Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Струг С5А

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Струг С5А

От доста време търся някой струг, първо мислех С8, после почна да ми се струва много малък, С5 старичък, С11ките скъпи и накрая работата беше по на зор и намерих един С5 на добра цена и реших на него да прихвана тънкостите пък винаги може да се вземе и нещо по модерно.

Взех го с идеята за домашна употреба, 80% от нещата които правя са елементарни, челосване, стържене на вътрешен и външен размер, общо взето такива.

Ето няколко снимки на желязото всъщност не е толкова раждясал колкото изглежда:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC08852 (1024x768).jpg
Прегледи:1
Размер:476.3 КБ
ID:6026457

Име:DSC08855 (1024x768).jpg
Размер:470.7 КБ
ID:6026458

Име:DSC08856 (1024x768).jpg
Размер:481.0 КБ
ID:6026459

Име:DSC08859 (1024x768).jpg
Размер:471.5 КБ
ID:6026460

Име:DSC08863 (1024x768).jpg
Размер:467.4 КБ
ID:6026461

Име:DSC08864 (1024x768).jpg
Размер:552.8 КБ
ID:6026462

Име:DSC08865 (1024x768).jpg
Размер:589.2 КБ
ID:6026463

Име:DSC08866 (1024x768).jpg
Размер:578.5 КБ
ID:6026464

Име:DSC08870 (1024x768).jpg
Размер:556.7 КБ
ID:6026465

Име:DSC08871 (1024x768).jpg
Размер:575.2 КБ
ID:6026466

Име:DSC08872 (1024x768).jpg
Размер:474.9 КБ
ID:6026467

Име:DSC08873 (1024x768).jpg
Размер:414.0 КБ
ID:6026468

Име:DSC08883 (1024x768).jpg
Размер:589.5 КБ
ID:6026469

Име:DSC08887 (1024x768).jpg
Размер:454.3 КБ
ID:6026470

Име:DSC08892 (1024x768).jpg
Размер:481.9 КБ
ID:6026471

Име:DSC08899 (1024x768).jpg
Размер:655.8 КБ
ID:6026472

Име:DSC08903 (1024x768).jpg
Размер:99.9 КБ
ID:6026473

Смазал съм паралелите, супорта ножодържача, винтовете, долях малко масло в скоростите и всичко вътре изглеждаше нормално, съединителя работи, подаванията също, резбите, има луфт в кръстатия супорт и нещо немога да го отстраня като натегна гайката в двете крайни положения става много стегнат, явно е износен.

Имам няколко ножове към него, само този център и един счупен люнет. Тепърва трябва да се оборудвам.

Ще съм благодарен ако дадете мнение къде какво още да му проверя, и какво още му трябва като инвентар.
    Случайни хора УАЗ не карат

От: Струг С5А

Честито за придобивката!Обзавеждането на такава машина със инвентар,е бавен и скъпо струващ процес,лека полека ще го оборудваш.На първо време ще ти трябват комплект ножове,патронник за задното седло,набор свредла,плашки,метчици,обратни челюсти за универсала и куп дреболии които ще направят животът ти по-лесен при работа със машината.
    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

И аз притежавам подобен струг. Единствената разлика при мене е горния капак (с заоблени ръбове е и 4 болта) и бутоните за пускане на помпата са отделени странично на капака на таблото. Универсала ти не е оригиналния, но пък е по-добре с по-голям.
      Проблема ти с луфта в кръстатия супорт не е от износване. До колкото съм гледал, на всички стругове е така. Аз съм го натегнал максимално и тегаво върви кръстатия супорт, но аз така и не го ползвам. Ако ми се наложи да го ползвам, развивам винта и се охлабва. Нямам големи луфтове в него, но го натягам, за да намаля максимално луфта.
      Сподели за какви пари го взема. Аз моя го вземах с транспорта за 1300лв. Купих няколко зъбни колела за лирата, ножове, нов въртящ център. Метчици и плашки имах доста и от преди, но където намеря по битаците нещо интересно си го купувам.
      Преди няколко дни гледах в един скрап същия струг като твоя, но човека просто обяви невероятна цена. По 1,50лв/кг. При положение че тежи почети 2т. Казах му че не е добре, а за тези пари мога да си намеря С10-С11.

Коментар

Честито колега със здраве да го ползваш.Преди време и аз бях пред същата дилема ,но избрах Ц8 и сега ме е яд.Върши ми добра работа ,но често се случва малко да не ми достигне да захвана някой детаил.Сега съм решил да го сменявам с ц5 обаче намирам ,или много скъпи или много далеч от мен.
        Винаги се оглеждайте наляво и надясно , когато пресичате на червено.

Коментар

Мерси, да отговоря по постове...

