403442797880

• imarh коментира
    Днес, 09:10
    Как е положението при гордите, независими, със самостоятелна валута, необвързана с никакви бордове и мордове, нецепещи басма никому, румънци? Там как се отразява зависимостта бедност - нац. валута - евро би ни било интересно да изкоментираш в същата светлина ;-)
    Румъния е богата на нефт и газ страна, изцяло задоволява потреблението си с местен добив (може и ние да имаме, ама при нас копейките преди време спряха проучването за конвенционален газ, нали...). Освен това последните няколко години е производител № 1 на автомобили в Европа. При нас навремето "Роувър" избягаха с писъци, а "Великия Дувар made in Ловеч" си беше измама от самото начало. Орбан се държи като Боеко & Шиши (те го следват и имитират), така че какво сравнение да се прави с Румъния?
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Пак теории, Спарки. Пожинвей и поработи поне петилетка в Румъния преди да ми обясняваш колко са зле и как живеят от просия

• blackfirefly
      blackfirefly коментира
      Редактиране на коментар
      А пък ние въобще не живеем от просия и заеми не сме помирисвали с десетилетия..

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      @ezhko: Няма теории тук. Само практика - просят подкрепа от МВФ за да закърпят дефицита, ония изискват вдигане на данъци и прочие "хубавини". Какво е било преди 5 години, какво е сега, какво ще е след 5 не пророкувам. Да сме живии здрави, ще го доживеем.

@черносветулков: Именно - дългът ни спрямо БВП е над 2 пъти по-нисък, дефицита ни е над 3 пъти по-нисък. С десетилетия. Последно, това добре ли е, зла ли е, има ли връзка с това как живеят хората, няма ли? Че сте на път пак да се врътнете на 180 градуса спрямо писаниците си по-назад в темата.
      Последно редактирано от sparkybg; Днес, 14:32.

• Спарки, какви са тия статии от 2010 г., които даваш за пример? Сичкото бизнес се изнася от КаЭмБея в посока Румъния. "СЕ Борднетце" затваря тази година последния си завод в БГ, "Леони" миналата год. се изнесе (спря производството в Плевен и всъщност отиде в Румъния), "Юниливър" - отдавна, "Калиакра" (олиото) се прави в Румъния от 4 години, най-големият резил - ските "Атомик", гордостта на Чепеларе, отиват в Румъния...

Коментар

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Спарки, какви са тия статии от 2010 г., които даваш за пример? Сичкото бизнес се изнася от КаЭмБея в посока Румъния. "СЕ Борднетце" затваря тази година последния си завод в БГ, "Леони" миналата год. се изнесе (спря производството в Плевен и всъщност отиде в Румъния), "Юниливър" - отдавна, "Калиакра" (олиото) се прави в Румъния от 4 години, най-големият резил - ските "Атомик", гордостта на Чепеларе, отиват в Румъния...
      Все тая. Ето ви статия от 6.6.2025. Същото.
      https://www.bta.bg/bg/news/balkans/9...zhetniya-defit

Толкова е същото че изобщо няма да се самоанатемосвам или поръсвам с пепел. Толкова "прокопсват" със "суверенната" си финансова плитика - от 15 годин насам правят едни и същи глупости. От 2020 до сега са в процедура на прекомерен дефицит. Дали успяват да наваксват с друго - и да успяват е без значение. Обсъждаме "суверенни" финансови политики тук, а точно румънците хикак не са положителен пример за това.

И да, доста бизнес се изнася. Само че вече се наблюдава и отлив на ентусиасти - някои неща не стояли баш както били изглеждали. Това от човек, силно ентусиазиран преди 2 години да се изнася, даже предприел и началните стъпки. Не знам поради какво, но не поиска да ми даде подробности. Очакваше се и допълнителен тласък за това покрай Шенген. Не знам доколко се сбъдва.

ПП: А зникога не съм спорил че тук в момента сме около камсимума си откъм работна ръка. За да растем или трябва политики в посока продукти с по-голяма добавна стойност, съответно по-висока квалификация, или да си внасяме еквивалента на някогашните виетнамци и те по някакъв механизъм да остават тук, а не да се изнасят на запад. Ама това няма нищо общо с Еврозоната - ние трябва да го свършим със или без нея.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Имам румънски държавни облигации в евро. Плащат яко 6,6% дивидент на падеж

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        Спарки, голяма част от румънците, живея и работят по родните си места. Явно имат препитание и се чувстват добре. Тук всеки иска у градО и да го дават по телевизията кат звИзда. Провинцията се обезлюдява яко. Как мислиш може да се съсредочи цялата икономика, производство и тн и какви ще бъдат те, ако са съсредоточени само в няколко по-големи града!?! За селско стопанство въобще няма да питам къде, как, колко и какво...

