Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Или нещо такова http://temko.hit.bg/ аз работя от много години с Темко 30 . На тези специално конструктора инж. Владо Темков ми е колега .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Очевидно и двамата не се занимавате.

Щото и тия за по 10 кинта от пазара откак не останаха работещи електрони, опери и прочие "електроника", общо взето за нищо повече не стават. Стават за електротехника с дебели жици. Даже на едно компютърно дъно не можеш да смениш кондензаторите с тях - или ще го прегреят и отлепят пистите, или силата няма да им стигне да стопят нищо. Пък и за тях качествена човка е от порядъка на 7-10 кинта - повече отколкото струва самия поялник.
      Предложил съм да вземе евтин поялник защото ни пита за тинол който струва 30ст, как да му предложа да си вземе поялник от 50-100лв
      Иначе аз имам станция за горещ въздух както и поялник станция.

Коментар

Сигурно има какво, но лично не мога да си представя за какво в момента е незаменим индукционния. Наистина ми е любопитно за какво го ползваш?
        ЛС.

Станцията за топъл въздух също има толкова много приложения в ежедневието ми, че дори не се сетих, че е в сферата на запояването...

Коментар

Още 5 стотинки:
          Индукционните ги ползваха телевизионните техници при ремонт по домовете и толкова им бяха свикнали, че продължаваха да работят с тях и в сервизите. Един такъв техник ми обясняваше колко ел. енергия спестявали.
          Да си кажа и за станциите: За 300 лева ще си купя 60 броя китайчета, като и половината от тях да се скапят първата седмица, останалите ще работят минимум 30 години!
          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
            За 300 лева ще си купя 60 броя китайчета, като и половината от тях да се скапят първата седмица, останалите ще работят минимум 30 години!
            ...и ще отлепят безкраен брой писти по всякакъв вид платки.

Тое като да караш ЗАЗ-ка срешу това да караш оняа Lancia, дето продаваш.

Ще ми е интересно да видя как се сменя чип на сегашен телевизор с индукционен поялник. Даже не чип - с прост електролитен кондензатор ще е достаътчно шоу.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Виждаш ли?! Не знаеш на какво сме способни ние, старците!
              А индукционен поялник съм ползвал само да видя как работи. Но и те се престараваш - чак да не може да се се смени електролит Даже и на многослойна платка. Показвам срещу бутилка червено.

Коментар

Ще ми е интересно да видя как се сменя чип на сегашен телевизор с индукционен поялник. Даже не чип - с прост електролитен кондензатор ще е достаътчно шоу.

Индукионният поялник си е необходимо помагало на всеки жичкаджия,работи задоволително на еднослойни платки,включително съм разпоявал(запоявал)чипове.Номера е да"усещаш"температурата,инак пистите отиват по-дяволите.Човки съм си правил от телта на улични живачни лампи,ако не се прегряват,издържат доста дълго.
                P.S.А кондензаторите не са проблем,залагам стек Болярка!
                Последно редактирано от petroffbg; 24-07-13, 23:01.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Аз говора именно за многослойна. От тия, дето пистичките им са по 0.15мм и са 6-8 слоя, каквито са преобладаващо по компютърните дъна и новите телевизори.

И говорех за индукционен. С тия по 10 кинта от пазара ще го смениш, евентуално, ако не си го забравил с последния половин час да се е спекъм на 600 градуса.
                  Но пак ще е интересно ако човката ти е на повече от 30-ина спойки и електролитчето е да речем 5x7mm с крачета на 2мм едно от друго.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Защо да казвам нещо, което и ти ползваш - голяма капка припой и сам ще се изхлузи.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                      Идукионният поялник си е необходимо помагало на всеки жичкаджия,работи задоволително на еднослойни платки,включително съм разпоявал(запоявал)чипове.Номера е да"усещаш"температурата,инак пистите отиват по-дяволите.Човки съм си правил от телта на улични живачни лампи,ако не се прегряват,издържат доста дълго.
                      P.S.А кондензаторите не са проблем,залагам стек Болярка!
                      Пояснявам - днешните чипове с малко късмет са ей-такива. Химикалката е BIC, а платката е с двойно по-дебели писти от средностатистическа компютърна дънна платка:
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:chip.jpg
Прегледи:1
Размер:187.0 КБ
ID:5505151

И то ако въобще имат крачета. Да ти кажа ли за колко стотни от секундата с индукционния ще изпечеш чипа в средата или горе в дясно, защото човката ти е по-голяма от него и изпуснеш ли я на 400 градуса, работата отича със скоростта на светлината?

За "жичкаджийство" и по-горе споменах че става. Ама това не е електроника а електротехника. Стека бира и без друго ще изпием, ако се видим. Имаме за какво да си говорим и за няколко стека бира време.

