Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прокълнатото злато

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Прокълнатото злато

Първоначално публикуван от Atallaya Преглед на мнение
    Друга ми беше идеята - че от където дойде, там и замина, доста бързичко при това
    Не си имала късмет. Кражби стават постоянно и навсякъде.
    Знаеш ли, когато бях в 8-ми клас намерих под една кола доста скъп часовник, електронен, марков, аларма, 7 мелодий, навремето беше голяма работа преди близо 25 години. Имаше ги само в КОРЕКОМ, в оказионните магазини вървяха по 200-300 лева . Спомням си, че като го взех в ръка ушите ми писнаха, а сърцето ми риташе на пощурия . Никога не го носех в училище да не ме одрусат големите и да ми го гепят, слагах го само вкъщи.
    Дойде казармата - наряди, ремонти в гаража, масло, грес, студ, сняг ........... не мръдна, работеше като Мерцедес . Вече на уволнението си разменяхме подаръци с наборите и го подарих на едно момче от Добрич - Киро се казваше. Та този часовник ми служи 6 години като самурай и нищо лошо не ме е сполетяло, или пък някакви други там аномалий.
    Да, да, знам, сега ще кажеш, че не е бил златен, нали? Ами да ти кажа, тогава по онова време, ако някой ми дадеше злато в замяна нямаше да си го дам - първо беше много скъп, второ беше истинско бижу, такива часовници носеха само по-заможните хора, а като идеш на ресторант околните само в ръката те гледат.

Та честно казано аз лично не вярвам, че като намериш нещо такова задължително трябва да го разкараш. Това си е чисто суеверие. Колко пъти черни котки ми минават път ..................... И кво? Нещо лошо има ли?
    Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
    Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      На мен ми е малко смешно...
      Големи хора, разумни, а суеверни като стара мома...

Дани, ако ме заведеш на мястото където е било детското краче съм готов да извадя златото. Не ме е страх, и нищо няма да се случи никому. После златото ще го дадем в музея, или където се дава.
      Навита ли си?
      Не, страх ме е, а и там все още живее баща ми, който абсурд да позволи...

Коментар

Да ви стресна малко. Не, не като Dan7, то от това роман може да излезе и С. Кинг ряпа да яде. По-скоро малко предразполагане към размисъл.

Ако сте намирали много парчета меден проводник и нищо не ви се е случвало, дали това е достатъчно основание да се твърди, че е напълно безопасно да се пипат всички медни жици и че вероятността да те тресне ток е само суеверие и нищо друго? Просто пример.

Не си падам по суеверията, но незнанието (ха! те таков дзвер нема!) съчетано с безгрижен подход (ха, баш на мен ли?), могат да имат печални последствия.

----

Я като сте я подкарали на легенди и съкровища, някой чувал ли е за Чирпан Бунар? Самото място е близо до с. Гранит, между Пловдив и Чирпан. Разказват, че под хълмовете има пещери, а в най-голямата някакъв воевода (не помян кой и защо) оставил 2-3 каруци, натоварени с разни интересни неща. След което взривил входа.

Пещери наистина има, има и рекичка. Влизал съм до първата водна тапа, която е на 15-20 метра навътре. Познати бяха решили да проверят какво има по-нататък и бяха влезли до 4та или 5та тапа. Не знам колко навътре е, нямаше ги около час и излезнаха толкова премръзнали, че въпреки топлото време (27-28 градуса) и запаления огън, им трябваха около 30 минути, преди да се размръзнат достатъчно, за да могат да говорят. Това с все екипировката.
        Казаха, че без кислородни бутилки, нататък няма начин да се продължи, а за бутилки просто няма място в тапите.
        Това последното го разказвам, за да не се юрне някой да се пробва само по гащи - там ще си остане и няма и да има кой да го намери, водата е адски студена, а тапите са доста дълги.

Иначе по тия земи е нормално да има скрити или заровени богатства, все пак от край време е било оживен търговски път и също от край време е било неспокойно. Та който има желание - дерзайте, копайте, знае ли се, може пък да имате късмет. Само си трайте. Голямата уста може да докара неприятности по-сигурно от всичките проклятия, взети заедно
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Ще разкажа един истински случай, не точно иманярски, но...
          Преди точно 39 години живях 2 години в гр.Габрово. И там ето какво стана - един багерист както си копа, гребва едно гърне. Веднага вдига кофата горе и обявява багера за повреден. След работа, когато всички си отиват се качва и си взима гърнето. То е запечатано и тежичко. И той решава, за да не се мине да го влачи до вкъщи, а да е пълно с клинци, го носи във фургона(дето им е съблекалнята) и пали лампата да види какво има вътре. Разпечатва го и вижда, че са жълтици. Веднага го опакова в чувалче, мята го в "Москвича", носи го у дома си и го скрива - дали там, дали по пътя, не се знае.
          Обаче не знае, че когато пали лампата във фургона, пазачът на строежа я вижда и надниква през прозореца. На другия ден го дърпа настрани, казва му че е видял златото в гърнето и иска да делят на две. Ако не - ще го изтропа на ченгетата. Багеристът го сиктирдосва, казва му че няма такова нещо и толкоз. Пазачът обаче наистина отива в милицията и го издава. На минутата го арестуват. Той отрича и започват да го бият. Бият го и го измъчват близо седмица, но човекът мълчи. Тогава идва в килията шефът на управлението и му казва, че няма да излезе жив от управлението ако не каже къде е златото. А на другия ден ще приберат по някакъв повод и сина му и него го чака същото, защото със сигурност е съучастник. Човекът се огъва от страх за детето си и издава мястото. Кой е прибрал златото не се знае, но на другия ден вечерта го пускат. Близките му го закарват вкъщи(той не може да движи) и той повече от месец се лекува.
          Историята свършва така - когато оздравява, грабва брадвата, отива у пазача и когато оня му отваря, го убива на място. След това се предава и отива в затвора до живот.
          Та такива работи ставаха...
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

