Първоначално публикуван от Стария
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Клуб на чревоугодниците
Свий
X
-
От: Клуб на чревоугодниците
Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнениеФикс идея ми е да ям крокодилско барбекю! Двама мои познати са опитвали в ЮАР и твърдят, че по-вкусно месо през живота си не са яли (а единия не е като да не е корбанджия...), та мисля да опитам, ако ми се отдаде възможност. Иначе нищо не смятам да им показвам! Настроил съм се на мен да ми показват...
Че има едни игри къде се не лекуват
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнениеТой ся и в Кения ще им покаже туй-онуй...
Остави коментар:
-
Той ся и в Кения ще им покаже туй-онуй...
Остави коментар:
-
Марто,лекцията ми хареса,но най-много ме грабна нагледния материал! Голям си! Поздрави!
Остави коментар:
-
Малко да раздвижим темата преди Гергьовден...
И така по случай Великден трима приятели си купихме ето това гръцко барбекю за чевермета и печене на всякакви хайванчета и мръвки на шиш. Може да се ползва и като обикновена скара...
Хубавото на инструмента, е че се разглобява и сгъва/разгъва до желания според случая размер! В събран вид е доста компактно барбекюто и не заема почти никакво място в багажника (малко по-голямо от дипломатическо куфарче). Има опция за мотор на 220 и 12 волта, което ще рече, че такъма е подходящ за печене на всякъде (вкл. и на терасата на апартамента ви в Люлин) - простото го вадите, разгъвате/сглобявате, разпалвате въглищата, захранвате мотора от запалката на автомобила, генератор или електрическата мрежа и действате....
В началото ламарината ми се стори прекалено тънка и се притеснявах, че няма да държи температура, но капака върши перфектна работа като термо екран и държи горещината където е нужно! Закрепването на мотора не е измислено както трябва но с малко тел нещата си идват на мястото... За тестовете бе избрано едно превъзходно високопланинско агне от махала Мечо корито. Добичето беше хрупало само прясна тревица и на външен вид обещаваше крехки мръвки...
В софраджийско отношение винаги съм бил късметлия! Около мен винаги е имало доказани майстори, разбирачи и пиячи... Така беше и в този случай - Шеф на групата бе не безизвестният Димитър Паланов - човекът създал марките "Майстор Митре: и "Старият месар" - красящи етикетите на доказани бутикови мезета от дивеч и меса собствено производство. Под вещите ръце на Митето нещата взеха да добиват очертания...
Единственият "слаб" момент на чевермето е невъзможността да приготвите дробсърмата в самото агне - както повеляват традициите на добрата дробсърма. Поради тази причина бяха взети мерки под формата на килограм и половина майски гъби, които придадоха на отделно приготвената дробсърма неповторим горски аромат... Междувременно агънцето се кротна на шиша над жерта и започна да хваща тен. Именно в този момент разбрахме, че предвиденото фабрично захващане на мотора не е достатъчно стабилно. От особена важност е и самото агне да е хванато много добре (стегнато) към шиша. В противен случай едната страна винаги е изложена на жегата повече от другата и добичето не се пече равномерно. Хванахме мотора с тел и позакрепихме положението...
За правилен загар с булото се оформя "факел" с който агнето се маже с естествената му мазнина! Тази операция се редува с мазане с чисто масло (предварително разтопено в тенджерка) посредством четка...
С напредване на процеса на печене, който бе заложен по учебник - 4 часа и 30 минути агнето ни се поразхлаби на шиша и мотора взе да го върти неравномерно - едната страна започна да се изпича по-бързо от другата. Хитрите гърци бяха помислили и за това - комплекта си има и дръжка, която се монтира на мястото на мотора! На ръчен режим нещата определено вече станаха напълно професионални - посредством коригиране на оборотите и постоянно разпределение на жарта, агънцето взе ха хваща приятен равномерен загар, който в комбинация с изумителния аромат на печено агнешко и пушек, започна да причинява обилно слюнкоотделяне в радиус от стотина метра! От някъде се появи и греяна ракия...
Започнахме да влизаме в ритъм, като се редувахме на ръчката и греяната ракия...
Времето се опита да развали плановете ни, но ние бяхме подготвени с подходяща квадратура найлон, който запази нас и творението ни от пролетния дъжд. Точно след 2 часа и 30 мин. кокалите на агънцето взеха да напират да излизат на вън! Всичко вървеше по план и взехме да мислим за салатите... В действие влезе и класическата скара, която може да се използва едновременно и с чевермето...
На четвъртия час, агънцето започна да дава всички признаци на "Готово е!", което по една "случайност" съвпадна със спонтанният интерес на съседи и приятели, които точно в този момент решиха да минат и да ни честитят Великден...
Точно след 4 часа и 30 минути печене, скелета на агнето беше готов да избяга от месото! Задържаха го само здравите скоби и телтта с които агнето бе хванато за шиша... В момента в който свалихме агнето от огъня и друснахме шиша няколко пъти, се получи това:
Приятно слюнкоотделяне! Изнасям лекции по домовете с материали на клиента...Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 30-04-14, 14:54.
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнениеАз на тебе точно, ще ти покажа довечера тука, като ще играем така!ЖОКЕР: - В момента зрее в хладилника...
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнениеЩе разкажем колко е вкусноЖОКЕР: - В момента зрее в хладилника...
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнениеЕ ние какво ще разберем от цялата работа!?!
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнениеЕ ние какво ще разберем от цялата работа!?!
Остави коментар:
-
Е ние какво ще разберем от цялата работа!?!
Остави коментар:
-
Като количество си дойде екстра, даже малко малее, другия път трябва да си вземем две гадини.
Остави коментар:
-
А, не е много, 30 кг. мляно, някое и друго филе за адаша и тиквата на Шаро. От дивак толкова.
Остави коментар:
-
Ехееееее, имам бая да те гоня в количествено отношение, хънтъре.За Белинташ, както казах, по това време ще установявам ролята на дервишите в днешни дни по нашите земи. Ще докладвам на някоя следваща сбирка, явно.
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Остави коментар: