Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къртач-какъв?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Къртач-какъв?

Къртач или перфоратор ти трябва. Това, че перфораторите имат (някои) опция да чукат не значи че за това са направени. Леките перфоратори (2.5-3кг, 2-3J) със патрон SDS+ не са годни за къртене. Не че няма да изкъртиш нещо, но живота им пада драстично (говоря за хубави перфоратори - син Бош или Макита). Аз работя непрекъснато с леки перфоратори и държа да са леки защото е в ръцете ми по цял ден, и да го оставя пак на мен виси (щото аз вися на въжето ). Здрави са - пробиват по хиляда дупки на ден, всеки ден, по 8-9 месеца годината и изкарват по 2-3 години. Но почнеш ли да къртиш може да го унищожиш за ден, ако си упорит! Тъй като от написаното ми изглежда, че все пак се търси някакво средно нещо, то тежките къртачи вероятно не те интересуват. Така, че вземи перфоратор, но задължително SDS MAX, ако ти трябва да се кърти. Макита в момента поддържат по-добри цени (и отстъпки).
    П.С. Само като подкрепа на горното ще добавя, че Хилти на един и същ перфоратор даваха двойно по-малка гаранция на модела с опция за къртене, освен в копчето друга разлика в машините нямаше.
    Последно редактирано от icerunner; 13-03-11, 21:23.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Извинявам се за отклонението от темата!
      @icerunner След продължителна работа (наведнъж) с къртач , се появявя проблем с дланите. Направо си е трудно, даже и болезнено ако се прекали, да се отвори дланта. Как решаваш проблема? Имам познат който в Испания е работил доста с вибрационна машина за копаене на канали и миналата година му оперираха сухожилието на дланта.
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Знам че надали това ще ти е избора, ама да си кажа. Имам Raider за 70 кинта, купен преди 7 години. Видял е уникално много зор. Ремонт на апартамент с МНОГО дупки от по 15мм, с много къртене на бетон, плочи и каквото се сетиш. Даван е на кой ли не. МНОГО къртене на гранитни камъни на вилата. Изобщо, купувайки го никак не съм очаквал това, с което се справи, но ми е спестил наистина много пот и се е изплатил хилядохратно. Обаче е с метален корпус и не е лек. Прилича на хилтитата от преди 20 години.

Ако искаш да е леко и читаво, трябва да търсиш марково и скъпо. Обаче пък теглото има отношение към силата на удар, или по-точно каква част от нея стига до ръцете ти. Та, сам си прецени кое ти е по-важно. Моето тежко дори пробива и кърти по-добре ако не го натискам яката, а само толкова, колкото да може удря. Никога не съм имал проблеми с дланите след работа, а се е случвало по 5-6 часа. Ама си тежи пущината.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз продължително работя с леки перфоратори, не с къртачи! И разликата и за ръката и за машината е една и съща - при пробиване пробиваш на интервали - една дупка се пробива 20-30 секунди. После само докато се прицелиш за втората минават поне още толкова в "почивка" И както и да си организираш работата, като направиш 5-10 поредни дупки, ще има 2-3 минути "почивка" докато приготвиш "следващата серия" - това е фатално важно за охлаждането на перфоратора (не на мотора, а на механиката). А като захванеш да рутиш дебелия, докато не дойдат съседите не пускаш спусъка... натоварването е несравнимо по-голямо.
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Да ,да за дупките е ясно. Там има мерене,маркиране,мислене,чесане зад ушите. При продължитело къртене се появява. Мислех че редовно си разрушаваш и затова попитах.
            Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Още един глас за макита 2470.Преди да я купя питах един приятел който прави изолации от много години ,та той ми каза ,че бригадата му е минала през доста марки и макита издържа най-дълго.Палзвам я от две години и съм доволен.
              Трагичното не е смъртта, а животът, който
              хората живеят или не изживяват до смъртта си.
              Чарлз Буковски

Коментар

Ще подкрепя мненията на АйсРънър -

Ако е за пробиване на дупки, най-добре виж с какво работят работниците по топлоизолиране. Син Бош и Макита, съответно 2-26 /сега е в промоция с подарък/ или макита, като качество еднакво влизат при нас за ремонт.

Учудващо добре се държат и перфораторите Райдър модел 05, вярно е, че времето за пробиване на дупка е 1към2 и вибрациите са леко в повече, не в полза на Райдъра, но са неубиваеми като конструкция. Та.... зависи колко ти е голям джоба и какво искаш от инструмента. Райдър 100лв - Бош,Макита по 500лв.
                Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Купи си Бош от серията "12". Не е най-доброто, правено е гарантирано в Китай - честен непретенциозен работяга. По-добрите (с малко) са по-скъпи с много, Бош са с най-добре развита гаранционна и сервизна мрежа (след българските все пак) и най-добре познати, официалният дистрибутор е достатъчно явен и практически няма ментета. Хилти отдавна не е това, което беше, погоре има силно положителни отзиви за двайсет и пет годишно Хилти - да, ама със сигурност става въпрос за легендарната 72-ойка. Такива машини отдавна не се правят! От характеристиките за един къртач, наистина мощността на двигателя не е решаващото, а енерията на удара. Това 2-3J не е къртач, а перфоратор и то среден клас - перфоратори са докъм 5-6J. Числото 12, от обозначението на серията, която ти препоръчам означава именно енергията на удара - 12J.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Преди роботех с Макита Бош и едно Спарки , за 3 години умря първо Спарките след това Боша а Макитата сигурно тоя дето ми я откадна още я ползва . Всички машини са тествани на максимум с интензивна почти всекидневна работа .
                    Джамбазов я кажи как се държи акумулаторното Хилти че се замислям за такова ?
                    Пробвах някакъв акумулаторен Райдър и добре че бях взел и Макитата за всеки случай та си свърших работа .
                    Лудак

