Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новини от СОЦКОМА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новини от СОЦКОМА

Ей малките стегнете се у кръста никой не ви обижда не обиждайте и виеКакво е било слушайте и гледайте аз като заклет антикомунист не мога да си кривя душата че живеехме райски живот ядене пиене спокойствие ама днеска съм пиян нема да ходим на работа а сега го кажи на шефаИ крадехме като за световно и продавахме.И водех бригада от мъртви душиЗа това ако те набарат си у затвора ама не ме набарахаМамка и и стопанска милиция те тия гадове ме тормозехаама ги пратих у лево
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Дали?

От бригадите, по-хубаво нямаше! И няма все още!
      Това тежко дишане в храститеЕЕЕЕхххххххххххх.И да те пусне некоя в леглото в неделя като няма контролЕх брат още ми е у главата между Чепинци и Негован бригадирския лагер егати кефа егати..............до откат и бех на 18 сеееее
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
        Яааа. Градивната критика, май е била навременна!
        ..........................................................................................................

Благодаря за интересните мнения по същество. Ако темата не се беше изродила в лични нападки щах да съм изненадан. Вече четири години съм с вас и имам опит.

Сега за Пенчо.
        В първо отделение на буквата "П" в читанката имаше стихотворение, посветено на Пенчо.

Пенчо, бре чети. Пенчо не чете.
        Пенчо работи. Пенчо пак не ще.
        Иска да яде - няма откъде.

Сега за подчертаното в градивната критика на нашия херой.
        Сякаш се намирам пред другарски пионерски съд през 1950-та.

Да се върнем към първия ред на стихотворението.
        Един кумир на българските Пенчовци на прехода - дългия - се изперчи пред колоса в журналистиката К.К. Спи - лежи все "На изток от рая" чете. Че има Толстой, Вазов, Захари - не си ги спомни дългия.
        И получи зашеметяващ удар:
        -Моето момче, нас с тебе ни делят три каруци книги!!

С не по-малко основание мога и аз да ти го заявя. И да добавя още една каруца.

Пенчо, няма да те смущавам с неудобния въпрос какво четеш в момента. А за удобство и в името на нашето приятелство, отговаряй "На изток от рая". И да не кажеш ,че е от Хемингуей.

В едно новогодишно предаване Гришата Вачков се вживяваше в ролята на студент:
        -Учети изици, ей! Ши доди времи - многу ши трябат". Нузавон, вузаве. Я говорю, он говорит. Ихь шпрехе, ер шприхт...

Така Пенчо. Там накъдето си се запътил, аз отдавна се върнах.

Зай гезунд! Будь здоров! Тей кеър ъв йорселв, енд би гуд!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
          ..........................................................................................................

Пенчо, няма да те смущавам с неудобния въпрос какво четеш в момента. А за удобство и в името на нашето приятелство, отговаряй "На изток от рая". И да не кажеш ,че е от Хемингуей.

!
          Нещо не си ме разбрал. Бях съвсем сериозен, отбелязвайки една смислена тема.
          Препрочитам Улица консервна и то на руски -Консервний ряд, че едно време, хубавите книги, бяха в руската книжарница.
          И стихитворението за Пенчо е от Петко. И двамата са прокопсали.

Коментар

Искам да добавя към СОЦ-а една песен на Недялко.

http://textove.com/text.php?song=7407ee14

Коментар

Закачих една бригада само. 9-ти клас. Искам да споделя, че ни държаха като в концлагер. Само дето не ме остригаха. Ходил съм в казарма, и мога да кажа - беше по-либерално от безумната бригада. А един приятел от търбушене на чушки разви яка инфекция на пръста на едната си ръка. Видях лично - доста сериозна рана! Имаше доктор - дори не го погледна. Бачка една седмица със зверски болки. Дори не му смениха работното място. Деца в девети клас. Повтарям - лично преживяно! За целия гърч дадоха пари за едни гащи! За това стигнаха.

Сестра ми щяха да я уморят на една бригада - пуснали ги да ядат пръскани череши. Не им казали. А с тежка бъбречна криза я обявиха за симулантка. Юркали я като войник, бягали с няк'ви щайги, а била с болки и температура. Още не беше пълнолетна. Да кажем, че възрастен човек би реагирал донякъде адекватно. Тия са гаврили непълнолетни, в девети клас не знам на какви години е била! Имам бегли спомени как ходихме да я видим, както се ходи при болен. И имаше проблеми да я пуснат дори до портала на трудовия лагер. За капак на гаврата искаха да доплащат, че били на нископлатена работа и не стигнало и за храната!
              Как ли се чувстват родителите на изтезавано дете?
              Деба и боклуците, деба и соца!
              Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 10:31.

