Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новини от СОЦКОМА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новини от СОЦКОМА

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Не че си го виждал, ама си знаеш. Твоята бригада явно е била част от масовката за някой филм за ГУЛАГ, щото и аз такова чудо нито съм виждал, нито съм чувал някой да разказва.
    ...
    Погледни ми нагоре постовете, нямам какво повече да кажа. Хайде, за мен приемам, че нищо не съм видял!
    А че е имало и положителни страни - никога не съм отричал.
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...BD%D0%B8%D0%B5

През 1970 година излиза решение на Политбюро на ЦК на БКП за организиране на ново младежко бригадирско движение. То се изразява в летни и есенни ученически и студентски бригади за помощ предимно в строителството и селското стопанство. За разлика от първия етап, новото бригадирско движение е само формално на доброволни начала, а на практика - принудително. Често пъти парите, предназначени за заплащане на труда на участниците, се присвояват от ръководството и в много случаи се пропиват "на място". Отказът от участие в бригадите - независимо от лицемерното название "ДОБРОВОЛНИ младежки бригади" - води не само до комсомолски, но и до административни наказания, в това число изключване от учебно заведение или уволняване. Неприятности заплашват и онези, които открито изказват съмнения в реалната доброволност на бригадите.
    Да се върти любов беше изключително забранено, спомня си Георги Гочев, приятел на Пенчо Кубадински и деен участник в движението
    А въртяхте ли любов?

- Това беше изключително забранено. Много се спекулира с тази тема.

- Не е ли нормално, ако двама души се харесат, да правят секс или поне да се поцелуват?

- Да правят каквото искат, но като си отидат на село или в града. Да се обичат, да се любят - това си е тяхна работа. Но на бригадата или по време на събрание на РМС това беше абсолютно забранено. Ходили сме по планините и сме спали дори в едни помещения, но на никого и не му е минавало през ум да престъпва морала. Ако се усети, че някое момче и момиче залитат, то веднага биваха изключвани и анатемосвани. Оставаха изолирани.
    http://www.segabg.com/online/new/art...53&sectionid=5

http://aig-humanus.blogspot.com/2010...g-post_17.html
    Ние, учениците от МГ”Баба Тонка” гр. Русе, учили в годините 1971-1975 г, задължително ходехме 1 месец лятото в консервения комбинат “Дунавия”, където произвеждахме компоти и туршии. Живеехме в Лагер, ама истински, който се намираше на брега на река Дунав. По филмите сте виждали Концлагер (ограда от мрежа, а вътре бараки), е това беше и нашият Лагер. Имаше бараки за момичета и бараки за момчета. Във всяка барака бяха настанени от 10 до 30 човека. Леглата бяха нарове с дюшеци. Шкафчета нямаше (държиш си нещата в куфара под нара). Тоалетните бяха в отделна барака, пак разделени на мъжки и женски. Баня няма, но между бараките имаше чешми (една тръба дълга около 10 метра с кранчета през половин метър). Хранехме се в стола на консервения комбинат.

Раздадоха ни дрехи (дочено палто и панталони, които в повечето случаи не ни бяха по мярка), с които трябваше задължително да бъдем облечени.

На работа и храна ходехме под строй с песен. Веднъж седмично ни водеха на баня и на кино. През останалото време бяхме в Лагера. Запълваха ни времето с "културно-масова дейност" – лагерни огньове, четене на марксистко-ленински поучения, мъмрения и похвали. Добре че не ни забраняваха да си четем книгите които носим.
    Никой не се бил оплакал, викаш...
    Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 20:30.

Коментар

Ей, голямо ровене за чужди спомени е паднало!

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
        Ей, голямо ровене за чужди спомени е паднало!
        Ами реших да си сверя часовника. По едно време се зачудих верно ли съм бил там. Гугълщината изплю първо това, напиши "бригадирско движение" и ще видиш. Рових 2 минути. Повечето са в тоя стил.

Коментар

Аз пък нямам нужда да си сверявам часовника. Нито да търся подкрепа в чужди спомени. Имам си свои.

Коментар

Айде и аз да се изкажа по темата за бригадите.
            Ходил съм на две, с германци и чехи, съответно в летата след 9 и 10 клас. Работехме в селското стопанство, и то до обяд. Имаше някакви норми, изисквания, но май не държаха много, много на изпълнението им. Тези бригади бяха по-скоро с идеологическа цел, не за да извадим картофите.

На първата бригада бях захлупен пъпчив юноша, та с гаджетата нямах много вземане-даване, а на втората бях безумно влюбен в Емилия(страхотни сини очи имаше...), та пак другите момичета не ме вълнуваха особено, та и от двете бригади си останах на сухо... За разлика от доста съученици, и съученички

Беше голям купон, и сега ако има пак такива бригади-пак бих отишъл с удоволствие.

