Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(преместени от Маските) Заваръчна апаратура, устройство, работа, проблеми, подобрения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Маски за заваряване

Да, освен това има ръкохватка с волфрамов електрод, маркучи за въздуха - издухващ разтопения материал, клапани за управлението на въздуха, разни помагала за по-лесно палене на дъгата... Не ще да са само 50 лв. материали.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Да, освен това има ръкохватка с волфрамов електрод, маркучи за въздуха - издухващ разтопения материал, клапани за управлението на въздуха, разни помагала за по-лесно палене на дъгата... Не ще да са само 50 лв. материали.
      Само ръкохватката. За другото се ползва това от TIG-а. И клапана за въздух, и маркучите. Ползва се и запалката на ТIG-а, макар че при резака съвсем не е задължително да има запалка.

Ръкохватката, със всичките и екстри, струва 50-ина долара, и това крайна цена. За производствена цена не искам и да мисля, но най-малкото наполовина.

И... станаха примеро 70-100лв.

А разликата в цената на едното и другото, докарани до тук, е някъде 600-700. Колкото между другото струва и отделен 40 амперв плазмен резак.
      Последно редактирано от sparkybg; 25-07-08, 10:59.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Темата почна да става доста обширна и ми се струва, че няма да е лошо малко да се обобщят данните. Например:
        TIG - диапазон на работния ток, напрежение, вид на напрежението, харакеристика на напрежението, налягане и вид на газа, особености.
        MIG/MAG -
        Заваряване с електрод -
        Плазмен резак -

Като се наблегне на параметрите касаещи хоби приложението. И без това, повечето нямаме трифазен ток и няма смисъл да се оглеждаме към големите амперажи.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не е лошо, обаче това ще е доста голяма тема...

1. МИГ/МАГ - монофазните са до 200А. Прав ток. Регулация по напрежение. Има и разновидност пулсов МИГ/МАГ, но това са по-скъпите устройства. Работно напрежение 15-30V за тоя ампераж. Газове - CO2 (черно), Аргон (алуминий, мед и други), Аргон+1-4%СО2 или аргон + 1-4%кислород (неръждавейка). Аргона може да се замени със смес от Хелии+Аргон, в граници най-често от 25/75 до 75/25. Хелия води до по-широки и плавни шевове, защото е с по-добра топлопроводност от аргона. Аргона и хелия са инертни, неактивни газове. Аргонова дъга се пали по-лесно, а хелия по-трудно. Аргона има някъде 3 пъти по малка топлопроводност от хелия. CO2 и кислорода са активни газове, тоест взимат участие в самия заваръчен процес. В количества до 4% стабилизират дъгата и леко вдигат температурата на заваряване. Използват се в различни количества за различни видове заваряване и различни метали. Недостатък е че правят окиси. CO2-то прави и малко шлака. Кислорода по-малко. Шлаката изплува на повърхността на заварката, и застива на островчета. Работи се най-често с СО2, заради ниската му цена, и стабилната работа на апаратите. По лесно се вкарва в режим, и търпи сериозни отклонения, докато излезе от режим. Пръщи и хвърля капчици. С чист инертен газ дъгата е по-нестабилна, апарата трудно се вкарва в нормален режим на работа. Газовете (главно аргон и хелий) са по-скъпи. Изхвърляне на капчици почти няма.

2. TIG/ВИГ - Монофазните са до 200А. Прав, променлив ток. Пулсов режим. Регулация по ток. Малко по-високо работно напрежение - до 40 и няколко волта. За газовете важи същото, но тук се използва предимно аргон, или хелий-аргон. Рядко се добавя до 4 % CO2 или кислород, с цел подобряване на рабптата на дъгата. С прав ток се заварява черно и неръждавейка. С променлив - алиминий, мед и други. Пулсовия режим осигурява по-стабилна и равномерна работа. Отделя се по-малко топлина в заваряваните детайли. Заварява се по-равномерно. При ниска честота на импулсите, самата заварка става на вълнички. Ако я е правил майстор става красива - като наниз.

