Там критична е коравината на плочата на редуктора, къде ще се дене да не работи. Много ми се иска да го видя на живо, според снимките е направено хубаво.
Снощи най-накрая свързах всичко по системата и направих първите проби "на празен ход" , тъй де - на ръчна. Масло не тече отникъде , загрява се доста и се пени . Помпата е доста шумна , но това било нормално . Скоростта на навиване е по-висока отпреди , а и напръв поглед силата е по-голяма . Като добавя и че току-що сложих новите гуми ( МАЛАТЕСТА КОБРА NT ) и че жената и децата ги няма , търся компания за проба в неделя около Варна.
Пененето е лошо ...(((
Помпата нова ли е? Маслото читаво ли е? Имай предвид, че освен всичко друго хидравличните масла са силно хигроскопични. Ако не е пазено в херметичен съд си е за изхвърляне, като видяла влага спирачна течност.
Маслото е ново , а за пененето ми казаха , че е в нормата . Казанчето си има вътре някакви цедки , които би трябвало освен другото и да успокояват вихрите . Помпата е употребявана , от някакъв автобус . Лошото е , че дори и на празен ход ( без да работи лебедката ) маслото загрява , а и мощността на двигателя пада , за което се сещах , но се надявах да не се получи . Сега ще проверя и разхода на гориво и ако се вдигне много -добре дошли пак в бокса : имам един стар компресор от климатик , включвателя му май работи ...
Въпроса е колко се пени. Ако е много е лошо. Например за ZF - а значи че помпата свършва. Прегледай я нея, може пък да се размине ...
Че товари мотора ясно. Ама ти включвай лебедката на неутралната на раздатъчната, тя е за това.
Тя се върти от ремъчната шайба на коляновия вал , другият вариант (от раздатката ) го знам , но тези дето трябва да ми продадат т.нар. РТО (или КОМ) не го знаят...Пък и е по-скъп.
Според производителя (MILEMARKER ) в лебедката има шунт , който прави точно това - при изключена лебедка маслото се върти на празен ход (т.р. помпата извършва работа само колкото да циркулира маслото). Тогава също ли ще грее , нали и със серийната помпа работеше пак така .
Здравейте,
и аз съм решил да си правя самоделна хидравлична лебедка и имам няколко въпроса понеже не разбирам много от хидравлики
1 задължително ли е слагането на радиатор или ако не е натоварвам много мога да мина и без него?
2 понеже имам редуктора с макарата и ходромотора от какво най-добре е да взема хидравлична помпа (кола, джип, рейс или нещо друго)?
3 къде трябва да се намира казанчето - преди или след помпата?
благодаря предварително
1. Експериментално.
2. От кво да е, стига да осигурява налягането и дебита по номинала на мотора.
3. Преди!!! След помпата е високото налягане, казанчето просто ще се пръсне!
електромагнитния съединител от климатик едвали ще издържи на хидравличната помпа, по добре потърси някакво по - надеждно решение, примерно всички трактори имат механизъм за спиране на помпата
маслото се пени най - веровтно заради високата температура, а когато в помпата влезне пяна вместо масло помпата приключва, сложи охладител
Най-важното в една хидравлична система е предпазно-преливния клапан. Без него не може да работи. Освен това е много важно да е регулиран правилно според налягането и дебита в системата. А при теб или липсва или не е настроен правилно. Ако системата е направена както трябва не би трябвало да загрява. Или ако загрява да е бавно и не много. Маслото при температури над 50 градуса си губи свойствата. Щом помпата се върти от ремък, означава че ще работи постоянно при запален двигател, но при положение че има този клапан, помпата ще е постоянно разтоварена (ще работи на слив, т.е. почти на празни обороти), и много трудно ще загрява. Само ,че моя съвет е или да слагаш ремъка само когато се наложи (при използване на лебедката), или да помислиш за поставяне на охлаждане. Например медна спирала в резервоара , евентуално кранче.
Но най добре да се посъветваш със специалист по хидравлика. Защото има и други клапанчета и винтилчета които могат да потрябват.Например за регулиране на оборотите на хидро мотора и т.н.
А последователността е следната:
-резервоар
-филтър
-помпа
-тройник
-по едното разклонение - предпазно-преливен клапан, оттам връзка обратно към резервоара (той пък трябва да има прегради за успокояване на мехурчетата, и спиране на разните боклуци и утайки).
-по другото разклонение към разпределителя (от него пак връзка към резервоара), и накрая хидромотора.
Общо взето е това.
Мисля , че в самата помпа има клапан и той трябва да се регулира . Аз сам не се наемам , тъй че ако някой ме насочи към верния човек във Варна , ще съм благодарен .
Коментар