Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение

А хората какво мислят се разбира с референдум.
    Разбира се. Например: Ядрените електроцентрали в Италия са забранени след референдум през 1987 г. През 2011 г. се провежда референдум за възобновяване на ядрената енергетика, при който гражданите отхвърлят идеята за рестарт на програмата. В тук любимата Швейцария през юни 2023 г. швейцарските граждани одобриха закон за климата, който цели намаляване на използването на изкопаеми горива и постигане на "нулеви нетни емисии" до 2050 г. "Грийн дийл", ама "народен", не еврогейбюрократски, а?
    "Искате да сте руснаци и да тропате турска чалга - ще ви се получи" ©️

Коментар

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Разбира се. Например: Ядрените електроцентрали в Италия са забранени след референдум през 1987 г. През 2011 г. се провежда референдум за възобновяване на ядрената енергетика, при който гражданите отхвърлят идеята за рестарт на програмата.
      Емблематичен пример за популистка употреба на референдум, точно по модела на бодливеца и Хлътю!

Да проведеш "ядрен" референдум година след Чернобил веднъж, и няколко месеца след Фукушима втори път, е не просто глупост. Това е ТИТАНИЧНА глупост, по абсолютно всякакви критерии! Това даже да предположим че всички италианци са били достатъчно наясно за да могат да вземат рационално, решение. Това е като да питаш махмурлия дали някога пак ще пие.

Джорджа Мелони в момента копа в посока тая глупост да престане. Не друго - скоро няма да има къде да ходят. До сега внасяха от Франция, ама на Франция много и станаха маймуните и не се знае до кога ще смогва.
      Последно редактирано от sparkybg; 01-04-25, 11:15.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Мндам. И понеже италЯнците са много умни, вместо да имат ядрени централи. Имат , доколкото знам най-голямото хранилище за ядрени отпадъци в цяла Европа. разположено в бивша ядрена централа. Живял съм на двайсетона км от там, Още не светя, ама доста хора светнаха. Божа работа.
        Толкова за популизЪма и референдумите.

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Референдумът не е вариант в държави с 90% едноклетъчни мозАци. Името на държавата няма да споменавам
        Споделям мнението на Спарки по всички обсъждани точки от-до.

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Емблематичен пример за популистка употреба на референдум, точно по модела на бодливеца и Хлътю!

....
      Няма да чуеш италианец да казва : "Ние не можем да се управляваме, да дойдат чужденците" - както казва Спарки и компанията от село Чавдарци.

И точно затова България винаги ще бъде много по-зле от Италия.
      Те италианците, може и да допускат грешки, но ги допускат ТЕ САМИТЕ а не чужденци, които ги управляват отвън. И се поучават и се развиват.

Спарки - ти не си нещо ново - преди 200 години доста българи са казвали: "Ние не можем сами да сеи управляваме църквата - гърците (чужденците) са по-умни от нас - те да ни я управляват".

Тия са се наричали гъркомани - точно както тях ти искаш чужденци да те управляват, защото ти не можеш.
      Ти може и да не можеш , ама не са всички като теб.

и престани с опорката: 'Членове на равноправен съюз" - има безброй примери как този съюз е ощетил България заради такива като теб - челобитни подлизурковци, които козируват пред чужденеца.
      Вместо да се изправят и отстояват интересите си като една Полша например.

Такива като теб са дори по-вредни от Костя Копейкин - лягате по гръб и махате с опашка на 'добрия господин' , без да поставите интересите на България на първо място.
      Точно както комунистите :"Интересите на СССР са интереси на България"
      Ти в главата си си със същата песен - само си заменил СССР със ЕС.

Коментар

• Да, да, аргументите ни са лични нападки. Рабрахме вече че това ти е максимума на възможностите.

И да, доброволно членство в равноправен съюз не е управление от чужденци. Общо управление за общи цели е, и нашия глас тежи колкото и на всички останали. Твойта комплексарщина по въпроса отдавна не е загадка за никого.