Забравил съм да напиша всъщност има обратни челюсти, зъбни колаела с различен брой зъби за резбите и по някой нож. Нали имам настолна ПК203 и има по някое по голямо свредло ще се докопуват още това е ясно

Ясно, за кръстатия супорт така съм го оставил и аз. Опитах да намаля луфта и на винта за напречно подаване/ сега немога да се сета как му казваха/ и там същата работа с затягане в крайните позиции, имам чувството че и този нож дето е за трапеца в основата не се затяга много и там помръдва. Но явно толкова стара машина не може без луфтове.
          Докаран при мен от доста далече дойде на около 1600лв, като съм плащал само горивото за превоза.

След като го купих видях му разликите с моделите С5МВ, такъв търсех но нямаше в момента, според мене е по добрия варянт на С5.

Къде по София мога да намеря патроник от големите мисля че са с обхват от 5 до 20/22мм, с опашка Морз5 мисля че е на седлото /на битака имаше китайски патронници само, а българските бяха доста работили/ И от тези китайските/корейски дали са добри?

Патронника изглеждаше така само че на конус отзад не на резба.
          Последно редактирано от Nik; 16-09-13, 08:33. Причина: допълнение

Коментар

По снимките изглежда центъра е морз 5,но ми се струва,че опашката е преработена на морз 4.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

1. За колегата, дето щше сменя Ц8 с Ц5 - не си струва. Ако ще сменяш, смени го с Ц10-Ц11 или нещо от тоя размер. Разликата е от тук до небето. Има и малки - моя е метровка например - за хоби е перфектен - много рядко се налага да се стругова нещо по-дълго от край до край, а тогава с малко играчка и хубав универсал също се докават 2 стотни биене, което в общия случай не пречи.
              2. За луфта в кръстатия супорт - ако говорите за горната малка шейна, моя няма никакъв луфт там. Ама е с клин - просто се натяга клина така че шейната да върви трудно, и луфта е никакъв. Ако луфт във винта - моя също има луфт във винта. То всеки струг има. Като си направиш поредността на операциите такава че да елиминираш луфта, проблем няма.

За истинска прецизност трябват натегнати клинове и стегнати болтове на супорта към тялото. Тогава се постигат и стотни, че и хилядни - съвсем скоро правих дистанционни шайби за реглаж на диференциал, през 5 стотни. Всичките излязоха с +/- 3-4 хилядни точност. Играчка е голяма, ама става.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

[QUOTE=Nik;2286637]

"Къде по София мога да намеря патроник от големите мисля че са с обхват от 5 до 20/22мм, с опашка Морз5 мисля че е на седлото /на битака имаше китайски патронници само, а българските бяха доста работили/ И от тези китайските/корейски дали са добри?"-цитат.

Колега , един съвет ако може: Вземи си малко универсалче (ТОС-че - 80) и го купирай към стар въртящ се център М5. Ефекта е невероятен.Лесно стягане ,добро захващане на свредлата от 1мм нагоре.Ето снимка на моето:

Име:Снимка0190.jpg
Прегледи:2
Размер:125.8 КБ
ID:5518719Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0189.jpg
Прегледи:3
Размер:117.9 КБ
ID:5518720
                Вторият отляво надясно е за задното седло на струга.Двата в дясно за фрезата (М4) , а най левият го ползувам за малки диаметри (1мм до 5мм) в универсала на струга.Купувал съм ги от битака в София , че са по евтини.Но и от магазин да го вземеш с времето ще се изплати. А удобството при работа е ...супер!
                "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  съвсем скоро правих дистанционни шайби за реглаж на диференциал, през 5 стотни. Всичките излязоха с +/- 3-4 хилядни точност. Играчка е голяма, ама става.
                  На меки челюсти ли ги прави ?
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    На меки челюсти ли ги прави ?
                    Не. По много изчекнат начин ги правих:
                    1: Изрязвам си "филиите" от ламарина 5-ца и 12-ка, стомана 45. С плазмата.
                    2: Дупча ки с 20мм на фрезата
                    3: Правя си фланец от 55 милиметра ст45, застърграм го накрая на 20мм и му навивам резба. Междинно има и "стъпалце" 35мм.
                    4: Стягам пробитата на 20мм шайба, даже по няколко шайби на куп (4-6).
                    5: Взимам външния размер, с един мимиметър повече. Понеже е стомана 45, и понеже не ми я рязаха на лазер, и понеже я рязах с резак, краишата и бяха груби и закалени. Ужасна гнус. Една триъгълна жълта пластина замина от износване, а струга ако имаше уста щеше да ревне - 6 дебели и 6 тънки шайби.
                    6: Стягам, опирайки върху универсала (шайбите са 85мм, дупката на универсала е по-малка от това, но и да не е - не е проблем), и ги разпробивам на 35мм.

