Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
    Това в какво ще вярваш или не вярваш си избирай сам.Това което съм описал дори не е било насочено към теб.Явно много ги "разбираш" нещата и хич нямам желание да ти наливам акъл.Би хепи нао........А и още нещо, май май за времената които говоря може и да не си бил роден, което не е задължително лошо нещо.
    Не ме разбра какво искам да намекна, но няма да се караме, нямам и какво да добавя. Винаги съм посрещан на нож като повдигна тая тема. Работих малко в електронната индустрия, и съм заформял колосални скандали, не виртуални като тоя. Това е и причината да се махна от нея, и да се стряскам и насън, при изобилието от прости и ефективни решения. Хората, за които е въпрос на чест да оставят машините без аспирация са още по-изобилни. Имам предвид шефове разни - набедени и безпросветни. Тия работи дето ги пиша за БГ минижерите по разни теми - не са от единия каприз и празни идеали.
    Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Ми сподели де.
    1. Мерене на ток и напрежение на човката, т.е. съпротивлението е функция на температурата.
    2. Има IR сензори, излъчване на абсолютно черно тяло. Вече не са и скъпи.
    Последно редактирано от Rabin; 25-07-13, 12:49.

Коментар

В ония времена на внесените "по второ направление" нямаше алтернатива. Произвеждащите се тук подобия на поялници бяха тотално нещастие, а в заводите работеха с човки от чиста мед - това съм го виждал с очите си. То и електрониката беше такава че с индукционен можеше да се прави всичко.

Ама, още тогава за да запоя трнзистор в SOT23 корпус слагах на индукционния си поялник тънко парче медна жичка върху човката, и запоявах през нея (било е преди 25 години). И дори така оцеляваха не повече от половината запоени транзистори. А те бяха скъпи - BFR92.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        1. Мерене на ток и напрежение, т.е. съпротивлението е функция на температурата.
        Не позна. Тинола е върху това, на което трябва да мериш съпротивление и е с по-ниско съпротивление от него. Така изчислената температура ще е функция повече на количеството тинол върху човката и големината на спойката, отколкото на реалната температура. Да не говорим че като изтънее човката става съвсем пълно мазало. А тя изтънява с времето.

Пак не позна. Нито човката нито спойката са абсолютно черно тяло, и точно в това е проблема. В инфрачервените термометри си има настройваем коефициент за това, в зависимост от това каква повърхност мериш. Проблема е в това че матовите боядисани повърхности имат един коефициент, лъскавата спойка втори, засъхналата коричка колофон върху нея трети, платката четвърти, а чипа, който запояваш пети. Отделно калайдисаната част от човката има различен коефициент от некалайдисаната. Тоест, с такъв датчик ще премериш едно голямо нищо. Може да постигнеш великата точност от +/- 100-ина градуса, което ще е особено "ценна" екстра.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки, тука не гоним мерене за лабораторни цели. Щом без терморегулация върши работа, доказано и с години - мога да се обзаложа, че ще има практическа полза. Контролерите са достатъчно мощни и евтини. Читав алгоритъм да се напасва към обстановката (изтъняващата човка примерно) - и ще работи. Просто нямам оборудвана работилница. Ти да видиш колко обичам да правя неща, дето не могат да станат и никой не бил успял. Писах вече какви неща успях да си сглобя.

Коментар

Не ме разбра какво искам да намекна, но няма да се караме, нямам и какво да добавя. Винаги съм посрещан на нож като повдигна тая тема. Работих малко в електронната индустрия, и съм заформял колосални скандали, не виртуални като тоя. Това е и причината да се махна от нея, и да се стряскам и насън, при изобилието от прости и ефективни решения. Хората, за които е въпрос на чест да оставят машините без аспирация са още по-изобилни. Имам предвид шефове разни - набедени и безпросветни. Тия работи дето ги пиша за БГ минижерите по разни теми - не са от единия каприз и празни идеали.

1. Мерене на ток и напрежение на човката, т.е. съпротивлението е функция на температурата.

