Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полимерни въжета за лебедка(плюсове и минуси)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Полимерни въжета за лебедка(плюсове и минуси)

Здравейте , ще си позволя да се намеся в темата може би малко късно защото мисля , че мога да Ви дам едно мнение на базата на дълъг опит. През последните 6 години ми минаха през рацете 5 синтетични въжета, на всяко едно екстремно състезание реализираме над 100 дърпания в различни условия. До момента сме участвали в над 40 такива състезания с различно времвтраене и брой на зоните, и за сега сме късали въже само 3 пъти. Един след късане на предното пред скала почти на вертикал, закачихме задното и при опиране в железен борд се скъса, относно търкане в скала или железен борд металното не издържа много повече. За по добра информациа ще Ви кажа че последните две въжета са на марката WARN и цента е 380 евро за 35 метрово въже. Ако някой има съмнения в здравината на тези въжета, ще му дам следния пример. Преди една седмица бях свидетел как един Нисан с мостове от УНИМОГ се изкачваше по вертикална скала с височина 6 м и имаше момент в който Нисана висеше като КРЕМВИРШ с 3 тона де тегло въжето издържа без проблеми , на всичкото отгоре беше мое от преди 5 години.

Коментар

Висящия джип е най-малкия товар, който трябва да понесе въжето. Потъналия го опъва с много повече. Най-малките джипови лебедки са 5 тонни, 3 тона е за АТВ.
      А вие по-добре не закачайте джипове на пет годишни въжета, щото извън пътя не важи никакво Каско.

Коментар

Мойто скромно мнение е че всичко зависи от честотата на ползването на лебедката.Ако я ползваш в месеца 100,200 и повече пъти синтетиката е явно за предпочитане.Но ако я ползваш в годината я 10 пъти(като мен) няма смисъл да подменяш стоманеното ако ти е здраво.

Коментар

Едно време баща ми казваше " сине като ходиш на училище чети добре какво пише в книгите, но не им вярвай докато не го провериш в живота", че и с ОФРОУДА ми се стори е така..............

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Висящия джип е най-малкия товар, който трябва да понесе въжето. Потъналия го опъва с много повече. Най-малките джипови лебедки са 5 тонни, 3 тона е за АТВ.
            А вие по-добре не закачайте джипове на пет годишни въжета, щото извън пътя не важи никакво Каско.
            Разбирам , че имаш доста богата техническа компетенция, но все пак искам да те попитам в колко случая си присъствал на дърпане с синтетично въже и на каква база практични сравнения стигаш до тези изводи.

Коментар

А какво значение за натоварването има материала на въжето?

Коментар

Първоначално публикуван от spark & ivo Преглед на мнение
                Разбирам , че имаш доста богата техническа компетенция, но все пак искам да те попитам в колко случая си присъствал на дърпане с синтетично въже и на каква база практични сравнения стигаш до тези изводи.
                Колега,не се сърди,ние тук използува ме,в пъти по-малко лебедки и въжета,в различни ситуации но за това пък винаги има ме какво да кажем.На централата на една голяма немска компания пише-Опита не може да се сравни с нищо.

Коментар

На тоя въпрос не исках да обръщам внимание. Чувал съм за тия въжета, и кво?
                  Минах Ладога като щурман. От тия 1 200 километра, 200 са чисто блато, и имаш късмет ако е само до гърдите. Нашите въжета бяха пластмасови. И пак не разбрах как въжето определя с колко ще го опъне джипа. То си е въже, а тежи джипа. Когато подкара с муцуната цялото блато пред себе си, или там гората, тежи много тонове повече от собственото си тегло. Но натоварването пак не зависи от въжето. Освен ако не броим 20 кила разлика със стоманеното, което е смешно. Ролките на 10 тонните лебедки се разлитат като кибритени клечки не от никаквите 3 тона на висящия във въздуха джип, това не е товар.
                  А виж старото пластмасово въже е глупост. То реално старее и се къса от нищо. Перат ги по десет пъти годишно, и пак ги изхвърлят всяка година. Знаят колко струват. Не ти трябва таралеж в гащите.

Коментар

Кефи ме едностранният подход, Синтетиката била Скъпа и Стареела, край какво да я обсъждаме. А че с нея се работи по-лесни и най-вече по-БЕЗОПАСНО, що да говорим за "глупости", така хората без личен опит бързо ще си извадят "верните" изводи, че стоманата е истината.
                    Пак повтарям - пробвал съм стоманено въже няколко пъти и синтетика (над 5-6 лебедки и въжета) НЯМА да мина на СТОМАНЕНО и това е, Личен избор - за мен Синтетичното е Вярното решение (имам Стотици лебедки разпънати и само едно въже скъсано - НО БЕЗ ЖЕРТВИ и поражения!!!)