И не, точно обратното, - твоя комплекс те води и до сътветните полюции. СеСеСеРе и зоната му на влияние ни бяха натресени на една салфетка. В ЕС влязохме по собствена воля със собствени цели. СеСеСеРе и зоната му на влияние носеха изостаналост, репресии, няколко фалита, и нула свобода, ЕС донесе 6-торен БВП и свободно движение, живеене и работа в по-голямата част на света.

Пак - никого не учудваш с комплексарщините си.

Италианците, драги ми комплексарчо, са и в ЕС и в Еврозоната. Сеш'се? И да, и те хич не са пример за кадърно управление. Национални особености разни.

ПП: И не на последно място, България в много отношения е според мен по-добре от много райони на Италия. И с тия опорки е крайно време да се псиключи. Нито сме малки, нито сме зле. Бачкане и ясни цели трябват, а не 35 години въздишане по Татов Златен Век и "асвабадителите". Първо трябва да се нсучим на това, после ще дойде време и да се сравняваме с някого от тия, дето ги дъвчеш цяла тема, от които в момента ни дели, освен всичко друго, и цивилизационна пропаст.

Ако твърдиш че аз живея в миналото и се обосновавам със страхове от миналото - иди в лелеяната ти Полша и заговори някого на руски, да видиш какво ще получиш. Е, те са това именно заради ясните си цели и национална доктрина. Там няма просмукани от русофилистици служби, армия, политици. Това го има тук, и за него трябва да се взимат всички възможни мерки.
        Последно редактирано от sparkybg; 01-04-25, 13:59.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Бенковски, това дето го пишеш, го пишеш като идеалист.
          Проблемът е, че в геополитиката или си НЯКОЙ или си НА НЯКОЙ ( по Д. Недков).
          Ти се сети България къде принадлежи. Каквото и да пишеш ти или Спарки, това не се променя. Как и защо е така- няма значение, просто е факт. От нас не зависи нищичко.
          Така че трябва да се примирим с това, че еврото ще го вкарат. Кво ще последва, също няма значение.
          И това ти го пиша, като противник на еврото.
          Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Впрочем нито Хлътев ще се съгласи със Спарки, нито Спарки ще се съгласи с Хлътев, колкото и да пишете тука. Вместо да си кинете ризите, нека да направим един експеримент. Да вземем някакви обективни параметри и показатели от независим, обективен източник сега, докато още не сме в еврозоната и да ги сравним с после, когато сме в еврозоната. Например БВП, обем на инвестициите, покупателна способност на населението, външен дълг, търговски баланс, растеж, инфлация и т.н., там каквото се сетите. Така реално ще видим аджеба има ли смисъл и ползи от това евро или не.

Коментар

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
              ...От нас не зависи нищичко...
              С това мислене сме на дереджето, на което сме. Пак с това мислене на Шиши и подобните му им е много по-лесно и евтинко да си пазаруват квото им трябва. Иманно заради това мислене не сме Полша, Чехия, Италия, Финландия и който се сетиш още, във или извън еврозоната.

А сравнението ще се направи, бъди сигурен. Както се е направило с всички, дето са вече в еврозоната. Данни за рязко забогатяване няма, данни за рязко обедняване и катаклизми - също. Именно защото как и дали ще използваме възможностите си зависи от нас.

Съвсем пряк ефект до 6 месеца след влизането в еврозоната ще е повишеният ни кредитен рейтинг, освен ако въпреки всичко не намерим начин да се изпонасерем. В това последното много ни бива. Но, първо трябва да влезем. Аз съм само умерен оптимист, докато не го видя в прав текст.

Коментар

С това мислене сме на дереджето, на което сме. Пак с това мислене на Шиши и подобните му им е много по-лесно и евтинко да си пазаруват квото им трябва. Иманно заради това мислене не сме Полша, Чехия, Италия, Финландия и който се сетиш още, във или извън еврозоната.
                Няма как да е иначе. Преди бяхме в сферата на СССР и играехме по тяхната свирка. Сега сме в сферата на Западна Европ / Щатите, пак същото. Нямаме капацитет и предпоставки да сме някакъв играч и нещо да зависи от нас. Не го приемам като негатив, а просто като факт.
                Дори за твое успокоение бих отишъл да гласувам. За който ти ми кажеш, без да питам защо. Подарявам си гласа, дори и 1 кебапче не искам. Но нищо няма да се промени и на йота.
                Ти просто се самоуспокояваш, че даваш гласа си на едни мутри, вместо на други, с идеята, че те са по-читави от другите. На практика са същите. Та нима именно Шиши не беше русофил, русофоб, проевропеец, тръмпист, евроатлантик и каквото се сетиш още. И ще бъде какъвто искаш или обстоятелствата го налагат. Утре може и дъновист да стане, ако иска и ако трябва.

