Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Приемам критика и съвети
Свий
X
-
От: Приемам критика и съвети
Днес ходих до с. Медвен да снимам водопада Синият вир и за първи път да направя по-дълга експозиция с първия ми истински фотоапарат, НО нали знаете за "закона на Мърфи" тъкмо включвам Никона и батерията спаднала
, много се бях ядосал а снощи не я дозаредих понеже е нова батерията и е хубаво да се разреди първите 2-3 пъти за да се активират правилно всички клетки, както и да е това ме подсети да си купя непременно още една батерия за резервна и да ги въртя.
Така и така бях вече при водопада и реших да снимам с айфона си и да я видите
Коментар
-
Гадна работа това ..., с батериите и аз така съм закъсвал, затова - резервна.
Как бих снимал туй място/ егати и аз взех да давам акъл?!
/:
- обувам си високите гумени ботуши
- поставям най - широкия обектив с монтиран УВ и поляризационен филтър отпред
- ако имам турям в чантата и неутралния филтър с държача и статива
- паля Жипа и на обекта
- нагазвам смело във водЪта с цялата налична техника, като предварително съм монтирал апарата на статива, филтри също и др. на брега - във водата само гласиш апарата и статива и щракаш.
- като глася апарата гледам да хвана повече вода, скалите леко около водата, а над скока съвсем малко от пейзажа, ако няма още вода нагоре или интересни скални фигури
- щракам на няколко различни бленди махам филтрите и турАм неутралния, правя ,,млекото'' и ... обратно в къщи
Задължително червения надпис да го няма на окончателното фото!
Малеее, и аз взех акъл да давам?!
Къде греша?
Много мерак, четене и щракане!
Коментар
-
Днес също имах късмет с времето и направих няколко снимки на новооткритата крепост в Сливен - Туида!
Времето беше много ветровито и едва удържах апарата, статив не посмях да ползвам заради силните пориви и да не събори апарата
Снимките не са обработвани и не съм ползвал полялизиращ филтър
На тази снимка долу, съм снимал на максимален зуум при силен вятър и без статив
Коментар
-
Последните снимки ми направи впечатление че са с влошено качество при ресайзването на снимките, ползвам фотошоп по съвет на колегата Любашки и също така както снимката е 6000X4000 да ги намалявам поетапно, първо 5000..., после на 4000..., и така до 1024..., НО как по-точно, примерно в момента в който го намаля първия път от 6000 на 5000... след това какво да правя, запаметявам снимката и след това да я отворя и така няколко пъти ресайзване до 1024... така ли е правилно и защо се прави а не изведнъж на нужното ресайзване?
Коментар
-
Не е необходимо да запаметяваш снимката след всяко намаляване.Просто намаляваш...след това влизаш отново в опцията за намаляването и вкарваш следващия размер и т.н.Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнениеПоследните снимки ми направи впечатление че са с влошено качество при ресайзването на снимките, ползвам фотошоп по съвет на колегата Любашки и също така както снимката е 6000X4000 да ги намалявам поетапно, първо 5000..., после на 4000..., и така до 1024..., НО как по-точно, примерно в момента в който го намаля първия път от 6000 на 5000... след това какво да правя, запаметявам снимката и след това да я отворя и така няколко пъти ресайзване до 1024... така ли е правилно и защо се прави а не изведнъж на нужното ресайзване?
Пробвай и да намаляваш изведнъж...ето появи се мнение от г-н Петров, че този начин за ресайзване с цел да не пада качеството/или поне да не пада много/ е ..."градска легенда".
Аз лично го правя от суеверие...пък и времето за цялата операция е точно 15 сек....
Така или иначе на 100кадъра/дори понякога и на доста повече/ се появява 1 който да си струва да се обработва...т.е. нещо качествено.Та не смятам, че именно тези 15сек. биха натоварили по-някакъв начин времето за постобработка.
Виж...ако сега се появи и обосновано мнение, за това, че този начин с неколкократното намаляване се влошава качеството, ...това е друго.Аз обаче не съм забелязал подобно нещо...
Ако не...нищо не губиш освен въпросните 15сек....
П.П. Между другото...след ресайза кадъра НЕ Е готов за постване. Аз лично правя някои допълнителни обработки, защото така или иначе, самия процес на намаляване влошава качеството
Няма и как да е иначе, защото принципа на ресайза е изтриването на част от пикселите/респиктивно и на част от информацията/
П.П.П. Дойде и друго на ум...Ако ресайзваш от Jpg ,където така или иначе по-голямата част от информация е изтрита предварително още от софтуера на фотоапарата при компресията до този формат,то е нормално да се влошава качеството още повече.
Затова и по-горе те посъветвах да снимаш в Raw...и след това да си обработваш кадрите.Едно е да намаляваш кадъра от 20-30мб информация, а друго е от 9мб...не мислиш ли?
Поздрави!Последно редактирано от lubashki777; 28-12-14, 12:32.NISSAN FOREVER
-----------------------------------------------------------------------------
Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!
Коментар
-
Някъде, из темите на Любо за преоразмеряването, бях качил линк за сваляне на "преоразмерител" пуснат за употреба от фотографски сайт. Ако има такива, които не са суеверни
, могат да го пробват.
Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
В момента съм на jpeg fine формат и определено е много по-добре от обикновения jpeg, но така и иначе имам хубава и от най-висок клас голяма карта памет 32гб, ще взема по ваш съвет да снимам вече в jpeg fine + raw формат. Относно ресайзването ще го прилагам както ме посъветвахте
, благодаря Ви колеги че ми помагате и съветвате, нямам приятели които се занимават изобщо с фотография и разчитам на вас за всякакви полезни съвети
Коментар
-
Качвам ви две еднакви снимки от с. Медвен, времето беше облачно и почти мъгливо, първата е оригиналната а втората е с корекция и ми кажете дали я одобрявате спрямо първата снимка, единственото което не ми хареса и не знам как да я обработя е твърде светлото небе, дразни и отмесва погледа от къщите...
Чакам критика
Коментар
-
Нищо не можеш да направиш за тези снимки, както и да ги обработваш. Небето ти е прегоряло, заради неподходящите светлинни условия. За да компенсираш това прегаряне или ползваш градиентен филтър или снимаш по изгрев или залез, което отново не изключва използването на градиенти, пола филтри и т.н. щуротии. Хубавата снимка означава хубава светлина. Няма ли я нея, никаква обработка няма да я направи шедьовърПървоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнениеКачвам ви две еднакви снимки от с. Медвен, времето беше облачно и почти мъгливо, първата е оригиналната а втората е с корекция и ми кажете дали я одобрявате спрямо първата снимка, единственото което не ми хареса и не знам как да я обработя е твърде светлото небе, дразни и отмесва погледа от къщите...
[ATTACH=CONFIG]766610[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]766611[/ATTACH]
Чакам критика
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
.
. Да речем Лайтрум.
Коментар