Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде е коренът на злото ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Къде е коренът на злото ?

Кое не му разбрахте на Стефан? Беше пределно ясно - "Бият наш`те". В моменти на национални кризи, наш`те са болшинството от населението, а в моменти като сегашния - част от роднините и приятелите. Щом не бият тях, не ни касае. Това е общата картина. Има изключения, които се намесват, обаче по правило не се возят в градския транспорт. Градският транспорт е панелка на колела, да перефразирам колегата от по-горе.

Това за намесите в защита на някого, защото изкарвате това като общ случай на дуализма.
    Последно редактирано от Тихомир; 27-10-10, 10:06. Причина: пр.гр.

Коментар

Коренът на злото е във всеки човек. В самото му съществуване. При някои е много голям и развит, при други съвсем закърнял и скрит, но го има у всеки. Всеки човек при определени условия се превръща в звяр. Дали в борба за храна или секс, или пък за нещо друго, но злото винаги съществува. И не съм съгласен, че само децата били невинни, да бе - я ги вижте как още от малки всяко гледа да грабне играчката на другото и е готово да направи всичко само и само да я докопа. Човек се ражда в грях, в грях живее и в грях умира. Не знам библейски ли звучи това и дали наистина е от библията, и не ме интересува, но за мен е самата истина. ИМХО.

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
        ... Не обвинявайте народа за това...
        А кого??? Политиците? Та те произлизат от същия тоз народ, който допусна Левски да бъде обесен, който предаде Бенковски, който прати интелектуалния си елит в Белене, който се надупва на всеки нов Голям брат, който търпи властимащите му себеподобни да правят каквото пожелаят, който допуска децата в домовете да умират от глад...
        Вероятно някой чужденец ми ограби колата, докато помагах на катастрофирал колега?
        Има някои легенди, приемани аксиоматично и с които е време да се разделим..
        Като тези, колко сме трудолюбиви, гостоприемни, състрадателни, добри и т.н.
        И още нещо - погледнете около пътищата, жилищата и навсякъде. Има МНОГО боклук нали? Някой да е виждал подобно нещо извън страната?(изключвам част от Близкия Изток).
        Този боклук идва от душите ни... Изключенията само подчертават правилото.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
          .....
          ...и да е не ...
          Голяма част от проблема тоталната липса на интерес към проблемите на заобикалящите ни.
          Липсва осъзнаването, че сме взаимозависими.
          Сигурно е така, и защото взаимозависимостта е изкривена (някои само дават, а други само взимат), но не мисля, че е определящото. Панелките и блоковете са унищожили добросъседските отношения в големите градове - ситуацията е различна в по-малките градчета...
          Но пак си мисля, че е въпрос на липса на личен пример. А тва не става от веднъж - време трябва...
          Аз помня времена, когато вечер се играеше спокойно на улицата, па макар и по време на тоталитарен режим. Тогава се търсеха герои и се даваха за пример. Сега някой като Венета Райкова интервюира някой като Азис на тема оная му работа...
          Всичко е временно...
          Когато започвем да възприемаме хората по улицата като потенциални клиенти и работодатели - нещата ще се променят. Бавно.
          Засега обаче не ги възприемаме като такива още... Всеки гледа някого да изклати...

Коментар

Страх. Гаден, обсебващ, постоянен страх. Не е зло. Просто ни научиха да се страхуваме от всичко. Да ни е страх за последните 5 лв. в джоба, за трудно уреденото място в детската градина( училището ), за "страхотното" работно място ( със заплата едва стигаща за хляба), страх от постоянното разкатаване по всякакви инстанции...... Научиха ни да се крием каква нова техника сме си купили, че току виж утре са ни я откраднали. После започнахме да си навеждаме главите, като се разминаваме със съседите. Сега живеем в едни бетонни села( един блок, едно село), а не си познаваме съселяните. Това даваме за пример и на децата си. И ако ние все още имаме спомени за едно друго време, в което се събирахме приятелски ВСЯКА ВЕЧЕР със същите тези съседи, то децата ни утре няма да се питат нищо. Те не познават друг начин на поведение. За тях това е нормално. За тях ще бъде нормално да си обърнат главата, като видят паднал човек, биещи се, автомобилна катастрофа...... Сигурно много от вас си спомнят собственото детство. Задружните компании. Ако се наложи да се защитава приятел , никой не се питаше какво ще стане после. Всеки става и скача. Сега създаваме едни лигльовци, които дори не знаят какво значи да защитиш приятел, защото можело утре другите да ти се сърдят. Стана дълго, но и на мен ми е много болна тема. Всячески се старая да не възпитавам децата си така. Дано успея!
            Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

