Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Купих си струг КАРТ!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Купих си струг КАРТ!

проблеми с вибрации нямам...освен като режа с ножа за рязане. Пода е 30см армиран бетон...искам да съм сигурен ,че ше има некъв ефект, преди да си пробивам шлайфания бетон.

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
      проблеми с вибрации нямам...освен като режа с ножа за рязане. Пода е 30см армиран бетон...искам да съм сигурен ,че ше има некъв ефект, преди да си пробивам шлайфания бетон.
      Няма смисъл от анкериране или фундамент,достатъчно е да е равен пода.За вибрациите при рязане,провери шпиндела за радиален луфт,както и супорта,ако всичко е наред,най-вероятно е от неправилен режим на машината,не добре заточен или нисък,висок нож.А може да е и от стоманата,както каза колегата сек-1,под стомана 3 има всякакви боклуци,и се случва да тръпне,независимо от ножа и режима на машината.
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Луфтове, че има сигурно има-има, оборотите и заточването и те не са верните явно. Лошто е всеки път като почна да режа...примерно тая вечер ф50 неква хгт30 стомана???? (кво е тва). Винаги трошим ножа. Последния път се заби в тавана (халето е високо 4.5м), щото реших да го пробвам как реже на полуоска...хитро а.

След второто точене и нивелиране обикновенно уцелвам всичко и почва да реже. Трее да си купя от ония кобалтовите пластини с държач явно, щото твърдосплавните свършват бързо .

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:основа.JPG
Прегледи:1
Размер:63.8 КБ
ID:5445973

макарче хората от братска Унагрия са дали да се замонолити!
        Последно редактирано от Andrei; 23-01-13, 23:15.

Коментар

Е те щом твърдосплавните свършват бързо, кобалтовите ще свършват със скоростта на светлината.

50мм в диаметър се режат трудно и на C11. В смисъл, ако не уцелиш нещо при големия диаметър се получават вибрации. Отделно тънката част на ножа става доста дълга, и от там също се получават вибрации. Най-добре забрави за рязане на неща, по-големи от 25-30мм. За другите си купи ножовка.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Е те щом твърдосплавните свършват бързо, кобалтовите ще свършват със скоростта на светлината.

50мм в диаметър се режат трудно и на C11. В смисъл, ако не уцелиш нещо при големия диаметър се получават вибрации. Отделно тънката част на ножа става доста дълга, и от там също се получават вибрации. Най-добре забрави за рязане на неща, по-големи от 25-30мм. За другите си купи ножовка.
            Ясно....начи се изсилвам...ще го имам в предвид! А и не можах да го одрежа докрай...останаха 7-8мм...щото ножа толкова се е чупил, че не остана много , а шмиргела ми е малък и да пиля държача му е трудно.

Как да си премеря луфта в шпиндела?....вчера като заравнява ф50-то, на едрата стружка ми даде 4 десети на 30см дължина разлика в диаметъра, явно всичко поддава като го натисна яко. След 'тънката' стружка даде 0 отклонение по шублер, което сигурно 0,02...щото толко му е точноста....което ми е супер чудно при положение, че седлото с центъра, паралели, супорти и т.н. изглежда супер лабаво.

За капак пробих парче 80мм от ф50-ката с бургия 22....което стана доста бавно...какви обороти трябват за големи отвори???...аз пробивах на 250об/мин
            Последно редактирано от Andrei; 24-01-13, 09:54.

Коментар

Слагаш едно трупче на паралелите със подходяща височина,отгоре на ск слагаш индикатор,така,че палеца на индикатора да опира на фланеца който държи универсала.Забождаш една щанга между трупчето и универсала и леко разклащаш,индикатора ще ти отчете радиялният луфт.30ХГТ,е стомана със високо съдържание на хром,използва се за зъбни колела и други отговорни детайли,достатъчно твърда е за да ти троши ножовете.Рязане с кобалтов нож(пластина)се извършва на ниски обороти(около 90 за твоя диаметър ф50) със задължително охлаждане,стружката трябва да е бяла,без посиняване иначе ножа се затъпява и ако настояваш следва чупене,това говорим ако ножът ти е на център и правилно заточен.По-добри резултати се получават К-30,като със него удвояваш оборотите,около 170-200об/мин,като пак следиш цвета на стружката,не трябва да става тъмносиньо-зелена(без охлаждане),ако потъмнява намаляваш оборотите.Ножът за рязане трябва да изглежда като трапец,гледан челно(откъм режещият ръб) със широката час отгоре,и гледан отгоре широката част напред,ако е със твърдосплавна пластина,горната и част трябва да се изшмиргели така,че да е успоредна по продължение на ножа гледан странично.На нова ножка пластината е лепната под някакъв странен ъгъл.
              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
                [ATTACH=CONFIG]537543[/ATTACH]
                Един от първите уроци които научават начинаещите стругари е: ключът за универсала не се държи там където е на снимката. Намира му се удобно място. След работа с него се връща на мястото.
                Показаното на снимката е предпоставка за болестите "дупка в тавана", "бинт по главата" и други подобни...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                  Един от първите уроци които научават начинаещите стругари е: ключът за универсала не се държи там където е на снимката. Намира му се удобно място. След работа с него се връща на мястото.
                  Показаното на снимката е предпоставка за болестите "дупка в тавана", "бинт по главата" и други подобни...
                  мдаа...замери ме два пъти вече!