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Гагич, не съм експерт по въпроса, ама ДЦК не се ли емитират с фиксирани параметри - падеж и доходност. Ако да, висока доходност значи че оценката за икономниката е лоша. При такива условия са емитирани български ДЦК преди 15 години. В момента са горе-долу наполовина.

Ако за горното съм прав, излиза че румънската икономика е оценена по-зле от българската като рискове. 6.6% ми се вижда МНОГО. Гръцките ДЦК са с по-ниска доходност (горе-долу като българските)

• Хайде да ти поразкажа някои неща за Румъния. Това, че вместо да си съсипят индустрията и енергетиката прибират производства отвсякъде, включително от Франция и България и градят нови мощности.
      Гагич ти е написал подробности.
      Относно здравеопазването са несравнимо по-добре от нас. Навремето и двамата ми сина са родени в Румъния именно затова. Жена ми предпочете тяхна държавна болница пред Токуда. С основание. Личната и гинеколожка се дигна от ски курорт навръх Нова година, за да присъства на раждането. И отказа пари. Било и дълг.
      Социална политика - жена ми на два пъти беше по майчинство ТАМ. Първите две години от всяко майчинство - на 80% от средната си заплата през последната година преди майчинството, а третата - на 50%. А даже не е тяхна гражданка!
      Сигурност - жена ми се разхождаше с бебе в количка след полунощ, сама, в тамошния еквивалент на Западен парк. А колите си ги оставяхме отключени, за да могат съседите да ги местят при нужда. За пет години не съм чул за една кражба. Тук ме крадоха три пъти за последната година.
      Пътищата им станаха за пример. Впечатления от преди месец.
      Софтуерът на здравната ни каса го писаха румънци.
      Ако те са просяци ние сме бездомни алкохолици. Извади си носа от ексела и направи поне един Трансфагарашан.

Коментар

...Навремето...
        Мислех че говоим за сега. Та за сега, Гагич получава доходност 6.6% от Румънски ДЦК. Доходността по българските е точно наполовина. Тоест преценили са че нашата икономика е 2 пъти по безрискова. Причините - не е моя работа да ги анализирам, има си икономисти за това. На Румъния това и се случва не за пръв път. Доходността по нашите ДЦК, дето ще се емитират в бъдеще ще е още по-ниска именно заради еврозоната.

Пак, говорим за финансова политика. Не за икономика въобще. Но все пак собствените ви приказки сега не се връзват с тия ви приказки назад в темата - Румъния е над 2 пъти по-голям дълг спрямо БВП от нас. Една от тезите ви е че заради Еврозоната ще задлъжнеем, една от моите тези беше (и е) че задлъжнялостта на една държава няма нищо общо с това как се живее в нея. Ще трябва да си изберете кое от двете е вярно, щото иначе говорим за шизофрения - хем сме щели да задлъжнеем, хем ми сочите за пример по-задлъняла държава. За дефицита - пак същото. Дефицитът им е троен. Последно, тоа добре ли е или е зле? Защото това ви е един от доводите че не сме готови за Еврозоната.

Графики за инфлацията на румънската валура спрамо еврото п-нагоре също ви дадох - устойчиво обезценяване от 15 години насам.

Всичките си грешки сме ги направили, притежавайки "суверенитетът" на "безценния" ни български лев - тоест еврото няма нищо общо и с това.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Това е теоретично и всъщност не е никакъв показател за състоянието на икономиката. В БГ напр. няма лихви по депозитите, освен някакви пародийно-симулативни, а на Запад - има и то около 3 %. Австрийски облигации в момента има на 4,85 % дивидент - Револют в момента предлага, на Bank of Montreal на 5,26 %, американските бондове са на около 4,5 % - значи ли, че на всички тия държави икономиките им са по-рискови от КаЭмБейската?