Системата е тотално продънена, имунната ни липсва, няма общество, ценности, идеали, морал, тотален срив, разединение на хората. Другото са подробности и битовизми.
                Последно редактирано от Urko; 01-04-25, 16:43.

Коментар

• Знам че се повтарям ама да потретя пак основната теза

Докато се караме тука дали да влезем или не - самата еврозона или ще се разпадне или ще падне на дъното...
                  Още преди 2 години казах че това правителство в Брюксел ни води към гибел но сега мисля че трябва да коригирам сроковете
                  Тоест брюкселските идиоти ако така продължават - ще разпаднат зоната още догодина...Прекалено големи простотии правят...
                  Визирам:
                  1.Голямото превъоръжаване което е тотална грешка (мога да го докажа икономически)
                  2.Отмяната на зелената сделка - тоест вече са видели че са в грешка но не искат да си го признаят....но потъването продължава
                  3.Изключително грешната политика която водят - тия ще докарат война и бунтове - да промениш изборите в Румъния щото не ти харесват криво ляво ще го преглътна но забраната на Люпен(френската) вече става много...С други думи - Брюксел вече открито го избива на диктатура демокрацията е провалена и се очаква вече сериозен отпор(бунтове)
                  4.Според запознати(непроверени приказки все още) брюкселските политици отново са влезли в скандал с европейските банкери. Причината отново е същата..Искат да се напечатат пари(евро).Довода отново е същия извънредни причини трябва спешно да се въоръжава и правилата се изоставят...Банкерите не искат да печатат щото ще има нова сериозна инфлация и още не е платена сметката от печатането заради коронавируса(тогава напечатаха 30-40% щото извънредни условия)...

Толкова открито се говори за глупостите на Брюксел ( и ги псуват) че едва ли ще издържат година...

Толкова бързо се развиват събитията...

Коментар

• mishomishev
                    mishomishev коментира
                    Редактиране на коментар
                    Нямам никакви връзки с посолства и Москва...
                    За този скандал чух случайно в разговор с виден умен банкер който е наясно с нещата (или поне знае повече).
                    Честно казано - аз не съм икономист не ми беше много интересно и слушах с половин ухо...
                    Почнах да слушам внимателно защото споменаха "ама ако и сега напечатат цените на имотите ще скочат отново драстично"
                    А това вече ме интересува. Гагич ти търсиш сензация и конспирация а то при мен няма и истината е много банална.
                    В общи линии "банкера" спори с приятеля ми заради правилото на печатане на пари (не запомних името му)...
                    Ставаше дума за това че при печатене на евро - не може да се приложат правилата на долара...Заради "петродолара" и "резервна валута"
                    Абе САЩ като напечатат пари - няма инфлация (има ама незначителна) и доларите се стопяват в света - т.е чужди държави ги купуват и така си седят.. Примерно напечатат 30% - инфлацията е 3-4% останалото се размива...
                    Докато при еврото не е така :
                    напечатат 30% - инфлацията стана над 30 (цените скочиха двойно) - справка цени 2020 и цени 2025 за имоти земя суровини...
                    И сега култовия въпрос е:
                    Ще напечатат ли отново? и колко?

• Bogoljub Gagic
                    Bogoljub Gagic коментира
                    Редактиране на коментар
                    За този скандал чух случайно в разговор с виден умен банкер който е наясно с нещата
                    Пак Кольо Парамов?! Майце си...

