Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпроси за тинол и човка за индукционен поялник

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    п.с. Търся индукционен с терморегулация!
    Сега ако кажеш и как да се мери температурата по средата на реотана, тутакси ще те уредя.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Сега ако кажеш и как да се мери температурата по средата на реотана, тутакси ще те уредя.
      Не е невъзможно, с термодвойка. Аз ако знаех нямаше да питам. Нищо не се доближава до бързодействието на телчицата, бих се пооръсил за професионален индукционен. Досега аз лично не съм имал повреден елемент от индукционен. Леко попрецаках 1 платка, правена от мен. Подозирам калпав материал, с други платки не съм имал проблем. Тоя котлонец дето загрява за 2 секунди струва свят пари, не винаги си струва. Бих инвестирал в осцилоскоп, примерно, на едни и същи пари са.

Коментар

Де го осцилоскопа за 50 кинта?

PACE имат подобна човка - TD100. 25 кинта бройката. С 3 човки ще изкараш до пенсия. Контролера можеш и сам да си направиш - в MCU форума съм пуснал и схеми и фирмуер.

Китайските (на клипчето в дясно) са по 4 долара борйката. Дръжката - 15-20 долара. Контролера излиза грубо 100-ина лева, ако си го направиш сам. Или, за около 150 кинта имаш поялник, сгряващ за 4-5 секунди. Къде го осцилоскопа за тия пари, дето да става за нещо?

Че не винаги си струва си прав - такова трябва първо да ти дотрябва, после да осъзнаеш че ти трябва, и чак после да си го набавиш или направиш.

Китайски контролери за същата човка има за по 20-ина долара. (в eBay/aliexpress търси "T12 soldering", или "HAKKO T12"). Тоест - има и бюджетно решение. Има си кусури, но пак е на светлинни години от поялника от кварталния пазар и можеш да свършиш почти всичко с него, от запояване на TO-247 до най-дребния SMD компонент.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Когато чуя за поялник се сещам само за едни-WELLER.Работя с един WECP-20 от 87/88 година, не помня точно внесен тогава от комунягите по второ направление, защото явно е бил стратегически дивайс тогава.От тогава до сега само човката е сменяна два пъти.Едно време съм го забравял често включен от петък до понеделник.Та такива ми ти работи относно поялниците........А иначе е включен в работните дни от сутрин до вечер независимо дали ми трябва или не.Загрява за 20/30 секунди до 350 градуса така че изобщо не е бавен.
          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Еми освен друго, човката му е изкарала толкова време и защото е с терморегулация. При 350 градуса човката има един живот, при 500-600 - съвсем друг.

А като прегрява на 600, и най-хубавото покритие на човката няма да трае твърде дълго.

Коментар

Човката не ми е важна, тя е консуматив, но да издържи всичко останало /да чукам на дърво да не го предизвиквам/ толкова време, за мен просто не е истина.....

Коментар

...Нищо не се доближава до бързодействието на телчицата...
                Както и нищо не се доближава до никаквия и темичен капацитет.

С термодвойка не става. Трябва да е в плътен контакт с телчицата за да мери вярно, а това няма как да се случи. Отделно точно там, дето трябва да мери трябва и да е калайдисано, което допълнително пречи. Отделно индукционния работи на по-голяма температура на телчицата, точно защото топлинния и капацитет е никакъв и като пипнеш спойката рязко пада от примерно 500 градуса до под 200, ако спойката е по-голяма. Като регулираш на 350 - кел файда. Като пипнеш спойката ще стане на 100, и после ще трябва да го чакаш повече от "котлона" да стопи тинола.

Индукционния поялник е евтин компромис. Нищо повече.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                  Човката не ми е важна, тя е консуматив, но да издържи всичко останало /да чукам на дърво да не го предизвиквам/ толкова време, за мен просто не е истина.....
                  Ми тои и моя български индукционен догодина ще навърши 30 години.

Няма нищо "магическо" в тия поялници. Поялник умира от прегряване - важи и за човката и за нагревателя. Ако контакта между човка и нагревател е достатъчно добър, нагревателя работи на температура близка до тая на човката, или около 300-400 градуса. Това за нагревателя е майтап работа. Нагревателя на отоплителната ти печка работи на поне 2 пъти по-висока температура и пак изкарва по 30 години (имам и печка такава). При болшинството китайски нито има добър контакт между човка и нагревател, нито терморегулация. Нагревателя в работен режим свети, а човката в повечето време е на поне 500 градуса, тинола е окислен, а колофона е станал на въглен. От там и цената им. След 2 часа работа човката вече е оксидирала и започва да се изяжда от тинола и колофона, а нагревателя е на късмет. Отделно дръжката е прегряла и не се пипа.

...пък и Weller не са това, което бяха. За някои от днешните им модели чета някои не особено ласкави отзиви, еле пък на фона на това колко струват.