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Последната емисия на Австрийски ДЦК е на 2.9% Ей го целия календар:
          https://www.oebfa.at/en/funding/emissionskalender.html
          Кредитен рейтинг АА+

Книжа на Bank of Montreal си мисля че не са ДЦК. Ето ги канадските ДЦК (доколкото ми стига пипето да преценя кое какво е), пак около 2.9 - 3.5%:
          https://www.marketwatch.com/investin...countrycode=bx
          Кредитен рейтинг АА+

Румънските в момента са средно 7.5%:
          https://www.worldgovernmentbonds.com/country/romania/
          Кредитен рейтинг BBB- с негативна перспектива.

Българските за 2025-та са 3-годишни на 2.75% и 7 годишни на 3.25%, включително последните на 16 юни.
          Кредитен рейтинг BBB с позитивна перспектива

Да, според пазара румънската държава е по-малко атрактивна от България - просто факти.

Американските са нагоре - 4.2 - 5% за 20 и 30 годишни.
          Кредитен рейтинг АА+, наскоро свален от ААА, което показва някои нелицеприятности за американската икономика, традиционно приемана за бетонирана на ААА.

Доходността на американските 10 годишни за 5 години е дкочила от под 1% до повече от 4.5% Това, както и да го погледнем говори едно-друго и за икмономиката им, и за държавата като цяло.

Не съм специалистор по въпроса. Знам само че когато ти искат по-висока лихва/доходност спрямо сравним друг субект, това означава че си по-малко атрактивен кредитополучател. Знам и че ако днес ти искат по-голяма доходност от вчера, това значи че междувременно си свършил нещо, дето не се харесва на потенциалните купувачи.

А че българският банков пазар е измишльотина съм писал не един и два пъти в темата. Тук нямаше отрицателнио лихви, когато в цял свят имаше (това се отбелязва като велик резултат от "суверенната" ни фискална политика), сега няма и положителни (за това съшите нещо си траят), когато в цял свят има.
          Последно редактирано от sparkybg; Днес, 20:36.

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Мислех че говоим за сега. Та за сега, Гагич получава доходност 6.6% от Румънски ДЦК. Доходността по българските е точно наполовина. Тоест преценили са че нашата икономика е 2 пъти по безрискова. Причините - не е моя работа да ги анализирам, има си икономисти за това. На Румъния това и се случва не за пръв път. Доходността по нашите ДЦК, дето ще се емитират в бъдеще ще е още по-ниска именно заради еврозоната.

Пак, говорим за финансова политика. Не за икономика въобще. Но все пак собствените ви приказки сега не се връзват с тия ви приказки назад в темата - Румъния е над 2 пъти по-голям дълг спрямо БВП от нас. Една от тезите ви е че заради Еврозоната ще задлъжнеем, една от моите тези беше (и е) че задлъжнялостта на една държава няма нищо общо с това как се живее в нея. Ще трябва да си изберете кое от двете е вярно, щото иначе говорим за шизофрения - хем сме щели да задлъжнеем, хем ми сочите за пример по-задлъняла държава. За дефицита - пак същото. Дефицитът им е троен. Последно, тоа добре ли е или е зле? Защото това ви е един от доводите че не сме готови за Еврозоната.

Графики за инфлацията на румънската валура спрамо еврото п-нагоре също ви дадох - устойчиво обезценяване от 15 години насам.

Всичките си грешки сме ги направили, притежавайки "суверенитетът" на "безценния" ни български лев - тоест еврото няма нищо общо и с това.
        Това, което съм писал за съпругата и мен в Румъния навремето е валидно и сега. Всичкото.
        Относно доходността по ценните книжа - румънците не си продават стратегическите активи на безценица срещу тези хартийки. Оттам възможността и необходимостта да дават по-големи дивиденти.
        Финансовата политика следва да служи за подобряване на икономиката. При Румъния е факт. При нас е наопаки. И проблемът не е дали ще задлъжнеем, а че ще плащаме с нашите дългове чужди софри.
        А това, че ни вземат ВЪПРЕКИ дефицита ни е показател ЗА КАКВО ни вземат (не и за наше добро)
        Еврото няма нищо общо с досегашните ни грешки, което не означава, че трябва да правим грешката да го приемем, че да плащаме и за чуждите такива.

ПС - Искаш ли да ми дадеш движението на средната румънска заплата спрямо българската, ако се приведат към евро?

Коментар

• trav
          trav коментира
          Редактиране на коментар
          Е ти обърна цялата финансова система наопаки.
          Това ли сте икономистите в израждане.