• mishomishev
                    mishomishev коментира
                    Редактиране на коментар
                    хаха - не е Кольо - всъщност него не го познавам лично... Друг е...
                    Но това е без никакво значение...защото аз не съм политик или адвокат и не ме интересува кой точно го е казал (което е водещо при теб)
                    Мен ме интересува факта : Истина ли е? Ще напечатат ли парите отново?
                    Защото отговора на този въпрос е много важен - какво ще правим с имоти авоари запаси и прочие...

• Как беше оная истина - тъкмо ще ни приемат и ще се разпаднат 🤣
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

...Преди бяхме в сферата на СССР и играехме по тяхната свирка.
                    Сферата на СеСеСеРе ни беше натресена. Но дори тогава нещо зависеше от нас - дори и в източния блок имаше нюанси. На едни им трябваше Пражка пролет, други бяха готови да стават доброволно 16-та република.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
                    Сега сме в сферата на Западна Европ / Щатите, пак същото.
                    Ми НЕ Е пак същото. Ако не правиш разлика между тогава с автоматите по границата и сега, когато вече повече българи се връщат отколкото излизат, явно живеем на различни планети.

И не ни е натресено. Направихме избора си, няколко пъти. Сърбия например направи друг избор, а са по-малки и от нас.

Да, съдбата на малките и средни държави е да се сдружават - аз през цялата тема казвам че спасяването поединично в Европа не работи. Остава ни изборът с кого искаме да сме, а той е много прост - руския свят или западния свят.. За мен изборът е ясен.

Сега сме в сферата на Западна Европ / Щатите, пак същото.
                    Нямаме капацитет и предпоставки да сме някакъв играч и нещо да зависи от нас. Не го приемам като негатив, а просто като факт.
                    [/quote]
                    Напротив, имаме изборът за нашите си вътрешни неща. Имахме изборът например вместо F16 да поръчаме Rafale или Eurofighter. И други подобни уж на глед не чак толкова съществени неща, само че взети заедно правят разлика, за нас конкретно. Гърците например имат от всичко - и Mirage и F16, и са поръчали от всичко - и F35 и Rafale. Това е само едно от МНОГОТО неща. Кочинката ни е разхвърляна изцало заради нас си. И изцяло от нас зависи да си я подредим.

Дори за твое успокоение бих отишъл да гласувам. За който ти ми кажеш, без да питам защо. Подарявам си гласа, дори и 1 кебапче не искам. Но нищо няма да се промени и на йота.
                    Не искам да си подаряваш гласа. На когото и да го подариш, това не е ОК. И не, от едно гласуване нищо няма да се промени. Това е процес, и не включва само гласуването. Включва тормоз на тия, дето си избрал, да си свършат работата. И колкото и да не ти се вярва, това работи. Трябва само да си достатъчно упорит.

Ти просто се самоуспокояваш, че даваш гласа си на едни мутри, вместо на други, с идеята, че те са по-читави от другите. На практика са същите.
                    Като няма ЗА кого, гласувам ПРОТИВ някого. Пак - процес е. Гласувам или за най-приемливите, или против най-неприемливите. Шиши и Копейчо са ми най-неприемливите към момента, съответно които и да са останалите, гласувам против тия. Имало е случай да гласувам за руската подлога Първанов. Алтернативата беше катастрофа.

Та нима именно Шиши не беше русофил, русофоб, проевропеец, тръмпист, евроатлантик и каквото се сетиш още. И ще бъде какъвто искаш или обстоятелствата го налагат. Утре може и дъновист да стане, ако иска и ако трябва.
                    Затова и никога няма да получи гласа ми. Това е тумор. Оставиш ли го да расте, ще расте безкрайно.

...имунната ни липсва
                    При 30-40% избирателна активност няма как да стане. Организмът явно не отчита че е болен. И това ще стане, дано само преди това не се гътне.

няма общество, ценности, идеали, морал
                    Напротив, има. Бавно, мъчително и полека. Манталитета ни има 2 особености - приемаме за даденост неща, дето не са, и приемаме че от нас нищо не зависи. Хората с ценности, идеали и морал няма да ги видиш да правят свинщини като копейките и да крещят от телевизора, ама това не значи че ги няма. Трябва и те да узреят за това че трябва да си отстояват ценностите, идеалите и морала. Случва се. Бавно и мъчително, с миши крачки, но се случва.

