Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарича на български процеса на разпробиване известен като "gun drilling" ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как се нарича на български процеса на разпробиване известен като "gun drilling" ?

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
    ...даже и СТ-3.
    От говнолин 3 няма абсолютно никакъв смисъл, при положение че S355 тежи пак толкова, струва пак толкова, заварява се безгрижно, а е с гарантиран състав и е с 50% по-здрава. Има и тръби и плътно и квото се сетиш от нея.
    Сравнението на стомана 3 с хром-молибден ми се чини някак неуместно. При едни и същи показатели едното ще тежи примерно двойно на другото, ако не и повече.

Сега по темата - да разпробиваш плътен материал на тая дълбочина ще ти излезе златно, дори да намериш кой да ти го направи. Или ползвай плътно, но с по-малък диаметър, или следващия път като си караш неща от америка си докарай и железа. Тука оправия няма - само гледаш разни чуждоземски каталози, текът ти лигите, и накрая разбираш че трябва да си поръчаш поне половин вагон.
    Последно редактирано от sparkybg; 09-02-13, 11:41.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: Как се нарича на български процеса на разпробиване известен като "gun drilling" ?

Освен ако не харесваш наоколо да повръщат)
      Слушай, Насов каза каквото каза, ами ме натъкна на мисъл. Това дето го искаш, ще е ужасна по цената операция. Що верно не се загледаш по щангите на камионите. Да се преправя от тежка строителна техника сигурно е по-реална операция, отколкото да се пробиват пръти. Толкова повече, че колкото и хубави да станат - пак ще се кривят като хванеш с тях правилния пън. Ония си поръчват каквито им трябват тръби направо при металурзите, за пробиване на прът всеки технолог ще ти налети на бой, освен ако верно не правиш цев, че и това не е много читаво. Не случайно минават на ковани, не само заради качествата им.
      Или примерно задната реактивна щанга на Ладата беше нещо такова по размери, ама май е тънкостенна.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        Що верно не се загледаш по щангите на камионите. Да се преправя от тежка строителна техника сигурно е по-реална операция, отколкото да се пробиват пръти.
        Това е добра идея. Благодаря ти! Само ако имах начин да знам какъв е материала това би било блестящ вариант. Сещам се че преди време в Института по заваряване в София правеха анализ на материала и ако все още е така ще имаме и успех с огъването, заварките и термообработката. Все пак съм скептичен че дори при тежката техника един от факторите не е ниска себестойност и евентуално използваните материали не са с ценови компромис . Защото все пак винаги има по-добър, но по-скъп вариант.
        My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Анализ правят на няколко места. Едното е някъде в МЕИ - питай Станьо (sek.1). На мен ми е правил анализ на стоманата за носачите.

...не мисля обаче че ще попаднеш на кой-знае какви стомани из тежките машини. Нещо ала S355 или малко по-здраво. Може и на Weldox, Hardox (ако помня добре имената) или друго подобно. Също до колкото ми е известно се ползват масово.

ПП Ето за weldox, hardox и прочие:
          http://www.ssab.com/Global/Plate/Bro...rmation_UK.pdf
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Няма база за сравнение с Ладата,там са ман-ес-манови тръби на 2мм стена,и при удар се кривят.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Oпределено се намират бая heavy duty щанги из магазините в нета и 100% ще е по-евтино от дупчене на 1 метър прът. Преправяне от камьони /аз си бях харесал за задна от чавдар 4х4/ и прочее големи машини няма да е лесно и особено съвпадащо. Аз също от много време искам да го правя това със щангите и всеки път се отказвам, след размисли и думите на Фулдата: "Ама те нарочно са меки бре, да можеш да си ги огънеш на ръка и да продължиш ", прокънтяват в главата ми. Щото това чудо се гъне, дето вика Стефан, ще му намериш я пън, я скала и е на макарон... Обаче едното го сваляш, поизправяш и качваш, после караш. Другото ако изобщо можеш да го свалиш, добре е да имаш резервно... няма как да го спасиш. Може и да чакаш в гората да ти донесат... А като е здраво и ти откъсне сектора, ко следва?! Тия камьонските размери, и гуми и части, са си за камьони. Има го и фактора надресорна маса. Сори за офтопика.

Успех с дупченето, не може да не намериш някой готов да ти вземе парите

Коментар

Да бе, намерих едно парченце май от такъв панхард - тънко е.
                Анализ на стомана в МЕИ-то струваше двайсетина лева.
                В скъпите камиони ще да са от приличен материал. Представям си да намериш с нужния диаметър, и малко по-дълга отколкото ти трябва. Просто да и отрежеш краищата, и да завариш своите. Можеш направо да си направиш и резервни.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Анализ правят на няколко места. Едното е някъде в МЕИ - питай Станьо (sek.1). На мен ми е правил анализ на стоманата за носачите.

...не мисля обаче че ще попаднеш на кой-знае какви стомани из тежките машини. Нещо ала S355 или малко по-здраво. Може и на Weldox, Hardox (ако помня добре имената) или друго подобно. Също до колкото ми е известно се ползват масово.

ПП Ето за weldox, hardox и прочие:
                  http://www.ssab.com/Global/Plate/Bro...rmation_UK.pdf
                  Ще си пробивам 25ХГМ-то явно Като че ли това е най-простия и надежден вариант. Само да намеря къде.