Това може да го напише някой който още живее в къщата на родителите си.
          Земи порасни, малък мамин

• От времената на Чаушеску, гледайки опърпаните румънци (предимно роми!) гастролиращи у нас, се е сложило погрешното мнение, че сме нещо като "един дол дренки" и можем да се сравняваме с тази над два пъти по-голяма по площ, над три пъти по население и много по-богата на природни ресурси страна. Никой не помни откъде са дошли първите ни банкери, застрахователи и финансисти след Освобождението. Не от Франция, Англия или Германия. Никой не се сеща къде са натрупали състоянието си хора като братята Евлоги и Христо Георгиеви и племенника им Иван Евст. Гешов, които тургат у малкиЙо си джеб "прошляци" като днешния Бил Гейтс Изобщо не можем да се мерим с Румъния. Затова си траем, че в техните училища преподават как държавата на Хасанещилорите - братята Хасан и Бутрос (известни като Асен и Петър у нас) със столица Велико Търново е Великата Влашка Империя. Предпочитаме да вадим нож на умрялото куче Северна Македония.

Коментар

• sonda
          sonda коментира
          Редактиране на коментар
          Прав си. Само до преди 15 години беше "старата слава"- , а именно- Румънската митница - дерат кожи, пътищата- разбити , цигане много и джепчии / те се изнесоха в Европата гастарбайтери де/ и т.н. Единствено се запази славата на Румънките , и е верно..Ама дръпнаха яко, най-вече вкараха правителството у затвора, дето при нас тук още хиляда години нема да стане ..Правихме пилотно фундиране за монаж на Ядрено магнитен резонанс в Исул, дойдоха двама румънци да монтират фарадеевата клетка- талашит с медна ламарина връз него, че тука немало такива специалисти...Иначе офис на GE има у нас, ама те таквиз специалисти- само у Румъния ...Иначе основната тема беше цената на цигарите у нас...

• Я да питам разбирачите
        Днес ми отказаха покупка на една суровина(не искам да казвам имена) с мотива че се очаква да поскъпне още...Миналия месец я увеличиха но малко около 5-6% . По думите на собственика - ще се увеличи с 20% общо някъде...И предпочита да не продава - или продава на по висока...
        Основанието му е цитирам: идва еврото

Та това не е изолиран случай - не съм гледал имотите или друго - набързо прегледах че НАП конкретно щял да бори цените които вече са вдигнати...
        Шефът на НАП: Има поскъпване на хляб, месо, олио. Съветвам търговците да върнат цените към 1 юни

Да не вярвам на НАП ли? Сигурно е руска пропаганда?
        та мисълта ми е:
        Кво става? Тия хора що така вдигат? Те не четат ли на Спарки графиките не слушат ли правителството като казва че няма страшно и всичко ще е наред??
        Засега се случва точно това което казват хърватите... и според тях конкретно - голямото основно вдигане не е започнало - ще бъде есента няколко месеца преди въвеждането...
        Ами че те сега като ги вдигнат - после като доде еврото - ще ги обърнат коректно и статистиките ще отчетат че всичко е наред

P.S
        В дилема съм - имам предложение да освободя(продам) голямо количество продукти ... дали да изчакам? есента е след 2 месеца... нямам нужда от пари... или да гледам графиките на Спарки?? Какво да правя?

Коментар

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Изчакваш. Ще има маса пари, които по една или друга причина няма да могат лесно да станат евра. Значи с тях ще се купува на пожар каквото може. И цените ще растат. Пазарна икономика му се вика.

Това, което съм писал за съпругата и мен в Румъния навремето е валидно и сега. Всичкото.
        Относно доходността по ценните книжа - румънците не си продават стратегическите активи на безценица срещу тези хартийки. Оттам възможността и необходимостта да дават по-големи дивиденти.
        Финансовата политика следва да служи за подобряване на икономиката. При Румъния е факт. При нас е наопаки. И проблемът не е дали ще задлъжнеем, а че ще плащаме с нашите дългове чужди софри.
        А това, че ни вземат ВЪПРЕКИ дефицита ни е показател ЗА КАКВО ни вземат (не и за наше добро)
        Еврото няма нищо общо с досегашните ни грешки, което не означава, че трябва да правим грешката да го приемем, че да плащаме и за чуждите такива.

ПС - Искаш ли да ми дадеш движението на средната румънска заплата спрямо българската, ако се приведат към евро?
        Излагам само факти - през 2021-ва 10г. румънски ДЦК са били с доходност под 3%, днес са 7.5%.