Коментар

• mdim
                      mdim коментира
                      Редактиране на коментар
                      Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

При 30-40% избирателна активност няма как да стане. Организмът явно не отчита че е болен. И това ще стане, дано само преди това не се гътне.

Да, и само да добавя че за да е така има причина и тя е че се инвестира прекалено много в това да изглежда че всички са маскари и гласуването не променя нищо. И съм писал нагоре кой го прави.

Сферата на СеСеСеРе ни беше натресена. Но дори тогава нещо зависеше от нас - дори и в източния блок имаше нюанси. На едни им трябваше Пражка пролет, други бяха готови да стават доброволно 16-та република.
                    Ми НЕ Е пак същото. Ако не правиш разлика между тогава с автоматите по границата и сега, когато вече повече българи се връщат отколкото излизат, явно живеем на различни планети.
                    И не ни е натресено. Направихме избора си, няколко пъти. Сърбия например направи друг избор, а са по-малки и от нас.
                    Това, което си написал потвърждава именно това, което аз казвам. Това не е наш избор, в смисъл не сме иницирали ние събитията и условията. Нарича се нагаждачество, присламчване към конюктурата, да го кажа по-меко. Тези, които наистина са го искали, са го показали във времето с дела. Унгария през 50те години, чехите с тяхната Пражка пролет, поляците с Независимост през 80те. и т.н. Ако искаш и сърбите дори, които именно, когато имаше СИВ и ВД не бяха вътре на пук на целия СИВ и ВД, а пътуваха свободно по света. Правят го и сега, като не си дават ич зор да влизат в ЕС и да лижат нечий задник (отделен е въпросът, какво им струва това). И докато унгарците и чехите ги мачкаха в кръв веригите на съветските танкове именно ние искахме да ставаме 16 република на ссср. И се правехме на маймуни по покривите да правим антени барем да хванем малко сръбска телевизия и да гледаме някой амерички филм, радвахме се като туземци на маниста, ако някой тираджия домъкне чифт дънки или касетки със западна музика. А сега, барабар Петко с мъжете, критикуваме нагло същата тая Унгария и Сърбия.

За това и като се разпадна СССР & тези горните държави ги приеха по дифолт. А нас последни. По милост. И то заради геополитическите им интереси. Да, формално ние искахме, но реално ТЕ ни приеха, по тяхно осмутрение, когато и както те решиха. Същото стана с НАТО, с Шенген, сега и с еврозоната. Номинално дори не отговаряме и на критериите за нито едно от горните. Просто нагаждачество към по-силният на деня. За това през 2 СВ, когато немците бяха силните, бяхме с тях, после като глътнаха вода, изведнъж станахме с руснаците и по-големи комунисти и от тях се извъдихме. Сега сме по-европейци и по-католици и от папата.

Да, съдбата на малките и средни държави е да се сдружават - аз през цялата тема казвам че спасяването поединично в Европа не работи. Остава ни изборът с кого искаме да сме, а той е много прост - руския свят или западния свят.. За мен изборът е ясен.
                    Лошо няма, влизането ни в ЕС е единствената ни смислена алтернатива. И си прав, че ние, КОНКРЕТНО ние, сами сме за никъде. Иначе принципно не съм съгласен. Ако една държава не е в съюз, в случая ЕС, това не означава автоматично руският свят. То руският свят въобще не стои на дневен ред, нито е реална алтернатива, с или без наличието на ЕС. Никой не се интересува от руския свят. Няма го. По света е пълно с държави, които просперират и нито са в ЕС, нито в еврозоната или НАТО и т.н. Един Израел например- заобиколен от всякъде с врагове. Оправят се абсолютно сами и правят околните на луди калинки.