забележка: Стъпките до тук - не правете това у дома си. Дайте да ви ги изрежат на лазер или още по-добре на водно, че да не се закалят. Ужасна загуба на време.

7. Слагам вече разпробитите на 35мм шайби на 35мм-овото стъпалже на фланеца, взимам от ляво и от дясно за да докарам дебелината. Процедирам само с малкия винт - клина на долната шейна е стегнат, а целия супорт е стегнат към тялото през това време. Това е "тънката част" - трябва пластина за финно и да и се подбере режима. При добре подбран режим шайбите стават почти огледални при читав материал. За съжаление моя не беше такъв - имаше разни дребни неедноросности, но все пак стана.
                    8. Взимам външния размер до точно 84,7мм.
                    9. След като всички шайби са готови, махам фланеца, стягам една по една съвсееем леко, и взимам вътрешния размер на 65.1мм. Понеже тънките са около 3.5мм, а дебелите 9.5мм, става бързо и в двете посоки.

Толкоз. Брак - нула. Точност - +/- 0.003 - 0.004мм. Ако си бях спестил и стъпките от 1 до 6, сигурно щях да ги направя за 4-5 часа, а загубих доста повече време, понеже и редуцира на компресора ми сдаде и трябваше да го поправям, после трябваше да схвана че плазмата на над 4 бара не работи както трябва, пробиването на фрезата си е пипкава работа при толкова грубо отрязани детайли, и стъргането на закалената и ръбеста външна част си е трън в задника - стружшка по-голяма от 0.5мм и подаване над 0.15мм при не повече от 125-180 оборота си е ужасно бавна работа. Ама, като го докарам да си регулирам собствения диф (същия като тоя, за който правих въпросните шайби), вече ще имам обичка на ушето.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
                      Колега , един съвет ако може: Вземи си малко универсалче (ТОС-че - 80) и го купирай към стар въртящ се център М5. Ефекта е невероятен.Лесно стягане ,добро захващане на свредлата от 1мм нагоре.Ето снимка на моето:
                      Вторият отляво надясно е за задното седло на струга.Двата в дясно за фрезата (М4) , а най левият го ползувам за малки диаметри (1мм до 5мм) в универсала на струга.Купувал съм ги от битака в София , че са по евтини.Но и от магазин да го вземеш с времето ще се изплати. А удобството при работа е ...супер!
                      Имам такова универсалче и бях го замислил за нещо подобно. Ще опитам мерси!

Как да премеря колко бие универсла, с микрометър на него или на детайла, имам съмнение че челюстите не са му наред?

Коментар

Със индикаторен часовник проверяваш първо универсала за биене,ако е над 0,02мм,ще трябва да престържеш фланеца(ако позволява,ако не нов фланец) на който се крепи универсала за да се центрова точно.Челюстите се проверяват като престържеш детайл с ф40-50мм на дължина около 100мм,обръщаш затягаш и проверяваш със индикатора по обработената повърхност,до 0,05мм е приемлива стойност,ако е повече ще трябва да престържеш челюстите.

Коментар

Доколкото се вижда по синята марка на универсала е български-оттам гаранция че не е точен.Българските универсали се славят с неточносста си ,дори и тези с по-висок кл. на точност.Този го ползувай за груби работи или когато обработваш детайл на една установка без сваляне. А за точна работа си вземи едно руско универсалче -200 или 250.Руските са достатъчно точни когато са купирани кадърно към фланеца.Аз ползувах над 10 г. един руски преди да даде фира и после си купих нов-200.Ето го:

Име:Снимка0090.jpg
Прегледи:2
Размер:158.6 КБ
ID:5519152
                          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                          Ат.Буров.

Коментар

А защо не 250? Тоя струг (C11??) е за 250 по принцип.

...иначе, 4-челюстния ми е китайски, 3-челюстния ми е TOS. Смятам че Няма нужда да казвам кой е по-точен, но и китайския не е лош, еле пък за цената си.

При контрола - след като престържете тестовия детайл и го обърнете, челюстите трябва да са чисти, и стягайте на степени от всяка врътка, като преди стягането пристегнете детайла съвсем леко (да може да приплъзва) и позавъртете детайла леко напред-назад, ако има някоя дребна неравност да се махне от челюстите. Иначе може да се окаже че каквото и да правите все има биене, а то де-факто няма.

Коментар

[QUOTE=sparkybg;2287700]А защо не 250? Тоя струг (C11??) е за 250 по принцип.- цитат

Прав си ,но такъв ми донесоха за 50лв ,чисто нов в грес. И аз не го върнах.Българските 3 и 4 челюстни са ми 250-ки.Но руският е трепач ,точен и с тия широки челюсти!
                              Ат.Буров.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X