А какво казва Закона? В случай, че намериш нещо, на кого принадлежи намереното?
            Питам, защото мой приятел германец ми показа намерен от него бронзов връх на копие, занесъл го в някакъв институт, там го изследвали и му казали, че пущината е на 5000 /пет хиляди/ години . Момци, това нещо съм го държал в ръката си, усещането е много особено.
            Та в същия този институт казали на моя човек, че по закон всичко, което изкопаеш принадлежи на Държавата, но ако е на повърхността си остава твое. Така е в Германия. Та на приятеля ми му провървяло, понеже намереното е било на земята, а на в нея. Въпреки всичко, обаче, от института отишли на мястото, направили скица и опис на намереното, което, както вече казах си остава на този, който го е намерил.
            А как е в България? На кого по закон принадлежи намереното съкровище, или старинни предмети?
            Само DIESEL !!!

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
              А как е в България? На кого по закон принадлежи намереното съкровище, или старинни предмети?
              На по силния
              Grand Cherokee ZJ V8 0887493336
              Желязото се кове докато ...се закове...

Коментар

Докато си треаш - твое си е. Като се похвалиш неправилно - както каза колегата по-горе, на по-силния
                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Ха ха Хора намерили имане в следствие получили психични отклонения от прокълнато злато Вие наистина ли вярвате в това по склонен съм да вярвам, че е получил психично отклонение не от проклятие а от радост е превъртял не мислите ли?

Коментар

Иманярството и съкровищата са забулени от приказки и легенди, творени столетия наред. То са нишани, то са товари злато, заклани помагачи, затрупани входове, огньове, проклятия, богатство, смърт и лудост... Лично за мен това всичко е фолклор. Като се огледам наоколо, колко народ измря просто така, от знайни или незнайни причини, след боледуване или адски внезапно и неочаквано! Колко народ пък е луд, някои по рождение, други от по-късно... И всички тези луди и умрели, не са и помирисвали съкровище! Отрови пък - невъзможно! 500, 1000 или 1500 години, в не-херметично пространство, ежегодно измиване от дъждовете... това радиоктивен материал да са били сложили, пак е щял да изветрее до днес. А да не говорим за разни билки и лук и т.н.! Уважаемият Китов, лека му пръст, беше човек в рискова възраст. Не беше и особено здрав на вид. България така и така е абсолютен първенец в Европа по смърт от сърце, а той беше пък и в много застрашена възрастова група. Да не говорим, че в жегите като се работи, дори и здрави, млади хора понякога не издържат и си заминават от инфаркти! Тъжен случай... и толкова! Вижте, музеите ни са пълни със съкровища, копае се от над 100 години, от безброй археолози. Обаче е умрял един-единствен, при това от нещо, вероятността за което е изключително висока. Обичайният инфаркт. Романтика, мистерии, легенди - човек има нужда от такива неща, съзнанието ги търси, предава нататък и доукрасява. Но това е моето мнение - поверия и толкова. Фолклор.
                    Впрочем, да добавя, напълно е възможно някой като намери имане, да започне да се разболява или побърква. Разбира се, не заради друго, а заради собствената си силна вяра, че имането и прокълнато и ще се разболее/полудее! Това разбира се няма нищо общо с клетви, отрови и т.н., а с добре познатия ефект на самовнушението, което има много голяма сила.
                    Последно редактирано от Теодор МБ; 09-08-11, 11:56.
                    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Дето викат кой каквото сам си направи .....................
                      Само DIESEL !!!

Коментар

Смята се че онези които го закопават хвърлят отгоре му въже синджир или пояс и уш с магически слова го превръщали във змия и ако някои познае от какво е станала змията разваля магията и отнася със себе си златото . А ако не успее , го чакат болести и смърт.

Щом съкровището е отредено за някого по Божия воля, то му се „всънява” – насън му се открива мястото, където е заровено. Има обаче и много иманяри (малджии), които сами търсят скритите богатства. Повечето са мъже, но има и жени иманджийки. Старци си спомнят, че цар Борис III (1918-1943 г.) също бил изкушен в иманярството. Малджиите вярват, че нощно време, най-вече срещу Еньовден (24 юни), над заровеното злато се явява огън или светлина. Ако човек е на правилното място в правилното време, има шанс да открие тайната му. Понякога иманярите водят със себе си и „вражалец” – гадател, който им показва точното място. При разкопаването се вземат специални мерки: работи се при пълна тишина, иначе съкровището потъва надълбоко и никой не може вече да го открие. Трябва да се даде и жертва, за да може имането да се откупи. За да се разбере каква, мястото се поръсва с пепел или брашно, а на сутринта се гледат следите върху нея. Ако са от добитък или птица, се коли съответното животно. Ако обаче има стъпки на човек, това значи, че имането иска човешка жертва – онзи, който го извади от земята, ще умре.
                        Някои щастливци успяват да избегнат проклятието, като правят „хаир” – раздават част от парите на сиромаси, правят чешми, строят църкви или манастири. Повечето хора обаче сами стават жертва на имането. И до днес из цяла България се разказват истории за иманяри, застигнати от проклятието на намереното съкровище. Те полудяват и умират, а беди сполетяват рода им до девето коляно. Затова се твърди, че намерено злато носи радост и късмет само на сираци.
                        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 11-08-15, 17:02.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X