3.РЕДЗ - Монофазните пак са до около 200А. Прав ток. Регулация по ток. Газове не се използват. Роля на защитен газ играе разтопената и разпрашена обмазка. Има много видове електроди, всеки за конкретна задача и метал. Работи се с права и обратна полярност, в зависимост от електродите и детайлите. Малко по-високо работно напрежение от TIG/ВИГ метода. По всичко друго характеристиките си приличат. До колкото знам пулсов режим не се използва. Променливотоков също, стига самия апарат да е правотоков. На правотоков апарат спокойно се работи с електроди за променлив ток. Но променливотоковите машини са по-евтините и елементарни. Старите тежки трансформаторни.

4. Плазмен резак - Монофазните за до 60-ина ампера. 60 ампера реже до 20-25мм стомана. Регулация по ток. Работното напрежение е двойно на това при ТИГ и РЕДЗ методите. Напрежението на празен ход също - обикновено около 150-200 волта. Работното напрежение е 80-110V. За газ се използва въздух с високо налягане и дебит (50-80л/мин). Дъгата се пали в самата ръкохватка, и там си гори. Потока от въздух издухва "горящата" плазма през дюза. Плазмата е с температура 22000 градуса. Направо разкатава фамилията на метала - издухва го. Има и други явления на разпадане и рекомбинация на молекулите на въздуха, допълнително помагащи за вдигане на температурата, но това са вторични явления. Дъгата се пали с натискане на вътрешен електрод, който след запалването се прибира навътре. Мисля че има и такива с високоволтово палене, но в това не съм сигурен. Такова ще си купувам скоро. Лошото е че за да се работи с такова, трябва и добър компресор.

Това всичко до тук е в сила предимно за инверторните апарати. При едни и същи други условия, трансформаторните имат по-малък ПВ - до 30-ина процента при максималния им ток. Повечето инверторни се изчислени поне за 40% ПВ при максималния им ток, а най-често 50 или 60%.
          Регулацията по ток в трансформаторните апарати се прави по няколко различни метода - различно навиване на трансформатора, частично насищащи се сърцевини, въздушни междини, и всякаква комбинация от тия. От конструкцията и навиването на самия трансформатор зависят и конкретните им характеристики - регулация по ток или напрежение, Мекота и равномерност на работа, и други такива. При хоби трансформаторните апарати, обикновено тока или напрежението се регулират на стъпки, като изхода се включва към различен брой намотки на вторичната на трансформатора. Има и апарати, при които чрез подходящ механизъм се регулира дължината на въздушната междина на сърцевината на трансформатора - може би най-добрия метод за регулация, но и най-сложен и скъп за реализация. Има го при старите професионални машини.

При инверторните машини цялата регулация се прави по електронен път, и не зависи пряко от конкретно изпълнената силова част. Това дава голяма гъвкавост, и постигане на кажи-речи каквато си искаме характеристика на напрежението. Това е стигнало до висша форма на изкуство при професионалните машини с микропроцесорен контрол и всякакви други екстри. За хоби машините обаче, най-често няма микропроцесорен контрол, и всичко се настройва с прости врътки. Предимството е че тук няма стъпки, а всичко сенастройва плавно. Много апарати имат и настройка на индуктивността, тоест колко да е мека характеристиката. В някои случаи помага за по-равномерна работа и по-добро изливане на заварката.

В крайна сметка, единствените предимства на стратите тежки нискочестотнни трансформаторни заваръчни апарати е цената, и лесното сервизиране. В тях почти няма какво да се повреди. Всичко друго е само недостатъци - най-вече обема и тежестта. 200А 60% инверторен електрожен тежи средно около 8кг. Трансформаторния еквивалент тежи поне 40-ина килограма, при това ПВ то му е много под 60%, най-често 15-20. Разликата в обема е кажи-речи като при теглото. Инверторните, при еднакви други условия са до 5-10 пъти по малки пт еквивалентния им трансформаторен апарат.

Моля, допълвайте.
          Последно редактирано от sparkybg; 25-07-08, 14:04.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Заради ръкохватката. Самата запалка е лесна, трудно е да не те перка през ръцете. Даже когато е мръсно навсякъде.

Едно е да изолираш 70-100 волта, друго е 10000-25000
            тя запалката си я има на DC-то, нема нужда да я правите. А на ръкохватката не бие ток - ВЕРВАЙТЕ МИ! HV се прехвърля през един ВЧ траф след дросела. Преди дросела се тургат малко кондензатори, за да "шунтират" HV/HF колебания, да не се върнат при изправителните диоди(нищо че има дросел, HF некога минава през него). За snubber-ите - не ги пропускайте! без тях пукат изправителите(те требва да са свръхбързи диоди). Требва да се слагат и покрай мощните ключове - независимо дали са IGBT или MOSFET.

