Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарича на български процеса на разпробиване известен като "gun drilling" ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как се нарича на български процеса на разпробиване известен като "gun drilling" ?

Скапана е стоманата на Калашниковите цеви. Пробвай с картечната цев. Не знам кво джилязо е, ама е брутално яко,
    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

От: Как се нарича на български процеса на разпробиване известен като "gun drilling" ?

"От ст 40 се прави колянов вал, ама да знаеш как да я термообработиш"
      Цеви съм чувал, че се правят от ХГТ.
      Иначе си трябва човек който да каже коя стомана е най подходяща. Защото ще има заварки.......
      Тръбите каквито и да са ако не са калибровани.... имат кривини навсякъде.
      Лично аз не мисля, че въпросните щанги ще стрелят и трябва да се гони някаква прецизна точност. Трябва да направиш някакъв компромис, защото ако не се изкриви щангата то ще е нещо друго.
      EXC TPI 2019

Коментар

На ПК-то е същата, само е кована. От там и другостта. Лопатите на въртолетите Ми са направени от същото, от което и твойта кола, но издържат прострелване с 23-мм снаряд. Разликата е само в това, че като ги излеят ги пълнят със стоманени съчми, и ги друсат 40 денонощия както ти подскачаш по бабуните с целата гас.
        Сега, що твойта кола после не е железна, а ти си, е друг въпрос. Ще отговоря само в присъствието на изтънчено-развратни келнерки.

А гаубиците например, са си от нормална Ст 45. Вътре в тях по едно време стават нормални 200 атмосфери.

Коментар

Аз пък се сетих за друго.

Щангите и всякаквата друга твар, която работи на тласкане и огъване, са плътни НАРОЧНО.
          Повечето време материалът, който е в средата, само тежи. Разликата се вижда, когато леко се прескочи границата на пластични деформации, а в едно автомобилно окачване или кормилна уредба това става даже твърде често. Тръбата ще се сгъне и вече няма да работи изобщо, защото няма да е дори приблизително кръгла. Плътната щанга само ще е крива, малко или много, но ще предава усилия по дължината си. Има такова нещо като graceful failure. Това, че си се ударил в камък и колата е за ремонт или даже за изхвърляне, все още не значи че искаш да се претърколиш с нея в дерето.

Тръбите са смислени, ако детайлът работи на усукване.

А като казвам, че границата на пластичните деформации се прескача често, имам предвид наистина често. Примерно по нашите земи, на около 1000км веднъж. Като се натрупат примерно 30 по-гадни дупки, предницата вече има неприемлива сходимост и ходиш да ти я настроят. Тръбовидните щанги ще означават, че вместо настройка на сходимост веднъж на 30 гадни дупки ще се пребиваш на всяка гадна дупка. Тежка цена за спестени няколко килограма.

Коментар

Кучето е заровено в предния пост на Ясен. Пробвай да изправиш в гората сгънат на 30 градуса кардан и да продължиш. Кормилната щанга трябва да е плътна и мека защото колкото и да е яка и незнам си каква винаги ще се намери по здрав камък да и вземе здравето. После в единия случай ти трябват месеци за изработка и доставка на незнам си какво си от незнам си къде си, а във втория по голям чук. Отделно по сайтове и каталози имам чуството, че повечето само проектират и произвеждат от някой комп и хеви дюти простотийте им не са виждали гора.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
              .... Отделно по сайтове и каталози имам чуството, че повечето само проектират и произвеждат от някой комп и хеви дюти простотийте им не са виждали гора.
              Предлагам да въведем " технологична " поправка в един наложил се закон на форума, а именно:
              - Хубавите и евтините неща се продават в различни магазини ! -
              И поправката да гласи :
              - А, скъпите и некачествени - в Интернет ! -