Коментар

Човката не ми е важна, тя е консуматив,....
                    А откъде взимаш човки за велера, защото и аз имам такъв и е за човка?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      А откъде взимаш човки за велера, защото и аз имам такъв и е за човка?
                      Последната купих но преди поне знам ли, 7/8 години от представителството им на Оборище беше тогава и е доста качествена за разлика от предишната междинно купена от някъде.За оригиналните с поялника няма да говоря.....

Сега гледам някакви са на Евлоги Георгиев но незнам дали са същите от тогава

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Както и нищо не се доближава до никаквия и темичен капацитет.

С термодвойка не става. Трябва да е в плътен контакт с телчицата за да мери вярно, а това няма как да се случи. Отделно точно там, дето трябва да мери трябва и да е калайдисано, което допълнително пречи. Отделно индукционния работи на по-голяма температура на телчицата, точно защото топлинния и капацитет е никакъв и като пипнеш спойката рязко пада от примерно 500 градуса до под 200, ако спойката е по-голяма. Като регулираш на 350 - кел файда. Като пипнеш спойката ще стане на 100, и после ще трябва да го чакаш повече от "котлона" да стопи тинола.

Индукционния поялник е евтин компромис. Нищо повече.
                        тук си 100% прав, всичко е точно така.На моя нагревателя се води 50W, но казвам ти че и медни радиатори съм запоявал с него. А иначе твоя индукционен може и да е на 30год, но не е работил в режима който съм описал.

За тинола-копувал съм 1мм холандски май-беше от БГ и флюса му бе жесток, калайдисваше яко на поразия каквото му падне а и меришеше вери гуд....

Коментар

тук си 100% прав, всичко е точно така.На моя нагревателя се води 50W, но казвам ти че и медни радиатори съм запоявал с него. А иначе твоя индукционен може и да е на 30год, но не е работил в режима който съм описал.
                          Не чИтеш. На моя, индукционен в следствие на работния режим му е стопен корпуса от прегряване. Когато го ползвах имах само индукционен. Знаеш ли колко приятно изживяване е да поиш ламаринки на антенен усилвател с индукционен поялник? Същото с обикновен се върши за секунди.

За другото - това че работи по цял ден може и да му е в плюс. Колебанията в температурите при включване/изключване също влияят на живота, предимно на нагревателя. Той вижда най-много зор именно в тия 20-30 секунди, в които стопля от стайна температура до 350 градуса. После работи на примерно 10-30% от номинала си.

Затова и повечето със sleep функция като ги сложиш в стойката не се изключват напълно, ами стоят на 200-250 градуса, нищо че сгряват от стайна до работна за 2 секунди (JBC-то например). Допълнителен бонус е че при тия температури тинола не се окислява както при 350.
                          Последно редактирано от sparkybg; 25-07-13, 11:51.

Коментар

Тука чета едни мнения, от времето на оловния припой... вечни неизлючваеми поялници, дето сгрявали бързо за има-няма 30 секунди. Което не е приложимо ако имаш повече от 2 спойки.
                            Пломба на зъбче е 80 лева, без грам усложнения, при стоматолог разумно съотношение цена/качество.
                            Очаквам да ме емнете за конспирации, както и колко невъзможна задача е индукционният поялник, дето нямам терморегулация, както нямам и проблеми с отсъствието и. За калайджийски изпълнения си имам предвиден за целта туч, мога и кафе да сваря с него.
                            Очаквах някой да е произвел нещо по advanced, да не се хващам аз да ги правя! Термодвойка не е единственият начин за мерене, сещам се още 2 начина без да се замислям.

Коментар

сещам се още 2 начина без да се замислям.
                              Ми сподели де.

ПП: А никой не е произвел нещо "по-advanced", просто защото при точно тая концепция е безсмислено, при положение че можеш да направиш обикновен поялник да сгрява за 2 секунди. Няма нито един недостатък на индукционния и нито един недостатък на обикновения, загряващ за 2 минути. И температура се мери безгрижно на 3мм от върха на човката, ако е нужно.

Коментар

Тука чета едни мнения, от времето на оловния припой... вечни неизлючваеми поялници, дето сгрявали бързо за има-няма 30 секунди. Което не е приложимо ако имаш повече от 2 спойки.
                                Пломба на зъбче е 80 лева, без грам усложнения, при стоматолог разумно съотношение цена/качество.
                                Очаквам да ме емнете за конспирации, както и колко невъзможна задача е индукционният поялник, дето нямам терморегулация, както нямам и проблеми с отсъствието и. За калайджийски изпълнения си имам предвиден за целта туч, мога и кафе да сваря с него.
                                Очаквах някой да е произвел нещо по advanced, да не се хващам аз да ги правя! Термодвойка не е единственият начин за мерене, сещам се още 2 начина без да се замислям.
                                Това в какво ще вярваш или не вярваш си избирай сам.Това което съм описал дори не е било насочено към теб.Явно много ги "разбираш" нещата и хич нямам желание да ти наливам акъл.Би хепи нао........А и още нещо, май май за времената които говоря може и да не си бил роден, което не е задължително лошо нещо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X