Коментар

Да допълня за бригадите...
                Спомням си една бригада за вадене на моркови и следваща за картофи...
                Имаше норма за момчета и момичета, имаше ОТК...и сортиране по качество...Щайгите се пълнеха до горе, за да се признаят..., ама как ги влачеха мамичетата до големият куп...съсипия...
                Резултати....отлични!Първо даскалите и най - вече онзи толуп по Военно, завършен простак..., обезпечиха зимнината!!!Пълнехме им всеки ден багажниците на личните коли с най-хубавото!!!
                На края на ударниците се полагаха около 15лв. за две седмици сдрав полски труд....Аз не си ги взех, защото покрих нормите на приятели, неуспяли да ги изпялнят....та те трябваше да додават.......С две думи - безплатен детски труд...., ама млади глупави, мислите ни другаде....
                СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                  ...С две думи - безплатен детски труд...., ама млади глупави, мислите ни другаде....
                  Винаги съм си мислил това, което и днес. Само че ако не отидеш на ангария - не може да продължиш ученето си. Може и по - строги мерки да е имало, не знам. В соца всичко е насила! Великият Вожд дори контрацепцията е забранявал! Като животни във ферма!

Коментар

Аз па винаги съм си живял на бригадите. На една такава бригада правих секс за пръв път, на друга пък ми цепиха пръста на крака за да извадят стъкло влязло там при къпане в река по-рано и поради куцотата ми станах бир парче отговорник на охраната на лагера... Еех, просто нямаше такъв живот - 24 часа в денонощие обикаляне на бараките на момичетата и всяко утро ме заварваше с ново гадже в леглото. Абе, с две думи - беше живот и никакви пари не ме интересуваха изобщо. Бях млад, бях див и не ми пукаше нито за социализма, нито за ограниченията му. Ходех на бригади за емоцията, а не за да забогатявам.
                    Сори за кофти преживяванията ви, но моите бяха само хубави, дори и тогава, когато ме изгониха от една бригада за рушене на дисциплината и ми намалиха поведението в училище за две години на "незадоволително".

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                      Аз па винаги съм си живял на бригадите. На една такава бригада ....
                      Дали някой модератор не отцепи приказките за ученическите и студенстките бригади в отделна тема?

Щото и мене ме налягат едни носталгични мисли по ония топли есенни нощи, и едни такива хууубави спомени..

Това, че трябваше да се работи на къра, беше пренебрежимо малко зло, в сравнение с останалото време.

Бригади.. И сега да има, пак ще ида... Не, че ще е същото, де

Коментар

Всеки си спомня с носталгия за младините. Не бъркайте с времето, в което сте били млади.
                        В известна степен соца и бил по-гаден и от фашизма. Хитлер поне със своите не се е гаврил.
                        Хубаво е да се знае истината. Днешните 18 годишни пред урните поне да не правят същата грешка. Гледам американците вече ги влече соц-идеята, сигурно е много cool да питаш партийния секретар... може ли да ходиш на разходка.
                        В момента се опитвам да си представя как бих реагирал ако някой се е гаврил с детето ми по време на зверски болезнена бъбречна криза.
                        И говорите така, все едно в днешни дни секс вече не съществува?
                        Не знам де сте ги търсили тия моми, но в нашия лагер женското отделение беше отделено зад мрежа с бодлива тел. И въобще не ни пускаха да се разхождаме извън лагера ако не сме на смяна. От 17 до 18 ч. беше позволено да се ходи до селския магазин и това е. Сутрин ни ритаха по вратите в 5 и нещо за първа смяна. Дори в казармата не са ме будили така, нито веднъж. Навън още тъмно, обличаш памуклийката и под строй в консервния завод! Дори по една консерва не даваха да се изнася, да не доведем строя до просешка тояга! Помияри! Помня основно че постоянно ми се спеше. Като се връщахме с автобусите имах чувството че се връщам от оня свят!
                        Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 12:55.