Коментар

Първоначално публикуван от paksss Преглед на мнение
                      Учудващо добре се държат и перфораторите Райдър модел 05...
                      Мойто е ей-такова:

Както по-горе казах - отдавна очаквах да се е разпаднало, а то неще и неще. Грубо и тежко е, обаче.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Мойто е ей-такова:
                        Както по-горе казах - отдавна очаквах да се е разпаднало, а то неще и неще. Грубо и тежко е, обаче.
                        Това съвсем не е лоша машина. От тази типова конструкция се подвизаваха машини поне под десет марки. Преди повече от десетина години, когато Спарки не правеха никакви перфоратори, а само ударни бормашини. Бош, мош, разните Макити и пр. нямаха развита дистрибуция и струваха колкото лек автомобил, бях се оборудвал точно с такива, но под марката Кинзо, или нещо такова. Работеха във "дзверски" режими, в ръцете на всякакви джелати - и кадърни, и не толкова. Правеха се декари гипскартон. Само че, това съвсем не е къртач, а типичен перфоратор със енергия на удара не повече от 1,5J (няма заводски данни на табелката по въпроса).
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Много пъти съм се сблъсквал с въпроса какъв инструмент да купя - скъп и марков (предполага се и по-надежден) или някой не толкова надежден (според търговците), но по ефтин.
                          Имал съм проблеми и с маркови техники, като Макита и Бош, имал съм и много добри попадения с не толкова скъпа техника.
                          Сега, като се наложи да купувам, решението ми зависи от това кой и с каква интензивност ще ползва дадената машина.
                          Бих закупил скъпа и маркова машина, само ако я ползвам лично аз или човек, който е доказал, че може да пази и работи внимателно (такива за жалост вече почити няма).
                          Ако с машината работят неопределен бой хора и се прехвърля от човек на човек по обектите и всеки я "лашка" където и за каквото се сети - гледам да купувам не толкова скъпа техника (каквато и да е - рано или късно или изчезва или е безвъзвратно строшена - дори и гаранции не признават) - така се минимизират загубите и се намалява срока на възвращаемост на вложените средства.
                          От 4 години за перфоратори ползвам Einhell HG726,
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:einhell-hg726.gif
Прегледи:1
Размер:12.7 КБ
ID:5259477 , използвам ги основно за копаене на кабелни и ВиК трасета, поставяне на топлоизолация и събаряне на плочки и мазилки.
                          Нямам никакви грижи и работят перфектно, въпреки интензивната им експлоатация.
                          Има функциите, които търсиш, теглото му е около 3-3,5кг.
                          Закупих ги след разговор с човек от фирмения сервиз и уверението му, че дават много малък % дефекти.
                          Не съм ги виждал напоследък в търговската мрежа, но ако решиш да вземаш такъв мога да проверя при вносителя.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            ...но под марката Кинзо...
                            Kinzo, Einhell, Agojama, Raider + още сигурно 5-6 - разликата е предимно в цвета и плепенките. Точно същата машина съм я виждал от поне още 2 марки, а с леко творчество по пластмасите - сигурно и под още една. В различна комплектация. Да, не е мощен къртач в истинския смисъл на думата, но ако къртенето ти е само допълваща функция - става. А за "домашни" нужди, предвид че е по-евтина и от най-евтините читави бормашини, направо идеално решение. Виждал съм я на промоция за 50 лева дори.

Коментар

Ако ще е ефтино, поне да е ефтино. Ако ще е Бош, го вземи от някой магазин на Киров, че даже тук май имаше един Bocsh за продаване.
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Мойто е ей-такова:

Нави ме. От днес съм не много горд собственик на същото от снимката. Ходих в магазина, пробвах това от снимката, въпросната Макита и един Девалт. Девалта и това удряха по един и същ начин, лошото е че Девалта беше десет пъти по скъп. Макитата една идея по слабо и 5 идей по скъпа. Това е най-тежко, Макитата най-лека. Като сила на удара го дават 4.2J. Малко ме съмнява да е толкова, но не е зле за цената от 89лв. с ДДС, което ще си възстановя. Говорих и със сервиза. Казаха че са много здрави ако се смазват редовно. Като цяло е доста дърводелско изпълнение. Ще пиша ако има проблеми по време на експлоатацията.
                                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X