Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полимерни въжета за лебедка(плюсове и минуси)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Полимерни въжета за лебедка(плюсове и минуси)

Не разбирам кво им се чудите. Ако не е менте, ще се скъса когато пише в спецификацията. Въже като въже.
    Не понася пясък, камъни, ножове, да си изтървеш цигарата върху лебедката. Не понася слънцето и годините. Всичко друго си му е като на всяко въже. Моряците използват нестоманени и неразтеглящи се въжета от 100 000 години, и не го правят на въпрос. Само че в днешно време непластмасовото ще струва сигурно повече от джипа.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      ...Моряците използват нестоманени и неразтеглящи се въжета от 100 000 години...
      Е те тва е било отдавна!
      Зима иде

Коментар

Не толкова. Масовото производство на полимерни влакна е от петдесетина години. Но найлоновите ризи бяха престижна вещ и през 70-те. След това някои станаха евтини, някои още са си скъпи. Специално тия въжета са скъпи, понеже са модни.

Коментар

на първото шуменско състезание имаше 2 коли от Румъния !
          И двете не бяха с въжета а с колани на лебедките
          Последно редактирано от CJ_; 19-10-08, 19:06.
          Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Усуква се кофти, и за същата дължина иска повече място на барабана.
            Но е хубав пример за евтина замяна на безсмислено скъпите въжета, факт.
            Черпи ги по бира от мене, хубава идея. Впечатлен съм.

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
              ... Още нямам лични наблюдения, но ще се радвам на Вашите коментари ...
              Първи коментари - стои по-твърдо от обикновената синтетика, в някаква степен повече прилича на стоманеното по това, че по-трудно се навива на барабана и заема по-голям обем от равна по дължина синтетика. Не е толкова гъвкаво, колкото по-обикновената синтетика.
              Това му свойство се дължи на сивата оплетка. Функцията й е уж да изграе ролята на предпазител срещу протъркване на въжето. Въпросът е доколко тя ще е трайна. Опитно е установено, че не издържа дълго на триене в главата на болт ...
              Оранжевото въже под нея е доста гъвкаво и плетката ми се струва малко рядка.
              Повече - напролет. Защото зимата смятам пак да използвам стоманеното.
              Последно редактирано от Чавдар (V93); 19-10-08, 22:08. Причина: Печатна грешка
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Устойчивост на болтови глАви, не е писана от производителя за този модел

Аз май няма да издържа да го гледам на рафта още половин година и ще му проведа зимни тестове, пък докъдето изкара
                Зима иде

Коментар

Нямам много опит (даже никакъв) с въже за лебетка, но имам опит с въжета (статични,динамични) за спелео и алпинизъм.
                  Да, определено въжетата (полимерни,синтетични) са много капризни, и искат да се отнасяш с тях много-Правилно пране,съхранение на тъмно, предпазване от удари даже и след лек фактор вече има съмнения за здравината на въжето, имайки на предвид, че се виси на него!
                  Даже настъпването въжето се му отразява. Това е нишката на която ти виси живота.
                  Стоманените въжета, като изхождам от мненията по горе са доста по дуракоустойчиви, но май и доста опасни.
                  Може би трябва (като всичко останало по автомобила) да се подбере спрямо обстановката, в която ще се използва.
                  П.П
                  И един въпрос ако някой знае,
                  Гледал съм 3D филм, в който астронавт излиза в открита орбита да отстрани повреда, и той е вързан с въже за корпуса на совалката!!
                  Какво е това въже....знаете за температурните разлики около терминатора?? И колко ли тона издържа, знаейки за натоварването, което му оказва астронавта (тоест май такова няма)
                  LZ1HRD

Коментар

Конструкцията на показаното въже е отдавна въведена технология за абсолютно всички въжета използвани в алпинизма и индустриялния достъп с въжета. Нарича се "кабелен тип" и предмствата по отношение на износоустойчивост са очевидни. Обикновено почти цялата здравина на въжето се дължи на сърцевината, незавсимо от това, че в теглово съотношение защитната оплетка е 30-40 %. Разбира се тази конструкция има и своите особености. На първо място това е приплъзването на сърцевината в бронята, което води до натрупване на дебели масури броня при системно използване на един и същ край на въжето. Този ефект може да се намали до минимум при найлоновите въжета чрез различни технологии на оплитане на бронята, но остава неразрешен за съвременните влакна като dyneema, kevlar или spectra от които именно се правят и синтетичните въжета за лебедки. Причината е че те са мнооого по хлъзгави. Толкова хлъзгави, че производителите често препоръчват този тип въжета да се свързват със специални възли, различни от конвенционално използваните. Често се използват различни материали за сърцевината и бронята - едно за да се постигне максимален ефект на конструкцията - максимално здрави на опън влакна за сърцевината и устойчиви на триене, температура, светлина и др. за бронята. Освен това различната елонгация на влакната може да се използва и за компенсиране на приплъзването на сърцевината в бронята.
                    Technical Rescue Direct - life lies in courage
                    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

• До: Полимерни въжета за лебедка(плюсове и минуси)

Де да ги знам, не съм се сещал да питам. Сигурно стъклени. Или кварцови, макар че той по не държи сгъване на малки радиуси.

Коментар

Първоначално публикуван от hilllti Преглед на мнение
                        ... Стоманените въжета, като изхождам от мненията по горе са доста по дуракоустойчиви, но май и доста опасни ...
                        Това за по-голямата опасност от стоманените въжета е така, но тази опасност при използване за нашите цели като че ли е по-скоро теоретична. Досега още не съм видял да се къса стоманено въже на лебедка. За сметка на това лично съм късал 3 пъти синтетично въже, а вече май загубих сметката колко пъти съм видял това да се случва на други хора около мен.

Ама някой да не си помисли, че отричам синтетичните въжета! Ни най-малко! Използвам и ще използвам такова, защото е по-леко (1-2 срещу 10-12 кг за стоманеното) и разликата в теглото на носа на джипа определено се усеща. Освен това, синтетиката е несравнимо по-удобна за работа.

Ако обаче ще трябва да дърпам лебедки при условия, в които въжето ще се трие в почва, камъни, дървета, то определено бих предпочел да имам стоманено, отколкото масово използваните синтетични въжета ...

През зимата също предпочитам да използвам стоманено въже. Още с първите минавания през локви, въжето се накисва с вода, която след това бързо се превръща в лед. Дори и материалът на синтетичните да понася добре ниските температури, то не съм сигурен как стои въпросът с механичното въздействие от леда.
                        Последно редактирано от Чавдар (V93); 20-10-08, 09:40.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Къса се. Но ти знаеш че ще се скъса още преди него, не те изненадва.
                          По-често изпускат от мърлящина. Лошо закрепване, или развиване до края. Никой не следи за каушите, никой не слага по три скоби ...

Коментар

Къса се ...
                            Знам, че се къса. Казвам, че досега аз не съм видял това да стане.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Никой, който се грижи за въжетата си, не ги вижда да се късат

Коментар

Никой, който се грижи за въжетата си, не ги вижда да се късат
                                Не позна! Моята синтетика беше от "глезените". През зимата не се ползваше, гледах при употреба да я предпазвам (естествено, доколкото е възможно) от триене в камъни и дЪрве, а след всяко каляне се переше.
                                Въпреки всичко, изкара малко повече от година и започна да се къса. Първо при опит да извадя затънал в пясъка Патрул и на следващия ден, когато мирно и тихо си се дърпах на нея по едно стръмно кално баирче (добре, че беше късо ).
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X