Напротив, имаме изборът за нашите си вътрешни неща. Имахме изборът например вместо F16 да поръчаме Rafale или Eurofighter. И други подобни уж на глед не чак толкова съществени неща, само че взети заедно правят разлика, за нас конкретно. Гърците например имат от всичко - и Mirage и F16, и са поръчали от всичко - и F35 и Rafale. Това е само едно от МНОГОТО неща. Кочинката ни е разхвърляна изцало заради нас си. И изцяло от нас зависи да си я подредим.
                    Кофти пример захвана. Точно със самолетите (а и не само) показахме (за пореден път) пак горното- нагаждачество и слагачество. Виж, ако беше се провел истински и обективен конкурс с потенциални участници и вместо политически бяха заложени експертни, обективни мнения и технически критерии, бих се съгласил, че ние нещо сме решили. Доколкото тея лумпени в министерския съвет и народното събрание имат капацитет да преценяват и да решават, мисля няма смисъл да обсъждаме? Факт е, че направихме куц "избор" или най-малкото си взехме нещо, дето ич не ни отива на кафявите галоши. Същото стана и с ББМ Страйкър, писал съм го в затворената тема във воения раздел, същото става и в момента с ПТРК Джавелин. Пергишите от НС, дето на едно магаре слама не могат да разделят, ще решават какво оръжие ще купуваме за армията?!? Да не говорим, че се напиняме да правим армия на парче. Ф-16 блок 70, а личният състав с Макаров и Зилове. За толкова петилетки даже още не сме по НАТО калибър поне.Споменавал си, че баща ти е бил военен- питай го какво значи армия и как се прави армия. Не институционално и идеологически, а структурно.

Не искам да си подаряваш гласа. На когото и да го подариш, това не е ОК. И не, от едно гласуване нищо няма да се промени. Това е процес, и не включва само гласуването. Включва тормоз на тия, дето си избрал, да си свършат работата. И колкото и да не ти се вярва, това работи. Трябва само да си достатъчно упорит.
                    Като няма ЗА кого, гласувам ПРОТИВ някого. Пак - процес е. Гласувам или за най-приемливите, или против най-неприемливите. Шиши и Копейчо са ми най-неприемливите към момента, съответно които и да са останалите, гласувам против тия. Имало е случай да гласувам за руската подлога Първанов. Алтернативата беше катастрофа. Напротив, има. Бавно, мъчително и полека. Манталитета ни има 2 особености - приемаме за даденост неща, дето не са, и приемаме че от нас нищо не зависи. Хората с ценности, идеали и морал няма да ги видиш да правят свинщини като копейките и да крещят от телевизора, ама това не значи че ги няма. Трябва и те да узреят за това че трябва да си отстояват ценностите, идеалите и морала. Случва се. Бавно и мъчително, с миши крачки, но се случва.
                    Ех Спарки, Спаркиии, да ти имам оптимизма. Бащите и дядовците ни строиха комунизма, не го построиха и не го дочакаха, зер с отворени очи умряха. Ние вече 35 години строим и аз не знам какво строим. Живота си минава и все не сме построили. Аз с орлите не вярвам да живея. Германия след войната от руини и пепел за има-няма 10 години си стъпи на краката, па след време и водеща европейска и световна сила стана. А мой приятел с група съседи 4 години се молят на общината за разрешение да си асфалтират пътя до къщите с !ЛИЧНИ! средства....Нейсе.

Коментар

• mishomishev
                      mishomishev коментира
                      Редактиране на коментар
                      "А мой приятел с група съседи 4 години се молят на общината за разрешение да си асфалтират пътя до къщите с !ЛИЧНИ! средства....Нейсе"

Ааааа този филм вече съм го играл... Няма да им се разреши защото не е демократично така...
                      И при мен имаше такъв казус - реши се... Разрешението беше издадено скоростно и без проблеми.
                      Но трябваше да се намери човека в общината и да се заплати на ръка (10% от сумата) .
                      Това не е подкуп!!!! Когато "общинаря" взе парите каза изрично че това не е подкуп ами "жест на добра воля за ускоряване на процедурата"
                      Тоест закона не е нарушен и всичко е от добро сърце...
                      П.П
                      Трябваше ми цяла седмица да го преглътна вътрешно. Но пък пътя стана страхотен - както трябва и беше жизненонеобходим. Иначе общината пак щеше да го направи но след 5-10 години. Е ние няма да живеем с орлите? Ще ни е минал живота (или мерака) дотогава...