По темата. Правил съм панхард посредством пресово набиване на две тръби една в друга.
              Идеята беше да проверя дали усилието за огъване на двете в пресова сглобка, не е по-голямо от сумата на двете индивидуални усилия за огъване.
              Не е .
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Добре знаеш,че преосигуряването на един детайл, води до чупенето на друг, кореспондиращ с него
                Предпочитам да изкривя кормилна щанга а не шенкел, да речем.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Тръбите са смислени, ако детайлът работи на усукване.
                  Много често се ползва това преимущество, но за разпробитите полуоски от американския сайт в първия пост аз виждам търсене на повишена устойчивост на умора. Те точно така си го казват - "премахната сърцевина", така си е понятието. В плътният прът се пробива отвор със сравнително малък диаметър 10 - 30%, например. След термичната обработка може да се постигне по-висока еластичност при равни други условия, по-устойчиво на умора, и по-крехко отколкото пластично. За полуоска звучи добре.
                  За щанга - май е кормилна - мисля, че трябва да се търси нещо, което при удар или претоварване да поддаде и така да ограничи максималните усилия по околните части. По управлението всичко е крехко, по-скъпо и трудно за смяна - шарнирни съединения, хебел, кормилна кутия. Щанга-предпазител, която се поправя с чук - какво по-добре. Даже с чука ремонтът е качествен - приятна особеност на конструкцията.
                  Дали да се ползва плътно или тръба - зависи колко се гъне това нещо при инцидент. Дебелостенните тръби се гънат много преди да се пречупят, трябва да се съобрази с приложението.

То за имане има, ама няма от къде да купиш примерно 5 парчета по 2 метра. Ако знаеш - казвай.
                  Не съм пазарил железа отдавна, а не ми се звъни и проверява сега. Но давам една идея - имам изчезващ спомен, че уякчени дълбоко изтеглени тръби се свалят и изхвърлят от топлообменниците в котлите на ТЕЦ. Не знам кой модел котел, но съм ползвал такава от ТЕЦ Варна. Сменят се при планов ремонт, не е от повреда и са като нови, или поне има запазени участъци. Диаметърът беше нещо около 35 мм, 35х4 или 35х5 или 40х5. Търкалят се на купчини и отиват на вторични. Заваряват се, и са яки - работят при стотици атмосфери и градуси. Не съм сигурен в атмосферите и не помня стоманата.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                    Инструментът се нарича "оръжейно свредло", а пробиването става на специална машина. Може да се ползва и струг, с приспособен за целта патронник, на задното седло.
                    Да не те отчайвам, но едва ли ще намериш "наоколо", свредло с твоите размери. Можеш да си поръчаш, но цената ще е поне, като за дузина тунингови щанги.П.П. Заточването на оръжейните свредла, също си е цяла наука.
                    Джорджо, извини ме, но съм убеден, че инструмента се нарича "оръдейно свредло".

Поне така съм го учил навремето и в технкума, и в института.
                    Също така го наричаха и в цеха, където видях наживо как работи.

В завод "Стомана" в Перник ( не знам дали се нарича още така ) бях впечатлен от дванадесетчуков чук - това нещо относително бързо чрез пластична деформация превръщаше стоманена заготовка с размерите на голям бордюр ( по осем заготовки караха на един Краз до ротационната пещ, където ги докарваха на определена температура) до прът с ф 150-250 мм. и дължина няколко метра.
                    После ги дупчеха аксиално.

Това беше специална продукция, и отиваше някъде, за да и правят някакви неща, за да стане нещо си..

Дано тази информация е от полза, макар че спомените ми са от 1985 година..

Коментар

Мани ги полуоските, те са като карданите - валове. Във вала все едно работи само периферията, и сърцевината можеш да я махнеш за да олекне, без вредни последствия. Само за джоба.
                      Обаче са прави. То може да вземеш един заден торсион от Пежо, той е безобразно здрава пръчка, ама верно ще ти строши я хебела, я колелото, я нещо друго като се удари.

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                        Добре знаеш,че преосигуряването на един детайл, води до чупенето на друг, кореспондиращ с него
                        Предпочитам да изкривя кормилна щанга а не шенкел, да речем.
                        Разбира се, че е така. Но когато шенкела примерно не е оригиналния, а е конструктивно по-здрав е съвсем логично да си позволиш и по-здрава щанга. Моят случай провокирал тази тема е следния:

Първо да уточня че при мен идеята бе да си изработя tie rod (така и не разбрах как тази щанга се нарича на български или поне на "форумски"). Това е щанга от кормилното управлене свързваща двата knuckles (тук май ги наричате "шенкели", а някои и "хебели"). Както и да е... става дума за тази щанга:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:tie_rod.jpg
Прегледи:1
Размер:146.0 КБ
ID:5452908

Оригиналната щанга е с S-образна форма на накраиниците и е огъната на 3 места за да се изнесе напред и да осигури пространство за биалетките и за капака на диференциала. Тунинговия хром-молибденов вариант също е изработен с идеята за биалетките и капака, но самия прът (тръба) е огънат на две места с тази цел.

