Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Приемам критика и съвети
Свий
X
-
От: Приемам критика и съвети
Личното ми мнение, особено за втората и третата снимка е, че е трябвало да замаже тотално фона отзад.Трябва да не се вижда детайл там, който да веднъж да отклонява от основния обект в кадъра вниманието и втори път да става ясно, че не си снимал някъде сред природата, а на...терасата!
Пробвай да направиш същите кадри, но с по-дълъг обектив.Тоест неде да се вреш с фотото чак толкова в китките, а пробвай от малко по-далечно разстояние на повече мм. фокусно разстояние и да видим...
Поздрави!NISSAN FOREVER
-----------------------------------------------------------------------------
Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!
Коментар
-
Любо, ОБРАТНОТО - колкото по-близо, толкова по-размазано отзад при едно и също разстояние до фона. В случая е по-важно това, че зумовете на дългия край са с бленда 5.6, че и 6.3 та ДОФ-а не е много малък "по рождение" и едно отдалечаване от обекта ще го увеличи и него, което в случая е нежелателно. За такива размазаности си требе нещо на 2-2.8 макс. за да имаш варианти за игра както с блендата, така и с разстоянието
.
Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Имах предвид с по-дълго фокусно от максималното възможно близко като разстояние/то обаче ще е по-далеч от максималното близко при един по-широк/.Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеЛюбо, ОБРАТНОТО - колкото по-близо, толкова по-размазано отзад при едно и също разстояние до фона. В случая е по-важно това, че зумовете на дългия край са с бленда 5.6, че и 6.3 та ДОФ-а не е много малък "по рождение" и едно отдалечаване от обекта ще го увеличи и него, което в случая е нежелателно. За такива размазаности си требе нещо на 2-2.8 макс. за да имаш варианти за игра както с блендата, така и с разстоянието
.
Определено дългия според мен замазва фона дори и на по-затворена бленда от по-широкия на по-отворена.
Давам веднага и пример сниман кадър с 70-300/не знам точно на какво фокусно е, но е над 100мм. по спомен и блендата няма да е по-малко от 5 или дори малко отгоре/...

Зеленото отзад е трева.Кадъра е направен с лек наклон отгоре към тревата на земята, за да изпъкне на фона на зеленото основния обект който както е видно е в бяло!
Тази визия имах предвид да се докара...Може и да не съм се изразил правилно...
NISSAN FOREVER
Коментар
-
Ще направя други опити със сигурност Любашки
, днес най-после качих но на друг много по-мощен лаптоп - Photoshop CC - 64 битов, всичко се инсталира и тръгна както трябва, но не ми позволява да отварям снимки - роу форматите, препраща ме към някаква страница на фотошопа но понеже не знам английски не знам какво да гледам и да свалям, ще помогнете ли как да реша проблема
Коментар
-
Би трябвало при отваряне на Роу файла да ти отваря плъгина Raw Camera , където можеш да си обработваш Raw файла по-добре/това последното е малко относително, но да го кажем по-удобно и с някои допълнителни възможности/ и по-удобно.След края на обработките, натискаш долу мисля беше бутон Open и до момента обработения файл ти го отваря в основната директория на фотошоп.Там си доработваш някои аспекти/аз поне така правя/ и след като го намалиш до степен необходима примерно за постване тук ...ни радваш с нови и нови кадри!Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнениеЩе направя други опити със сигурност Любашки
, днес най-после качих но на друг много по-мощен лаптоп - Photoshop CC - 64 битов, всичко се инсталира и тръгна както трябва, но не ми позволява да отварям снимки - роу форматите, препраща ме към някаква страница на фотошопа но понеже не знам английски не знам какво да гледам и да свалям, ще помогнете ли как да реша проблема 
Поздрави!NISSAN FOREVER
Коментар
-
Любо, колко е разстоянието от клончето до тревата зад него? И аз имам подобна снимка в "Цветята на Цвети", но там разстоянието е само 30-тина сантиметра от другата растителност и затова липсва пълния "памук" като при твоето клонче. Не можеш да заобиколиш закономерностите на оптиката.
П.П. Павка, за отваряне на НЕФ-файловете, хората са ти дали диск с програми заедно с апарата. Рядко странична програма се справя по-добре от фирмения конвертор. Преобразувай НЕФ-а в ТИФФ и след това го качвай във фотошоп за обработване. Така ще имаш най-доброто използване на информацията в кадъра.Последно редактирано от коко келеша; 25-05-15, 20:23.Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Току що това и направих, конвертирах nef файла в TIF 16 bit, и без проблем се отвори с фотошопа, но ми направи впечатление че от nef файл който ми е 17,7 мб и при конвертирането му в TIF 16 bit стана цели 137 мбПървоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеП.П. Павка, за отваряне на НЕФ-файловете, хората са ти дали диск с програми заедно с апарата. Рядко странична програма се справя по-добре от фирмения конвертор. Преобразувай НЕФ-а в ТИФФ и след това го качвай във фотошоп за обработване. Така ще имаш най-доброто използване на информацията в кадъра.
?
Коментар
-
Коко, ами разстоянието беше в най-близкия край/все пак както обясних е снимано под ъгъл/ поне метър и нагоре вече по диагонала не знам колко...Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеЛюбо, колко е разстоянието от клончето до тревата зад него? И аз имам подобна снимка в "Цветята на Цвети", но там разстоянието е само 30-тина сантиметра от другата растителност и затова липсва пълния "памук" като при твоето клонче. Не можеш да заобиколиш закономерностите на оптиката.
