Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    В ония времена на внесените "по второ направление" нямаше алтернатива. Произвеждащите се тук подобия на поялници бяха тотално нещастие, а в заводите работеха с човки от чиста мед - това съм го виждал с очите си. То и електрониката беше такава че с индукционен можеше да се прави всичко.

Ама, още тогава за да запоя трнзистор в SOT23 корпус слагах на индукционния си поялник тънко парче медна жичка върху човката, и запоявах през нея (било е преди 25 години). И дори така оцеляваха не повече от половината запоени транзистори. А те бяха скъпи - BFR92.
    Станциите Темко 30 инж. Владо Темков ги е разработил преди близо 40 години . Произвеждаха се горе при нас още имам един кашон основи и пружини за стойките на поялника . В момента Владо покрива с някакво негово изключително износоустойчиво покритие човки за поялници за няколко фирми . Казва че живота им се вдигал поне 10 пъти . Технологията му е бая смръдлива как издържа не знам . Реално работи в моя цех и се води към мен .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Стандартното е мед-никел-желязо-никел-хром или направо мед-желязо-никел-хром. Покрай хрома има миризливи и отровни неща, до колкото знам. Освен ако неговото не е нещо различно де. PACE имали някаква технология с дребни диаманти за дългоживеещите им човки.

Хрома се слага само по местата, по които не искаш да има калай.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Едно време един колега говореше за покритие от паладий, но незнам нищо повече.
        Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Някаква логика има. Платина - също. Ама каква ли ще му е цената, предвид че трябва да е и достатъчно дебело за да е износоустойчиво.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Сетих се нещо: Някой запоявал ли е транзисторни схеми с 100 ватов, голям български поялник? Отивам на прослушване за работа в едно военно поделение. Шефът ме разпитва и аз се представям като ненадминат електрончик. Да де, ама последният му въпрос е "можеш ли да запояваш?" Смея се, естествено, но не знам какво ме очаква. Работните места са обзаведени с огромните 100 ватови поялници, с които се работи по транзисторни елементи! Та прав си беше човекът да пита дали мога да запоявам. Какво направих ли? Занесох си 6 волтовият поялник със специално навит траф с изводи (температурен регулатор ) и всички ме гледаха завистливо.
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Типично. Защо трябва да ни е лесно като може да ни е трудно.

Коментар

Имам си станция,имам и оня бг поялника дето спарки го е показал и бачка от доста години,ползваме обаче едни от конрад сини с жълт тример за темп.към 9 лв. за брой,няма ги постоянно налични,чаках 3 месеца и взех 25 бройки,от над 10 г. няма нито един дефектирал,няколко се ползваха за производство на ел.устройства,изправители,стабилизатори и зарядни за кад.акумулатори,та тея са желязни и ефтини.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

Коментар

Еми няма дефектирал, защото не прегряват. Аз това се опитвам да обясня най-вече. Един и същ поялник като нагревателна част и човка изкарва в пъти повече когато е с регулатор, в сравнение с когато е без.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Станциите Темко 30 инж. Владо Темков ги е разработил преди близо 40 години . Произвеждаха се горе при нас още имам един кашон основи и пружини за стойките на поялника . В момента Владо покрива с някакво негово изключително износоустойчиво покритие човки за поялници за няколко фирми . Казва че живота им се вдигал поне 10 пъти . Технологията му е бая смръдлива как издържа не знам . Реално работи в моя цех и се води към мен .
                    Така е, от доста време се занимава с тоя вид техника. Имам бегли наблюдения върху неговата продукция преди и след "революцията".
                    Тия които се правеха едно време бяха доста по-различни от сегашните модели. Според мен и работеха по-добре.
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Когато ги е пуснал в производство преди 40 години са били да не кажем по добри но поне не по лоши от Велер . На много места хората си работят безпроблемно едни 30 - 40 години с тях . От доста години вече не се произвеждат тия станции китайските убиха търсенето . За 30 - 40 лева има съвсем прилични китайски станции за запояване .

Коментар

Станциите Темко 30 инж. Владо Темков ги е разработил преди близо 40 години . Реално работи в моя цех и се води към мен .
                        Владо жив ли е ? Навремето бъркаше магически смеси за изолация на шпулите във високоговорителите. После се разкарваше с една запалка да демонстрира как издържали на Х00 градуса температура. Няма умора този човек.
                        В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                        В. Иванов

Коментар

Жив и здрав е тоя чешит .

Коментар

Жив и здрав е тоя чешит .
                            Радвам се. Познавам го още от учебно производствената база на МЕИ то ( в стария 9 ти блок), той беше в звукотехниката а аз работех почасово като студент в електониката.
                            десетина бяха образите от онове време, Владо, Бистра , Бисер от базата после от катедрите Елисей, Андрей, Мишо.... цяла институция бяха, най добрите схемотехници и практици в занаята.
                            В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                            В. Иванов

Коментар

Как ги помниш толкова имена. От всички бивши колеги, по име помня двама трима, а и те започват да ми се губят.
                              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
                                Радвам се. Познавам го още от учебно производствената база на МЕИ то ( в стария 9 ти блок), той беше в звукотехниката а аз работех почасово като студент в електониката.
                                десетина бяха образите от онове време, Владо, Бистра , Бисер от базата после от катедрите Елисей, Андрей, Мишо.... цяла институция бяха, най добрите схемотехници и практици в занаята.
                                Бистра сега си има нейна фирма за трансформатори . От време на време идва да и направим по нещо .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X