Име:PPM-8002-400.jpg
Размер:7.7 КБ
ID:5452909

При мен ситуацията вече се различава значително от оригиналната. Новият мост на Currie е с наклонен кaпак и осигурява пространство за тази щанга без да е необходимо тя да се изнася напред чрез кривене в разни посоки. Рамената на стабилизиращата щанга са значително по-дълги и изместват точката на закрепване на биалетките върху моста с около 100 мм назад. Новите ми knuckles са конструктивно и като материал два пъти по-здрави от оригиналните и освен това преместват точките на закрепване на тази щанга с около 30 мм нагоре и 15 мм напред.

Име:JK001-400.jpg
Прегледи:2
Размер:36.6 КБ
ID:5452910 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1105or_16_+dana_44_based_dynatrac_prorock_jk_axle_build+reid_racing_knuckle.jpg
Прегледи:2
Размер:81.8 КБ
ID:5452911

При това положение вече тази щанга е възможно да бъде права като струна и най-важното е възможно да бъде много по-здрава предвид удвоената здравина на хебела, шенкела или както си изберете да наречете knuckles. Признавам че изпитвам затруднение с превода на български или "форумски" на някои от детайлите. Разбрал съм какво са "дифове", "амове", "пеперудки", "гущери", "жабки" и други такива от зоо-монтьорския жаргон , но до сега не успях да разбера еднозначно какво е наименованието на tie rod и knuckles

И така стигаме до ситуацията при която нищо от предлаганото на необятния US пазар не ми върши работа. Ще трябва да се прави. В България се намират свободно пръти с всякакъв размер от 2 марки хром-молибден - 4130 и 4140. За съжаление тръби не се предлагат. Тази щанга обаче е окачена и от двете и страни към моста и нейната маса участва на 100% в подресорната. Всички останали щанги от едната страна са закачени към шасито или купето и участват с 50% в подресорното тегло. Всеки грам на тази щанга в сравнение с всички останали щанги по окачването се умножава по 2. На всичкото отгоре цялото и тегло е върху ябълководните накрайници и колкото теглото е по-малко, толкова по-малко са инерционните сили и толкова по-малко се товарят и износват накрайниците. От тук и условието тя да бъде колкото се може по-лека. И естествено здрава. От масовите и лесно достъпни в БГ материали 4130 и 4140 като че ли са най-подходящия материал. За съжаление обаче се оказа, че няма начин този материал да бъде разпробит тук по правилния начин.
                        По тази причина реших проблема чрез внос на следните детайли:

1. 3/8 / 0.188 хром-молибденова тръба с дължина 4.5 фута - закалена

2. 1" OD хром-молибденови закалени резбови накрайници по един с лява и дясна резба 7/8 - 18

Име:PPM-3606-400.jpg
Размер:30.4 КБ
ID:5452921

4. 1 ton Synergy metal on metal накрайници по един с лява и дясна 7/8 - 18 резба + 2 резервни

Име:PPM-4131-D1-400.jpg
Размер:13.1 КБ
ID:5452922 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PPM-4131-EXPLODE-400.206.jpg
Размер:9.3 КБ
ID:5452923 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PPM-4131-COMPARISON-400.jpg
Размер:16.9 КБ
ID:5452924

Регулирането на дължината на тази щанга ще става по най-простия и надежден начин - чрез завъртане на цялата щанга, заради лявата и дясна резба на накрайниците и.

Ами това е. Няма да разпробивам в България
                        Последно редактирано от elbgt; 10-02-13, 13:19.
                        My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Кормилна щанга от камион е повече от достатъчно здрава за твоята цел.
                          Камионските части са на порядък по-качествени от тези при леките автомобили.
                          Дълго време ползвах за силов инструмент кормилна щанга от МАН и мога да кажа, че надмина очакванията по здравина, въпреки, че беше подлагана на доста по-сериозни натоварвания, в сравнение с тези, за които е била предвидена. Също представлява дебелостенна тръба, с вътрешни резби в двата края.
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Много полезно инфо и със снимки и описание.
                            Поздравления.
                            Много се радвам на споделените идеи и доработки по Jeep-a.
                            Последно редактирано от Stefan Dimov; 10-02-13, 13:04.

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                              ... Аз лично мисля да я използвам за изработка на щанги, заради добрата заваряемост, добрите механични показатели и тегло. Както и заради възможността за последваща термообработка след евентуалните огъвания и заварки. Плътното Ф става за моите цели и имам вече изработени детайли от него, но теглото е малко неприемливо...
                              Използвам този цитат, защото подозирам в него се крие есенцията на темата...
                              Ще споделя моята гледна точка без да я натрапвам на никого (то реално няма да кажа и нищо ново), в спорове пък съвсем не ми участва ...