...Това не е наш избор, в смисъл не сме иницирали ние събитията и условията...
                    Не сме ги инициирали точно толкова, колкото и останалите в източния блок.

Нарича се нагаждачество, присламчване към конюктурата, да го кажа по-меко.
                    Нарича се избор. Пак - съдбата на малките е или да се сдружават с цел защита на общи интереси, или да се съобразяват с всички. На всички малки.

Ако искаш и сърбите дори, които именно, когато имаше СИВ и ВД не бяха вътре на пук на целия СИВ и ВД, а пътуваха свободно по света.
                    Сърбите имаха късмета на салфетката да пише 50:50, което после се превърна в де-факто 100:0, Западняците не мрънкаха че при такива като нас влиянието се е изместило почти изцяло в посока СеСеСеРе, руснаците не мрънкаха че при Сърбия се е случило обратнто. Освен друго и географията не е като да няма значение. И съвсем трети въпрос е мантаитет и национални особености. Но това не променя факта че дори тогава имаше неща, наши си, вътрешни, които зависеха от нас.

Правят го и сега, като не си дават ич зор да влизат в ЕС и да лижат нечий задник (отделен е въпросът, какво им струва това).
                    Очевидно това, дето правят сега, не им харесва особено. На сърбите поне. Там традиционно такива навляци като сегашния им президент трудно сдават властта. Зоран Джинджич пониш? Щото аз да. Хич не ми ги хвали като модел за нещо, освен шовинизъм.

За унгарците ще видим на следващите избори. Преди предните избори Жабока се държеше доста проевропейски.

...искахме да ставаме 16 република на ссср.
                    Искаха някои другари. Какво е искал обикновеноя човек няма как да знаем. Събитията покрай 1989 и масовото изнасяне след това поназаха че май не е искал баш това.

С чехи, унгарци, поляци, сравнението не е особено лесно. При подобни събития тук щяха да ни смачкат за 2 часа, буквално. Башка дето нямахме лидери, които да са съпоставими, което също не е баш случайно.

А сега, барабар Петко с мъжете, критикуваме нагло същата тая Унгария и Сърбия.
                    Критикувам всеки режим и всеки "богопомазан" задържал се на поста си повече от 2 мандата. Това винаги води до лоши неща. Наш Тиквоний, унгарския жабок, сръбския нявляк, турския.... и който се сетиш още. Властта е гадно нещо - много малко хора са в състояние да не се деформират.

За това и като се разпадна СССР & тези горните държави ги приеха по дифолт. А нас последни. По милост.
                    Ми не. Ние самите не бяхме определили нашия геополитически интерес. То и още не сме напълно - просмуканите с русофилистици служби са пример за това. Когато действаш неуверено и постоянно гледаш "да не настинеш и да не се минеш", получаваш съответното отношение. Те имат геополитическите интереси всичко по източния фланг, от Финландия до Гърция (че и Турция) да е бетонирано в убежденията и цивилизационния си избор. И ако погледнеш от целия източен фланг ние сме най-пробити, и това си е изцяло наша заслуга. Никой не ни го е наложил и натрапил - ние самите си го правим. За вредно голяма част от нас западняците са чорбаджии в най-негативния смисъл, а ватниците "асвабадители". Въпреки историческите факти, випреки обективните критерии.

За това през 2 СВ, когато немците бяха силните, бяхме с тях...
                    Нещата не са черно-бели. Че ние сме си направили грешките и сме си ги платили с лихвите - факт, но изборът ни не е като да е бил съвсем свободен.

Ако една държава не е в съюз, в случая ЕС, това не означава автоматично руският свят.
                    Много зависи тая държава къде се намира. Щото например ако Австрия може да си позволи да не е в НАТО, понеже отвсякъде е оградена с НАТО и няма "интересни" съседи, то за Финландия, прибалтийските страни и такива като нас нещата не стоят баш така. С ЕС, Еврозона и т.н. е същото. По друг начин и други механизми, но в крайна сметка същото, за нас конкретно.

ЕС в тоя си вид е най-малкото неефективен. И трябва да се намери начин и икономически, и отбранително, и външнополитически да е по-ефективен. И ще се намери, поне за тия, които наистина го искат.

Никой не се интересува от руския свят. Няма го.
                    Мхм, кажи го на украинците. На просмуканите ни служби също.

...Един Израел например- заобиколен от всякъде с врагове. Оправят се абсолютно сами и правят околните на луди калинки.
                    Мхм, сами.... САЩ няма никаква роля там, ама въобще изобщо. Едни пари ит цал свят изобщо не се стичат там. И т.н. и т.н.

Кофти пример захвана. Точно със самолетите (а и не само) показахме (за пореден път) пак горното- нагаждачество и слагачество.
                    Да, показахме. Ние, лично. Имали ли сме избор - имали сме. Направили сме го. Кой кого си е напазарувал, кой на кого бил човек - това си е от нас. Щом съизмерими с нас държави имат избор, ние също имаме. Това че не се възползваме от него си е пак от нас.

Факт е, че направихме куц "избор" или най-малкото си взехме нещо, дето ич не ни отива на кафявите галоши.
                    Чисто технически изобщо не съм убеден че избора е куц. Политически обаче е съвсем друго. Поправимо е де. На нас, ако ще имаме армия, една ескадрила така или иначе не ни стига. Втората може да е от друго.

...същото става и в момента с ПТРК Джавелин.
                    Не съм компетентен по въпроса. Масовото тиражирано мнение е че се доказа в Украйна, при това категорично. Не изключвам да е маркетинг - просто нямам аргументирано мение по въпроса, нямам и особен интерес да се ровя.

Пергишите от НС, дето на едно магаре слама не могат да разделят, ще решават какво оръжие ще купуваме за армията?!?
                    Решават - факт. Ние сме си ги избрали - пак факт.

Да не говорим, че се напиняме да правим армия на парче. Ф-16 блок 70, а личният състав с Макаров и Зилове. За толкова петилетки даже още не сме по НАТО калибър поне.Споменавал си, че баща ти е бил военен- питай го какво значи армия и как се прави армия. Не институционално и идеологически, а структурно.
                    Например Истински подготвен пилот значи 150 часа годишно, не 15. С някои комнпромиси -поне 100. И да, аз изобщо не твърдя че решенията ни са правилните. Ама са си наши. Аз ти опонирам именно в това - че има неща, моито зависят от нас, и именно комбинацията от тия (понякога уж дребни) неща прави разликата между нас и другите малки, справяши се по-добре от нас.

Живота си минава и все не сме построили.
                    Че аз никога не съм чакал нещо да построим. Само правя каквото зависи от мен да вървим в правилната според мен посока. През останалото (99.99%) време просто работя, плащам данъци и си гледам живота и семейството.

Германия след войната от руини и пепел за има-няма 10 години си стъпи на краката, па след време и водеща европейска и световна сила стана.
                    Западно влияание, сеш'се? Същото с Япония, същото с Корея, същото с Тайван.. Ние с ватниците - 40 години по-късно чакахме по половин живот да ни дойде редът за жигула. Руский мир! Та, ей заради такива ми ти работи, правя всичко зависещо от мен това нещастие да не се върне. Да, от мен зависи малко, но и едно камъче да съм хвърлил в нечия градина, пак е нещо.

А мой приятел с група съседи 4 години се молят на общината за разрешение да си асфалтират пътя до къщите с !ЛИЧНИ! средства....Нейсе.
                    И там си има начини. Трябва им човек, който да им знае цаката. И жената се бори за какво ли не с районния - постоянен тормоз и по всякакви пътища. Най-накрая се стига до момент, в който нямат полезен ход за отказ.

Да, мъчно и бавно се случва, но се случва. И тия сегашните полюции някак ще ги преживеем. И пак от нас си зависи какво ще е след това. Със стоене вкъщи, апатия и нагласа че от нас нищо не зависи още от сега мога да ти кажа резултата. Няма да ти хареса.

Ако си с нагласата че от теб нищо не зависи, наистина от теб нищо няма да зависи.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X