При мен проблема с преработката е друг - когато продаваш машини, те трябва да са сертифицирани. Иначе всеки може да си преправя собствената машина.

Аз мога да помогна със схеми на машините и предоставяне на машина за разглеждане, но не мога да преработвам и продавам преработени

Коментар

Що? На пазара всичко ли е сертифицирано?

А и CE или CCC сертификат на китайско изделие, в общия случай не значи нищо.

До колкото знам CE не се вади много трудно, но може и да бъркам. Няма отношение към качествата, за само към безопасността при използване.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                ...Всичко друго е само недостатъци - най-вече обема и тежестта. 200А 60% инверторен електрожен тежи средно около 8кг. Трансформаторния еквивалент тежи поне 40-ина килограма, при това ПВ то му е много под 60%, най-често 15-20. Разликата в обема е кажи-речи като при теглото. Инверторните, при еднакви други условия са до 5-10 пъти по малки пт еквивалентния им трансформаторен апарат.

Моля, допълвайте.
                Първият ми клиент - Здравко Биг-Брадъра си купи от мен инвертор, защото един трансформатор го повлякъл по покрива на хотела и замалко да го свали долу

Други клиенти си купиха 200A TIG, защото иначе с мотокара качвали стария TIG близо до двигателя на самолета, за да могат да заваряват ауспуха на место

А аз напоследък на вилата си нося 110А електроженче, щото 200А е много тежък - цели 8.5 кг! майтап, майтап, ама ако си с дископатия правиш разлика м/у 3 кг и 8 кг

Коментар

...
                  4. Плазмен резак - Монофазните за до 60-ина ампера. 60 ампера реже до 20-25мм стомана. Регулация по ток. Работното напрежение е двойно на това при ТИГ и РЕДЗ методите. Напрежението на празен ход също - обикновено около 150-200 волта. Работното напрежение е 80-110V. За газ се използва въздух с високо налягане и дебит (50-80л/мин). Дъгата се пали в самата ръкохватка, и там си гори. Потока от въздух издухва "горящата" плазма през дюза. Плазмата е с температура 22000 градуса. Направо разкатава фамилията на метала - издухва го. Има и други явления на разпадане и рекомбинация на молекулите на въздуха, допълнително помагащи за вдигане на температурата, но това са вторични явления. Дъгата се пали с натискане на вътрешен електрод, който след запалването се прибира навътре. Мисля че има и такива с високоволтово палене, но в това не съм сигурен. Такова ще си купувам скоро. Лошото е че за да се работи с такова, трябва и добър компресор....

Моля, допълвайте.
                  Дай сега малко инфо и от вносителя:
                  Инверторните китайски CUT-40/50 са с високочестотно палене, въздушно охлаждане на ръкохватката. Напрежение на празен ход - 240В!!!(трепе хора), работно 90В(пак трепе хора). 20-25 мм срез е пресилено(макар че е толкова по каталог) реално може да се каже, че 50А режат до 13-15 мм, 40А 10-12мм. 60А монофазни е лъжа и измама - това са си CUT-50 (с 3 трафа в паралел и 12 MOSFET-a, които ги клатят). Внесох по поръчка на клиент 100А трифазен трансформаторен резак, с пилотна плазма - 10мм ги реже както 3мм ги режат CUT-40. Но такива машини не са за любителски цели.

Изгодно излиза комбинираната машина супер200п(200А AC/DC TIG + CUT50), но е тежичка. Иначе CUT-50 e 9kg и е с големината на електрожена. Бояджийски компресор за любителски цели върши работа.

Само не забравяйте 4.5 KVA резак + 2.2-4 KVA компресор не са за един разклонител, а понякога не са и за една къща с 3KW бойлер и недай-боже включена фурна в кухнята

Коментар

Що? На пазара всичко ли е сертифицирано?

А и CE или CCC сертификат на китайско изделие, в общия случай не значи нищо.

До колкото знам CE не се вади много трудно, но може и да бъркам. Няма отношение към качествата, за само към безопасността при използване.
                    Би трябвало на пазара всичко да е сертифицирано. По отношение СЕ на китайското изделие - при плазмените резаци има разлика, колкото и да ни е смешна - има изолационна чаша на тоководещият извод към ръкохватката. Там където може да те убие ако пипнеш. Погледнато от гледна точка на отговорност при недай си боже нещастен случай, разликата е огромна. Иначе машините са еднакви като схема.

