Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новини от СОЦКОМА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новини от СОЦКОМА

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Село Бъзовец (или Копривец, забравих), до Русе е, може да провериш. 90 и някоя година, още по инерция към развития комунизъм. За к'ъв ми е да ви лъжа? Ти си карал една бригада, аз друга. Глад не съм споменавал, в стола готвеха прилично. Но не даваха да изнесем и една консерва. Правехме нещо като контрабанда, веднъж опитах, да видя какви сарми разнасяме по цял ден.
    Не съм казал, че лъжеш и съм далече от такава мисъл. Разни хора - разни бригади. Някои се опитват да обяснят нечии добри спомени с носталгия или младостта. Носталгията за мен никога не е била фактор за разлика от обективността, моята обективност. А младостта няма как да я пренебрегнеш, времето не се връща назад. Опитите обаче да отречеш нещо(което няма как да знаеш какво е било за друг) със собствените си кофти преживявания не са особено издържани. Както и да е.

Коментар

Абе аз младостта си не можах да я прекарам тогава, но детството със сигурност и в момента, много яка носталгия ме подгони! Това бяха прекрасни години и за съжаление децата ни (на 37 съм) никога няма дори да разберат какво е било и ми е жал за това, че сина ми няма как да го изживее...Не че 90-те не бяха яки! И със сигурност имаше повече гаджета за ....., все още не бяха станали толкова меркантилни и ......!!! Абе кеф!!!!

Коментар

Село Бъзовец (или Копривец, забравих), до Русе е, може да провериш. 90 и някоя година, още по инерция към развития комунизъм. За к'ъв ми е да ви лъжа? Ти си карал една бригада, аз друга.
        Аз що си мисля че соца беше до към 90-та година, пък сетне почнахме да градим демокрацията! Та бригадата на Rabin ще да е била някаква демократическа щом е била 90 и някоя година!
        Моите бригади бяха преди 89 г. и имам само хубави спомени от тях. На няколко бригади пък не ходих - хващах се самостоятелно на работа през ваканцията и после носех бележка в комсомола да ми оправдаят отсъствието - можеше и така! Не помня точно какво сме яли през онова време, но пък ходехме по 3 пъти в годината на почивка - 2 пъти на планина и 1 път на море, а сега си прекарвам отпуските основно в къщи и ако не дай си боже ми се наложи да мръдна до областния град (60 км.) или пък до София (160 км.) това успява да ми наруши финансовия баланс за месеца. Също през онова време съм видял що е то чужбина, а сега въпреки че границата е отворена и Гърция ми е на 20 км., няма пари, та само гледам как софиянци се изнасят по празниците на там! Та да ви пикая на демокрацията в общи линии, не ви ща свободата, върнете ми спокойствието и благинките!!!
        "Do not correct a fool, for he will hate you;
        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Има една стара мъдрост..

"Детето до 8 години е цар, до 18 роб и след 18- приятел!"

Така са възпитавани нашите дядовци, бащи и т.н....

На тези бригади разбрахме, че доматите не растат по дърветата, докато в момента децата мислят че тия неща се произвеждат в логистичната база на Лидл!

Гарантирам ви, че няма нищо страшно някой пубертет да поработи малко, за дяволъци после има цял живот време!

П.С. Бил съм на бригада в Бъзовец, през 82 година- абсолютен купон! Даже карах електрокар /против всички правила/ ! Управлявах и един телфер с голяма кошница - за стерилизацията.. Понеже бях техничар, та ми гласуваха доверие и се надувах, като пуяк!
          Последно редактирано от Volk; 04-06-11, 15:03.

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
            Ей малките стегнете се у кръста никой не ви обижда не обиждайте и виеКакво е било слушайте и гледайте аз като заклет антикомунист не мога да си кривя душата че живеехме райски живот ядене пиене спокойствие ама днеска съм пиян нема да ходим на работа а сега го кажи на шефаИ крадехме като за световно и продавахме.И водех бригада от мъртви душиЗа това ако те набарат си у затвора ама не ме набарахаМамка и и стопанска милиция те тия гадове ме тормозехаама ги пратих у лево
            Старо, ти ли нема да откраднеш, бееееееееееее !
            А иначе и аз имам хубави спомени от бригадите - завод ''СТИНД'' /дано не греша името/ в София, бачкане до към 10,00 часа, после карти, мохабети, мадами ..........
            Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
            Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Абе че ни лъжеха със заработки, че ни мамеха с приказки, ами то цялата система тогава беше точно това!