Коментар

Мда. Като си купувах чешкия универсал видях че е с пружина, дето не ти дава да го оставиш на универсала. И думите на Румбата - на нашите стругари първата им работа е да махнат тая пружина, а втората им работа е да забравят ключа на универсала и той да хвръкне.

И аз съм махнал пружината, защото просто е неудобно с нея, но ключ на универсала никога не оставям и никога не съм забравял.

ПП: То и на масльонката не и е там мястото. Всичко, дето те кара да се пресягаш в близост до универсала или въртящия се детайл категорично не е за там.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е точно клуча се научих изобщо да не го оставям на универсала. Баща ми обаче като работи винаги го оставя. Постоянно му се карам, но не се научава. Резултата от забележките ми е че не иска да работи на машините и ме кара аз да правя всичко. Баща ми работи само с флекса. Преди няколко дена започнах да правя един фланец за косачка. Заготовката ми беше ф130. Дълго около 20см. Миналата година ми трябваше гривна с външен диаметър ф130 и вътрешен Ф105. От това парче си изрязах въпросния фланец със специално подготвен отрезен нож по челното сечение на заготовката. Така ми остана от едната страна ф80. Проблема беше че трябва на ф130 да срежа заготовката. Имам отрезни ножове, но само дао ф90 го прорязах. На 50об. го рязах с охлаждаща течност и кобалтов нож. Никакви вибрации нямах. След това почнах с ръчната ножовка да го режа. Определено беше доста тръдно, но след 5-6 часа търкане и 6 листа ножовка го прорязах. До нас има един завод с много машини. Казаха ми че 10-тина лв струва един отрез, но искали да има дължина заготовката. А моята беше само 20см и ми отказаха. Бях принуден на ръка да режа.

Коментар

При тоя диаметър вибрации трудно. Ама както и сам си се убедил - всичко е до дълбочина. Ако си беше направил ножа по-дълъг, и вибрации щяха да се появят.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Мда. Като си купувах чешкия универсал видях че е с пружина, дето не ти дава да го оставиш на универсала. И думите на Румбата - на нашите стругари първата им работа е да махнат тая пружина, а втората им работа е да забравят ключа на универсала и той да хвръкне.

И аз съм махнал пружината, защото просто е неудобно с нея, но ключ на универсала никога не оставям и никога не съм забравял.

ПП: То и на масльонката не и е там мястото. Всичко, дето те кара да се пресягаш в близост до универсала или въртящия се детайл категорично не е за там.
                          На С 11 /СУ 400 ключа си има място. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM5937.jpg
Прегледи:1
Размер:165.8 КБ
ID:5446069
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Колега- каква е причината и струга и бормашината да се продават, вкл. и кръстатата маса? Явно колело на шпиндела е пострадало от опитите за дебели стружки. Все пак редно е темата да се приключи по някакъв начин- ще има ли др. машини и т.н.т.

Коментар

Причината е ,че искам фреза...истинска. Колелото за бавните скорости си беше смазано още когато го купих от колегата Веско. Опитите за дебели стружки обикновенно приключваха с нож забит в тавана...хаха. Иначе за струг ми ще да пробвам някой С8. Ако изкара точност като КАРТ-а, ще си взема. Бормашината с масата става за някой неща с дурал(не че не стъргах и чугун и стомана).

Та най-общо казано си търся малка фреза...ма много пари пущините.

Коментар

Какво е разстоянието на това нещо от центъра на универсала до паралелите, повече ли е от на Ц8?
                                Случайни хора УАЗ не карат

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X