Като казвам очи имам предвид именно тях
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              Ами реших да си сверя часовника. По едно време се зачудих верно ли съм бил там. Гугълщината изплю първо това, напиши "бригадирско движение" и ще видиш. Рових 2 минути.
              А смисъл да егализираш твои и чужди спомени виждаш ли?
              Всеки с неговите си, дали и какво всеки да казва на децата си, нямаш право да нареждаш, нито с червен, нито с пембян текст.
              Всеки има право на мнение, никой няма право да го налага.

п.п.В "Дунавия" беше най-дивия купон, хем си си в Русе, хем вечер правиш проверки в "дамските" бараки, хем "Дунавия" и "Винпром" Русе са ограда до ограда.Чанта кюфтета вървеше кашон бяло за износ, на браздата си имаше ред даже.
              "Командирите" на бригадите бяха учители и един от общината или комсомола - какви извращения, нали като ме чанчи в лагера, като почне учебната година ще му направя главата квадратна в късна доба.
              Смяташ, че те на са били наясно и са искали да си развалят рахатлъка - и те си отземаха на нездрави соцвръзки по вечерня (и въртележки с месце през портала/оградите на завода, давано им от бригадирите или изнасяно от тях дори), без значение полът им - гаранция ти давам.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                ......бях безумно влюбен в Емилия(страхотни сини очи имаше...)
                .................
                То оставаше да имаш предвид нещо друго! Освен ако не е била марсианка...

Коментар

Аз викам, че и сега трябва да има люти бригади - е га поевтинее по магазините.
                  Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                  Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    А смисъл да егализираш твои и чужди спомени виждаш ли?
                    Всеки с неговите си, дали и какво всеки да казва на децата си, нямаш право да нареждаш, нито с червен, нито с пембян текст.
                    Всеки има право на мнение, никой няма право да го налага.
                    ...
                    Внимавах да не прозвучи така, честно, явно не съм успял. Моля изтрий го, прав си!
                    И темата да изтриеш - няма да съжалявам. Види се само аз съм нещо неразбрал. Всеки греши... казвам го без ирония.
                    Почти всеки се дразни някой да му казва какво да прави. Темата е точно за това, насилствените неща. Аз си разбрах грешката.
                    Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 21:29.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      Айде и аз да се изкажа по темата за бригадите.
                      Ходил съм на две, с германци и чехи, съответно в летата след 9 и 10 клас. Работехме в селското стопанство, и то до обяд. Имаше някакви норми, изисквания, но май не държаха много, много на изпълнението им. Тези бригади бяха по-скоро с идеологическа цел, не за да извадим картофите.

На първата бригада бях захлупен пъпчив юноша, та с гаджетата нямах много вземане-даване, а на втората бях безумно влюбен в Емилия(страхотни сини очи имаше...), та пак другите момичета не ме вълнуваха особено, та и от двете бригади си останах на сухо... За разлика от доста съученици, и съученички

Беше голям купон, и сега ако има пак такива бригади-пак бих отишъл с удоволствие.

А пък аз никога няма да забравя Деси и Мая . И не само аз, де .
                      Само DIESEL !!!

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                        Аз викам, че и сега трябва да има люти бригади - е га поевтинее по магазините.
                        С ученички! Е, мо'е тъй да са докъм 25-те...

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                          С ученички! Е, мо'е тъй да са докъм 25-те...
                          Чакай сега, има ученически и судентски бригади, и понеже аз винаги налитам на какички .....................
                          Само DIESEL !!!

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                            Чакай сега, има ученически и судентски бригади, и понеже аз винаги налитам на какички .....................
                            ....а аз на по-младо ще правим партия и няма да си мешаме капите. Йииип!

Коментар

Ей, умната...
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Няколко бригади изкарах в лагера на с.Ряхово. Там нямаше много опции да се развихрим, пък и контрола беше на ниво.
                                Една година, май последната, бяхме разквартировани по къщите в Голямо Враново. Там какво правехме - не е истина
                                Но честно - не се гордея с това. Даже бях забравил.

Най-големит ми бригадирски кошмар беше "национална бригада" в с.Воден, на няколко километра от турската граница. Строихме културен дом(читалище по сегашната терминология) и редихме павета и бордюри по главната. Аз тогава си мечтаех да стана 60 кила, а бетонният блок тежеше определено повече. Невероятен гърч, ужасна храна, спяхме в една стая на училището и всичко това за да изкараме някой лев за море - бяхме доброволци. Лев не видяхме, но кръстни спомени ни останаха. Както и обеца на ухото да не се навираме там, където не ни тика никой

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X