Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Относно поправката за задължителните зимни гуми през зимния период

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Относно поправката за задължителните зимни гуми през зимния период

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
    ...ама никога не съм видял шипове да летят и да се забиват като шурикени. Все пак ми е интересно - наистина ли има такава опастност...
    Преди много години бях на състезание на лед (Trophee Andros) във Франция, доста интересно занимание, състезание на чист лед с някакви съвсем свободни доста мощни прототипи както и с мотоциклети.

Помня че на 20 метра зад единия от завоите където се минаваше на мощен дрифт ни удряха "стружки". Изрично казвам стружки, понеже се усещаше точно като да стоиш на няколко метра от шмиргел - усещаш случайни стружки, но някак не ти вдъхва страх цялата работа - нито те удрят силно, нито парят. В никакъв случай не беше като да хвърчат цели шипове и пирони или каквото е там. Подозирам че тия състезателните просто са се износвали и са хвърчали дребни стружки. Подозирам че и "купешките" се "разграждат" по същия начин. И аз не вярвам да хвърчат цели шипове при изправна гума, но дребосъци някакви със сигурност могат да хвръкнат, особено ако буксува повечко машината.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

И аз както и други колеги споменаха, се " улових " как не успях да видя приближаващ през деня автомобил с изключени фарове и силно се замислих върху реалната полза от тази наредба.
      Колкото до зимните гуми, според мен за своя най- вече безопасност не бих се движил с летни в снега, така или иначе ще ги сложа зимните, все едно дали ще ме проверят. Тъй като за джипа са скъпички, ако се наложи ще го държа в гаража, той ми е втора кола, бих се съобразил не толкова с наредбата, колкото с възможните простотии, които могат да се случат. За мен би било пълен абсурд да се въведе това само за автомобилите и в същото време турските ( и не само... ) тирове, които буквално прелитат по пътищата, да си се возят с каквото преценят. Щом си на територията на дадена държава, ще спазваш нейните закони!
      Колкото до любимите ми законодатели: или го напишете и регламентирайте като хората, или изобщо не го започвайте.

Коментар

Забраната за шиповете е доста стара всъщност и не зная, дали е инспирирана от идеята за безопасност или нещо друго. По-големите си спомнят, например че за да купи частно лице бракуван от ТКЗС или ВиК УАЗ, то на същия задължително се демонтираше предния кардан с идеята да нямаш някакво предимство пред органите.
        А самите шипове почват да изхвърчат, когато по стар нашенски обичай, гумата се използва няколко пъти по-дълго от зададения и ресурс.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

... Аз по принцип ако гледам, че нещо е прието навсякъде по цивилизования свят ...
          Дай да не залитаме толкова безкритично по това какво било прието в "цивилизования свят"! Че един приятел - преподавател в "цивилизования свят" - не смееше да остане в една стая със студентка или колежка, ако вратата е затворена ...

...
          Ма да си минем на темата. Преди години някъде бях чел основните доводи срещу използването на шипове у нас. Най-важният беше, че шиповете били заплаха за сигурността. Можели да излетят и т.н. Живял съм в държави със задължителни зимни гуми и съм карал и със шипове ( то там особено нощно време шума от шиповете е като песен на щурци у нас през лятото), ама никога не съм видял шипове да летят и да се забиват като шурикени. Все пак ми е интересно - наистина ли има такава опастност.
          ...
          И аз съм карал няколко зими със шипарки и мога да кажа, че в един момент шипове наистина започват да излитат. Щото иначе как да си обясним появяващите се празни гнезда. Ама чак пък това да е "заплаха за сигурността" ... То е като гумата да изхвърли камъче, което е било захапано в грайфера. За мен основният довод "против" е въздействието на шипованите гуми върху настилката на пътя. Ако си на място, където цяла зима земята е покрита със сняг/лед, ОК, шипарките са си супер. Ама дори в Северна Европа това далеч не винаги е случаят. В същност, май през по-голямата част от времето в големия град съм карал по гол асфалт. При това каране с шипове по гол асфалт по него в дясната лента се образуваха коловози. Ма там държавата беше богата и си поддържаше добре улиците и пътищата ...

От тази гледна точка (карането с шипове по гола настилка) наистина може да се изведе проблем със сигурността. Като караш по утъпкан сняг или лед с шиповете е добре, ама на гол асфалт положението не е точно така. Тези, които в казармата са носили войнишки обувки с набити в гьона метални цинти, ще разберат какво имам предвид ...

Отделно идва и това, че при преобладаващо каране по почистена настилка и самите шипове се износват доста ускорено, като в т.ч. започват и да изпадат, без гумата непременно да е прекалено стара. Такова каране не е и от най-комфортните. При 70-80 км/ч с шипарки по асфалт вътре във Фиат Уно шумът беше едва ли не като в Т-34.

От горното за мен произтича, че забраната за гуми с шипове у нас е правилна. Най-малкото що се отнася за движение в градовете и по основните пътища. Все пак там, каквото и да си говорим, през по-голямата част от зимата се кара по гола настилка. Виж, в планинските райони, където се кара по 3-о и 4-окласни пътища, положението може да е по-друго.
          Последно редактирано от Чавдар (V93); 02-11-15, 13:36.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Шиповете се набиват с пневматичен пистолет в леглата си в гумата. При движение по настилка без сняг и лед те се загряват, гумата се размеква и леглата изпускат. Ако се карат само на снежна покривка не би трябвало да падат /масово/. Аз съм си купувал на времето две гуми с шипове за предни и веднага ги извадих с едни "конски" клещи. Преди няколко години ги дадох на един запален ловец да си ги слага. Дали и как ги е сложил не знам.
            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Нови летни гуми ли са по-добри или втора ръка стари зимни ?
              Grand Vitra ddis 2008
              SEAT Althea XL tsi 2010
              Mitsubishi Canter

Коментар

Нови зимни !
                Напоследък малоумниците и тарикатите по пътищата са мнозинство та тая поправка едва ли ще има ефект . Дори и да се приеме си мисля , че срока от 1.10 до 30.04 е преувеличен. По нормален би бил от 1.11 до 31.03 например.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  Ако на теб ти е проблем в ясен слънчев ден да виждаш трудно насрещно движещ се автомобил само защото не е светнал с фарове - значи не би трябвало да имаш книжка , поради проблем със зрението - което повдига въпросът : как си взел медицинско свидетелство в този случай ?!

Ами да ! Най- добре : направо в Белене !

Аз тогава да поставя по друг начин въпросът : едно време , кога имаше гуми само "Георги Димитров" и "Вида" , как се движехме по пътищата през зимата ? Или тогава си бил малък и не ти пука ?

И друг въпрос - гледам , че си специалист по гуми , та да ти дам за домашно : зимна гума на 5 години и с грайфер 1.7 мм. и лятна гума , нова , с грайфер 4 мм. Коя от двете се държи по- добре през зимата ? При това - без да конкретизираме марка , за да станат повече неизвестните , за които милиционерите , предлагащи въпросните изменения въобще пък не са се замислили .
                  1. Нямам проблем със зрението защото още съм млад, само на 50. Проблема е с хората които мислят и живеят на инат:

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                  Така, де...и оня "колега", дето ги изхвърля в банкета, да ми направи среща, че отдавна не са ме изхвърляли в банкета през деня, карайки срещу мен!
                  И после пак да пише.
                  Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
                  Ще има сума хитроумни решения, дето дазаобиколят и тая забрана и да предизвикат обратен ефект. Като нищо ще се появи услугата - лепене на "снежинка" на гума.
                  А и не мога да ви разбера вас дето все искате нещо да ви се забранява. Един да му забраняват скорстта, друг -гмите, трети иска пък да го следят с камери къде ходи.
                  Аз съм българче и много обичам забраните - преди да забранят пушенето, се съобразавах с непушачите, сега вече не. Има си закон -той да ги пази. Аз вече си пуша навсякъде, където мога, без да ме хванат(още не са ме хванали). Забранха правените цигари и от тогава насам само такива пуша. Емо фаса да го ..... бат гойко, да го ..... . Досега съм имал винаги зимен компплект гуми с джанти. Сега ще си взема едни готини летни гуми за 1500 лв ище си карам с тях. За следващите три години, я ме спрат, а не. А и да ме спрат - едни, 50 вече съм ги мушнал където трябва, макар, че до сега не са ми искали, и не съм давал вече 30 г.
                  След като ни поставят в полложението на андрешковци, що се чудите, че се държим като такива.
                  Забраните са противопоказани за андрешковци. Докато има забрани, ще сме си андрешковци. Как иначе да се издокараме като "европитеци", грешка, "европейци".
                  2. Не в Белене по-скоро в Карлуково.

3. Помня онова време когато се караше с такива гуми, но помня и как бяха почистени пътищата тогава./Без сантимент към строя/

4. Понеже не съм експерт по гумите никога няма да карам с такива гуми. Комплектите ми за всички автомобили било то летни или зимни са с джанти и се сменят под 4мм.Всички демонтирани комплекти стоят в подземен гараж на тъмно и температура от 12 до 17 градуса. / За джипа имам пистарки 29'', муд терен 31'' и бутонки 33'' и всичките на джанти/

Р.Р. Преди три дни се върнах от 8 дневна екскурзийка с колата и жената през Сърбия, Словения, Италия, Австрия,Словакия, Унгария и Румъния общо около 4500км. и никъде не срещнах кола без светнати фарове. Това в смисъл кои са по ''Европейци''.
                  Последно редактирано от ДСВ; 02-11-15, 11:24.
                  ДИМИТЪР ВЪЛЕВ- ЧИЧО МИТКО /ОРИГИНАЛЪТ/
                  ЛАНДРОВЪР ДИСКАВЪРИ-1
                  0896 846 246

Коментар

В Берген (Норвегия) зимата редовно се кара със шипове. Сняг се задържа колкото във Варна. Досега летящи шипове не съм срещал. Отделно, зимните гуми не са задължителни но при инцидент на пътя заради зимните условия, застрахователите ти дават свободно ако си без зимни гуми и разходите са за твоя сметка.
                    О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/...st_584575.html
                      Eто, как иначе да задоволят стожера на всяка власт? Пандиз за превишена скорост, върнаха хранилките в храстите, сега до гумите опряхме! Зад волана трябва да се чувстваш престъпник, по подразбиране, че другата престъпност се загуби! Искам да видя как ще връщат чужденците на границата!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                        В Берген (Норвегия) зимата редовно се кара със шипове. Сняг се задържа колкото във Варна. Досега летящи шипове не съм срещал. Отделно, зимните гуми не са задължителни но при инцидент на пътя заради зимните условия, застрахователите ти дават свободно ако си без зимни гуми и разходите са за твоя сметка.
                        Я дай пример за такива застрахователни условия? Любопитно ми е. И дали се отнася за отговорността към трети лица (нашето ГО) или за твоята си кола?

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                        http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/...st_584575.html
                        Eто, как иначе да задоволят стожера на всяка власт? Пандиз за превишена скорост, върнаха хранилките в храстите, сега до гумите опряхме! Зад волана трябва да се чувстваш престъпник, по подразбиране, че другата престъпност се загуби! Искам да видя как ще връщат чужденците на границата!
                        КАТ (и то конкретно пътният контрол) е последната дупка на кавала в МВР. Не че не вървят там някакви отчисления нагоре, просто не са решаващи за запазването на властта такава каквато е.

Иначе спокойно, няма да връщаме чужденците. Ще ги пускаме и ще ги изнудваме из вътрешността на страната.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          КАТ (и то конкретно пътният контрол) е последната дупка на кавала в МВР. Не че не вървят там някакви отчисления нагоре, просто не са решаващи за запазването на властта такава каквато е.
                          ...
                          Парите от глобите някак ги пропусна. Пък и може и някой вносител на гуми да има в играта, както някой забеляза по-горе! Сметни колко милиона коли има в България... "Каквото и да си говорим - става дума за пари", само че тук посоката е една, без право на обжалване. Бях си направил труда да изредя двайсе и колко бележки и лепенки, само да караш лична кола без усложнения като газова уредба и теглич. Колегите ми се скараха да не давам лоши идеи... ама отиваме към 30 задължителни бройки, че не могат да си направят една база, вече не виждам пътя от лепенки!

Коментар

Парите от глобите са по-малко отколкото административните разходи по налагането им. Отделно как ги събират.

Коментар

http://www.bgonair.bg/dnes/2015-11-0...m_campaign=box
                              Държавата трябва да забрани със закон гумите втора употреба." - убеден е председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.
                              ...
                              И най-евтината нова зимна гума е по-важна от марковата зимна гума втора ръка." - категоричен е Васил Димитров, който е собственик и управител на автосервиз.
                              И какво, явно ще почнат да лепят холограми по гумите, сакън да не ги подариш на брат си! Дори не си крият интересите!
                              Екипът на предаването Днес разговаря и с експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев говорихме за това дали зимните гуми трябва да станат задължителни по примера на скандинавските държави.
                              Май дори не е вярно... И кога ще си оправим полицията, по примера за целия цивилизован свят?
                              Последно редактирано от Rabin; 02-11-15, 15:35.

Коментар

Добре ,забрана на гуми втора ръка - съгласен.
                                Какво ви е мнението за забрана за регистриране и минаване на ГТП на автомобили с десен волан?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X