Сега е същото, но младите вече не вървят под строй към консервните фабрики, а са две породи.. Едната се мъкне натам от зор, а другата - си хвърля фаса от Мерцедеса по него, защото фабриката е на татко...

Лошо няма, всички сме различни и така е по-добре! Само да четем "Улица консервна" /като Пенчо/, та да откриваме и хубавите неща в нещастния живот, а не само да обвиняваме държавата, че по нас някой мята фасове!

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                Аз що си мисля че соца беше до към 90-та година, пък сетне почнахме да градим демокрацията! Та бригадата на Rabin ще да е била някаква демократическа щом е била 90 и някоя година!
                ...
                Не помня точно какво сме яли през онова време, но пък ходехме по 3 пъти в годината на почивка - 2 пъти на планина и 1 път на море, а сега си прекарвам отпуските основно в къщи и ако не дай си боже ми се наложи да мръдна до областния град (60 км.) или пък до София (160 км.) това успява да ми наруши финансовия баланс за месеца. Също през онова време съм видял що е то чужбина, а сега въпреки че границата е отворена и Гърция ми е на 20 км., няма пари, та само гледам как софиянци се изнасят по празниците на там! Та да ви пикая на демокрацията в общи линии, не ви ща свободата, върнете ми спокойствието и благинките!!!
                В интерес на истината имах избор да скатая от бригадата. Можех да се направя на болен. Просто исках да видя как е. Не съжалявам, че съм видял лично малко от Соца. Всъщност ценния опит идва от негативните преживявания. Научаваш кое е лошо. На морето с биричката всеки може.
                А за финансовата страна... ами мога да ходя 3 пъти в годината на почивка, не е проблем. По едно време всеки weekend хващах на някъде с карта и GPS... без посока. Ходил съм и на другия край на света, и не съм питал партийния секретар. Нямам мама и тати да дават, не разчитам и на връзки. Оправям се някак си
                Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                Не съм казал, че лъжеш и съм далече от такава мисъл. Разни хора - разни бригади. ... Опитите обаче да отречеш нещо(което няма как да знаеш какво е било за друг) със собствените си кофти преживявания не са особено издържани. Както и да е.
                Проблем ли е, че споделих личния си опит? Цепя се от колектива, не е особено издържано, знам! Всъщност всеки има различно цветоусещане, "на вкус и цвет - друзей нет". Може пък условията в които бях аз да се харесат на повечето от вас. "По-добре веднъж да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш". Личният опит е по-ценен и от приказките на 1000 души. Поне това не можеш да отречеш.

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                ...
                На тези бригади разбрахме, че доматите не растат по дърветата, докато в момента децата мислят че тия неща се произвеждат в логистичната база на Лидл!

Гарантирам ви, че няма нищо страшно някой пубертет да поработи малко, за дяволъци после има цял живот време!
                ...
                +1 ! И като видях на живо как някои хорица си изкарват прехраната в мизерия - изведнъж ми се доучи! Та така до ден днешен...

п.с. Към всички: имайте едно наум какво разправяте на децата си за соца. Те не са живели тогава и ви вярват.
                Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 19:04.

Коментар

...Проблем ли е, че споделих личния си опит? Цепя се от колектива, не е особено издържано, знам! Всъщност всеки има различно цветоусещане, "на вкус и цвет - друзей нет". Може пък условията в които бях аз да се харесат на повечето от вас. "По-добре веднъж да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш". Личният опит е по-ценен и от приказките на 1000 души. Поне това не можеш да отречеш.
                  Извинявай, не теб имах предвид, но се е получило така заради цитата. Определено сме били на различни бригади. Щом говориш за след 90-та година, значи няма общо със соц. бригадите.