За вадене на типов сертификат на китайците не им е проблем схемата на машината, а 50 000 EUR, с които ги доят "сертифициращите". Тук май е около 20000ЕУРО, но помисли струва ли си предвид "широкият" ни пазар и бързо развиваща се икономика )) отделно ISO9001 ти требе - абе тури му пепел, дето се казва.

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
                      ...въздушно охлаждане на ръкохватката...
                      Чакай сега. Как въздушно охлаждане? Това е вторичен ефект. Въздуха се ползва за да изкара плазмата от дюзата и да издуха това, което реже. Той самия въздух е запален и излиза във вид на плазма. Ако го нямаше, плазмата щеше да си остане вътре, и да стопи ръкохватката.

...или има и друго?

Коментар

Чакай сега. Как въздушно охлаждане? Това е вторичен ефект. Въздуха се ползва за да изкара плазмата от дюзата и да издуха това, което реже. Той самия въздух е запален и излиза във вид на плазма. Ако го нямаше, плазмата щеше да си остане вътре, и да стопи ръкохватката.

...или има и друго?
                        А, това което казваш е верно, но някои от по-мощните резаци охлаждат ръкохватките(по-точно дюзи електроди там) с вода. Подобно на по-мощните аргони. Макар че при резаците преминаващият въздух е достатъчен май да охлажда, и водата е по-скоро гъзария. Щото топлина си се отделя на дюзите и електродите - не всичката топлина отива на метала който се реже.

Коментар

Аха. Така съм по-съгласен. Значи все пак съм бил в час донякъде.

По-големите и скъпи резаци, примерно от 80А нагоре, си отделят доста мощност. Не знам, но при тия амперажи, най-вероятно и електродите са по-изчекнати, та за да изкарат повече, им е нужно допълнително охлаждане. Има и разни електроди с пъпчица от труднотопими и редки метали, може би с цел да изкарват повече време и да не се губи време за смяна.

ъъъ, и сигурно са скъпи (тия с редките метали в тях). Та може и да има някакъв резон. Все пак резак 200А е към 20-30 киловата, което хич не е малко.

Коментар

Аха. Така съм по-съгласен. Значи все пак съм бил в час донякъде.

По-големите и скъпи резаци, примерно от 80А нагоре, си отделят доста мощност. Не знам, но при тия амперажи, най-вероятно и електродите са по-изчекнати, та за да изкарат повече, им е нужно допълнително охлаждане. Има и разни електроди с пъпчица от труднотопими и редки метали, може би с цел да изкарват повече време и да не се губи време за смяна.

ъъъ, и сигурно са скъпи (тия с редките метали в тях). Та може и да има някакъв резон. Все пак резак 200А е към 20-30 киловата, което хич не е малко.

небе небе не бе и тези CUT-40/50 са с редкометална(цериева май) пъпка да я наречем. и не са скъпи - 3лв е двоен електрод за неприятели при мен за стари клиенти даже е 2 - 2.50 - зависи от количеството. И другаде не са май много скъпи. Тези за 100А имат некаква изчекната форма. И пак май си е цериева пъпката. Даже изглеждат по-зле! Имам обаче чувството, че там завихрянето на въздуха играе некаква роля, щото наистина не деградират така бързо, а токовете са двойно по-големи. А китайците не пропускат да отбележат, когато е "Panasonic type" ръкохватката и да и шибнат двойна цена. Те са и с пилотна плазма по правило.

Коментар

Дойде!!!!

CT-520. 50А резак, 200А TIG и 200А РЕДЗ. Имам си играчка за тая вечер. На път за село ще забера и компресор.

За паленето пише "HF vibrate", да разбирам ли че туй чудо е "пилотна плазма"?

И електродите, които поръчах за резервни, са с такава пъпка. И керамични чашки и дюзи. 150 парчета. Не знам дали някога ще ги похарча.

Нахилил съм се до ушите!!!!!

Коментар

Честито!

не е с пилотна плазма. Настройвай манометъра му на 4.5-5атм, а от компресора подавай 7-8атм, за да компенсираш загубите по маркуча.

що не взе супер200п, и без това си плащал яко транспорт щеше да заваряваш и халумин

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X