За съшия перид бъкгарските са били 0.22% през 2021-ва, днес ги дават 3.5.

Просто факти. Тоест финансовата ни политика е била поне по-предвидима и с по-ясни перспективи от тяханта, и продължава да е.

Колкото и да повтаряте тая дъвка, чужди дългове няма да плащаме. Ще купуваме евентуално ДЦК, и то в много по-малък размер и с много по-голяма доходност, отколкото сега държим спящи пари заради валуътния борд. Не е ракетна технология, не е ядрена физика, а проста бакалска сметка, която тъпо и елементарно не съвпада с опорките ви.

И тук няма никакво значение колко по-голяма икономика имат румънците и колко са им по-високи заплатите. Има значение колко са предвидими и какви са им перспективите. Явно чичаците с кинтите вижрат нещо гнило там, щом искат 7.5 доходност.

Коментар

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Значи няма значение колко им е по-добро настоящето, щом времето (бъдеще неопределено) е наше?

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Някои виждат по-добри перспективи тук, отколкото там. Факти. Нищо повече. Не аз определям тия проценти, нито аз им давам заемите.

Какво си правим с икономиката си е от нас. Еврозоната само ни ограничава в глупостите и ни уеснява в някои други неща. Ако сме загубеняци, сме загубеняци и със и без евро.

• Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
        Кво става? Тия хора що така вдигат?
        Просто е - щото има кой да купува. Пазарна икономика се нарича.

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
        ...хърватите...
        Натрупаната на хърватите инфлация за периода от 2022 (че да хванем всички интересности, къде реални къде не до там) до сега е 31%, Повишението на доходите за същия период е 48%. Тоест на хърватите днес им е по-евтино с около 17% спрямо началото на 2022. Много би искал да съм на мястото на хурватите. Ама много!

Сметките за България ще ги правим след края на 2027-ма. И доколкото в нито една държава, приела еврото, апокалипсисът никак не се състоя, резултатът е по-скоро предвидим.

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
        В дилема съм - имам предложение да освободя(продам) голямо количество продукти ... дали да изчакам? есента е след 2 месеца... нямам нужда от пари... или да гледам графиките на Спарки?? Какво да правя?
        Спарки не е пускал негови графики. Пускал е графики на Световна Банка и разни други такива, дето за разлика от експерта Мишев нищо не разбират от икономика.

Дали да чакаш - ти си търгашът, ти преценявай. Аз търгувам само с труда си - той не подлежи на съхранение и отлагане. Търгувам всеки ден - бачкам, получавам, не бачкам, не получавам.

Ако суровината, дето ти предлагат, навън е по-евтина, ще им покажа среден пръст и ще си я напазарувам от там. Пак - пазарна икономика.

Коментар

• mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Човек - аз не съм търгаш !!! Занимавам се с други неща.
          Просто напоследък навсякъде около мен - всички се запасяват и всеки е настроен за повишение на цените.. а има сума ти месеци до 01.01.26
          Както казах - аз разбирам от хора и мога да преценя кога човек лъже.
          Ако трябва да избирам на кого да вярвам ...
          Ами вярвам на собственика на Тавекс - човека е от години на пазара и е създал сериозен и конкурентен продукт...
          https://www.youtube.com/watch?v=Hw_L6PUUCw0

P.S
          Ако излезе някой от правителството и каже : Хора тук в доклада пише това и това или пък излезе сериозно опровержение от ЕС - примерно разтълкуват думите от доклада : "доходите не отговарят на производството" и " цените трябва да настигнат европейските"
          Ама то всичко мълчи...
          И този собственика от Тавекс излиза и си залага реномето за думите си?? Всички знаем че реномето е най важно в финансите(щото няма покритие)

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        . Аз търгувам само с труда си - той не подлежи на съхранение и отлагане. Търгувам всеки ден - бачкам, получавам, не бачкам, не получавам.
        Видно е, че предпочиташ да бачкаш - нямаш ден без мнение и то подплатено с графики, статистики и проучвания, подготвяни през "свободното" време. А иначе някъде в началото твърдеше, че го правиш по време на работа (сигурно си втора смяна в 22:31) - да се разтоварваш с громенето на копейки! Ами ако ти е тясна амбразурата, късай ризата и с голи гърди ги направи на тирбушони тези мечове на ойроскептиците!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 9 потребители онлайн. 7 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X