Коментар

Аз пък окабелявах 1ви блок на Козлодуй в трети курс на техникума.
                    После си купих Балканче за 330лв. и ми останаха за бензин.
                    Последно редактирано от Пенчо; 04-06-11, 20:15. Причина: доп

Коментар

...Определено сме били на различни бригади. Щом говориш за след 90-та година, значи няма общо със соц. бригадите.
                      1-2 г. след промените през '89 г. имаше значителна инерция. Баш си беше соц реализъм! Сори че се повтарям, но няма да позволя да се злоупотребява с това. Най-малкото имаше задължителен елемент в бригадата.
                      Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 19:44.

Коментар

1-2 г. след промените през '89 г. имаше значителна инерция. Баш си беше соц реализъм! Сори че се повтарям, но няма да позволя да се злоупотребява с това.
                        Не знам какво злоупотребяване имаш предвид, но определено нямам нужда ти или някой друг нещо да ми позволява или забранява. Това за да си изясним нещата относно позволенията. Още след 86-та започна да се променя духът на времето и на хората, и нещата започнах да се усещат по-различно. Така и с бригадите. Ти естествено винаги можеш да си мислиш каквото искаш, фактите обаче са различни.
                        Айде стига вече с тия бригади.

Коментар

Не знам какво злоупотребяване имаш предвид, но определено нямам нужда ти или някой друг нещо да ми позволява или забранява. Това за да си изясним нещата относно позволенията. ...
                          Айде стига вече с тия бригади.
                          Единственото, което мога да направя е да не се съглася с теб и това и само това имах в предвид. Доста пострадали има от режима, и поне според мен е некоректно да забравяме толкова бързо. Историята се повтаря, и с това съм наясно. Иначе ваша си работа, щом ви е кефило - няма лошо.
                          Чудех се защо само аз съм опозиция, обяснявам си го, че са много малко хората, които не свързват ония времена с приятни спомени за младостта. Ако се появи някой 20 годишен - няма да може да каже копче, и с право .
                          Верно стига, за бригадите, за това съгласен. Имаше и една тема за униформите, и там не постигнахме единодушие по същия модел на младостта...
                          "На вкус и цвет"...
                          Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 19:58.

Коментар

Бил съм по бригади '81-'86, бил съм и в Бъзовец, бил съм и в Ряхово, все консервни комбинати с прилежащ бригадирски лагер.
                            За половин бодлив тел нямам спомен, не вземахме консерви за в лагера, щото зеленчук варен да си го яде който иска; кюфтета, пържен бут, "пишки"/пържено обезкостено свинско междуребрие/, домати и краставици - да.По-отиваха на многото бири от селския магазин вечер.
                            В Ряхово имАха глупостта да направят международна бригада с другарки от братска Полша/последните класове, всичкото бригадирстващо на 17-18 години/ - потрошихме креватите и браткините, зъби не сме вадили, братски се и разделихме.

Коментар

Единственото, което мога да направя е да не се съглася с теб и това и само това имах в предвид. Доста пострадали има от режима, и поне според мен е некоректно да забравяме толкова бързо. Историята се повтаря, и с това съм наясно. Иначе ваша си работа, щом ви е кефило - няма лошо.
                              Верно стига, за бригадите, за това съгласен.
                              Никъде не съм отричал, че има много пострадали от комунизма. И не става дума за забравяне, а това че ти си вадиш подобни заключения си е твой проблем. Стана дума за бригадите и за тях съм писал. Това, че ме е кефело, и че имам много хубави спомени от тогава няма нищо общо с държавния строй както и с топенето на ледниците. Живял съм в соца, бил съм щастлив и през него, и въпреки него. Също както и сега.

Коментар

1-2 г. след промените през '89 г. имаше значителна инерция. Баш си беше соц реализъм! ...
                                Не че си го виждал, ама си знаеш. Твоята бригада явно е била част от масовката за някой филм за ГУЛАГ, щото и аз такова чудо нито съм виждал, нито съм чувал някой да разказва.

Че до някое време си беше чиста ангария - ангария си беше. Че си имаше и простотии - имаше си. Както си имаше и положителни страни.
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X