Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тръбогиби??

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Тръбогиби??

С риск, да пресека ентусиазма ви, ще попитам от къде ще вземете модели... и дали не мислите, че след отливане в пръст, камъните не трябва да се обработят?
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

ще говоря с един познат,той има два комплекта профи тръбогиби с цял набор камъни,ако се съгласи,ги пращам в София..

Коментар

Само много добър майстор би се справил със задачата да формова не с модел, а с готов детайл. При това ще напласти детайла, примерно с автокит, веднъж заради линейните свивания и втори път, заради необходимоста от последваща механична обработка. В тази връзкам 3 лв./кг, ми се вижда трудна за договаряне цена...

Коментар

да те разбирам,че модела,представлява копие на готовия детайл ,но с по големи размери,за да компенсира свиванията и др. при изливането?
          значи тогава става по лесно,от стомана на струга правиме копия на камъните и ги даваме за формоване,само трябва леяра да каже колко по големи.и дали от стомана,? стериопор?!
          Последно редактирано от sparow; 05-08-09, 12:24.

Коментар

Моделите се правят обикновено от дърво. Често се правят разглобяеми, от две, а понякога и от повече части. Има куп изисквания, както към дървесината, така и към формите. Например, за по-лесно изваждане от пръстта се правят с "леярски наклон" около 3-5 градуса. Предварително се пресмятат свиванията при истиване на стопилката и се залагат като припуск в модела. Това са само част от условията за направа на качествен модел, може би затова, добрите моделчици са рядкост и са скъпо-платени специалисти...

Коментар

Технолога на нащо леене има около тридесет години стаж и докторска степен по металургия от двайсетина години се занимава само с леене . По принцип не лее в пръст а в смес от кварцов пясък и лепило С 200 при одухване на сместа с СО2 се получава моментална реакция втвърдяване.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                Абе хора , Бай-Гоце ми извъртя три камъка за един час. За Ф10 Ф20 и Ф30 тръби. Но ги извъртя като кръгли макари и после ги разрязах на половинки и им заварих пети да лягат по хубаво на буталото на крика.

Още не съм пробвал да огъвам сериозни тръби с камък от разрязано коляно /от готовите дето ги продават/. Пласмасовите за водопровод се огъват идеално.

Сериозното предизвикателство са тънкостенните тръби. При тях аз подходих по търпеливо и огъвах на стъпки. И пак не става - отвътре се нагъва на акордеонче. Трябва си по-сериозна машинария.

В едно филмче гледах как огъват рамите на Харлей Дейвидсън - поставят ги в калъп , пълнят ги с хидравлика и я надуват на 2000 атмосфери. Ама ние чак толкова май не искаме.
                опитай следното-напьлни тьнкостенна трьба с пяськ(за предпочитане-кварцов) затапваш двата края и огьваш

Коментар

Мда и аз съм тъпкал със сух обикновен пясък 1/2 и 3/4 тръби и ставаха добре леки кривки, не някакви рязки или на 90гр. разбира се, но като е бея пясък се мачкат а с натъпкан и затапен пясък е мнооого по-малко това мачкане освен ако не згъваш тръбата на някакъв ръб както напраих първия път за проба
                  Моите снимки...
                  https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                  https://500px.com/ivankoo

Коментар

Доло направих една .gif анимацийка.Какво мислите за тоя вид тръбогиб?Ъгълът е малък, но мисля че може по някаккъв начин да се докара до 90 градуса с някое и друго усложняване.Смятам че няма да мачка тръбите.В синята част /подвижната/, тръбата може да се движи между ролки, за да се намали триенето.
                    Кажете си мнението
                    Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                      Доло направих една .gif анимацийка.Какво мислите за тоя вид тръбогиб?Ъгълът е малък, но мисля че може по някаккъв начин да се докара до 90 градуса с някое и друго усложняване.Смятам че няма да мачка тръбите.В синята част /подвижната/, тръбата може да се движи между ролки, за да се намали триенето.
                      Кажете си мнението..
                      За ъгъла си трябва камък. Иначе ЩЕ ГИ мачка. А как точно ще я сгъваш няма особено значение.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        За ъгъла си трябва камък. Иначе ЩЕ ГИ мачка. А как точно ще я сгъваш няма особено значение.
                        Не съм много съгласен.Обърни внимание къде се пада усилието при кривенето.Тук тръбата по скоро се изтегля, докато другия тип я притиска.Иначе да, трябва да има камък, но върху него мисля че няма да пада кой зане каква тежест.

МАЛКА РЕДАКЦИЯ: Всъщност си прав =), направих няколко опита с пълнител на химикал , действително силата е еднаква =).
                        Последно редактирано от T-1000; 23-10-09, 12:58.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                          Не съм много съгласен.Обърни внимание къде се пада усилието при кривенето.Тук тръбата по скоро се изтегля, докато другия тип я притиска.Иначе да, трябва да има камък, но върху него мисля че няма да пада кой зане каква тежест.

МАЛКА РЕДАКЦИЯ: Всъщност си прав =), направих няколко опита с пълнител на химикал , действително силата е еднаква =).
                          Тръбата като се криви, винаги външния "ръб" малко се разтегля, а вътрешния - малко се сплесква. Разтеглянето в общия случай изисква по-малко усилие, и обикновено преобладава. Обаче ратеглянето е по-тръдно от мачкането, и тръбата се стреми да се склеска радиално - тоест да не е с кръгло сечение, а да стане плоска - тогава тя ще се изкриви с най-малко усилие и деформации, изискващи най-малко енергия.

Камъка прави това - разпределя тия сили не върху една точка, а по цялата дължина на огъвания участък, ограничава радиуса на огъване, и подпира тръбата така, че да ограничи мачкането, тоест тръбата да си остане с колкото може по-близко до кръгло сечение. И трите функции са важни. Затова и има камъни за различните диаметри тръби.

Ролковия тръбогиб от своя страна пък криви тръбата само локално, но малко. Като събереш лекото кривене върху голям участък от дължината на тръбата - ето ти я дъгата.

И двата вида кривене си имат кусурите и предимствата. Едното е подходящо за по-големи диаметри на кривината, другото за по-малки, например.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Такива китайски тръбогиби ,вече под път и на път ,за ауспух не стават ,само за дебелостенни тръби .
                            На ул Охрид в Сф ,един арабин РАмбо ,направи чудо тръбогиб.Но все пак с тръба потънка от 1.2 дебелина не работи

Коментар

Ето и един от мене
                              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от kamaz12 Преглед на мнение
                                Ето и един от мене
                                Има ли камъни с профила на тръбата, или разчита само на валовете? Щото ако няма, ще става само за малки ъгли, и дебелостенни тръби с малък диаметър. Иначе ще ги мачка.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X