Добре не съм те разбрал правилно.
            По отношение на термичния капацитет спарки е прав.Не мога да си представя че едно телче или айде по дебел тел го има в повече от по масивната човка.Дори и да се компенсира спадането на температурата това не може да е така плавно а и в момента на спойката стопеният калай също би трябвало да внася промяна в съпротивлението на тела на мястото където се намира той.Не знам не съм се замислял толкова, но не съм бил доволен от такива поялници когато съм ги имал, а това беше преди "ерата на Велера" както съм описал.От тия далечни времена друго не съм ползвал така че може ида имам пропуск.
            Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Не твърдя, че ще работи толкова добре, колкото котлона. За такива "фанатици" като мен - ще върши работа. Мразя да ми кади из стаята нонстоп, и толкоз!

Коментар

Спарки, тука не гоним мерене за лабораторни цели.
                Трябва точност от порядъка на +/- 10%. За никакво лабораторно мерен не говорим.

Щом без терморегулация върши работа, доказано и с години - мога да се обзаложа, че ще има практическа полза.
                От какво? +/-100 градуса точност, при положение че и 50 са "разстоянието" от жив чип до умрял такъв?

Контролерите са достатъчно мощни и евтини.
                Проблема не е в контролера. Контролера има нужда от входни данни за да регулира каквото и да е. Проблема е да му осигуриш тия входни данни.

Читав алгоритъм да се напасва към обстановката (изтъняващата човка примерно) - и ще работи. Просто нямам оборудвана работилница. Ти да видиш колко обичам да правя неща, дето не могат да станат и никой не бил успял. Писах вече какви неща успях да си сглобя.
                И как ще се "напасва"? Ще му сложиш ръчички, дето мерят изтъняването на човката през 5 минути, кантар, дето мери теглото на припоя по него, и спектрален анализатор, мерещ текущия състав на човката и на тинола върху нея, защото и те се менят.

Единственото евентуално работещо, за което се сещам, е самата човка да се направи като термодвойка, но пак съм скептично настроен върху това как ще и влияе капката тинол отгоре, а и с евтините човки скоропостижно се приключва, дори да решим проблемите с температурата на студения край.

Ама пак, за чий? Пак няма да даде това, на което е способна JBC C245 човка например. А тя е скъпа не защото е високотехнологична, а защото се произвежда само от един производител и изкарва много. Ама МНОГО много.

Коментар

Не твърдя, че ще работи толкова добре, колкото котлона. За такива "фанатици" като мен - ще върши работа. Мразя да ми кади из стаята нонстоп, и толкоз!
                  Казах ти вече - купи си каквото трябва, или си направи, и няма да ти кади постоянно. Щом идеала ти е индукционен, то ти трябва една единствена човка, та няма да се и вътриш кой-знае колко, даже и от скъпите да вземеш.

Знам че няма да го направиш. Просто недей да твърдиш че няма решение - има. И във всяко отношение е по-добро от твоето.

...а и не на пиоследно място - правилния котлон не кади кой-знае колко повече, дори да е постоянно включен. То е до това с какви материали работиш. Терморегулируем котлон не иска постоянно чистене на човката например. Тоест, каденето е предимно когато правиш самата спойка и 2-3 секунди след това, евентуално. Само си въобразяваш че с индукционния кадиш по-малко.

Коментар

Че няма да се хвана да правя баш сега - си повече от прав. До вчера нямах дори телевизия, цял месец.
                    Крива на поене на СМД елементи си виждал. Поене на електролитен СМД се прави с температура, много пъти превишаваща допустимата за съхранение на компонента. Важно е за колко време, т.е. топлото да остане само в/у изводите. Какви 10% точност гониш?
                    Ей ти алгоритъм. Мериш съпротивлението след минута пауза, т.е. студен. Вземаш го за референция при мерене на топло, и компенсираш изтъняването.
                    С оптиките не съм наясно, в частта матово и лъскаво, и абсолютно черно. Знам само, че IR може да се манипулира, почти със същия успех, както и нормална светлина. Т.е. мерене от точка във фокуса на лупата.
                    а и не на последно място - правилния котлон не кади кой-знае колко повече, дори да е постоянно включен
                    Разбрахме се.