П.П. Павка, за отваряне на НЕФ-файловете, хората са ти дали диск с програми заедно с апарата. Рядко странична програма се справя по-добре от фирмения конвертор. Преобразувай НЕФ-а в ТИФФ и след това го качвай във фотошоп за обработване. Така ще имаш най-доброто използване на информацията в кадъра.
П.П.Защо му трябва да преобразува Raw файла в Tif...аз си отварям с ФШ директно и си обработвам Неф-фовете...
NISSAN FOREVER
Коментар
-
Наистина снимах на около 30-50 см от мушкатото, но снимах с неподходящия обектив - широкоъгълния Никор 12-24мм, та ще снимам с китовия 18-105мм или с телеобектива 70-300мм за по-добър дефокус ?Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнениеКоко, ами разстоянието беше в най-близкия край/все пак както обясних е снимано под ъгъл/ поне метър и нагоре вече по диагонала не знам колко...
П.П.Защо му трябва да преобразува Raw файла в Tif...аз си отварям с ФШ директно и си обработвам Неф-фовете...
Относно фотошопа cc, не можах да подкарам nef файловете, та качих програмата ViemNX2 от диска с никона и там го конвертирам в тиф 8 или 16 бита и вече фотошопа го отваря и мога да обработвам
?
Коментар
-
Глей ся, Любо, аз си карам на ретро вълна (не бирена)
. Аз съм дрЪт, апаратите ми са дрЪти и те, и програмното обезпечение също. Та по навик приемам, че страничната програма ще икономиса информация от кадъра и естествено това ще важи най-вече за точното показване на заснетата картинка.
П.П. Ако ти се занимава с експерименти, врътни един и същ НЕФ с никонския конвертор и с Адоби Камера Роу във Фотошоп, и виж големината на файловете.
П.П.2 Павка, нали каза, че програмата те праща на някаква друга страница? Ми разходи се до там
. Предполагам, че Фотошопа те пита дали искаш да отвори АЦР-а и да конвертира НЕФ-а.
Последно редактирано от коко келеша; 25-05-15, 22:11.Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Ето снимки на страницата към която ме препраща, видях списък с марки и модели фотоапарати от които видях Никон с моя модел D3300, от там нататък понеже не знам английски никъде не видях къде или наличието на бутон за изтегляне, дали плъгин или каквото и да е като добавка...Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
П.П.2 Павка, нали каза, че програмата те праща на някаква друга страница? Ми разходи се до там
. Предполагам, че Фотошопа те пита дали искаш да отвори АЦР-а и да конвертира НЕФ-а.
Коментар
-
Павка, мислех снощи да изкажа предположение, но...ето че сега ти направо го потвърждаваш...
Просто плъгина Camera Raw ти е по-стара версия и иска да се ъпдейтне до по-нова такава.Тялото ти е по-нов модел и де факто Nef файла заснет с него за да се отвори с този плъгин просто иска по-висока версия на софтуера.Направи си ъпдейт и ще видиш как Raw файловете ще си ги отваря безпроблемно!
П.П.аз преди не можех по същия начин да отварям Raw файловете снимани с D7100...С наличния тогава D5100 проблем нямах.Тогава се зачетох и видях, че Raw файла от D7100 за да тръгне иска по-висока версия на Camera Raw плъгина.Лошото беше, че кракнатата версия на тогавашния ФШ CS6 не можеше да се ъпдейтва, но му намерих цаката.След това вече с версия на ФШ СС проблем с ъпдейта нямаше и си отварях нормално файловете...
Поздрави!Последно редактирано от lubashki777; 26-05-15, 06:53.NISSAN FOREVER
Коментар
-
Коко, малко нещо не те разбрах...Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеГлей ся, Любо, аз си карам на ретро вълна (не бирена)
. Аз съм дрЪт, апаратите ми са дрЪти и те, и програмното обезпечение също. Та по навик приемам, че страничната програма ще икономиса информация от кадъра и естествено това ще важи най-вече за точното показване на заснетата картинка.
П.П. Ако ти се занимава с експерименти, врътни един и същ НЕФ с никонския конвертор и с Адоби Камера Роу във Фотошоп, и виж големината на файловете.
Готов съм на всякакви експерименти, ама какво да врътна...?
Искаш Raw файла да го направя с конвертиране...какъв...?
Тук аз по-скоро не разбирам, защо въобще трябва да се конвертира Raw файла?
В смисъл...какво пречи, или пък защо не е добре да се обработва директно самия Raw файл?
Аз винаги си го обработвам него, без да го конвертирам в никакви допълнителни формати...
Просто Павката да си ъпдейтне версията на Camera Raw и да си работи директно с Nef-овете...или я бъркам някъде...
П.П.Аз пък не разбирам чак толкова много от фотография, но все си мисля, че...обикновено проблема идва чак при намаляване на файла/говорим примерно до размер за качване тук 1024пикс. по дългата страна/ и конвертирането му в Jpg...
Просто тогава качеството се срива, половината информация изчезва и става манджа с грозде...Затова и аз лично се възхищавам на намалени кадри и конвертирани в Jpg, а в същото време с прекрасно качество.
Ама може и да бъркам де...просто такива наблюдения имам...
Поздрави!NISSAN FOREVER
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар