Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подръжка на спирачната система - какво, как, колко често, особености???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Подръжка на спирачната система - какво, как, колко често, особености???

Мерси много,

По предната главина има следи от смазка с медни частици, аз се чудех какво е това блестящото което прилича на дъщеря ми на гримовете

Спрей за обезмасляване имам, взех си Локтайт за болтовете при монтажа, поръчах нови дискове, нов спирачен цилиндър/блок, накладки някакви, оригиналните струваха с 20 кинта повече от чифт спирачни дискове, да взех някакви уж нормални неоригинални, ще почистя при монтажа добре.

Взех този немския грес за спирачки и температуроустойчив грес спрей по съвет на колегата по-горе.

Така и така е ще свалям, реших да сменя и каретата на предния мост, че едното със сигурност беше дало фира.
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 14-04-14, 14:20.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Не знам каква е мъката на не-чисто-новия автомобил, ама такива грижи тук не наблюдавам на коли на 10, 14 и 25 години съответно, хем съм сигурен че са с оригиналната спирачна течност, а "поддръжката" на спирачната система се е изразявала в смяна на предни накладки когато започнат да стържат в метал прекалено силно.

Задържащи дискови спирачки съм виждал само на 15-годишен руски недоавтомобил, който за късмет отиде за претопяване. При него основната причина за проблема беше няколко години неподвижен престой на открито.

п.п. Ужаската не се брои, тя дискове няма.

Коментар

Аз също имах подобно преживяване със Зафира Б 2008 г. - при натискане на спирачките МПС-то завива на дясно, последва замерване на стенд, който показа разлика от 26% м/у предните колела. Последва разглобяване и почистване на спирачните апарати и проблема е отстранен.
        O888 749-O86
        C20LET 4x4 198 kW 370 Nm - любимата
        NC 750

Коментар

И според мен задължително да се обърне внимание на спирачните маркучи, особено ако маншончето не е скъсано и под него няма фрапиращи замърсявания (въпреки че е така прегряло и сякаш няма как да се провери обстойно)! И то не преглед за външни напуквания и раздуване - тук механизмът на дефекта е следния: без абсолютно никакви външно видими симптоми най-вътрешния гумен слой на маркуча се разгражда/раздува/разпада и под налягане от помпата при натиск върху педала спирачната течност натиска буталцето, обаче при отпускане на педала тази разкашкана вътрешност в маркуча го запушва и той действа като клапан. Задържа налягането само в апарата и тази спирачка прегрява...
          Друга възможна причина е дефект в АБС-помпата - блокирал клапан на тази хидравлична линия, водещ до същия ефект. Но това е сравнително много рядко срещано и случващо се, в сравнение с горната ситуация с маркуча...
          Иначе за поддръжката: смяна на спирачна течност на две години (но задължително сменена с правилна, че от грешна такава страдат точно гумените детайли), което не е особено скъпа и сложна процедура, но пък се пренебрегва много често, особено при по-стари мпс-та; здрави гумички, маншони, водачи, маркучи; и естествено накладки и дискове. Обаче е факт, че у нас има много 15-20 годишни коли, на които се сменят само накладки в последния възможен момент и дискове, когато вече наистина няма на къде и са без такива ядове (не е за хвалене)...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Ужаската не се брои, тя дискове няма.
            и тоя така си мисли

друг ракурс

отново

още един

ама такива грижи тук не наблюдавам на коли на 10, 14 и 25 години съответно
            Ще наблюдиш, ако не си наблюдаваш спирачките...

Мой познат - СОАТ-аджия, баща на близък приятел, казваше - една кола може да не може да върви, но трябва да може да спира.

Неебателността по тоя въпрос е безотговорност!!!

Коментар

Наблюдавам ги аз. И за загряване ги опипвам, и за дебелини на износващите елементи ги преглеждам, и какво ли не. Ама те просто не ме занимават със себе си и работят. Значи може и кола от 2008г няма никакво оправдание да ходи по нервите на стопанина си.

Предполагам, че някой ден трябва да се смени и спирачната течност - ама те упорстват и не ми дават повод, а аз не оставам чак толкова без работа. Ама тва спрейове, специални греси, гейщини - ако колата има нужда от такива за да работи нормално, ще ходи при някой друг.