Коментар

Ей ти алгоритъм. Мериш съпротивлението след минута пауза, т.е. студен. Вземаш го за референция при мерене на топло, и компенсираш изтъняването.
                      Пак не става - върху човката има тинол, при това незнайно колко и с незнаен състав. На всичкото отгоре си мени и съпротивлението по различен начин в зависимост от температурата, сравнен с материала на човката.

За фокуса в точка - нямаш гаранция какво ще има в тая точка - лъскав тинол, оксидиран, ако е лъскав, как точно е насочена повърхността му спрамо сензора, дали няма коричка колофон или сажда от колофон. А и мога да ти пожелая успех с евтин сензор с няколко милиметра обектив да "фокусираш" инфрачервено излъчване от точка с размер примерно милиметър на милиметър, ако си на повече от сантиметър от обекта, дето мериш.

За кривата на SMD-то - ръчното запояване може да е както по-щадящо, така и по-натоварващо от печене във фурна. В единия случай имаш плавен контрол на температурата на цялата платка, а в другия - термални градиенти в мястото на спояване, дето лесно подминават 270-те (примерно) градуса в печката. От една температура на човката нагоре ти е нужно само да пипнеш крачето на чипа с поялника за да го умориш.

И друго за индукционния - ти хубаво ще мериш съпротивление, ама то е съпротивление на целия проводник, а не само на центъра му, където е изстънял. Като го топнеш в спойката центъра става по-студен, а участъците от центъра до двата края - по-топли (там започва да се отделя болшинството мощност и там са най-малките загуби, когато върха е опрян върху платката. Какво ще ти даде меренето на съпротивление - температурата на върха, или температурата на периферията. Това дори да предположим че успяваш да мериш съпротивлението само на проводника на човката, без да му влияе тинола.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        В ония времена на внесените "по второ направление" нямаше алтернатива. Произвеждащите се тук подобия на поялници бяха тотално нещастие, а в заводите работеха с човки от чиста мед - това съм го виждал с очите си. То и електрониката беше такава че.....
                        E, доста песеместично. Много добре помня и второто направление - предимно Велери поялници, както и заводските с 6 волта нагреватели дето човката се изковаваше задължително, така по бавно се разяждаше- но запояване то си беше част от занаята и се учеше. Да направиш от 1000 - 1000 лъскави и гладки спойки, не претоплени, не студени- си беше занаят който се учеше. Миналата година, едни специалисти ги гледах как плюеха с поялниците и се мъчеха да удължат UTP кабели на едно место. Трябваше да направят общо около 200 такива удължавания, а те един терминал го правеха по 5 часа с почивките ....като им показах как се правят надежни и бързи спойки с техните поялници им увиснаха ченетата. Ама щото ние навремето и във Ворошилов и в Сигнал и ЦИИТ или ИИМЕ, заводи и институти, сме работили с всичко и сме се научили как се прави и как да се оправиш.( Последно работех и със станция за горещ въздух, иначе SMD чип от керамична подложка с какъвто и да е поялник не може да се свали 100% надежно. А индукционния си го пазя за нещо дето набързо трябва да се направи, то е ясно за какво. )
                        В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                        В. Иванов

Коментар

Koтлонената човка принципно не е много по-различна, просто топлещата и мерещата част май са разделени, и има по-голям темп. коефициент. И ги има същите недостатъци, в една или друга степен. Дали ще гарантираш тия 10% в работната зона, че аз съм много скептичен. Първите електронни лампи са били с директно отопление на постоянен ток, после са въвели косвеното и са разделили анода от подгряването. Щото ги мързяло да изправят и филтрират Мързелът е двигателят на прогреса!

Коментар

Koтлонената човка принципно не е много по-различна, просто топлещата и мерещата част май са разделени, и има по-голям темп. коефициент. И ги има същите недостатъци, в една или друга степен. Дали ще гарантираш тия 10% в работната зона, че аз съм много скептичен. Първите електронни лампи са били с директно отопление на постоянен ток, после са въвели косвеното и са разделили анода от подгряването. Щото ги мързяло да изправят и филтрират Мързелът е двигателят на прогреса!
                            Гарантирането на 10-те процента в работната зона ти зависят от топлинния капацитет на човката, който при котлонена човка е многократно по-голям, и от добрия контакт между термодвойката и човката, както и близостта и до работната зона. В JBC например самата човка е единият метал на термодвойката, и контакта с другия проводник може да се набута буквално на милиметър от работната зона, където показанието на термодвойката ще е максимално близо до реалността

Терморегулацията по-скоро ти гарантира че ако задържиш поялника малко по-дълго, температурата няма да отиде на майната си и да прецакаш чипа и/или отлепиш пистата. А понякога се налага да задържиш или направиш няколко минавания през мястото - едно е да поиш краче към 0.15мм писта, друго е директно към полигон например.