Щангите (прътите) като конструктивни елементи преди всичко работят на опън / натиск, като натискът реално се трансформира в изкълчване при по-дългите такива (щото по принцип има и къси щангички). Когато щангите са прави, конструкторите ги правят от тръби или плътни пръти още в завода (най-евтиното работещо решение), когато обаче са с криволинейна форма, всъщност избягват да ги правят кръгли и ползват изковки/отливки, макар че има много примери за криви пръти - това са наблюдения от практиката...

По същество - когато се проектира щанга, правилно би било тя да е права - тогава може да се изстиска якост при минимална маса с да кажем gun-drilled прът от 25 ХГМ, когато щангата е крива и работи на огъване, пак може да се изстиска якост с gun-drilled 25 ХГМ - както се казва "имАл бол пари - дал", но... от конструктивна гледна точка нещата изглеждат така:

Увеличаването на външния диаметър на тръбата добавя маса на втора степен (площ на кръг) и якост на четвърта степен (съпротивителен момент на огъване) - нещо като в рекламата "моята терца цака вашто петдесет"...
                              Обръщам се към интернет за справка и да кажем бих намерил данни, че yield strength на 25 ХГМ без термообработка е примерно 2 пъти по-висока от ст 45 (казвам примерно, не съм проверявал), следователно ще ни трябва 2 пъти (или колкото покаже справката за якостта) по-голям съпротивителен момент (или площ на сечението ако говорим за чист опън/натиск) за да имаме същата якост при даденото хипотетично натоварване...

Е няма как... ще утежним щангата 2 пъти и тя ще стане примерно не 4 кг а 8 кг... Неприятно... ще вдигнем масата на неподресорните елементи с 4 кг или общо с 30 кг примерно за цялото окачване... на цената на, както се казва, "един градски разговор"...

Пиша всичко дотук, защото и аз в ролята на конструктор, когато правех чертежите на щангите за Patrol-a ми дълго мислех какъв материал да използвам и проучвах какво ползват в Австралия, може ли да се намери тук, ако не може то какво има налично тук и какви са му характеристиките и т.н. Понеже исках да свия до минимум механичната обработка (= mucho tengo dinero), трябваше по възможност да намеря такива размери безшевни тръби, които да ми вдъхнат доверие и да ги има в Ангел Стоилов на склад... Обмислях и вариант за внос на 4130 тънкостенни, но това просто отпадна като вариант в мига в който си представих, че този Нисан отива в гората (а не на Дакар) и разхода на гориво от по-тежките тръби не ме интересува, нито ме интересуват ходовите качества с 250 км/ч в плавен завой при преминаване през поредица къси препятствия (track curbstones) та да държа сметка за неподресорените маси...

Та така - в крайна сметка избрах St 52-3 (S355) за накрайниците държащи втулките (от съображение за добра заваряемост и якост малко повече от ст3) и ст45 36х8 за прътите (от събражения за якост). За момента държат, даже и резбите не ми се развиват като артикулира моста...

Пак да напомня - не търся конфронтация или спор, а по-скоро споделям доведен докрай "проект" на база технико-икономическа оценка.
                              V70-T5 / GR 2,8 / XV1900A

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение

Не съм пазарил железа отдавна, а не ми се звъни и проверява сега. Но давам една идея - имам изчезващ спомен, че уякчени дълбоко изтеглени тръби се свалят и изхвърлят от топлообменниците в котлите на ТЕЦ. Не знам кой модел котел, но съм ползвал такава от ТЕЦ Варна. Сменят се при планов ремонт, не е от повреда и са като нови, или поне има запазени участъци. Диаметърът беше нещо около 35 мм, 35х4 или 35х5 или 40х5. Търкалят се на купчини и отиват на вторични. Заваряват се, и са яки - работят при стотици атмосфери и градуси. Не съм сигурен в атмосферите и не помня стоманата.
                                +1
                                Тръбите за ТЕЦ-овете които колегата споменава са екранни. Работят при параметри Налягане над 100 бара и температура около 600 градуса а понякога и повече. Масовото им име е HMF или груб превод хром ,молибден, ванадии. Преди моите кормилни щанги ги правех от такива тръби.
                                Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X