Коментар

Има капацитивно прехвърляне на някакви напрежения между намотките на индукционния. Паразитният капацитет е несъизмерим с тоя на котлончето. Чипове горят съвсем надалеч от мястото на поене. Електролитни кондензатори съм сменил доста, работя основно с индукционен. Вече дъвкахме темата за чиповете - не минавам към корпусите със ситни крачета. Това за прегряването е безусловно вярно, и дебели писти се отлепват. Спарки, аз работя с по-проста хардуерия и по-груба електроника. Не бих оставил в стаята да има постоянно разтопено нещо, каквото е котлоненият поялник. Непрофесионално е, не съм хардуерист, докато не направя аспирация ще е така. С опечени елементи досега не съм имал проблем. Процесорите ги буча на цокъл, и въобще не участват в поенето.
                        п.с. Търся индукционен с терморегулация!

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                          Защо да казвам нещо, което и ти ползваш - голяма капка припой и сам ще се изхлузи.
                          То изхлузването е лесно. Трудното идва после - да почистиш пистите, ако е с дупки - и дупките, без да отлепиш нищо, и да запоиш новия така че да не го изпечеш и да няма късо между крачетата. С твоя поялник ще е като да сглобяваш ръчен часовник, носейки брезентови ръкавици, а с другия като да ползваш пинцета, както правят болшинството часовникари. С много упорство може и да успееш, ама от 10 чипа колко ще работят, и колко време ще загубиш за това?

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Има капацитивно прехвърляне на някакви напрежения между намотките на индукционния. Паразитният капацитет е несъизмерим с тоя на котлончето. Чипове горят съвсем надалеч от мястото на поене. Електролитни кондензатори съм сменил доста, работя основно с индукционен. Вече дъвкахме темата за чиповете - не минавам към корпусите със ситни крачета. Това за прегряването е безусловно вярно, и дебели писти се отлепват. Спарки, аз работя с по-проста хардуерия и по-груба електроника. Не бих оставил в стаята да има постоянно разтопено нещо, каквото е котлоненият поялник. Непрофесионално е, не съм хардуерист, докато не направя аспирация ще е така. С опечени елементи досега не съм имал проблем. Процесорите ги буча на цокъл, и въобще не участват в поенето.
                          Нищо не оставяш. Нали видя горе - това загрява за 2 секунди до 350 градуса. В момента, в който го сложиш в стойката, може да се изключва. При следващо ползване докато го вземеш от стойката и нагласиш около спойката е загрял и те чака от няколко секунди.

Относно капацитивното прехвърляне - заземяваш единия край на човката, и с това се приключва. Другия край можеш да вържеш към земя през кондензатор, макар че смисъла е никакъв. Ако помня добре тия поялници работеха на някакви 2-3 волта и големи ампери. Тоест при чиповете няма да има нищо по-високо от 1-2 волта. Сега, някои горят и от 2 волта де.

За непрофесионалното - точно професионалисти не съм видял да работят с индукционен. Всичките работят с котлончета с терморегулация. За TQFP със стъпка 0.5 не знам да има цокъл, а ако искаш да ползваш нещо що-годе съвременно като елементна база, рано или късно стигаш до там. За SOIC има цокли, ама устройството ти ще стане 3 пъти по-голямо и 5 (ако ги вземеш на далавера от накъде, иначе може да стигнеш и до още една нула зад петицата) пъти по-скъпо само заради цоклите.

Да, за груби неща и големи чипове може кажи-речи с всичко. Ама това е вчерашната електроника. Днешната е като на снимката горе като минимум. В общия случай е по-ситна и от това, примерно 2 и повече пъти. Телефоните, дето са на всеки в джоба са на границата на възможното за сервизиране извън завода.
                          Последно редактирано от sparkybg; 24-07-13, 23:26.

Коментар

За "жичкаджийство" и по-горе споменах че става. Ама това не е електроника а електротехника. Стека бира и без друго ще изпием, ако се видим. Имаме за какво да си говорим и за няколко стека бира време.
                            Ставаше въпрос за стандартни чипове от 80-90-те години със крачета като губерка!За сегашните,считай чипа "бегал",и няколко съпротивления изпаднали от температурата на човката.Хората са казали,който си има брада си носи гребен,е аз си останах на нивото на 90-те,електрониката отиде във други измерения,пък за бирата ще трябва да намерим време,другата седмица ще съм по Разлог.
                            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                              Ставаше въпрос за стандартни чипове от 80-90-те години със крачета като губерка!За сегашните,считай чипа "бегал",и няколко съпротивления изпаднали от температурата на човката.Хората са казали,който си има брада си носи гребен,е аз си останах на нивото на 90-те,електрониката отиде във други измерения,пък за бирата ще трябва да намерим време,другата седмица ще съм по Разлог.
                              Ако щеш вярвай, такова като на снимката (това е моя платка, на ръка запоявана), ми е по-лесно да запоявам от ония чипове от едно време. Даже за ремонт ми е по-лесно като не са през дупки. Само си купуваш "гребенче" и се въоръжаваш с търпение. То си е почти часовникарска история вече. Но си е същата краста като едно време, че и отгоре. Сега елементи има всякакви и са достъпни тук точно колкото и навсякъде другаде по света.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                Или нещо такова http://temko.hit.bg/ аз работя от много години с Темко 30 . На тези специално конструктора инж. Владо Темков ми е колега .
                                Имам няколко такива излишни. Единият май е с изгорял нагревател. От показаните на снимката, жигиталният е най-зле.
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X