Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кои са най-проходимите обикновени (без 4х4) леки коли?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Кои са най-проходимите обикновени (без 4х4) леки коли?

А сега за моите коли. В момента карам Рено Лагуна - посмъртно не става за извън асфалта.

Преди карах Рено 19 1721 кубика, само 73 к.с., въртящ момент 127 Нм, който се достига при 2750 об/мин.

Баща ми има виличка и лозе до които се стига по 3-4 км черен път. С дълбоки дерета, бабуни, камъни и т.н. 19-ката се справя много добре. На 1-а при 1000-1200 оборота катери доста стръмни баири. Това предполага по-малко лашкане. Сравнително висока е, колесната база не е дълга. Ако се кара както трябва не опира никъде.

А най-странното е, че за 50000 км, всяка седмица ходене по черен път, съм сменил само 1 шарнир. Колата всяка година ходи на преглед на ходовата част

После 6 месеца карах Рено Меган 2,0 113 к.с., 8 клапана, 2000 г. Седан - правен в Турция. Води се че е с по-голям просвет, заради разбитите източноевропейски пътища. И той всяка седмица ходеше до Лозето. Двигателят му и правен на базата на двигателя на 19-ката. Отново има достатъчно въртящ момент в ниските обороти. Колата е висока и също не опира никъде.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Правилният отговор е ЗАЗ, на второ място няма никой, на трето -4х4 коли , 4-то, 5-то никой .... после всички останали не-4х4
      Това е реалната класация!
      основното тук е, че ЗАЗ-а е смятан за макадан и черни пътища. Друса повече на асвалта, отколкото на черно и със сигурност се троши повече на асвалт. Да не забравяме и уникалното парно, бавнооборотния двигател с въздушно охлаждане и факта че основен ремонт се прави зимата в полето за 3 часа от лаици (личен опит). Относно сравняването като проходимост между голф [пък било то и 4х4 (Соти, не се обиждай)] и ЗАЗ, все едно да сравняваш по скорост москвич осмак (пък бил той и състезателен) с ламбурджини.
      Така че ако те устройва ЗАЗ и имаш откъде - взимай.
      До тук поне 30% са за него, а останалите мнения - безкрайно пръснати.
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

В огромна степен проходимостта зависи от това, доколко ти пука за автомобила. Конструктивно Шкодилакът и Зазът си приличат.
        Разликата е че на шкодата не пада двигателят
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

карал съм и шкода и заз и москвич и жигула и .... и ще ти кажа, че конструктивно могат да си приличат шкодата и заз-а, но по проходимост са ДАЛЕЧЕ
          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

И аз съм твърдо за ЗАЗа, стига да се намери читав. Моят врътна 350000км. само с един основен ремонт. Сега имам KIA Sportage,уж джипка, но с нея не ходя там където със ЗАЗа.

Коментар

И аз съм карал и затова го казвам Шкодето си беше доста добре и доста по надеждно от Запорожката.

Коментар

Кое Шкоде обаче? На 100S му е малко слабинко моторчето.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                  Кое Шкоде обаче? На 100S му е малко слабинко моторчето.
                  Карал съм от 1000мб до 130LS
                  100S е наистина слабичка (48к.с.) но си беше много прилична колица.
                  На такова съм се учил да карам преди 20 и няколко години - сантимент ръзиъш ли

Коментар

Опел Корса 86г - слагаш по-високи зимни гуми /например 165/80/13 / - много лека и много къса... с 1.2 мотор е, но върви в пъти по-добре от всичко съветско...
                    Веднъж я бутах 50м щото загуби тоците /спукана д. капачка/ - все едно буташ мотоциклет

и всичко това за 500лв!

кола със задно е много зле на коловози и хлъзгава трева и др. подобни... жигулата е една от най-слабо проходимите коли /лека задница + задно предаване/, но на село това имат и това карат /не щото е най-доброто за черен път!/
                    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Щом Голф 3 се е скапал взимаш Голф 2. Ако и него скапеш - взимаш единичка, ако и с нея закъсаш вероятно трябва да се върнеш малко - стигнал си до края на света!

Сега сериозно - Голф 2 съм виждал с някакъв зверски лифт. Ако го комбинираш с някакви агресивни гуми - има разни турски/испански... със странни грайфери вероятно проектът ще е успешен.