"Страхът е най-големият порок на света..."
              Михаил Булгаков
              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                А кого??? Политиците? Та те произлизат от същия тоз народ, който допусна Левски да бъде обесен, който предаде Бенковски, който прати интелектуалния си елит в Белене, който се надупва на всеки нов Голям брат, който търпи властимащите му себеподобни да правят каквото пожелаят, който допуска децата в домовете да умират от глад...
                Вероятно някой чужденец ми ограби колата, докато помагах на катастрофирал колега?
                Има някои легенди, приемани аксиоматично и с които е време да се разделим..
                Като тези, колко сме трудолюбиви, гостоприемни, състрадателни, добри и т.н.
                И още нещо - погледнете около пътищата, жилищата и навсякъде. Има МНОГО боклук нали? Някой да е виждал подобно нещо извън страната?(изключвам част от Близкия Изток).
                Този боклук идва от душите ни... Изключенията само подчертават правилото.
                За съжаление и ти си напълно прав. Ама в този случай да го перефразираме така - зло със страх се гаси. Да има страх от закона, че като ти разбият колата ще има последствия, че като се метне боклука ше има зла глоба и т. н... Това "дребно" зло се гаси с малко притискане за спазване на законите. Не е в душите ни. Не мога да го приема. Социално явление е. Наскоро ступах един представител на римската империя (както искат да ги наричаме ). Оттогава съм учуден как злото изчезна или поне проявлението му (хвърляха си буклука близо до къщата ми). Та ако и законите и правилата ни ступват по-често ще поизчезне и това зло. А вроденото зло..... Е има и такова сигурно. Ама там е сложно и незнам кой би се наел да го съди и изправя.
                Незнам защо винаги съм си представял, че политика да си краде е вродено ама да замаже нещата трябва да защитава по малко и електората. Не вярвам от "дребното зло" да им е далаверата. Ама може и да бъркам. А така с времето се появяват и ония хора за които чуждото нещастие е храна и смисъл на живота. Ама това е "научено" не е вродено.
                И Цвети не виня тебе,че обвиняваш някого (най-малко тебе бих винил ). Обвинявам и себе си и всички , че все не намираме сили да им поискаме сметката на ония.....
                висете отпуснато

Коментар

Аман от елементарни заблуди.

"Човекът е единственото животно, което убива себеподобните" - друг път. Всички хищници го правят при определени условия, важащи и при човека. Всички социални насекоми - задължително. Сума птици трепят свои, а гълъбите - редовно. Тревопасните също не са генерално изключение.

"Човек по начало е добър" - чушки. Няма по-голяма и по-самоцелна жестокост от детската. Който не е чел "Повелителят на мухите", да я прочете. Обществото и родителите са това, което прави хора от зверчетата.

Добро, зло - глупости. Всичко е норми на поведение и заучена емпатия, според заобикалящата среда.

Коментар

Много сте зли!

Аз пък тоя корен го дръпнах и го изокорених! И съм добър! С всички../с които трябва/...

Живея си с кеф, с всички се поздравявам и се уважаваме, спирам на пешеходни пътеки и пропускам с мигач вдясно шофьорите с психични и психологични проблеми ...

Корена на злото е в бързането! А бързането е в резултат на страха, че пропускаш възможност да вземеш повече от живота!

Който не бърза, обикновенно е добър, готви добре, душа на всяка компания и даже хората го търсят инстиктивно, защото действа терапевтично на психиката!

Това се вижда от моята крива, скромна камбанарийка!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                      Много сте зли!

Аз пък тоя корен го дръпнах и го изокорених! И съм добър! С всички../с които трябва/...