Коментар

Ти май си карал бригади в Гулаг!? Какви мрежи, какви бодливи телове? Никога не съм виждал такива в лагерите. Говоря за времето от 1977-81. Най-често бях на бригада в консервния завод в с. Джулюница. Почти през вечер ходехме на дискотека в селото (на 3 км от лагера) и винаги правехме боеве със селските момчета. Всичко, което се произвеждаше в завода - от кисели краставички за Германия до икра за Съюза се намираше и ядеше в лагера. Какви гладове, какви ставания в 5? Сутрин първа смяна се точеше по половин час от лагера до завода при положение, че входовете на двете бяха на 200 метра един от друг. Друга година брахме лук от полето в с. Обединеие и спяхме в едно общежитие. Е нямаше по-слободийска бригада! Правехме каквото искаме и когато си искаме, нямаше никакъв контрол и ние се ползвахме с пълни шепи от това... Абе, да не сме живели в различни Българии?

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                            Ти май си карал бригади в Гулаг!? Какви мрежи, какви бодливи телове? Никога не съм виждал такива в лагерите. Говоря за времето от 1977-81. Най-често бях на бригада в консервния завод в с. Джулюница. Почти през вечер ходехме на дискотека в селото (на 3 км от лагера) и винаги правехме боеве със селските момчета. Всичко, което се произвеждаше в завода - от кисели краставички за Германия до икра за Съюза се намираше и ядеше в лагера. Какви гладове, какви ставания в 5? Сутрин първа смяна се точеше по половин час от лагера до завода при положение, че входовете на двете бяха на 20 метра един от друг. Друга година брахме лук от полето в с. Обединеие и спяхме в едно общежитие. Е нямаше по-слободийска бригада! Правехме каквото искаме и когато си искаме, нямаше никакъв контрол и ние се ползвахме с пълни шепи от това... Абе, да не сме живели в различни Българии?
                            Село Бъзовец (или Копривец, забравих), до Русе е, може да провериш. 90 и някоя година, още по инерция към развития комунизъм. За к'ъв ми е да ви лъжа? Ти си карал една бригада, аз друга. Глад не съм споменавал, в стола готвеха прилично. Но не даваха да изнесем и една консерва. Правехме нещо като контрабанда, веднъж опитах, да видя какви сарми разнасяме по цял ден. Помня, че си направиха майтап и скриха един чувал с пиперки - чорбаджийки. Дойде шефът на завода и ни заплаши че ще вика милиция, арести и т.н.
                            Деца в девети клас!
                            Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 13:17.

Коментар

Изтънихте темата до бригадите .
                              Аз пък съм ходил всяка година на бригади от първи до 11 клас ( до четвърти му викаха "трудово" ) , плюс една година в казармата и три години в МЕИ-то .
                              Хубавото е следното : за мен като машинен инженер няма тайни в земеделието ! От чушки и домати , през тютюн , сеитба на зърнени култури , плюс дълбока оран ( такава вече няма ) с ДТ75М.
                              Хубавото бяха и вечерите . И понеже на човек биологично му е заложено да помни хубавото , опитвам се да забравя лошото - през денят .

До Стария : Наборе , живеехме райски , щото от нас криеха "що е то Рая" , та немахме база за сравнение . Впрочем , тя се появи по-късно и тогава аз като невъздържан възкликнах : "Царят е гол! " ... и естествено го отнесох само аз . Другите гузно се снишиха .
                              А Яденето и пиеньето и сега си го правим , плюс ( слава Богу) все още дигаме самолета ( добре че има отзивчиви девойки ) . Разликата е че тогава девойките беха със сини рубашки , а сега са изтипосани и чакат да запаля Мерцедеса . Аз затова гледам напред .

А ! И още нещо за празниците : Едно време на абитуриентския ми бал отидох с градския транспорт . Преди 4 години дъщеря ми си го празнувА във Виена .

Когато човек го удари носталгията , значи му е дошло време да си пише мемоарите . Лошото е е че заради носталгията и израза "А бяхме млади " се бъркат понятията за добро и зло . Затова съм напълно съгласен с изказаните по-горе мнения на Kozzzec и Rabin.
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                ...
                                А ! И още нещо за празниците : Едно време на абитуриентския ми бал отидох с градския транспорт . Преди 4 години дъщеря ми си го празнувА във Виена .
                                ...
                                Баловете и Мерцедесите (едно изключение - G-klasse) - за мен нямат грам стойност. За протокола!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X