Навремето, когато правеха пътя между Мездра и Ботевград, малко след ханчето на Атлантик има 2 - 3 моста. Тогава ги нямаше (правеха ги наново), а ние се изтарикатихме и пренебрегнахме знаците, информиращи за ремонтни работи. Та наложи се да минем през реката - слязохме от дясно на моста, карахме 30 метра по течението на реката (в реката, защото имаше храсти отстрани) и излязохме от ляво, от другата страна на реката. Точно под мястото, където следваше да е моста се оказа, че има подводен блок - бетонов, през цялата дължина на който премонахме с голфа. Оказа се, че колата е непокътната .
                      Никога не съм имал голф и не им се кефя особено - тоя беше на един приятел, но до 2рото, отчасти третото поколение са доказали здравина!

ПП. А защо не си вземеш една УАЗка фургон. Каква е идеята за купуване на лек автомобил за целта - скорост ли трябва. УАЗа можеш само на задно да го караш .

Коментар

Въпреки че колегата echo7 е натъртил че трябва да е лека кола, без 4X4, аз да си кажа:

1. Имаче бусчета DAEWOO DAMAS. Малък двигател, много място. Леко. Харчи малко. Върви в 40см сняг. 4x4
                        2. Лада НИВА - джипка, ама евтина за поддръжка.
                        3. Витара/Фероза - джипка, малка и лека. По-скъпи резервни части, но се троши в пъти по-малко.

Иначе, Фиат Панда/Сеат Марбела, и в двете си изпълнение - без и със 4x4 има предостатъчно клиренс и проходимост. Харчи малко и е лесна и евтина за правене. Обастановката обаче вътре е спартанска, и не очаквай да се надпреварваш по пътищата и магистралите.

Шкода Фабия/WV Polo са по-високи от доста други коли. Масови и евтини за поддръжка. Икономични. Възможен е и лек лифт (2-3сm) и малко по-големи гуми(още 1см). Не са 4x4 и са с предно, но по отношение клиренс са доста по-добре от много други. А и е сравнително съвременна кола, та може и със 140 по магистралата, дори с 1.2 двигателя. Разход извънградско - 5.0 - 5.5. Цена - в зависимост от годините и състоянието, но някъде между 4000 и 10000. Има и такива с климатици и абс.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

ЗАЗ 965 е правен с такова разстояние между колелата, че да се движи по високата част между коловозите, оставени от камиони. Точно като ендуро. Двигателя е отзад, задни предаване и една много важна особеност - купето отдолу е равно и гладко - няма кардан, няма ауспуси. Без проблем може да се плъзга по корем.

Иначе мога да похваля моето субару - импреза, но само с предно - отговаря да не е 4х4. Клиренса по данни е 150, опира само ауспухната тръба, но и трябва малка преработка за да не опира и тя. Окачването има доста големи ходове за лека кола и с доста добра артикулация. Минавал съм от места, където стандартни джипове опират. Не ми харесва, че първа и е доста бърза и за бавно преминаване на препатствия не е добра. Затова варианта с 4х4 има и бавни.

Почти всеки път като караме ендуро, на най-невероятните места намираме по някоя кола, като се чудим как е стигнала до там.
                          И винаги различна марка и модел. Май е повече до акъла, отколкото до колата

Коментар

Акъла,акъла, по-скоро липсата на такъвАма видех в предишен пост "Жигули" заклеймено като "куцо магаре"?Несъгласен съм!Имал съм 7 марки леки коли.Рибарствам по "Батак" и "Доспат" над 15г.И:
                            Единствената кола,с която никога не съм се "окопавал","заоравал",единствената кола,която никога не сме бутали и изнасяли на ръце е ВАЗ21011-"Жигули"!Нема спирка,щом зад волана е шофьор с "богат" опит и без капка здрав разум.

Коментар

Мани, на моята щях да й слагам шпер, по-бавен диференциал и рошави гуми, ама утече при непредвидени обстоятелства:

Или кварталните лапетии или циганите, така и не се разбра. Още ме е малко яд. Имаше потенциал, определено.

Коментар

Благодаря за споделените мнения. Оформи се доста богат избор. Явно шампиона е добрия стар ЗАЗ . За съжаление аз търся доста по "млад" автомобил. Да обобщя - от всички изброени автомобили ,с по-добра от стандартната проходимост, в годините на производство които аз търся попадат: Форд Фюжън, Мицубиши Галант, Хонда Сивик, Фиат Панда, Фолксваген Поло и Поло Крос, Рено Меган, Шкода Фабия, Субару Импреза. Още веднъж благодаря. Ако някой се сети за друг кандидат да влезе в този списък ще му бъда благодарен.

П.С. Заинтересува ме идеята за "лифт" на Голф 3. Понеже Голфа се скапа но не е безвъзвратно загубен. Обаче как ще го повдигна при предния мост?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X