Живея си с кеф, с всички се поздравявам и се уважаваме, спирам на пешеходни пътеки и пропускам с мигач вдясно шофьорите с психични и психологични проблеми ...

Корена на злото е в бързането! А бързането е в резултат на страха, че пропускаш възможност да вземеш повече от живота!

Който не бърза, обикновенно е добър, готви добре, душа на всяка компания и даже хората го търсят инстиктивно, защото действа терапевтично на психиката!

Това се вижда от моята крива, скромна камбанарийка!

Така се държат хората с много спестявания в брой спокойни, уверени
                      Имай впредвид, че веднъж се живее, човек трупа, после друг харчи така че най-добре организирай едно пътешествие за съфорумци някъде на юг, пък каквото ще да става.. да има песни , танци, пиратски знамена, пясък под краката, огньове и туземки, да уловим мига дето се вика.. плюй на всичко и харчи , сега е момента!

Коментар

Другото име на корена на злото е "амбиция"!

Някой да познава амбициозен добродушко?

Амбицията е стремеж към по-висок статус. Желанието за слава или богатство подтиква индивидите да мобилизират цялата си енергия, да достигнат по-високо ниво и да осъществят потенциалните си възможности.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                          Корена на злото е в бързането!
                          ...не точно...
                          Корена е в липсата на самоувереност (...както казах в началото - характер). Бързането понякога е резултат от това...
                          Както и липсата на бързане е само част от белезите характеризиращи самоувереност.
                          И самоувереността няма много общо с парите и спестяванията в кеш. Тя е състояние на духа, в което можеш да влезеш независимо от дебелината на портфейла си...

И не е задължително добродушковците да са съпричастни към хорските проблеми - историята познава много отвеяни такива... В смисъл, че са готини, но им липсва инициативност/смелост за реакция, иле пък просто наблюдателност...

Коментар

А коренът е в доброто
                            Или всъщност в това, което смятаме, че е добро

И, естествено, си тропаме на своето

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                              А коренът е в доброто
                              Или всъщност в това, което смятаме, че е добро

И, естествено, си тропаме на своето
                              Или как добрите идеи стават жестоки.
                              Няма общоприета религия, която да проповядва жестокост към себеподобните. Християнство, Будизъм, Ислям и повечето им производни, учат на смиреност и добродетел, до момента, в който отсреща застане другата религия, която учи на същото. Да не припомняме Кръстоносни походи, Ислямски фундаментализъм, Богомили, че даже и Ирландските щуротии.
                              А иначе, за мен, коренът на злото се нарича "Цивилизация".
                              1. Едно е пет колиби хора да се бранят от лъва (външния враг и войната за който говори Стефан) друго е 40 семейства, натъпкани против волята си в един вход да разделят общите разходи (камо ли да оправят покрива).
                              2. Не качвам вече стопаджии в дъжда. Аз на тях работа ще им свърша, ама 80- те лева за пране на тапицерията си остават за моя сметка. Да не говорим за един подпийнал младеж, дето ми обясняваше, какъв виден юнак е във Враца и тръгна да ми размахва пред очите самоделен бокс.
                              3. Светът се напълни с непознати хора. И колкото по- нагъсто са, толкова по- необходимо ни е личното пространство.
                              4. "Що пък аз? Толкова ли няма кой друг? Не ми е работа, има си хора за това. Какво ще си кажат другите наоколо?" и т.н. Ако сте на самотен остров (Вие и пребития, наркомана, пияния... няма значение) нещата са едни. На спирката, пред още 50 човека, нещата са други. Причините стават следствие, а състраданието се бетонира в маска на благоприличие.
                              И още сто причини в тоя ред на мисли.
                              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

И малко по-друга посока на темата: Запитайте се така ли е било преди, не чак толкова много, години. И второ - това зло има ли го по селата.
                                Пак стигаме до битие. Какъв беше животът преди и какъв е сега?! Какъв е животът по селата и какъв в мегаполисите?! Или "лозунгът", както се изрази един съфорумник, звучи: Физическите въздействия определят психическото състояние.
                                Не чакайте подобрение. Това, за новия свят, за новите хора...Това ми звучи като лозунг.
                                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X