А за картинките - ти ли не си чувал за виртуални дискове? Е те това са виртуални спирачни дискове.

Коментар

А за картинките - ти ли не си чувал за виртуални дискове? Е те това са виртуални спирачни дискове.
                Не, не съм чувал...

Тия са бивши реални, а не виртуални дискове.

За съжаление, намерих само тези на прима виста, но мой приятел - шеф на представителен сервиз на Мерседес в Украйна, да речем - аналога на Балканстар тук, беше показал не виртуална, а реална снимка, която беше много близка до последната в последния ми пост.

А за повода, който може да ти даде несменянето на спирачната течност - ми той ще те намери, тоя повод, и то баш когато не го чакаш.
                Мене ме е намирал - с автомобил, за който не съм се грижил аз.. Явно не си изпитвал удоволствието да усетиш как се спира с кипнала спирачна течност...
                Да ти кажа - не се спира!!!!

Коментар

Ще намери някого който изкарва половината мощност на двигателя през спирачната система (има такива хора). Аз и с чиста вода да спирам - все тая (освен че нещо ще ръждяса) и 20-те градуса аванс в температурата на кипене на новата течност не ми правят разлика.

И съм пробвал нарочно да кипна спирачна течност - тегава задача, поне за мен. Аз нямам нерви да карам така.

Но ще я сменя, обещавам.

То има и друга досада - не можеш да си сигурен какво си сменил, ако не я смениш течността сам. Пробвал съм на сервиз на който съм разчитал иначе - не е истина какво изтече после на следващия ремонт. Просто са сменили течността в казанчето.

Коментар

От опит мисля, че три неща са достатъчни един път в годината:-Тест за влага в спирачната течност(има тестери и по 20 лева),преглед на цвета на спирачната течност(да не е потъмняла),контролно прибиране на буталата със съответното смазване и на водачите(ако има задържало бутало , разложени маркучи или проблемен клапан на ABS, веднага се хващат).

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                      От опит мисля, че три неща са достатъчни един път в годината:-Тест за влага в спирачната течност(има тестери и по 20 лева),преглед на цвета на спирачната течност(да не е потъмняла),контролно прибиране на буталата със съответното смазване и на водачите(ако има задържало бутало , разложени маркучи или проблемен клапан на ABS, веднага се хващат).

Как точно се тества състоянието на АБС, с апаратура или си има техника някаква в полеви условия?
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                        Как точно се тества състоянието на АБС, с апаратура или си има техника някаква в полеви условия?
                        В полеви условия може само да разберете(след рязко натискане на спирачката) дали функционира ,но диагностиката си иска време и апаратура( от мултицета,през осцилоскопа до компютъра със съответния софтуер). -При прибирането на буталата на спирачните апарати, ако има задържане: -ръжда по буталото,разложен маркуч,блокирал клапан на ABS или запушен компенсационен отвор(счупена пружина,раздут "К" маншон или механична "тапа").

Коментар

Много благодаря за подробните обяснения!
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Малко ме подгони параноя на тема спирачки и сега ми се стори, че на леката кола малко ми задържат спирачките и се чудех как се раздвижва цилиндърчето т.н. пистон и ето какво намерих.

Вече ми е ясно как за 10-20 кинта мога да си рециклирам/подновя с калипера с чисто нови буталце и гумички, а на останалите здрави такива за 2 минутки се свалят и с компресорчето може да се почистят, раздвижат и смажат с тази немската високотемпературоустойчива грес по-горе за спирачни апарати и т.н.

http://www.youtube.com/watch?v=1jp2OCidBV4

Кратко, точно и ясно щото на мен не ми идваше на акъла как при свален апарат да извадя буталото.

http://www.youtube.com/watch?v=QXcClOfFmlg
                            Последно редактирано от BatGeorgeone; 19-04-14, 19:32.
                            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Като съм на съвсем лек наклон, ми е навик да обръщам внимание кога колата тръгва/спира сама по инерция.
                              Така усещам проблеми с лагери или задържащи спирачки, инак рядко ползвам спирачки (над 50х. с едни накладки и над 150х. с едни дискове)

пп
                              горното не помага ако си с меки гуми.
                              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Вени,
                                такова нещо не съм си и представял, че е възможно.
                                Този обръч от диска как изобщо се държи за главината????
                                сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                                dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X