Причината за да избера 4130 не е само статистическа, защото хамериканците я използват. Механичните показатели, теглото, както и податливостта и на пластична деформация без да се разруши са водещите фактори при моя избор. Естествено, че когато една конструкция се усилва не може това да става само в една част от нея. Панхард ли е, кормилна щанга ли е във всички случаи се усилва всичко което работи заедно с нея. В моя конкретен случай за всичко останало техническите решения са прости и къде с фабрични детайли, къде по лазери и CNC съм решил проблемите. Остава да се отърва само от малко излишно тегло по щангите. Става и с плътен материал, но тук 500 гр, там кило и се събират поне при мен едни излишни +20 кг на мост, но не само от щанги разбира се, а ако бях подходил към всички останали детайли без да ме интересува теглото. И време имам и бюджета не вижда зор, та защо не?

И едно уточнение за Насов. Надресорното тегло не ме притеснява. Напротив ще се наложи да добавям по едни 70-80 кг отпред и 50-60 отзад. Битката е за подресорното тегло. Както в повечето случаи. И още нещо. Насов, това че някой търговец или производител си е кръстил изделието "heavy duty щанги" за мен лично нищо не означава. Искам да знам други неща, които обикновено търговците на "heavy duty" неща не споделят.
                  Последно редактирано от elbgt; 09-02-13, 16:36.

Коментар

Супер претенциозен към материала, а елементарна грешка - какво ще правиш с множеството дефекти от пробиването, генетично присъщи на тази операция? Хиляда критични точки на 20 см дължина... Здравината не е въпрос на името на материала, а и какво си направил с него. Пластичната обработка, структурата и повърхностите са много важни. Много по-обикновена изтеглена тръба ще здрава като твоята специална, но пробивана. Не че имаш техническият капацитет да го забележиш, но след като питаш - да кажа.
                    По много машини на първо място е сложена умората и пластичността на елементите по окачването. От това може да има изненади във вид на привидно нискокачествен материал по готовите фабрични части.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                      Супер претенциозен към материала, а елементарна грешка - какво ще правиш с множеството дефекти от пробиването, генетично присъщи на тази операция? Хиляда критични точки на 20 см дължина... Здравината не е въпрос на името на материала, а и какво си направил с него. Пластичната обработка, структурата и повърхностите са много важни. Много по-обикновена изтеглена тръба ще здрава като твоята специална, но пробивана. Не че имаш техническият капацитет да го забележиш, но след като питаш - да кажа.
                      По много машини на първо място е сложена умората и пластичността на елементите по окачването. От това може да има изненади във вид на привидно нискокачествен материал по готовите фабрични части.
                      С други думи -цялата тема издиша.......
                      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                        Надявам се да открия място, където разпробиването няма да се случва с подскачаща еднометрова бургия при 60 об/мин, а нещо като това от клипа в първия пост и ако въобще се налага при технологията да има и хонинг след това. Ако го открия ще се метна смело пренебрегвайки мрачните ти прогнози. Най-малкото защото ако всичко това което твърдиш е вярно никой нямаше да си позволява да разпробива поуоски. Щяха да си ги произвеждат от тръби. Би ли впрегнал техническия си капацитет и да обясниш защо ли разпробиват тия тъпаци вместо да си ползват по-нискокачествени стомани и хем да им е по-здраво, хем по-евтино?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:gun-drill-flyer.jpg
Прегледи:1
Размер:114.2 КБ
ID:5452637

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                        С други думи -цялата тема издиша.......
                        Колега, ако нямаш какво да кажеш би ли бил така добър да не се изхождаш повече в темата
                        Последно редактирано от elbgt; 09-02-13, 17:20.

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                          Как се нарича на български процеса gun drilling? Буквалния превод е "цевно пробиване"...
                          Инструментът се нарича "оръжейно свредло", а пробиването става на специална машина. Може да се ползва и струг, с приспособен за целта патронник, на задното седло.
                          Да не те отчайвам, но едва ли ще намериш "наоколо", свредло с твоите размери. Можеш да си поръчаш, но цената ще е поне, като за дузина тунингови щанги.

П.П. Заточването на оръжейните свредла, също си е цяла наука.
                          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Бедна ти е фантазията на колко коли полуоските са от тръба на която в двата края са заварени шлицови накрайници .
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Нека си има - лошо няма. Аз никъде не съм писал, че няма. Те повечето кардани са от тръби. А сигурно има и пластмасови. Това няма значение. Питам защо най-отговорните и най-скъпите ги разпробиват, след като след това нищо не става от тях. Трябва да има причина. И при това го питам по повод твърдението, че след разпробиването резулататът е скрап, което считам за грешно и то по причина "технически капацитет"

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                              Инструментът се нарича "оръжейно свредло", а пробиването става на специална машина. Може да се ползва и струг, с приспособен за целта патронник, на задното седло.
                              Да не те отчайвам, но едва ли ще намериш "наоколо", свредло с твоите размери.
                              Ако наистина се окаже така явно ще мина на внос на готов материал. Има и още един вариант - в Сърбия, но там ще утрепам няколко дни по схемата пиене-пробиване-пиене-пробиване. Все си мислех, че в БГ нещата не са чак толкова зле.
                              Последно редактирано от elbgt; 09-02-13, 17:43.

Коментар

Здравей,колега! Почти съм сигурен,че в България няма такава машина(център,хоризонтална машина)с такъв голям ход,за да се пробие този отвор с тази точност.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X