Въпреки че се получават градиенти, предимно на тънки човки, разликата между това да си си настроил температурата на 250, 350 или 450 градуса е разликата между студена спойка, хубава спойка, и неработещ чип или отлепена писта.

При HAKKO T12 пък, дори датчика не е отделен. Единия проводник на термодвойката ти е реотана, а другия - някакъв различен метал. Термодвойката е изнесена пак напред в човката и изолирана от нея. Ама това е компромис - чете се малко по-трудно.

Относно лампите с директно и индиректно отопление - има си съвсем практическа полза от индиректното - като имаш схема с повече от една лампа можеш да ползваш общо захранване за отоплението им, вместо да правиш трансформатор с брой вторични равен на броя лампи веднъж, и втори път за високите напрежения. Доста по-сложно и скъпо начинание.

Виж по въпроса че мързела е двигател на прогреса няма две менения.

Затова и ние, силно "работливата" нация, имаме производителност на труда като минимум 3 пъти по-малка от на мързеливите американци например. Викам да станем малко по-мързеливи, ама в пълен комплект с останалита работи покрай това. За добро ще е.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
                              E, доста песеместично. Много добре помня и второто направление - предимно Велери поялници, както и заводските с 6 волта нагреватели дето човката се изковаваше задължително, така по бавно се разяждаше- но запояване то си беше част от занаята и се учеше. Да направиш от 1000 - 1000 лъскави и гладки спойки, не претоплени, не студени- си беше занаят който се учеше. Миналата година, едни специалисти ги гледах как плюеха с поялниците и се мъчеха да удължат UTP кабели на едно место. Трябваше да направят общо около 200 такива удължавания, а те един терминал го правеха по 5 часа с почивките ....като им показах как се правят надежни и бързи спойки с техните поялници им увиснаха ченетата. Ама щото ние навремето и във Ворошилов и в Сигнал и ЦИИТ или ИИМЕ, заводи и институти, сме работили с всичко и сме се научили как се прави и как да се оправиш.( Последно работех и със станция за горещ въздух, иначе SMD чип от керамична подложка с какъвто и да е поялник не може да се свали 100% надежно. А индукционния си го пазя за нещо дето набързо трябва да се направи, то е ясно за какво. )
                              Точно във Ворошилов съм гледал запояване с медни човки. То и аз съм опитвал де. Не винаги съм имал това, дето имам сега. С български 6 волтов поялник и аз съм работил - даже някъде из къщи би трябвало още да се търкалят 3 броя различни. Но си бяха гадни. Не че не можеш да свършиш работа - можеш, ама разликата е като между жигула и мерцедес - хем загряват бавно, хем прегряват, хям нямат терморегулация.

После от някъде си купих някакви човки, от които едната струваше голкото 3 китайски поялника, и със смяната и остренето на човки се приключи. По едно време имах и някаквъ български с терморегулация, но бръмчеше така че след час работа започва да ти бръмчи главата, резервни човки нямаше, а самия поялник беше - леле майко (от сегашна гледна точка).

После се прежалих да си купя въпросния български за 50-ина кинта - на много по-късен етап, междувременно бях позарязал електрониката. Ама старата краста трудно се мори - в един момент проима интернет достъп до всякаква информация, симулационни софтуери, достъпни части, и ме връхлетя отново с пълна сила.

Та, работил съм и аз с всичко, макар и като хоби. Ако с това си изкарваш хляба или ползваш често, в днешни дни няма смисъл от компромиси. Има достатъчно на порядък по-читави от някогашните решения. По улиците жигули не останаха.

Коментар

Ето какво използвам аз.
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:111.jpg
Прегледи:1
Размер:60.1 КБ
ID:5505236

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X