Коментар

Не ставаше дума за удобството на използването.
                      Къса се всяко въже. Но пластмасовото - без предупреждение. Че после не се и заплита, ако е каквото трябва. Така че ако живота ти зависи от тая работа, бая ще се замислиш дали наистина белите ръкавици и меката връв са ти по-важни. Докато лебедката е средство против изпотяване - добре. Като стане средство за спасяване - вече не е.
                      Ако ти трябва пример - всяка година вече някъде гори торфа. И на Витоша. Какво ще свършиш на такова място с мекото и лекото?

Коментар

А Какво ще свърша в Епицентъра на ядрен взрив? А в гърлото на Вулкан? А на дъното на морето?..........
                        А на разходка, каквато правя почти всеки Уикенд (Извинявам се за чуждицата) Синтетиката ми върши Страхотна работа! Попитай Yaro и Dani, който бяха близо до въжето какво мислят за синтетиката и за стоманеното, което като се скъса - нанася Реални щети
                        Аз не споря, просто споделям моят опит, всеки може сам да си избере кое е по-добро за него, но е добре да е запознат с всички страни на "медала".

Още спомени от стоманеното, когато не се намотае правилно, заклинва при това често заклинва така, че трябва да се дърпа с колата за да отклини (на ръка не става).
                        Когато се навие на едната страна на барабана (често срещано явление при дълго изкачване със странична точка на закачване) - Чупи лебедката, виждал съм последствията! Просто става по високо от свързващите елементи който държат двете части на лебедката и ги чупи. След известен брой дърпания започват да се късат нишки, който се забиват в пръстите дори през тънките ръкавици. ....
                        А иначе е евтино и си идва с лебедката

Коментар

Моя опит не е толкова голям,със синтетичните въжета/със стоманените не е така/но според мен единствения им недостатък за мен лично ,е че ми идват малко скъпи.И в момента едно от момчетата на фирма Котарски е в болницата от стоманеното въже.Имам и едно питане.Чул съм че замръзналата синтетика се къса по-лесно,истина ли е?

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                            Моя опит не е толкова голям,със синтетичните въжета/със стоманените не е така/но според мен единствения им недостатък за мен лично ,е че ми идват малко скъпи.И в момента едно от момчетата на фирма Котарски е в болницата от стоманеното въже.Имам и едно питане.Чул съм че замръзналата синтетика се къса по-лесно,истина ли е?
                            Аз мисля че ще излезеш прав проблемът идва от цената а също разбирам че темата се првръща в спор, което няма да доведе до никъде, а има и някои " другари" все още живеят в епохата " ЩЕ СИ КУПЯ ЛАДА ЧЕ СА И ПО ЕВТИНИ ЧАСТИТЕ" или "КВОТ ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ Е НАЙ ЗДРАВО"

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение

И аз съм чувал същите слухове, но не съм имал проблем зимата, вярно въжето го скъсах в сняг, НО беше топло - Пролет и бях в Пряспа Мокър сняг (тя и лебедката не издържа на натоварването). А не е да не съм се дърпал и зимата, е не в Сибир и не съм бил на -43 градуса с лебедка (в същност бил съм на -43, но по чорапи в Коми, толкова е сухо че не можеш да се намокриш навън, а снега е като прах, но това е една друуууууга история и между другото точно при такива условия металите стават крехки и се спираше работа за да не се чупи техниката).

Коментар

Интересна тема, както обикновено върви към Спорът Левски vs ЦСКА, но нека да я направим по разнообразна.

Аз имам въже, което е синтетично, но има Ф твърдо е и не може да се връзва. За съжаление от няколко месеца го гледам на рафта, защото лебедката ще се появи на колата утре. Още нямам лични наблюдения, но ще се радвам на Вашите коментари.

Ето и спецификацията на въжето:

Winch Rope M-P Superline XD 5/16" X 100' 21,000lb. w/ H-D sling hook

Synthetic winch rope
                                Comes with:

*
                                H-D tube thimble
                                *With or without H-D sling hook w/safety latch or self locking safety hook
                                *12ft. heat protector for the winch drum
                                * New and improved end connector for the winch drum

Synthetic winch rope is the newest and the most advanced technology available in synthetic winch rope manufacturing "World wide"

Synthetic winch ropeis specially designed to our specification the inner core has been heated and pre-stretched to it's optimum strength.

Synthetic winch rope comes with a braided cover made of synthetic fiber that gives the line even more strength, the cover braid provides excellent abrasion and protects
                                the inner core completely from mud, sand, dirt and UV rays for added UV resistance M-P Superline winch rope is coated with Polyurethane

Зима иде

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X